Lax med västerbottenost

 
Jag brukar för det mesta bara steka laxen i pannan och sedan låta den gå klart i ugnen på svag värme men med halvgammal grädde i kylen så fick laxen ha de fett och gott, ja gott blev det!
Jag gjorde rostad potatis och palsternacka till men med den goda såsen så är det allra godast med kokt eller pressad potatis.
Alltså nu känns det helt ok att bo på en byggarbetsplats (lite ljug bara), har dammsugit spån i hälften av rummen och det blev riktigt fint, imorgon kommer torkapparaterna.....undra just hur högt dom låter?
Trevlig helg på er, elda och ha det fint!
 
 
 
VÄSTERBOTTENLAX 4 port.
4 portionsbitar lax
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
1/2 dl hackad dill
1/2 citron, saft och skal
2-3 dl riven västerbottenost eller annan lagrad ost
salt och peppar
 
 
1. Lägg fisken i en ugnsform och pressa citron och riv skalet över den, salta och peppra.
 
2. Koka ihop grädde, cf, buljong och dill och slå det sedan i formen.
 
3. Strö över den rivna osten.
 
 
 
4. Gratinera i ugnen 200 grader i ca 25 minuter tills osten smält och fått lite färg.
 
 
 
 

 
 
 

Nu var vi värda en god köttbit!

 
Vi firar våren med vattenskada vi! Jovisst vi möttes av värsta vårfloden när vi kom hem från fjällen förra helgen så här bryts det upp golv, rivs tapeter, töms garderober och meckar in allt i ett rum ( ser ut som hemma hos såna samlare med huset fullt av katter, en smal gång i mitten och grejer upp till taket).... jag önskar att Joe Labero skulle dyka upp här i sågspånet!
Inte läge att deppa det finns saker som är myyycket värre, det behövdes renovering och vi får rå om Petter hela helgen för han är så snäll och hjälper oss.
Och när jag med huvet i frysboxen bland vinbär och hallon hittade en bit filé så tvekade jag inte ens!
 
 
♥Tjocka bitar filé, 3-4 cm, rumstempererat kött bryntes runt om i smör och olja, rejält med salt och peppar och in i ugnen på 150 grader till 57°.
 
♥ 3 dl torkad trumpet fick ligga i vatten några minuter, kramas ur och fräsas i rejält med smör, salta och vitpeppra,  i med 1/2 msk tomatpuré, 3 dl grädde och 1/2-1 svampbuljongtärning och låt allt puttra ihop tills såsen blir lite simmig. Just ja koka ihop svampspadet tills det bara är en gnutta kvar (2 msk) och tippa med det i såsen.
 
♥ Rotsaker i bitar, olivolja, salt och örtkryddor, krama runt och in i 225 grader tills allt er rostat.
 
♥ Glöm inte en klick gelé!
 
 
Hjälp vad jag skriver i olika tempus hela tiden och skriver som jag pratar men jag skyller på sågspån i knoppen och att jag längtar till soffan och en kopp "Röda Rut",  mitt favoritte just nu så ni inte tror att jag dricker vin i kopp!
 

Vinnarvinet med grillad kyckling, tomat och chiliris!

 
 
 
 
Ja här ser ni vinet som vann The black box tävlingen!
De flesta röstade på vinet "cosy" och det var just Pata Negra Tempranillo. Det är ett lättdrucket sällskapsvin som passar till lätta rätter och småplock,  vi testade ett glas till den här kycklingen och det passade finfint.
Det finns bara som beställningsvara och HÄR kan man också beställa.
 

Smak: Ungdomlig, fruktig, aningen kryddig, balanserad smak med fatkaraktär, inslag av plommon, körsbär, örter, lakrits, choklad, peppar och vanilj.
 
 
KYCKLINGEN stekte jag hel i 150 grader i drygt en timme och den fick först ligga i marinad med citron, vitlök och timjan. Penslade sedan med soya, olja och grillkrydda och grillade tills kucklan fått färg runtom.
 
 
TOMAT OCH CHILIRIS 4 port
1 gul eller röd lök
2 klyftor vitlök
1/2 -1 färsk chili, torkade flakes eller 1-2 tsk sambal
500g passerade eller krossade tomater
3 dl ris
1 tsk salt
1 dl vatten
1 tsk torkad basilika, timjan eller oregano eller färsk
 svartpeppar
olivolja
 
TOPPING
1,5 dl oliver
150 g fetaost
 
VITLÖKSSÅS
2 dl creme fraiche
1 riven vitlöksklyfta
salt och peppar
 
 
1. Fräs finhackad lök, vitlök och chili mjuk i lite olja.
 
2. Tippa i riset och låt det fräsa med en kortis.
 
3. Häll i tomater, vatten och salt och koka under lock tills riset är mjukt.
 
4. Strö över fetaost och oliver och servera med en kall cremefraichesås.

Pasta puttanesca

 

Inte den lyxigaste fredagsmidda`n kanske men gott och enkelt. Är du en köttälskare så kan du hoppa över den här rätten för den är vegetarisk sånär som på några sardeller. Men hallå det är ju inte fredag men jag har min lediga dag imorgon så jag har fredagskänsla och drar till fjällen för säsongens sista skidhelg.
Ha en trevlig helg mina vänner!
 
 
PASTA PUTTANESCA för 2
200g okokt pasta ca
1 liten lök
2 klyftor vitlök
5-6 sardeller
1 dl oliver
1/2 dl tomatsås 
1/2 dl chilisås
1,5 dl vatten
1/2 dl hackad basilika eller 2 tsk torkad
1 nypa chiliflakes eller färsk chili
salt, svartpeppar
olivolja
riven parmesan eller annan ost med smak
 
 
1. Fräs finhackad lök och vitlök mjuk i olja och låt hackade sardeller smälta med.
 
2. Koka pastan.
 
3. Tippa i tomatsås, chilisås, vatten och kryddor i lökfräset och låt det koka ihop några minuter.
 
4. Blanda i kapris och oliver och låt såsen koka ihop, smaka av med mera kryddor.
 
5. När pastan kokat slå av vattnet och rör ned den i pasta .
 
6. Servera på direkten med riven  ost på toppen!
 
 

Tortillamackor med mangosalsa

 
Ja kalla dem vad ni vill men snabbt och gott är det och är ett bra sätt att bli av med överblivna tortillabröd. Extra gott är det till soppa (tacosoppa om du har rester) och då räcker det gott att bara lägga ost emellan. Den här gången la jag ett väldigt tunt lager av tomatsås, salami och ost, kläm ihop och grädda i medelvarm torr panna tills bröden fått färg på båda sidor och osten smält, det går fort det.
Mangosalsa eller sallad är gott till och en klick cremefraiche med vitlök!
 
 
 
 
MANGOSALSA min absoluta favorit!
1 mogen mango eller en påse fryst
3 tomater eller 1 ask småtomater
1 liiiten rödlök
1/2 kruka koriander
2 msk citronolja
1 msk citronsaft
1 msk honung
(1 nypa chili)
salt och nymalen svartpeppar
 
Dela mango och tomater i småbitar, kärna ur tomaterna eller låt de rinna av i ett durkslag.
Finhacka lök och blanda ihop allt, rör sist ner hackad koriander.
Smaka av med kryddor så du känner både syra, sötma, sälta och lite pepprighet.

Rökt röding med "äggröra"

 
Det blev ingen riktig äggröra i stekpannan utan en kall röra med kokta ägg. Fisken från Börtnan var ljuvligt god och den åkte med oss från fjällen förra helgen, infångad på ICA i Funäs. Slarvig middag det här, funderade på dillstuvad potatis men klockan var för mycket och jag för hungrig men gott var det och mätta blev vi!
 
 
ÄGGRÖRA för 2 till rökt fisk av alla slag, jag blandade ungefär såhär
3 kokta hackade ägg
2 msk finhackad rödlök
1/2 burk stenbitsrom
2 msk hackad dill
1 dl creme fraiche
salt och nymalen vitpeppar
 
Rör ihop bara och ställ kallt några minuter!

Biff Rydberg

 
Ja ni ser ju själva att det ser ut som en oblandad pyttipanna med ostekta ägg!
Det ska ju vara oxfilé till Biff Rydberg men jag kan säga att köpa oxfilé och göra pytt av kommer aldrig att hända i mitt kök. Jag skulle göra gryta häromdagen och märkte att köttbiten var riktigt mör (älgkalv) och då bidde det ingen gryta!
 
 
 
BIFF RYDBERG 2 port
2 hg mört kött i småbitar, filé, rostas, stek
5-6 potatisar
1 gul lök
smör och olja till stekning
salt och peppar
 
SENAPSCREMÈ
1 dl creme fraiche
1-2 msk senap, gärna grovkornig sötstark
salt och peppar
gräslök eller ngt annat grönt
 
ÄGGULOR
 
 
1. Skär den råa potatisen i småbitar, skölj och torka den med en handduk, stek i olja och smör tills den fått fin färg, salta och lägg i en ugnsform 100° värme medan du steker lök och kött.
 
2. Finhacka löken och stek den mjuk i smör och låt den få lite färg, lägg det åt sidan.
 
3. Stek det fint tärnade köttet hett och väldigt snabbt i pannan annars blir det segt, salta och peppra rejält.
 
4. Lägg upp potatis, lök och kött på ett fat och servera med äggulor och senapscreme.
 
 
Ja ikväll har jag varit på vinlotteri och blivit bjuden på tacos och goda DUMLEKAKOR. Om jag vann? Yes! Inget vin men ett gäng med cider. Nu blir det soffan och slutsnurren på Let`s dance!

Cookies med choklad och jordnötter

 
Varför ut och träna när man kan söla på inne och baka goda kakor?
Jag skyller på Christina Gyllner som vann "Hela Sverige bakar" för hon frestade mig med de här kakorna i MittKök för ett tag sedan. De var urlätta att göra men akta er för kaksmeten!
(Det skulle bli 30-35 st men jag fick till 24 men jag åt inte sååå mycket smet, mina blev stora!)
 
 
CHOKLAD OCH JORDNÖTSCOOKIES
3,5 dl havregryn
2 msk majsstärkelse
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
125 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
1/2 dl ekologiskt jordnötssmör
1 ägg
2 dl salta jordnötter
2,5 dl chocolate chips (eller 200g hackad mörk choklad)
 
 

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda havregryn, majsstärkelse, bakpulver och bikarbonat i en bunke.

3. Vispa samman smör, strösocker och jordnötssmör.

4. Tillsätt ägget och vispa vitt och fluffigt i några minuter.

5. Tippa i de torra ingredienserna och blanda om, när kakdegen nästan gått ihop blanda då i jordnötter och choklad och rör ihop.

6. Fördela ca 1 msk per kaka på en plåt klädd med bakplåtspapper (jag gjorde mina större)

7. Grädda dina kakor i ca 12-15 min (gräddade mina i 20 minuter för jag vill ha de krispiga)

 
 
 
 
Nu ska jag faktiskt hoppa i träningkläder och dra på gympa, behövs inga energibars ikväll!

Wok med nudlar

 
Lugn lördag här och det har varit skönt det för igår var det partaj i huset! Vi var ett gäng brudar (ja det är väl gränsfall vad vi ska kalla oss?) som firade en 50-åring.
Annelie fixade jättegod mat, räkcoctail och vitlöksbröd till förrätt och därefter kycklingsallad med rödbetor och chevré och en fantastisk tårta blev efterrätt!

Idag har jag fixat med plantor och städat bort fjolårets plantor i växthuset, jorå den som spar han har! Som vanligt så drömmer jag att årets skörd av tomater och gurkor ska bli rekordstor och helt omöjlig att äta upp på egen hand......väck mig i slutet på augusti!
 
 
WOK med nudlar 3 port
2 hg tunt skivat kött, typ lövbiff jag hade en liten grytbit av älg
1 paprika
1 näve frysta bönor
1 burk minimajs
1 stor rödlök
1/2 kruka koriander
salt, peppar
0lja till stekning
 
Marinad och woksås:
1/2 dl japansk soya
1 lime, saften och skal av den
2 msk sweetchilisås
1-2 msk riven ingefära
1 klyfta riven vitlök
 
 
1. Skiva köttet väldigt tunt, går bäst när det är halvfruset.
 
2. Blanda ihop marinaden och lägg köttet i hälften av den.
 
3. Skiva lök och paprika och fräs grönsakerna hett och snabbt, krydda och lägg på serveringsfat.
 
4. Stek sist köttet hett och snabbt även det och toppa grönsakerna med köttet.
 
5. Blanda ner hackad koriander och servera med nudlar och woksås.

Club sandwich med mangoraja

 
Macka till middag idag och den satt som en smäck!
Stekta kycklingfileér i tunna skivor, sallad, stekt bacon, tomatskivor och rödlök någon typ av sås eller majonäs måste det vara till och jag gjorde både och kan man säga. Den blev yummie!
Perfekt om du har kött/fågel/fiskrester och är du väldigt hungrig så passar klyftpotatis eller pommes till.
 
 
 
MANGORAJA  2-3 port
1 äggula, rumsvarm
1/2 dl neutral olja, rumsvarm
1/2 dl creme fraiche
2 msk mango chutney
1 tsk curry
1/2 tsk sambal
salt och peppar
 
 
1. Vispa äggulan och droppa försiktigt i oljan och vispa hårt hela tiden tills du får en liten majjo, stavmixer med visp är perfekt. Funkar att ta färdig majonäs också om man har det hemma!
 
2. Tippa i de övriga ingredienserna och vispa några varv.
 
3. Tycker du att såsen är för tjock så späd med några droppar vatten, smaka av såsen och krydda på om du vill ha mera tryck!

RSS 2.0