Jordärtskocksoppa med trattkantareller och krutonger

 
 
 
 
Det är svårt att säga vilken soppa som är min absoluta favorit men den här soppan kommer hur som helst på pallplats! Det är lite pillrigt att skala dem men det är det värt. Anna kommer hem från Uppsala på onsdag och jag har lovat henne att vi ska plocka upp lite skockor och laga något gott av. Jag köpte ekologiska skockor på en matmarknad förra hösten, la de i källaren över vintern och petade ner i krukor någon gång i februari. De hamnade sedan ute i en pallkrage lite för tidigt och åkte på en frosttjonga (just precis här blev jag halvgalen!) men de repade på sig och blev skyhöga och blommade så fint. Nu ska man visst lämna några fina kvar i jorden som ska fixa en ny skockefamilj till nästa sommar. Slut på "skockesagan"!
 
JORDÄRTSKOCKSOPPA toppad med trattkantareller, krutonger och ost
 
500g skalade jordärtskockor
2 palsternackor eller potatisar
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 liter kraftig grönsaksbuljong, gärna ekologisk
1 citron, saften från den
1-2 msk vinäger, (sherryvinäger är gott)
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt och nymalen vitpeppar
2 msk smör
 
Topping
Stekta trattkantareller eller någon annan svamp
Brödkrutonger
Riven lagrad ost av något slag lagrad greve hade jag
 
 
 
1. Skala skockorna och lägg dem direkt i kallt vatten med citron eller vinäger så dem inte mörknar.
 
 
2. Skala och dela palsternackorna, hacka lök och vitlök och låt det få svettas i smöret någon minut utan att ta färg.
 
 
3. Tippa i skockor och palsternacka och fräs runt och låt sedan buljongen gå i och koka tills rotsakerna är mjuka.
 
 
4. Mixa soppan slät och tillsätt grädde och mjölk.
 
 
5. Smaka av med citron, vinäger, salt och peppar och låt den koka någon minut.
 
 
6. Späd soppan om du tycker den är för tjock och låt den koka ihop om den är för tunn ;-)
 
 
7. Servera soppan med krispiga brödkrutonger och smörstekt svamp, mumsigt!
 
 
 
 
 

Nudelsoppa med lax och fänkål

 
 
Jag är så himla lycklig just nu för jag har gått vidare i Cono Surs recepttävling, det är såklart inte min förtjänst utan alla ni som varit in och röstat, tack snälla ni! De tre recept som fått flest röster är nu vidare i semifinal :-) och nu ska en kock laga och bestämma vilken rätt som vinner.
En vinnare från Sverige, Irland och Finland ska sedan mötas i Paris och laga sin rätt och den som sedan vinner där får åka på en resa till Chile! Det låter väl inte alls kul va?
 
Nu ska jag tagga ner och ge er ett enkelt recept på en soppa här eller gryta om du så vill, gillar du inte fänkål så ta färsk broccoli istället. Reder du av med maizena så blir det mera "grytlikt".
Kokta nudlar i botten på tallriken och sedan på med lax och grönsaker, plättlätt!
 
 
 
NUDELSOPPA med fänkål för två
 
200g lax i bitar
1 fänkål
1 morot
1 dm purjo
1 klyfta hackad vitlök
1 burk kokosmjölk
1 lime, saften av den
1-2 msk fisksås
1/2 chili /1 nypa chiliflakes/ sambal eller liknande så det blir lite hetta!
1/2-1 msk honung
1/2 dl hackad koriander
kokosolja eller rapsolja att steka i
salt och peppar
kokta nudlar för två
 
 
 
1. Ta bort rotstocken från fänkålen och strimla den och purjon.
 
2. Gör remsor av moroten med potatisskalaren eller med en mandolin.
 
3. Fräs först fänkålen i olja 3-4 minuter men den ska inte bli jättebrun, låt sedan morot, vitlök, chili och purjo fräsa med tills allt känns lite mjukt men ändå krispigt, salta och peppra lite.
 
4. Tippa i kokosmjölk, limesaft, fisksås och honung och låt allt koka ihop.
 
5. Lägg i laxen och låt allt sjuda någon minut bara tills laxen är nästan genomkokt, går fort det vettni!
 
6. Strö i koriander, smaka av med ev. mera syra, sötma, hetta eller sälta och servera soppan/grytan till kota nudlar eller ris.
 

Frusen cheesecake med lemoncurd och hallon

 
 
 
En bedrövligt dålig bild på en fantastiskt god tårta får ni av mig såhär på fredagskvällen! Lättsam efterrätt det här som kan göras långt i förväg och sedan bara garneras med bär innan man ska äta den. Jag gjorde 1,5 sats av botten och glassen för jag gillar när det är höjd på grejerna, alternativt att man tar en mindre form då.
Ta de bär eller frukter du gillar och kom ihåg att cheesecaken ska vara mjuk och halvtinad innan du serverar den för då smakar den mest och bäst!
 
 
 
FRYSEN CHEESECAKE med lemoncurd och hallon

180 g ca. 12 digestivekex
75 g smält smör

FYLLNING
250 g färskost, naturell smak typ philadelphiaost
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver.
1 tsk rivet skal från citron
2 dl vispgrädde

LEMONCURD
2 små citroner
2 ägg
4 dl florsocker
75 g smör
 
TOPPING
Hallon, blåbär eller jordgubbar
 
 
 
1. Smöra formen eller lägg ett bakplåtspapper i en springform.

2. Mixa kexen tillsammans med det smälta smöret och tryck ut smeten i botten på en vanlig pajform eller en form med löstagbar kant. Ställ svalt.

3.Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint, spara en tesked av raspet till fyllningen.

4. Pressa 1 dl saft ur citronerna.

5. Vispa samman alla ingredienserna till curden utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknat.
 
6. Lägg ner smöret i blandningen och ta från värmen. Kyl krämen något och låt stå svalt gärna i vattenbad.

7. Vispa  grädde och socker, det ska vara lättvispat men inte rinnigt, tillsätt osten och kör slätt.

8. Lägg lite av lemoncurden i formen över kexbotten och låt det stå svalt en stund.

9. Slå ostfyllningen i formen och ställ i frysen tills kakan stelnat helt.

10. Bred ut lemoncurd över den färdiga kakan och frys till den stelnat.

11. Ta fram tårtan 15-20 minuter innan den ska serveras och garnera med hallon eller andra bär.

 
 
Ja ingen har väl missat att jag är med i en recepttävling som Cono Sur och Spendrups arrangerar och sista dagen att rösta är nu på lördag och har ni inte redan gjort det så kolla in recepten och rösta!
Och här ser ni förresten min kycklingballotine med saltrostatd potatis, mangosalsa och het paprikasås :-))
 
 

 

Fram med grillen nu och njut av den sista sommarvärmen!

 

Nu känns det som att hösten är på gång och i krokarna här runt Ånge ska vi få värme i helgen och kyla nästa vecka så nu får vi passa på att njuta!
Det här rosévinet Poggio Rosato Toscana har vi druckit i sommar och det är jättegott, passar till plock, lätta rätter, kyckling och lax.
Osten vi åt är en peccorino från en grannby här, Haffrapeccorino från Haverö Mjölkfår och den var helt magiskt god, bra jobbat Majken Wiksten!
 
 
 
 
I sommar har vi grillat lax många gånger och det blir ju så gott.
På med mycket pressad lime eller citron, salta och peppra rejält (vill du ha lite sting och asiatisk touch så finriv 1-2 msk färsk ingefära och fördela på laxen)
 
Jag har låtit laxen ligga med syran och kryddor minst 30 minuter i rumstemperatur (flera timmar i kylen är utmärkt) Tillagningsprocessen börjar ju när syran hamnar på firren och då minskar tillagningtiden på grillen.
 
Pensla skinnet med olja och lägg den i ett grillhalster med skinnsidan nedåt 5-10 minuter och vänd sedan på fisken.
 
Har du en termometer så är 58 grader en perfekt temperatur annars funkar det med känsla i fingrarna också, laxen får absolut inte vara hård utan ge efter när du trycker på den.
Jag gillar att den har en kärna i mitten som inte är helt genomstekt men det är ju en smaksak!

 
 
 
 
 Den här sötsura gurkan blev fräsch och krispig till laxen och receptet hittade jag på Allt om Mat
 
 
 
Wokpannan på grillen är fiffig, man blir också så mycket gladare och får ett finare språk när inga små lök och svampbitar ramlar genom gallret;-)
Blanda en gremolata och droppa över de grillade grönsakerna och hyvla parmesan eller någon annan lagrad ost på toppen, yummie!
 
 
GREMOLATA
 
1 citron
1-2 vitlöksklyftor
1dl hackad persilja
2 msk hackad gräslök
1-1,5 dl olivolja
2 msk flytande honung
salt och peppar
parmesanost/ lagrad ost


1. Tvätta citronerna och riv skalet.

2. Finhacka vitlök och örter och blanda det med citronskal, saft, olja, honung, salt och peppar.

3. Droppa röran över grönsakerna och hyvla sedan ost över.

 

 

Njut nu av helgen mina vänner, själv ska jag åka lite söderut till en kompis i Ockelbo. Vi ska leta svamp, laga mat tillsammans och ha det bara mysigt!

(Törs jag säga det där Ulla? Sa ju så för många år sedan när vi skulle umgås hos mig och då cyklade en i min familj omkull och fick hjärnskakning och en annan skar sig i benet med en Morakniv....)

 
 
 
 
 
 
 
 

Två enkla veggomiddagar!

 
 
 
 
Ja det här kanske inte är grovarbetarmiddagar direkt men det kan väl passa om man ätit en stadig lunch eller bara är lite hungrig? Det är ju heller inte fel att äta mera grönt!
 
 
SOPPA med nässlor eller spenat
 
200g förvällda nässlor eller  fryst spenat
1 gul lök
8dl kraftig grönsaksbuljong, gärna ekologisk!
3 dl grädde eller mjölk,  gissa vad som blir godast?
2 finrivna potatisar
(maizena+ vatten att reda soppan av lite om du vill ha den tjockare)
smör
salt, nymalen vitpeppar, en nypa socker och riven muskotnöt
1 kokt ägg/person är gott att ha i soppan
 
 
1. Hacka löken fint och fräs den mjuk i smör några minuter.
 
2. Tillsätt nässlorna/spenaten och låt de också fräsa med.
 
3. Tippa i all vätska och den rivna potatisen, låt soppan koka några minuter.
 
4. Smaka av med kryddor och hoppa inte över muskoten! (red ev. av soppan)
 
 
 
ÄPPELPANNKAKA
2 ägg
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
salt
smörklick till ugnsformen
3 st äpplen, skalade och i klyftor
strösocker
 
1. Sätt ugnen på 200 grader och vispa ihop pannkakssmeten.
 
2. Häll smeten i en smörad ugnsform något mindre än långpannan, fördela äppelklyftorna i smeten och grädda i ca 20-25 minuter.
 
3. Strö över socker på äpplena och servera pannkakan ljummen
 
 
 
QUESADILLAS
2 tortillabröd/person
tomatsalsa, änglamarks ekologiska är jättegod om du inte gör din egen
1 zucchini/squash
riven ost
olja
salt och peppar
 
Vitlökssås är gott till så blanda creme fraiche med pressad vitlök, salt, peppar och ngn örtkrydda du gillar!
 
 
1. Skiva zucchinin tunt och stek den snabbt i het panna med olja, salta och peppra
 
2. Lägg salsa, zucchini och ost på ett bröd och kläm dit ett bröd som lock.
 
3. Stek i en torr stekpanna på medelvärme tills osten smällt och vänd sedan så båda bröden får färg.
 
4. Dela bröden i kvartar och ät tillsammans med en vitlökssås.
 
 
 
 
 
 
 

Paj med trattkantareller och spenat

 
Paj är något som jag glömmer bort att laga, det är inte min favoritmat men ibland är det faktiskt gott!
Hamstern i mig hade gömt en burk torkad svamp så bra, längst in i ett underskåp låg den när jag letade plastburkar då blir man glad liksom. Vi ska till fjällen med några kompisar i helgen och snoka efter gula kantareller, dem är man ju inte så bortskämd med. Det har visst plockats kopiösa mängder i Härjedalsfjällen så jag är inställd på att det är soprent när vi kommer..... vi ska i allafall vandra lite, njuta av lugnet och äta gott.
 
Trevlig helg på er och njut nu av hösten, den är inte så tokig alls!
 
 
 
 
TRATTKANTARELLPAJ med spenat
150 g mjukt smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
salt
 
Fyllning
5 dl torkade trattkantareller/trumpetsvampar/1 liter färska som du steker i smör
2 salladslökar/ 1 dm purjolök/ 1liten gul lök
200g philadelphiaost
3 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 svampbuljongtärning
2 nävar bladspenat
nymalen vitpeppar
smör till stekning
2-3 dl riven ost
 
 
 
 
1. Blanda ihop pajdegen, knåda den slät och lägg den kallt att vila. Sätt ugnen på 175 grader.
 
2. Blötlägg svampen (stek den färska)
 
3. Stek svampen i rejält med smör, låt löken och tomatpure´n fräsa med på slutet.
 
4.Tillsätt ph-osten, grädde och buljongtärning och låt såsen puttra ihop någon minut.
 
5. Lägg i spenaten, rör om och smaka av med peppar och ställ sedan stuvningen åt sidan.
 
6. Tryck ut pajdegen i en pajform, nagga botten och grädda pajskalet i ca 20 minuter.
    (täck kanterna med folie så glider inte pajdegen ner, brukar funka ändå)
 
7. När skalet är gräddat så fyll det med svampröran, toppa med osten och grädda tills osten smält och fått färg.
 
 
 
Det är gott till med picklad lök hörrni!
 
 
 
 
 
PICKLAD LÖK
2 rödlökar, medelstora
2 msk ättika 24%
4 msk socker
6 msk vatten
färsk chili eller en nypa torkade flakes
 
1. Koka upp ättika, socker och vatten och häll det över den skivade löken.
 
2. Strö över chili och låt löken kallna i lagen.
 
 
 

Chocolatechip and seasalt brownie

 
 
Den här kakan är bara för oss som verkligen älskar choklad för den smakar mycket choklad och är mäktig som attan! Saltet på toppen bryter av gott så det får du inte hoppa över, en gräddklick till kan vara gott men det är gott utan också. Lättbakad var den också!
Receptet hittade jag hos Madebymary.
Kolla in hennes recept och fantastiska bilder!

 
 

CHOCOLATE CHIP AND SEASALT BROWNIE 16 bitar
 
235 gram rumsvarmt smör
4 dl / 360 g socker
4  ägg
0,75 dl ljus sirap
2 dl / 90 g kakao
2 dl / 120 g vetemjöl
1 nypa salt
100 gram mörk choklad
 
CHOKLADFUDGETOPPING
1.5 dl grädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 g mörk choklad
80 g mjukt smör
 
Havssalt
 
 
 
1. Sätt ugnen på 175 ° och klä en fyrkantig form med höga kanter med bakplåtspapper och smöra det.
 
 
2. Vispa smör med sockret vitt och krämigt, sikta ner kakao och vänd samman detta med sirap och salt.
 
 
3. Knäck i ett ägg i taget, rör om och sikta sedan ner vetemjölet i smeten.
 
 
4. Grovhacka chokladen och vänd ner det i smeten och blanda noga.
 
 
5. Fyll formen med smet och och grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min och låt den sedan svalna.
 
 
 
6. Blanda socker, sirap, grädde och den mörka chokladen i en kastrull (chokladen ska vara delad i mindre bitar)
 
 
7.Värm på medelhög värme, rör hela tiden och låt det  koka i ca 5 minuter, tills blandningen är tjock och blank.Dra kastrullen från plattan och blanda ner det mjuka smöret.
 
8. Häll toppingen över kakan och låt den vara kvar formen.Låt svalna och ställ sedan i kylskåp fram till servering.
 
 
 9.Lyft upp kakan från formen med hjälp av bakplåtspappret, skär  i 16 bitar och strö lite havssalt på varje brownie.
 
 
 
 

Tomatsoppa med fänkål

 
Det har varit som en sommardag idag men det blev ändå soppa till middag, tomatsoppa är en klar favorit av soppor. Jag hade en ledsen fänkål, mjuka tomater och vispad överbliven grädde som jag inte ville slänga och det blev en supergod soppa av det. Har bara haft fänkål i fisksoppor tidigare men ihop med tomater... wow! Om man nu gillar anissmaken och det gör ju jag.
Hörrni det blev visst en veggomiddag idag, samlar ihop poäng till många goda kötträtter framöver ;-))
 
Ha en trevlig helg nu mina vänner, imorgonkväll ska jag äta surströmming med ett gäng tjejer och det ska bli gott och trevligt såklart. Dessutom har vi vinlotteri och jag undrar om det inte är min tur att vinna några flaskor nu?
 
 
 
 
TOMATSOPPA MED FÄNKÅL 3 port
 
500g passerade tomater
3 färska tomater
1 liten fänkål
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 tärningar ekologisk grönsaksbuljong
2 dl vatten
3 dl grädde
1/2 msk honung
1/2 msk vinäger
salt och nymalen vitpeppar
2 msk olivolja eller smör
 
 
 
1. Hacka fänkål, lök och vitlök och fräs det i oljan några minuter tills det fått lite färg.
 
2. Fräs med tomaterna i bitar och sedan de passerade tomaterna, vatten och buljongen.
 
3. Låt soppan koka under lock 5-10 minuter.
 
4. Mixa soppan (det blev lite småbitar av fänkålen men det var bara gott), tippa i grädde, honung, vinäger och låt soppan koka ihop.
 
5. Smaka av med salt och peppar och späd soppan med lite vatten om du tycker den är för tjock.
 
 
KRUTONGER
 
Skär bröd i tärningar och stek i panna eller  ugn, ringla över rejält med olivolja eller stek i smör.
Salta en gnutta och stek på tills brödet fått färg och är krispigt!
 
 
 

Vitkålspasta tricolore

 
Nu har vår äldsta dotter varit hemma några dagar och vi har firat hennes 28 års-dag och att det gått såååå många år sedan hon föddes har jag svårt att fatta. Det är alltid jobbigt när ungarna drar iväg och det där med att vinka av vid tåget blir bara jobbigare ju äldre man blir så nu måste jag säga hej redan innan tåget rullat in!
 
Anna är familjen grönsaksguru och jag brukar bli lite peppad när hon varit hemma så idag blev det en grön enkel middag som blev riktigt god. Nu ska jag INTE säga att det nog blir ändå godare med bacon i såsen utan NUUUU KÖÖÖR vi minst en köttfri dag i veckan, är ni på?
 
 
VITKÅLSPASTA TRICOLORE 3 port
 
400g vitkål
300g zucchini
1 röd snackpaprika
1 gul paprika
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1/2 chili eller 1 tsk sambal
3 dl creme fraiche 34%
2 dl riven ost, lagrad präst t.ex
1 dl mjölk
1 dl hackad persilja och basilika
2 msk olja eller smör
salt, nymalen svartpeppar
 
 
1. Skär zucchini, paprika och lök i bitar, finhacka vitlöken och ev. chili.
 
2. Fräs grönsakerna i riktigt het panna tills de fått lite färg, krydda rejält!
 
3. Skär vitkålen (utan att dela på huvet) i 1/2-1 cm tjocka skivor från toppen på huvet och koka i saltat vatten tills kålen är mjuk men har tuggmotstånd.
 
4. Rör ned creme fraiche i grönsaksfräset och låt det puttra ihop.
 
5. Rör ned ost, mjölkskvätt, sambal (om du inte fräste med chili) och kryddgrönt.
 
6. Låt såsen bli varm och smaka av med mera kryddor om det behövs.
 
7. Servera såsen till den kokta vitkålen.
 

RSS 2.0