Kycklinggratäng med bacon, ananas och curry



Det är nog typisk 80-talsmat som jag lagat idag för det var väl då ananas var det mest exotiska som fanns och hamnade på allt från pizza till filé, eller? Det här blev gott hur som helst tyckte vi i den här familjen för det kan vi kalla oss när Frida är hemma på middag. Jag har gjort något liknande till en fest för lääängesen (tror det var vännen Kattis som fyllde något jämnt?) men den gången hamnade allt i en stor gryta istället och då hade jag kycklingfilé.

KYCKLINGGRATÄNG ELLER GRYTA
900 g små kycklinglår med ben
1 paket bacon
1 liten burk ananas i bitar
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl grädde
1 msk curry
1 stor klyfta vitlök
1/2 tsk salt
svart och vitpeppar
smör

1. Bryn köttet i smör och krydda med salt och peppar.



2. Stek baconet knorpigt och lägg kyckling, ananas och bacon i en ugnsform.
3. Blanda CF, grädde, vitlök, curry, salt, peppar och häll det i formen.




4. Gratinera i ugnen i ca 30 minuter i 225° (längre om du har stora kycklingbitar)
    Just det ost kan vara gott att toppa med också.



Jag tycker lite synd om mig själv nu för jag har ont i halsen, knoppen och kroppen och kan inte vara med kören och sjunga på Magnus Carlssons julkonsert i Torps kyrka!
Men vad är väl en konsert i kyrkan.....jag får väl krypa tillbaka under täcket och titta på "Halv 8 hos mig" och skylla allt på influensasprutan....suck

Maries vegetariska lasagne

Om du vill smaka världens godaste lasagne så ska du göra den här! Receptet har hon fått av Göran Månsson men jag kallar den för Maries ändå. Hon bjöd hem jobbargänget från Nyckelpigan på värsta godaste maten idag och före det handlade vi oss halvpanka på DollarStore i Sveg. Till Sveg har jag bara varit en gång tidigare på hockeycup och då höll jag på att frysa häcken av mig men det problemet fanns inte på Dollar! Tänk vad mycket bra och billigt man kan hitta som är svårt att leva utan.



Maries (och Henkes förstås) hem är så fint, mysigt, varmt, hemvävt, gammaldags och modernt så det måste upplevas!  
Sydda hjärtan med våra namn på hade hon gjort till bordsplacering. Ja om jag så började med något liknande nu på stört så skulle det inte ens bli klart till nästa jul!

MARIES VEGGOLASAGNE
250 g lasagneplattor

Ostsås som vispas ihop kall:
5 dl mjölk
5 dl creme fraiche 34%
200 g chevré

Grönsakssås:
1/2 aubergine
1 lök
500g bladspenat
2 klyftor vitlök
1 liten burk soltorkade tomater
1 burk krossade tomater
olja
salt och peppar

Dela aubergine, lök och vitlök i småbitar och fräs det mjukt i olja.
Låt spenat och soltorkade tomater fräsa med, krydda rejält.
Tippa i tomatkrosset och låt såsen puttra en gnutta.
Varva de båda såserna med lasagneplattorna och gratinera i varm ugn tills det är klart! (ja vi hugger till med 200°i 35-45 minuter, har du färska plattor räcker det säkert med 20 minuter)



En härlig greksallad, gott hembakt lantbröd och marinerade kronärtskockor lyfte allt till ännu högre höjder!
Nu ska jag stryka mina rödrutiga köksgardiner och kolla på Dansbandskampen för där snurrar snart min syster och hennes Tommy runt på dansgolvet.

Tack mina vänner för en mysig lördag! Oj jag glömde efterrätten men den kommer imorgon......


Biff Stroganoff på mitt lilla vis


Nu är det gjort! Frida och jag har tagit sprutan och den kändes ju ingenting. Jag bestämde mig för att åka iväg i eftermiddag efter jobbet och fick med mig en tveksam dotter. Vi tänkte vända när vi var halvvägs och sköterskorna var väl beredda på det värsta när vi berättade det och de talade om att det fanns sängar och att dom skulle ta hand om oss. Nu vet vi att ingen av oss är spruträdda i alla fall!

Biff Stroganoff
500g grytbit av älg eller det du har
vatten/buljong
250 g paserade tomater
1 dl tomatpuré
2 lökar+1 tsk socker+1msk smör
2 klyftor vitlök
(sambal eller chili om du vill ha grytan hot)
1,5 dl creme fraiche/yoghurt
olja till stekning
salt, nymalen vit och svartpeppar

1.Gör rejäla avlånga grytbitar och stek dom och grovt hackad vitlök i olja.



2. Salta och peppra och tippa på vatten eller buljong så det täcker köttet.
    Låt nu köttet puttra tills det är mört och fyll på med vatten under tiden.
    (Titta inte på Halv 8 hos mig och Bonde söker fru för då glömmer du lätt grytan och flyger upp ur soffan som en dåre och inser att det var såååå näääära ööögat och komposthinken)

3. Tippa i  passerade tomater, puré och creme fraiche och låt det koka ihop.
4.  Klyfta lökarna grovt och stek dom hett och hastigt i smör och strö över sockret.



5. Låt löken bara puttra med en kort stund i grytan så den fortfarande är krispig, smaka av med kryddor och vill du ha extra smak så lägg i chili eller sambal.


Chili con carne



Det är nog säkert ett år sedan jag gjorde chili con carne fast vi gillar det. Många vill ha ris till men jag vill bara ha gott bröd och en klick creme fraiche. Nu ska jag ila till Alby på Myrmöte, en flitig klubb ska ni veta som jobbar och samlar in pengar till saker i byn. Tyvärr är inte jag en så flitig myra men jag ska jobba på det.......

CHILI CON CARNE

5 hg köttfärs (älg blev det här)
1 stor lök
2 paprikor
2 klyftor vitlök
chili eller torkade chiliflakes
2 dl passerade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk malen spiskummin
2 tsk paprikakrydda
2 burkar vita bönor i tomatsås
1,5 dl vatten eller buljong
2 msk olja
1 msk soya
salt, nymalen vit och svartpeppar
creme fraiche

Fräs köttfärsen i oljan.
Dela lök, paprika, chili och vitlök och låt det fräsa med.
Krydda och tippa i tomater, tomatpuré och vita bönor.
Låt det puttra ihop och späd med vatten/buljong tills det blir så tjockt som du vill ha det.
Smaka av och servera med creme fraiche och gott bröd.


Sei med fänkål, palsternacka och morot



Jag hade både fänkål och grädde som måste ätas upp snarast så planen var någon typ av gratäng till middag. Så fick det bli och det blev godare än jag hoppats och inga konstigheter utan rena smaker. Grönsakerna blev krispiga och det gillar jag, inget överkokt sladder alltså. Sei må se tråkig ut i färgen men den tar galant igen det på smaken. Kombinationen fänkål, citron och lena grädden blev fräscht.
Slut på självskryt nu, testa och tyck till vettja!

Min Söndagssei
400 g sei eller någon annan fisk
1 fänkål
1 palsternacka
1 morot
3 dl grädde
1 citron
salt och nymalen vitpeppar
2 dl riven ost med smak


Jag "hyvlade" morot och palsternacka med potatisskalaren.
(Ska nog önska mig en mandolin)
Fänkålen strimlade jag tunt och grönsakerna hamnade i en ugnsform.



Fisken delade jag i bitar och lade dom på grönsakerna.
Pressade citron på firren och kryddade rejält.



Tippade över grädde. Jag har bestämt mig för att köpa Milko/Norrmejeriprodukter bara för att gynna "våra" bönder.
Mannen frågade med ett brett flin vem som köpt prästosten häromdagen men vaddå man kan väl glömma bort sig ibland (läs: den var så billig så jag såg fel!)



Jag strödde över ost och gratinerade i ugn i 200°ca 25-30 minuter.
Kokt potatis är godast till tycker jag men är du på GI-humör så hoppar du över den.


Crepe med svampstuvning

Solsken!
Härligt men nu syns det vilka skitiga fönster vi har i vardagsrummet men det är snart vår!?. Jag tog en liten promenad ner till älven och gissa om jag hamnade mitt i en flisverkstad? Bäverparty! Oj vad dom jobbat, det såg ut som E4:an där dom släpat träden. Jag smög och satt tyst länge men det var nog inte smyga för bäveröron eller också tog dom siesta. Jag hade kameran med fast det inte finns så mycket ätbart ute nu, ja jag är brydd själv faktiskt!



Några bilder från Ljungan.




Lite mat är aldrig fel efter en promenad och jag gjorde crepes av pannkakorna som var kvar sedan igår.

Fyllning eller kylskåpsrensning
trattkantareller
gräddklick
cremefraichedutt
50 g philadelphia
1/2 rödlök
svampbuljong
riven ost på toppen

Jag stekte svamp och lök och sedan fick det koka ihop till lagom stuvning.
På med klet, rull ihop och in i ugnen!




Middagen i kväll kommer att bli det godaste jag ätit på mycket länge men det får ni höra om senare.........

Tomatsoppa


Tomaterna är riktigt goda faktiskt men de skulle varit sötare om de mognat av solstrålar.


Här fräser dom runt med lök, vitlök och lite chili.

 

Välkommen till min soppblogg!
Nejdå inte alls men jag tycker att soppa är perfekt mat (läs:jag är trött som en tok, ensam hemma och orkar inte laga något annat) Jag är inte på något superplinghumör precis, hade räknat med att jobba idag och knoppen sa ja men kroppen sa nej så det var bara att stanna hemma. Jag fortsätter väl med att vila, kolla tv, lösa sudoku och äta soppa!

TOMATSOPPA ca6 port
600 g tomater
12 dl buljong
2 lökar
2 vitlöksklyftor
1 "snäll" chili
1/2 dl tomatpuré
1 tsk socker
2 msk olivolja
2-3 nävar okokt pasta
salt, peppar, kryddgrönt
Topping:
Stekt bacon och creme fraiche

Fräs lök, vitlök och chili i oljan.
Tippa i tomaterna i bitar,  tomatpurén, en gnutta socker och låt det fräsa med.
Slå på buljongen och låt allt koka i ca 10 minuter.
Mixa soppan, tycker du att den är tunn så tjockar den på sig av stärkelsen från pastan.
Lägg i pastan och låt den koka mjuk.
Smaka av med kryddor och något grönt.

Stek bacon som var och en får toppa med och ringla över creme fraiche.


Morotssoppa med lite potatis också




Ja här har man varit hemma från jobbet två dagar med halsont och bara vilat. Kroppen har kännts som bly och golv och tak har bytt plats mellan varven. Nu känns det lite bättre men jag ska ta det lugnt i morgon också.
20-årig brölloppsdag hade vi igår men det fick bli ett lugnt firande hemma med räkor och film.
Någon aptit har inte ens jag haft men soppa gillar ju jag så det slinker alltid ner. Jag tänkte bara ta morötter men det slank med några potatisar också, oj vad mycket slink och slank det blev nu då! (synd bara att man inte känner sig slank)

MOROTSSOPPA
3 morötter
2 potatisar
1 dm purjolök
1 liter buljong från kok eller tärning
2-3 dl mjölk
100g philadelphiaost eller någon annan mjukost
kryddgrönt om du har
salt och peppar
creme fraiche att ringla över

Koka grönsakerna mjuka i buljongen.
Mixa soppan slät med stavmixer eller matberedare.
Pytsa i mjölk och ost och låt soppan koka upp.
Smaka av med kryddor och kanske något grönt.

Leksands brungräddade rågrut med lagrad prästost på är guld till!


Off topic!

Här är jag och min "trollkompis" och skrämmer stackars dagisbarn i skogen! Nejdå de blev inte så rädda för visst ser vi snälla ut?
Tack Ing-marie för korten, roliga minnen .......



Lammsandwish med senapskräm

Ibland smakar maten nästan bättre dagen efter kvällen innan! Vi har varit på Fridas innebandymatch nyss och jag blev hungrig fast jag inte sprang ett dugg. De förlorade men vinna är inte allt, just där tänker vi inte helt lika dottern och jag. Jag är född helt utan vinnarskalle!

Det här gjorde jag mackan av:

♥ lammstek (eller annan stek i skivor)
♥ rostad fiberfranska
♥ sallad
♥ tomat
♥ lök

Senapskräm till 2 mackor
1/2 dl cremefraiche 34%
1 tsk dijonsenap
salt och peppar

Smeta på lite sås på det rostade brödet innan du lägger på grönsaker och kött.
Ringla på mera sås och toppa med bröd!

Nu är det soffan och körslaget som gäller och jag hejar på Ola!


Grannäsets svampsoppa med krutonger

Min mamma har varit till Grannäset i Kälarne med några vänner och ätit fantastiskt gott. Hon pratade sig hes om maten och den här svampsoppan så jag var helt enkelt tvungen att laga den. Nu vill jag ha guldstjärna för jag FÖLJDE receptet helt och hållet bortsett från att jag bytte lite av vattnet mot grädde. Jag har aldrig haft tomatpuré i mina svampsoppor men det ska jag fortsätta med och mamma hade rätt, den blev god! Undra om jag har några vänner som vill åka med dit på vårkanten?
Det här fick bli förrätten till vår lilla fest igår och jag använde mina trumpetsvampar.




Grannäsets svampsoppa
30 g svamp
1 stor gul lök
2,5 svampbuljongtärning
1,1 liter vatten
1-2 msk tomatpure
1 dl grädde
50 g ädelost
maizena till redning
smörklick

Lägg svampen i blöt en stund och spara vattnet.
Hacka svamp och lök och fräs det i smör och låt tomatpurén fräsa med,
Tippa i vätska och buljong och låt allt koka upp.
Smula i osten och låt den smälta.
Smaka av!

Jag stekte krutonger av vanligt vitt formbröd i smör och olivolja och kryddade med salt men glömde persilladekryddan.

Osten jag använde var en ekologisk Kornblomst Blue som var himla god och det är bara jag som vet var biten som blev över ligger!


Lammstek med chevrépotatis och rödvinsås




Här kommer varmrätten med lammet från Hälsingland, (inte min bästa bild men ni får tänka på att jag var hungrig!)

Lammstek
3,5 kg lammstek med ben
4 klyftor vitlök
2 morötter
2 lökar
1 bit purjolök
vatten

marinad:
saft och skal av 1 citron
1,5 msk torkad rosmarin
1 msk örtmixblandning
vitpeppar
2 tsk salt

Stick in vitlöksklyftorna där det går på steken och gör små fickor jag delar på klyftorna så de blir små och vassa
Mortla ihop allt till marinaden och gnid in köttet med blandningen.
Låt det marinera några timmar eller tills köttet är helt tinat.
(Jag gnuggade in det här när köttet var halvtinat.)



Bryn köttet runt om men jag hade så stor stek så jag la den direkt i långpannan (några minuter på hetaste grill på slutet)
Lägg grönsaker och en skvimp vatten i långpannan och stek köttet i 125° (låg temperatur gör köttet mört och mera jämnstekt säger dom som vet) tills temperaturen är 65°.
Det tycker jag är en perfekt temperatur för då är det lagom rosa och det finns bitar på steken som är mer välstekt om någon inte vill ha köttet så rosa.
Spara buljongen i formen till såsen!



Det här är lättare att göra än potatisgratäng, perfekt att förbereda och bara gratinera före middagen. Kanske man ska slå på lite grädde nästa gång?

Chevrépotatis
2 kg kokt potatis
200g chevréost
100g smör
salt och peppar
varför hade jag inte i något grönt tro?

Lägg potatisen i en ugnsform och mosa den grovt med "kroppen".
Blanda runt smör och kryddor och strö över osten i bitar.
Gratinera i ugnen tills osten smält och fått lite färg.


Rödvinsås
5 dl rödvin
5 dl kraftig buljong från köttet
persiljekvistar
1 gul lök
50 g smör
en gnutta honung
maiena att reda av med
ev salt och peppar

Jag är ingen mästare på rödvinsås men jag tyckte att det skulle passa till det här köttet och jag kanske lär mig. Det hade ju gått att titta på något recept förstås......

Jag kokade vin, lök och persilja tills hälften av vätskan var kvar.
Sedan silade jag buljongen från köttet och lät det koka med.
Smör och honung rundade av smaken och jag redde såsen en gnutta.




Mangosalsa och "morotsbönor" till lammsteken



Nu fick jag språk och skrivproblem här men jag menar stekta morötter och haricotsverts med vitlök men det blev så gruvligt långt att skriva som rubrik. Självklart passar det perfekt med chili och vitlök i salsan men det hoppade jag över den här gången. Det blir ganska mycket vätska från tomaterna så kärna ur tomaterna om du har tålamod och gott om tid eller sila bort vätskan bara innan du serverar. De gröna tomaterna, Green grape ska jag odla nästa år också för dom är så söta och goda men fröna ska jag peta ner lite tidigare så de inte mognar i november.
Mangosalsa är en av mina favoriter och det blir så fint med alla färger, I love it!



Mangosalsa
600 g småtomater
600g fryst mango
1 gurka
1 rödlök
2 krukor koriander
2 msk olivolja
saften från 1 citron
salt, svartpeppar


Tina mangon.
Dela alla grönsaker i småbitar, hacka koriander och blanda ihop allt.



Fräs morötterna i smör någon minut och lägg sedan i frysta bönor.
Krydda med salt och rejält med hackad vitlök.
Persilja är gott att strö över.

Hallonmoussetårta



Här kommer efterrätten som jag bara plockade fram ur frysen för den gjorde jag i början på veckan. Receptet hittade jag hos "KalasgottJennie" men jag tog hallon istället för blåbär. Tyvärr gräddade jag bottnen för länge så den blev lite för hård men vännerna hade pigga tänder !

Chokladbotten
200g smör
3 ägg
4 ½ dl strösocker 
1 msk vaniljsocker
½ dl ljus sirap 
1 dl kakao
2 krm salt
3 dl vetemjöl
½ dl mjölk
2 hackade dubbeldaim

Smält matfett och ställ det åt sidan.
Rör snabbt ihop ägg, socker, sirap, kakao, salt och mjöl med en slev.
Tillsätt matfett, mjölk och den hackade daimen.
Häll smeten i en rund, bakplåtspapperklädd form.
Grädda i mitten av ugnen i 175°c, ca 1 timme (45 min hade varit lagom i min ugn)


Hallonmousse
• 4 gelatinblad
• 250g frusna hallon
• 2 msk vatten
• 2 dl strösocker
• 2 msk vaniljsocker
• 4 dl vispgrädde
• 3 dl turkisk yoghurt 


Lägg gelatinbladen i riktigt med kallt vatten.
Koka upp blåbär, vatten och socker.
Krama vattnet ur gelatinbladen och vispa i dem i bärpurén.
Låt svalna en aning.
Vispa grädden hårt och rör i yoghurten. 
Under kraftigt vispning, häll i en stråle ner båbärspuréen i gräddyoghurten.
Häll moussen i formen och täck med bakplåtspapper på kanterna.
Frys tårtan.

Tag fram tårtan och låt den stå i rumstemperatur 5 timmar eller i kylen 12 timmar innan servering.
Jag garnerade med en hackad dubbeldaim och hallon.


Ja det var hela middagen det mina vänner och ha en skön lördag!



Snickersgodisar


Jag fick en känsla att min efterätt till i morgon inte blev 100 och då får jag kompensera det med små godisbitar till kaffet. Det fanns inget jordnötsmör när jag handlade så jag mixade ihop jordnötter, smör och en gnutta vanilj, jag hade för lite sirap så det blev till att dryga ut med honung och inga riscrispies hade jag köpt heller utan rostat ris fick det bli, ni vet "myrägg".
Jag borde ligga på kudden och snusa nu istället för att provsmaka sliskiga saker......
psst ..det fattas fyra hörn i min form och dom smakade gott, möjligen lite kletigare.




SNICKERS
1 dl socker
2 dl sirap
1 burk jordnötsmör
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokos
10 dl riscrisp
200 g marabou mörk 70% (cacao nibs blir gott)

Smält socker, sirap och jordnötssmör.
Blanda sedan i resten och tryck ut smeten i en form ca 30x20.
Låt formen svalna och smeta sedan på den smälta chokladen.
Skär i små söta munsbitar eller stora smaskiga kakbitar!

Marinerade vitlöksklyftor

Hallå i köken!
Oj vad dagarna gått och jag har haft fullt upp och mycket rester i kylskåpet men nu är det snurr på knivar och kastruller igen för i morgon ska vi ha lite party här hemma. Jag tittade på marinerade vitlöksklyftor när jag handlade och då vred det till i snåltarmen för hemma i kylen finns en stooor burk naturella inlagda klyftor från Sera. Nu ligger hälften av dom och gojsar sig i olja och kryddor, ungefär såhär men det är stor risk att det åker i mera kryddor imorgon när jag provsmakar dom!



2 dl picklade vitlöksklyftor utan lag
Marinad1
1/2 dl olja
1-2 tsk sambal
2 tsk tomatpuré
2 tsk ketchup
salt och svartpeppar  

                     
2 dl picklade vitlöksklyftor utan lag
Marinad2
1/2 dl olja
1 tsk torkad basilika
1 tsk chili/örtkrydda
salt och svartpeppar


Så här ser burken nästan ut (finns på Konsum i Ånge!)och den är nästan gratis!
Det är bara att experimentera med kryddor och såser.


Nu ska jag titta till min lammstek som är i ugnen och spana in 1/2 8 hos mig och Mat-Niklas.

Thaisoppa med kyckling

Jag gjorde som Kronfågelkocken och kokade buljong på skrovet eller förresten det gjorde mannen. Det betyder att det är lätt, täck skrovet med vatten, 1 lök och ev. kryddor, låt det koka i ca 30 minuter tills du har en dryg liter i kastrullen och sila sedan buljongen. Eftersom jag inte trancherade lika snyggt som kocken heller så blev det lite kött kvar från skrovet som hamnade i soppan.



Jag smaksatte ca 12 dl buljong med:
1-2 msk riven ingefära
2 klyftor riven vitlök
1 bit chili /chiliflakes
1 msk hackat citrongräs
2-4 msk fishsauce
1 lime, saften av den
honung

Det blir gott om du inte har citrongräs också och jag hade ingen färsk utan bara en burk konserverad.
Smaka av noga så du får rejäl smak av både syra, sötma, hetta och sälta. Jag använde inget salt alls utan det salta vill jag ha från fisksåsen.

De här grönsakerna fick koka i buljongen men ta det du har, paprika passar fint och frysta wokgrönsaker är inte heller fel om man har bråttom.

2 strimlade morötter
1/2 burk minimajs
4-5 färska champinjoner i bitar
1 dm strimlad purjo, en bit som är lite grön blir fint
1 paket snabbnudlar /äggnudlar
kycklingkött från skråvet
färsk koriander


Hel Gårdskyckling med pressade rotsaker och äppelsalsa



Här har vi haft Farsdagsmiddag med Kronfågels kyckling och det gillade vi! 
Jag har varken lagat eller smakat den här kycklingen tidigare men den var mumsig och framförallt lätt att laga. Allt är klart att stoppa in i ugnen men jag tröck in en citron och en lök eftersom jag älskar citron ihop med kyckling.


Här ser du att det är lätt som en plätt att dela på kycklingen!

Jag tänkte göra rotsaker i ugn till kycklingen för det är ju så gott men tänk om man äter det så man tröttnar så.......istället kokade jag:



potatis
morötter
palsternacka.......i en kastrull med rejält saltat vatten, 4 klyftor vitlök och en näve timjan och sedan.........



...... pressade Frida dom i potatispressen. Hon hälsar att morötterna var lite vattniga och måste rinna av en gnutta innan!

SÅS SKA DET VA`
3 dl buljong från kycklingen
3 dl creme fraiche 34%
citronsaft
ev örtkrydda
salt och peppar

Sila och koka upp buljongen.
Rör ned CF och låt såsen koka ihop.
Smaka av med citron och kryddor.
Red av om du vill ha en tjock sås men det vill inte jag ha.

Kan det bli enklare och godare? Magrare kan det bli om man låter buljongen kallna och allt det där men det och lättmjölk tar vi en annan gång!






Jag ville göra en "svensk" salsa fast det kliade i fingrarna efter avokado och koriander som låg i svalen. Tomater kommer det att vara med mest varje dag i mina recept för här mognar tomaterna samtidigt som första snön kommer (fast den har smält nu)! De trivs där i krukorna och blir riktigt goda. Nu slank det med en bit chili men den har iallafall vuxit här!

ÄPPELSALSA
10-12 småtomater
1 stort äpple
1 liten rödlök
1/2 chili
1 msk olivolja
saften av 1/2 citron
honung
salt och peppar

Hacka allt i småbitar och blanda i olja, honung, citron och kryddor.
Smaka av så du känner både surt, sött, salt och starkt!

Nu är det färdigknappat här med vänsterhanden och nu blir det Farsdagstårta som frida fixat och sedan ska jag på körövning som jag längtat såååå efter.
Ha en skön söndagskväll!

Lammkotletter och crushed potatoes på mitt vis





Jag stekte köttet i smör och olja bara några minuter på varje sida och kryddade med salt, vitpeppar och ört och vitlökskrydda från Krusmyntagården. Vitlökssmör borde jag gjort men det blev en vitlöksås istället och den finns i förra inlägget annars är rödvinsås inte heller fel till det här köttet.


Jag hade kallpärer sen igår som jag tänkte steka till lammkotletterna men då fick jag en bright idé att göra "like the englishmen" (tror jag i alla fall eller har jag drömt?) att koka potatis, mosa sönder grovt med skal och allt, ringla på olivolja, krydda och äta. Men nu ville inte jag ha olivolja utan smör, stark ost (tänk vad gott med chevré), potatisar utan skal och sedan in i ugnen tänkte jag. Det blev dagens nytänk i mitt kök och det blev supergott! En perfekt rätt att förbereda och bara gratinera när det är dags att äta. Jag snålade inte på smör heller för det är ju söndag!



"KROSSADPOTATIS" I UGN
1 kg kokt potatis
100 g smör
100g ost med smak
salt, peppar
kryddgrönt vore gott men det glömde jag

Mosa potatisen lätt, det ska vara en del stora bitar.
Fördela runt smör och riven ost.
Lägg allt i en ugnsform och strö lite av osten överst..
Gratinera tills potatisen är varm och dra på grillen på slutet så det blir knorpigt på toppen!

Nu är det snigelfart på nätet här hemma så nu säger jag godnatt och hoppas ni haft en fin allahelgonshelg för det har jag haft.

Varm vitlöksås med rosmarin till lilla lammet


Det här är en enkel och väldigt god såsbas tycker jag och det är bara att dutta i det du själv gillar och det som passar till din mat. Jag hackade i rosmarin och vitlök för det passade fint till mina lammkotletter. Har du god buljong från stekt eller kokt kött så tar du såklart den istället för buljongtärningen. Såsen är lika god att äta kall dagen efter om det nu blir något över.....

MUMSIG SÅS
3 dl creme fraiche 34%
1 dl vatten
1 buljongtärning
(1 msk smör+krydda)

Jag fräser vitlök och kryddor i lite smör men det blir gott om du hoppar över det också.
Koka ihop såsen och smaksätt med något av det här:

♥ 1-2 vitlöksklyftor
♥ 1 msk grönpeppar/rosépeppar
♥ 1 msk dijonsenap
♥ 2 tsk hackad rosmarin
♥ 1 msk dragon i vinäger
♥ favoritkryddan, chilisås, tomatpuré, sweet chilisås, svamp.... ja listan kan bli hur lång som helst!

RSS 2.0