Paj med kassler och svamp i långpanna

 
Paj gör jag sällan och det är väl inte någon favoritmat direkt men det är ju väldans praktisk och faktiskt riktigt gott. Det blev " After Sarek" här hemma med några kompisar efter konserten i lördags och Sarek var helt fantastiska. Tråkigt att det var deras avskedskonsert bara....... Hade jag varit tekniskt begåvad skulle jag såklart lagt ut en musikstump här men tyvärr mina vänner ni får bara ett recept!

LATMAJAS PAJDEG x 2 från Anna Bergenströms pajbok

400g smör
1l mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt


1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite.

2. Blanda ner mjöl och bakpulver och rör till en slät smet i kastrullen.

3. Tryck ute degen i en långpanna, nagga och förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.
 
FYLLNING
3 hg kassler i småbitar
5 dl torkad svamp eller 1 liter färsk, kantareller eller champinjoner
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 rejäl näve ruccola eller spenat
4 dl riven ost med smak
6 ägg
6 dl grädde eller gräddmjölk3 hg kassler i småbitar
5 dl torkad svamp eller 1 liter färsk, kantareller eller champinjoner
1 gul lök
salt peppar
smörklick till stekning
 
1. Fräs kassler, svamp (blötlagd om du har torkad), lök och vitlök, krydda och fyll pajskalet med fräset.
 
2. Strö över ruccola och riven ost.
 
3. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor och slå äggstanningen i pajskalet.
 
4. Grädda i ca 25 minuter tills pajen fått lite färg.

Kasslergratäng med broccoli

Ingen sommarmat direkt men köper man en stor bit kassler och har överbliven vispad grädde då blir det såhär.
Efter en dag med trimmer och räfsa (jag hade räfsan) i Björsjöbodarna så ska vi vila armarna och åka på konsert med Sarek nu!
 
KASSLERGRATÄNG
400g kassler
5-6 hg broccoli
4 dl grädde
1,5 dl chilisås
1-2 tsk sambal
150 g dessertost ( som bara måste ätas upp)
2 dl riven ost på toppen
 
1. Tina broccolin om den är fryst och lägg i botten på gratängform.
 
2. Stek kasslerskivorna snabbt och lägg dom på brocco0lin.
 
3. Vispa ihop grädde, chilisås, sambal, (ev ost) och häll det över kasslern.
 
4. Ost på toppen och gratinera i 200 grader i 20-30 minuter.
 

Grillad paprika med kronärtskockor och bönor

 
Puh vilken urkass kondis man har, precis tvingat mig ut på en prommis och joggingtur ( läs: släptur med blyklot på dojorna) Efter 8-10 plågsamma turer brukar det faktiskt bli roligt, oj vad det kändes som en lögn precis nu....Det är bra att jag flåsar som ett ånglok för folk ser ju björnar på alla vägar runt mitt hus men som jag låter så drar dom nog.
 
Här kommer en grönsaksmix som jag älskar och som passar till grillat, kallskuret eller som tapas. Fetaost, oliver, rödlök, grillad zucchini är också gott att blanda med men den här gången blev det såhär.
 
GRILLAD PAPRIKAMIX
2 paprikor i olika färger
1 burk kronärtskockshjärtan
1 tetra blandade bönor
1 näve stora delikatesskapris
1 dl persilja, basilika eller något annat grönt
 
Dressing:
1 citron, saft och skal
1/2 dl olivolja
1-2 vitlöksklyftor
1 nypa chiliflakes eller 1/2 färsk (smaka dig fram!)
salt och nymalen svartpeppar
 liten gnutta honung
 
1. Sätt ugnen på grill och lägg paprikorna i en form med plåtpapper och grilla de runtom tills de är kolsvarta.
 
2. Ta ut dom och lägg i en plastburk med lock tills de svalnat och dra sedan bort skalet och kärnhuset och skär i bitar.
 
3. Dela skockorna i fyra delar.
 
4. Skölj bönorna.
 
5. Blanda ihop alla grönsakerna och slå dressingen över.
 
Den här mixen kan göras en dag i förväg, den blir bara godare!
 
 
Här kommer några semesterbilder, Skåne var helt fantastiskt och dit vill jag åka fler gånger...
 
Skanör/Falsterbo
 
 
Kristianopel
 
Hoppsan här är vi inte i Skåne, fotar mannen i Motala.
 
Turning Torso
 
 
 
 
 
 

Bönor med fetaost

 
Ok den här salladen ser inte så lockande ut men den är så god till både kött och fisk, vi åt den här på semestern och det är ju kanon när man får något enkelt att apa efter!
 
BÖNSALLAD med fetaost
2 grabbanävar med frysta haricorts verts eller färska
150 g fetaost
2-3 msk citronolja eller olivolja+citronsaft
salt och nymalen svartpeppar
 
1. Lägg de frysta bönorna i en bunke och häll över kokande vatten och låt de ligga i ca 3 minuter.
 
2. Spola dom kalla i ett durkslag, lägg tillbaka dom i bunken, smula i osten, ringla i olja, krydda och lägg upp på ett fat.
 
 
En god grönsallad är aldrig fel, här toppade jag med syrligt goda blad av ängssyra!
 
 
 
 

Laxbiffar med japansk sås

 
Vi gjorde vårt första semesterstopp i Älvsjö hos "svejgan" Maria och hon bjöd på så goda laxbiffar. Jag gillade att det var bitar av lax och inte bara mixad firre.
 
 
LAXBIFFAR
 
500 g  laxfilé

1 tsk salt

1-2 msk riven pepparrot

2 msk hackad dill

3 msk potatismjöl

1  uppvispat ägg

1 msk smör

SÅS:

1  lime eller liten citron, saften

1/2 dl japansk soja

2 msk ljust muskovadosocker eller strösocker

 

 

1. Blanda först ihop den kalla såsen.

 

2. Skär laxen i småkuber och blanda med salt, pepparrot, dill, potatismjöl och ägg.

 
 
3. Stek klickar av laxfärsen i smör och platta till dem lite. Stek någon minut på varje sida bara.
 
 
4. Servera med nudlar eller ris,  sockerärter och sås.
 
 
 
Ja som om laxmiddan inte var nog så blev det mat på B.A.R dagen därpå och gissa om jag njöt då?
Man fick först välja vilken fisk som kocken skulle grilla och därefter tillbehör och såser.
- Mmm mmmmm lät jag mest hela tiden.
Jag valde bonito som jag aldrig ätit tidigare och den var som en blandning av tonfisk och makrill, liksom "köttig".
 
 
Skaldjur till förrätt och ostronpremiär för mig och det var riktigt gott faktiskt, var mest orolig för slemkonsistensen men det var nemas problemas.
Fast musslorna var ändå godare........eller krabban
 
 
 
 Här börjar snart Marias ostronkurs!
 
Men hörrni snart är det väl dags att äta kräftor också?!
 
 
 
 
 
 

Kräftsoppa på fjället

 
Här kommer den ultimata utflyktssoppan, bara att äta en macka till så blir man riktigt mätt!
 
KRÄFTSOPPA ca 4 port
1 ask kräftstjärtar (170 g)
2-3 rivna morötter
400g kräftost
4 dl vatten/spad
4 dl creme fraiche eller grädde
1 fiskbuljongtärning
1 dl dill
1-2 rivna vitlöksklyftor
peppar

tippa i litet spad om du vill ha mer sälta, ja jag vet att det kryllar av E-nummer i den men det kompenseras av fjälluften!

lite maizena om du vill ha soppan tjock


♥ Rör ihop allt utom kräftstjärtarna i en kastrull på Trangiaköket och låt det koka upp, lätt va?

 
♥ Fördela kräftorna i kåsorna och slå den heta soppan över.
 
 
 
 
Här ska det bli matpaus.
 
 
 
Marianne tar sats!
 
 
 
 
 
 
 

Renskavsgryta med couscous på fjället

 Hej svejs mina vänner nu har jag hittat hem efter semesterturer och här kommer några bilder från Tänndalen där jag var med några kompisar för 3 veckor sen. Det blev inget tält utan vi hyrde stuga och gjorde dagsturer istället. Vi lyckades som vanligt komma "offled" men egna vägar är aldrig fel, man får jobba lite mera bara och bli borta några timmar extra!
Grytan blir såklart lika god att göra på spisen.....nästan i alla fall.
 
 
 
RENSKAVSGRYTA  4port
1 paket fryst vilt eller renskav, ca 2hg
1 paket bacon
1 gul lök
1 msk tomatpuré
1 stor näve torkad svamp
1 dl vatten+1 svampbuljongtärning
2 dl creme fraiche
viltkrydda eller torkade enbär
 
Psst börja med att koka vatten+buljong och slå över couscousen!
 
1. Fräs bacon och lök och lägg det åt sidan om du har en liten panna till "campingköket".
 
2. Fräs på köttflisorna i baconfettet, krydda rejält och låt sedan tomatpurén fräsa med.
 
3. Lägg ihop det frästa i en gryta (nu ska jag inte skriva fräs en gång till!)
 
4.Tippa i vatten, tärning, creme fraiche och låt allt puttra ihop, smaka av med mera kryddor.
 
Mot toppen den nya leden "Kattisleden"!
 
 Kattis gör sista rycket med maten.
 
 
 
 
 
 
Katri och jag vilar lite......
Marianne får som vanligt stå och vänta på oss andra
 
 
 

RSS 2.0