Nyårsmeny x3

 
Löjromstoast
 
Gissar att du redan planerat maten till nyårsafton men är du i sista minuten så får du några av mina favoriter här!
Själv ska jag bli bjuden på mat och det är alltid spännande det.
Nu vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt År och jag är så glad att ni tittar in till mig och min blogg! ♥♥♥♥
 
 
 Champinjoncarpaccio, jordärtskockschips, parmesan och citronmajjo
 
 
Varmrökt lax med creme fraiche och rödlök på en god knäckebit.
Riv pepparrot i cremefraichen eller blanda i pepparrotsost!
 
 
3 varmrätter!
 
 
Fläskfilé med grönpeppar/soltorkadtomatsås.
 
 
Tjälknöl, smashad potatis, svampsås, viltsky, rotsellerisallad och whiskeylingon.
 
 
 

FLÄSKFILE MED OST,RUCCOLA OCH BACONSNURR 3-4 port
1 fläskfilé
1 paket bacon
50 g philadelphiaost med örter och vitlök eller den smak du gillar
salt, peppar+favoritkrydda just nu gillar jag en med soltorkade tomater och örter
ruccolasallad


1. Skär bort hinnorna från köttet och gör ett djupt snitt längs med filén.


2. Krydda köttet runt om och fyll snittet med ost och lite ruccola.



3. Kläm ihop filén och vira runt bacon.



4. Bryn köttet runt om och lägg det sedan i en ugnsform i 25-30 min på 150 grader.
 
Såsen:
2 dl grädde
150 g philadelphiaost
1 dl kraftig buljong (från pannan + fond/tärning)
1 dl hackad ruccola eller något annat grönt

1. Koka ihop grädde, buljong, ost och låt det puttra någon minut.

2. Smaka av såsen och rör ned det gröna.
 
 
3 Efterrätter!
 
 
Minipavlova med bär och lemoncurd
 
 
 
Semifreddo, enkel glass att göra i förväg.
 
 
 
Instagram photo by chiliconkarin - Soffdag och efterrätt hör inte ihop men gott var det! #efterrätt #cremebrulee #hallon #blåbär
 
Creme brulee till efterrätt

Pulled Älg en riktig höjdare!

 

 
Hoppas ni haft det fint i jul för det har jag! Väldigt tyst och lite ledsamt nu när alla ungdomar dragit hem och ska ut och flyga kors och tvärs..... och det där med hejdå gillar inte jag, tur att två av barnen bor nära i allafall ;-)
 
Har ni tröttnat på julmat då? Inte riktigt än för mig men vi bröt av med en annan middag igår  "tacostyle", lite omväxling är bara bra det. Jag har gjort pulled älg några gånger bl.a till ett bröllop där brudparet ville ha hamburgermeny ( Kidneybiffar och Halloumibiffar ), små sliders och det blev superbra med det långlagade älgköttet. Med några omgångar gjorda kan jag bara meddela att ju "sämre" kött man har desto godare blir den här rätten. Då menar jag de där seniga musklerna som man brukar mala eller "korsochtvärsbitar" som man tänker göra kokkött/pölsa av de blir bara bäst till pulled Älg!  På med en köpt eller egengjord BBQ-sås, lök, vitlök, ner i en gryta och in i ugnen på låg temp. i mååånga timmar! Just det här köttet var nog inne i 8 timmar så det är ju ingen snabbmat direkt men den sköter sig ju själv ;-)
 
 
Här har ni recept och byt bara ut fläskköttet mot älg om du vill!
 
  • Hoppa absolut inte över den picklade löken för den bryter av så fint mot köttet, lova!!
 
  • Servera med rostade rotsaker, potatismos/sötpotatismos, pitabröd/hamburgerbröd, tortillabröd eller tacochips.
 
  • Vitlökssås och BBQ-sås måste det vara och den sistnämnda har du ju redan i grytan från långkoket!
 
  • Sallad, tomater och majs och de grönsaker du gillar!
 
 
 
 

4 enkla och smarriga julsillar!

 
 
Jag älskar sill och har man tid ork och lust så är det roligt och lite extra gott att lägga in sin egen. Det är gott med köpesill också så jag gör både och, lite eget och lite köpt. Jag brukar köpa en stor hink med saltsill som man då måste vattna ur över natten innan man lägger in den, och oftast blir det några fileér över som man kan steka efter jul med kokt potatis och löksås. Hur gott är inte det? Känns som det kanske blir en stekt sill före jul också ;-)
 
Det här är en fräsch favorit som jag bara måste göra varje jul!
 
 
CITRONSILL
5 urvattnade sillfileer eller i burk 5-minuters sill
1-2 rödlökar
1 dm purjolök
1,5 dl citronsaft
skal från 2 citroner
1,5 dl socker
3 dl vatten
3 lagerblad
5 nejlikor

1. Koka upp vatten,socker,kryddor, citronsaft och skal och låt lagen kallna.

2. Varva sill och lök i en burk och slå lagen över.

3. Låt sillen få dra i kylen några dagar så blir den godast.


 
 
Ja jag vet att jag tjatar om den här tomatsillen men den är så himla god så bara gör den!
 
 
 
 
Jag lover att byta bild här sen när det blivit en fin lag av kryddblandningen runt sillen ;-)
 
 
Här kommer nya bilden på Dillpestosill och Brantevikssill!
 
 
 
 
 
 
 
 
BRANTEVIKSSILL
 
Den här sillen har jag hört så mycket om och kände att den vill jag testa. När jag kollat på receptet och pratat med mamma så berättar hon att det är väldigt likt min mormors recept på kryddströmming som hon ofta gjorde när hon levde. Nu är orginalreceptet gjort på färsk sill men eftersom jag köpt en hink med saltsillfileér så fick det bli ett av de enklare recept som fins på nätet.
Här hos Mårtenssons finns orginalreceptet på den skånska Brantevikssillen och massor och då menar jag massor av sillrecept!
 


SNABBINLAGD BRANTEVIKSSILL  (recept från Gävle Dagblad)
 

1 burk 5-minuterssill alt. 400 g inlagd löksill

Till smaksättning:

2 dl strösocker

1 msk salt

1 dl hackad gul lök

1 dl hackad rödlök

1/2 dl hackad dill

1/2 dl hackad gräslök

1 msk krossad kryddpeppar

1 msk krossad vitpeppar

1 msk citronpeppar


1. Lägg sillen i en sil och låt lagen rinna av (plocka bort eventuell lök från löksillen)

 

2. Skala och hacka gul lök och rödlök ganska fint.

 

3. Hacka dillen och gräslöken fint, krossa krydd- och vitpepparkorn i mortel och blanda lökhack med dill, gräslök och all peppar. Rör i salt och socker.

 

4. Skär sillen i bitar och varva sill med lök- och kryddblandning i en glasburk, avsluta med kryddblandning.

 

5. Ställ burken svalt i 2 dygn, det ska inte vara någon lag med i burken för kryddorna kommer att bilda spad under lagringen.

 

 

 

DILLPESTOSILL ska bli min fjärde sill men den vill jag vänta några dagar att göra! Den verkar supergod tycker jag.

 

 

Ha nu en underbar och riktigt GOD JUL mina vänner och ta hand om varandra!


Mammas stekpannebröd till julbordet!

 
 
 
Här blev det ett oplanerat bak idag. Planen var att åka till Tänndalen och åka skidor men efter gårdagens kaos efter vägarna så hoppade vi över det. (lite snopet för det var liksom packat och klart med allt och jag längtade såå till backarna). Vissa (typ jag) tog sig inte till jobbet ens utan halkade runt med bilen 500meter från hemmet, fick hjälp hem av mannen, på`t igen men det var bara att ge upp vända hemåt och vara nöjd att man inte hamnade i diket!
 
Det här brödet brukar alltid mamma baka till jul och ge mig lite men i år blir det tvärtom, paybacktime nu precis som det ska vara!
Jag gjorde dubbel sats och gräddade med två pannor och då gick det undan, får väl jobba lite på det där att kavla tunt men de blir hur som helst grymt goda.
 
 
 
 
STEKPANNEBRÖD 10-12 kakor
50 g smör
5 dl mjölk
1/4 paket jäst (12g)
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
2 msk sirap
1/2 tsk hjorthornsalt
1,5 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl ca, mamma hälsar ju lösare deg desto godare!
 
 

1. Smält smör och tippa i mjölken, värm till 37 grader.


2. Smula jästen i en bunke, tippa i lite av  degspadet och rör tills det blandats.

 

3. Tillsätt, salt, socker, sirap och mjölet blandat med hjorthornssaltet i degspadet och arbeta ihop allt till en ganska lös deg.

 

4. Låt den jäsa under duk i 40 minuter.


5. Dela degen i 10-12 bitar, kavla de tunt med kruskavel och grädda i torr panna tills de "bubblar" till och fått färg ca 2 minuter på varje sida.

Det behövs såklart mjöl till utbaket eftersom degen är lite lös!

 

 

 

Kycklinggryta med bacon soltorkad tomat

 
Det här är en bra rätt efter helgerna när vi ledsnat på julmat och en bra bjudrätt om man är många, lagade så här när vi firade en vän som fyllde 50 för ett tag sedan. Det kanske blev aningen för mycket vätska i receptet men hellre för mycket sås än för lite ;-). Snyggt och gott blir det med paprika i olika färger och purjo blir också gott i men den här gången skippade jag det!
Ruccolan gav en bra smak på såsen mycket mer än spenat faktiskt, passar bäst med pasta till tycker jag men det är en smaksak såklart!
 
 
 
 KYCKLINGGRYTA med bacon och soltorkad tomat  6-8 port
1 kg kycklingfile eller lårfilé
2 paket bacon
10-12 soltorkade tomater
1 liten påse ruccola eller spenat, 70g
2-3 klyftor riven vitlök
5 dl hönsbuljong
3 dl grädde
3 dl creme fraiche
2 msk maizena till redning
1/2 kruka färsk basilika eller 2-3 tsk torkad
salt och nymalen svartpeppar
 
 
 
1. Dela kycklingen i små bitar och bryn dem hett och snabbt i panna (använd gärna oljan som tomaterna legat i ), krydda och lägg över i en gryta.
 
 
2. Tippa i buljong, grädde och creme fraiche och låt grytan sjuda försiktigt.
 
 
3. Skär baconet i bitar och stek det i pannan, låt riven vitlök och tomaterna i småbitar fräsa med på slutet.
 
 
4. Lägg baconfräset i grytan och låt allt puttra några minuter.
 
 
5. Hacka ruccolan/spenaten och ev basilika och tillsätt det i grytan, red av med maizena+vatten till den konsistens du vill ha på såsen.
 
 
 

Saffranskolasnittar med chokladtopp!

 
 
Det här kanske blev en av de bästa julkakorna men dem tänker jag ge bort!
Snabba, supergoda och enkla att göra men jag måste säga att de nästan var godare utan chokladdoppet.... och då ska ni veta att jag älskar choklad ;-) Ja ni får testa själva!
 
Receptet kommer från Coop.
 
Jag gjorde1 1/2 sats av receptet och la 2 påsar saffran (ökade inte den mängden) i 3 msk Amarettolikör 1 timme innan baket och allt fick svepa med i kakdegen, gott liksom ;-)
 
 
 
SAFFRANSKOLASNITTAR
2 paket saffran (1 g)
160 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
100 g mörk choklad
 
 

1. Smält 1 msk av smöret och rör ut saffranet i det. (Eller lägg saffranet i likör eller liknande)

 

2. Blanda ihop alla ingredienser utom chokladen och arbeta till en jämn smet, använd gärna degkrokarna på elvispen.

 

3. Dela degen i fyra bitar, rulla ut dem till knapp bakplåtslängd och fördela rullarna på två plåtar med bakplåtspapper. Platta ut till längder och grädda dem gyllenbruna, ca 15 min.

 

4. Skär längderna lite snett på tvären i 2–3 cm breda bitar direkt när de kommer från ugnen och låt de svalna.

 

5. Smält chokladen i ngt smalt, kopp/glas eller liknande försiktigt i micron och doppa kakorna när de kallnat.

 
 
 
 
 

Dags för julgodis!

 
 
 
 
 
Såklart ska det vara lite söta saker till jul och här blev det både knäck och bräck idag!
Knäcken delade jag på 3 när den var nästan färdigkokt och smaksatte en del i taget och lät den sen koka tills kulprovet var ok. Borde kanske skaffa en termometer ? Hm...tror jag pratat om det förr ;-)
Tänkte testa att smaksätta knäcken med lakrits som många gör men jag tror lakritsen ska hamna i tryffel eller fudge istället.
 
Här kan ni hitta godis som jag gjort tidigare!
 
Sandra har mycket gott här!
 
Jenny har massor av smarrigt godis här!
 
 
KNÄCK
3 dl grädde
3 dl sirap
3 dl socker
3 msk x-tra saltat smör


Koka grädde, sirap och socker gärna i en tjockbottnad gryta tills smeten stelnar i en vattenkopp.
Rör i smör och ev. mandel och låt det puttra ihop en kortis.
Kolla kulprovet igen och är det ok så häll upp i små knäckformar.
 
 
 
1/3 av knäcksmeten fick koka ihop med:
♥ 1/2 tsk mortlad kardemumma, 1/2 tsk vaniljpulver och flingsalt på toppen
 
 
1/3 av knäcksmeten fick koka ihop med:
♥ 1msk citronsaft +1 msk apelsinsaft
 
 
♥1/3 av knäcksmeten fick bli naturell (eller med lite hackad mandel)
 
 
 
 
 
Favorit i repris kommer här, enkelt och så himla gott!
 
 
POLKABRÄCK
175 g mörk choklad
100g ljus choklad
200g vit choklad
polkagrisar (1/2 påse ca 70g)
pepparmyntolja, jag tog ett kryddmått men smaka dig fram
 
 
1. Smält mörk och ljus choklad tillsammans i vattenbad eller i micron.
 
 
2. Bred ut chokladen tunt ca 3 mm på en plåt med bakplåtspapper och låt det kallna.
 
 
3. Mortla polkagrisarna i mindre bitar.
 
 
4. Smält den vita chokladen tillsätt pepparmyntsolja och låt den svalna något (annars blandas den med den mörka).
 
 
5. Bred den vita över den mörka, strö över polkagrisbitarna, tryck till på de större bitarna och låt godiset kallna.
 
 
6. Dela i bitar, små eller stora!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 CITRONKOLA
50 g smör
3 dl grädde
1,5 dl sirap
3 dl socker
1 krm salt
1 krm ättiksprit
1 citron, rivet skal + 2msk citronsaft

1. Smält smöret och tippa sedan i allt utom citronskal och saft.

2. När kolan nästan är klar så smaksätt med citronskal och saft.

3. Låt kolan koka till kulprovet är som du vill ha din kola.

4. Tippa upp smeten i en smal sockerkaksform (blir tjocka kolor då) täckt med bakplåtspapper.

5. Skär i bitar när kolan stelnat och linda in kolorna i papper eller lägg dom glest i burk med papper mellan lagren.

"Biskvier" i långpannan!

 
 
 
I år orkar jag inte göra biskvier, sorry Lisa jag vet att det är dina favoriter ;-) men jag tror du kommer att gilla de här också, samma ingredienser liksom men det går så mycket fortare när allt åker i en långpanna.
Jag gjorde kakan i en ugnsform som är något mindre än min långpanna!
Jag tog lite av det här receptet och lite av det här!
 
 
SARAH BERNHARDT
 
Botten:
500g grovt riven mandelmassa
3 äggvitor
 
Smörkräm:
250g mjukt smör
200g florsocker
3 äggulor
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker eller 1/2 tsk vaniljpulver
 
Topping:
250g mörk choklad
2 msk smör
 
Sätt ugnen på 200 grader!
 
 
 
1. Blanda mandelmassan med äggvitorna (de behöver inte vispas) och bred ut på ett smörat bakplåtspapper och grädda i ca 15 minuter.
 
 
 
2. Rör/vispa ihop smörkrämen och bred ut den på kakan när den är kall och ställ nu formen kallt 15 min.
 
 
 
3. Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i micron (pausa och rör om flera gånger) rör sedan ner smöret.
 
 
 
4. När chokladen är tunn och svalnat lite så bred den över den kalla kakan och ställ åter kakan kallt.
 
 
 
5. Dela med vass kniv kakan i små bitar, ibland funkar det bättre om man har en varm kniv.
 

Kolagömmor blir en smarrig liten julkaka!

 
 
Det blev riktigt läckra kakor det här men jag fick ett lätt bryt innan de var klara! Jag gjorde hälften i vanliga småbrödsformar av papper ni vet och hälften i små silikonformar och jag tror det var lim i pappersformarna!!! Fattar ingenting, det enda jag kan komma på är att jag gräddade dem några minuter längre än vad det stod i receptet.
När jag precis skulle slänga dem fick jag en ide..... hämtade duschflaskan, vände kakorna uppochned och efter en liten dusch och några minuters vila så lossnade formarna, jodå ibland tänker man till!
Kanske små metallformar är allra bäst!
 
Här hittade jag receptet med fina stegförsteg bilder!
 
 
KOLAGÖMMOR 24 st
125 g mjukt smör
1 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 
Fyllning:
1/2 burk dulce deleche (kondenserad mjölk, finns färdigkokt)
 
Topping:
75g smält mörk choklad
flingsalt
 
Sätt ugnen på 175 grader!
 
 
 
1. Vispa ihop smör, strö och farin.
 
 
2. Blanda de torra ingredienserna och vispa ihop allt snabbt, tillsätt ägget.
 
 
3. Knåda ihop degen och dela den i 24 bitar, rulla bollar och lägg i småbrödsformar eller små silikonformar.
 
 
4. Grädda kakorna i 10-12 minuter och när de svalnat något tryck  med tummen/ teskedsmått en fördjupning i kakan.
 
 
5. Öppna burken med kolasås och lägg en klick i varje fördjupning.
 
 
6. Smält chokladen och lägg med en kaffesked lite choklad på varje kolaklick, smeta ut med en liten kniv och strö på några flingor salt.
 
 
7. Låt kakorna kallna så chokladen stelnar.
 

Pastasås med kassler, broccoli och spenat!

 
Gjorde nyss världens godaste kakor som sitter fast i själva pappersbakformarna, hur bra är man och hur glad blir man?? Det var bäst att lämna köket....andas några djupa, slå på datorn och ge er ett recept på en snabb och god sås till pasta ris eller pressad potatis....och ja nu känns det redan bättre och jag ska på det där kakreceptet igen......
 
 
PASTASÅS 4 port
250g kassler
250g broccoli färsk eller fryst
70-100g färsk spenat
1 liten lök
1 klyfta vitlök
4 dl mjölk
2 dl creme fraiche eller grädde
2 msk maizena
1 dl riven ost med smak, gärna lagrad prästost
salt och nymalen svartpeppar
olja/smör till stekning
 
 
1. Hacka lök och vitlök fint, dela kassler och broccoli i bitar, skiva stammen också om du har färsk broccoli.
 
 
2. Fräs allt i omgångar i en gryta och blanda sedan allt med vätskan utrört med maizena.
 
 
3. Rör ned spenaten, låt såsen puttra ihop, smaka av med kryddor och rör sist ned osten.
 
 
 

Enkelt bröd med frukt och nötter

 
Enkelt, gott och lite sött blev det här brödet och receptet kommer från COOP. Bara att blanda ihop och grädda på direkten. Det behövs inte så mycket torkad frukt som det står i receptet utan jag tog ungefär hälften.
Vill man inte äta det till frukost så skär små bitar och ät med ost till glöggen!
 
 
FRUKT OCH NÖTBRÖD 1 formbröd
300g nötter och frön (pumpakärnor, solroskärnor, linfrön och de nötter/mandlar du gillar)
300g torkad frukt men det räcker med hälften! (aprikoser, russin, äpplen, plommon....)
1,5 tsk salt
2 dl rågmjöl
4 dl vete
5 dl fil
2 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap
 
 

1. Hacka nötterna grovt och strimla frukterna.

 

2.Blanda nötter med salt, råg- och vetemjöl.

 

3.Blanda filmjölk och bikarbonat och rör ner i de torra ingredienserna med sirapen och frukten och rör ihop till en jämn smet.

 

4. Häll smeten i en brödform, 1,5-2 liter med bakplåtspapper i, grädda brödet i nedre delen av ugnen i 2 timmar (mitt var klart efter 1,5!)

 

 

5.Täck ev brödet på slutet med ett bakplåtspapper om det blir för mörkt.

 

6.Ta brödet ur formen och låt svalna i handduk.


Saffransbröd och goda skorpor!

 
Ingen jul och adventskänsla utan de här skorporna, de har blivit mina favoriter så nu gjorde jag dubbel sats på direkten. De passar dessutom perfekt till glöggen, kaffet eller att doppa i iskall mjölk!
Vill du öka på saffran och mandelsmaken ändå mer så lägg saffranet i 2 msk mandellikör en halvtimme innan baket. Jag gillar inte alls likör men i degen här blir det perfekt!
 
 

SAFFRANSBISCOTTI
2 ägg
1 paket saffran
100g rumsvarmt smör
100g mandel
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt


1. Hacka mandeln.


2. Vispa ihop saffran och ägg och tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet.


3. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och lite kletig deg.


4. Rulla smeten på mjölad bänk i tre längder på en plåt med bakplåtspapper.


5. Grädda mitt i ugnen i 200° i 15 minuter.


6. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar.


7. Torka mitt i ugnen  ca 1 timme i 75 °.
 
 
 
 
 
 Den här degen funkar till alla typer av saffransbröd, lussekatter, prinsar, bullar, längder och semmelbullar!
Längder kan inte jag få till men jag kanske ska öva mig för de blir väldigt saftiga och goda.
Mera fett och mera socker ska det vara i saffransbröd tycker jag, riktigt extrasaltat smör och håll igen på mjölet!
 
 
SAFFRANSDEG
2 paket jäst
1 liter mjölk
300g smör
2 paket saffran
2,5 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
mjöl till en lätt lite kladdig deg

Fyllning:
100g smör
200 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
ev några droppar bittermandelolja 


Pensling:
När bullarna är gräddade och svalnat så pensla med smält smör och vänd i strösocker eller med vispat ägg före gräddning.



♥ Smält smör, strö i saffran och tippa i mjölk och låt det bli 37°. (ja jag vet att alla mortlar runt saffranet med socker men det gör inte jag), eller lägg det i likör/sprit!


♥ Smula jästen och rör ut den med lite av degvätskan.Häll i resten av vätskan och resten av ingredienserna.


♥ Kör degen med maskin och tippa i mjölet tills du får en deg som släpper kanten i bunken men ändå är lite klibbig.


♥ Låt degen jäsa ca 30 minuter, rulla små bullar, tryck i fyllningen med pekfinger och tesked.


♥ Jäs bullarna 30 minuter till, grädda i 225-250° 6-8 minuter



♥ Pensla med smält smör när bullarna svalnat lite och doppa dem sedan i strösocker.
 
 
 
 
De här bakade jag ifjol efter Roy Fares recept!
 
 
 
 

Köttfärspaj

 
Fyll skalet med köttfärsröran.....
 
 
 
.....på med osttoppingen och skjuts in i ugnen!
 
 

Paj är inte det jag gör så ofta men visst är det gott ibland!
Jag vill gärna ha vitlökssås till pajen trots att den här blev saftig när jag toppade med ost och creme fraiche....kan aldrig bli för såsigt liksom ;-)
 
Hörrni det är snart helg igen?? Kanske man ska börja baka/laga lite eller göra något julgodis i helgen? Ska kolla runt om jag hittar något nytt och roligt men jag gissar att iaf maten på julbordet blir densamma traditionell som man är ;-)
 
Psssttt har du ätit tacos och har rester över så gör bara pajdegen och fyll med allt du har kvar.... ja utom grönsalladen och gurkan kanske ;-)
 
 
 
KÖTTFÄRSPAJ (28 cm pajform)
 
Degen:
200g smör
4 dl vetemjöl och liiite till
2-3 msk kallt vatten
1/2 tsk salt
 
Fyllning:
500g köttfärs (älgfärs
1 gulpaprika
1 röd paprika
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
3 msk tomatpuré
2 msk soya
2 dl buljong
1/2-1 tsk salt
nymalen svartpeppar
 
Topping:
3 dl cremefraiche 34%
2,5 dl riven ost
 
 
Gott till: Vitlökssås (cremefraiche med riven  vitlök och kryddor) grönsallad med tomater, lök och majs.
 
 
 
1. Blanda ihop pajdegen för hand eller med maskin och låt den vila kallt 30 min. Sätt ugnen på 175 grader!
 
 
2. Stek under tiden färs, lök, paprika och vitlök i en stekpanna, krydda.
 
 
3. Låt tomatpuré, soya och buljong puttra ihop med färsen några minuter till en fast röra.
 
 
4. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, nagga degen, tryck fast folie på kanten så pajdegen inte glider ner och förgrädda 10 minuter.
 
 
5. Fyll skalet med färsröran, blanda cremefraiche med ost och fördela på färsen, strö extra ost på toppen om du vill. Grädda i ca 30 minuter tills pajen fått färg!

Ett litet öltest i stugan!

 
 
Det blev en mysig första adventshelg här ska ni veta med ungdomar i stugan och äldsta dottern kom hem med sin pojkvän Cyril för första gången.
Mycket kärlek, ljus och såklart en massa mat så det kan inte bli bättre. Språkträning får vi i massor eftersom han pratar engelska (men är fransman) och vår yngsta dotters pojkvän Lewis också är engelsman!
Jorå snart så flyter det på ;-)
 
 
Några flaskor öl har kommit för provsmakning och eftersom jag inte dricker öl alls så har nu mannen m.fl provsmakat de här två ölsorterna från Södra Maltfabriken 
 

Södra Stout beskriver man såhär:

"Södra Stout har lagrats sex månader på ståltank innan buteljering och dess kraftfulla smak har toner av russin, körsbär, kakao och saltlakrits. Ölet passar bäst till desserter, och smakerna går väl ihop med såväl mörk choklad som en gräddig vaniljglass"

Jag tycker det låter helkonstigt med öl till söta saker men här har det testats med mörk choklad till och det passade perfekt, särskilt Lindts mörka med lakrits.

 

Smakrik och fyllig öl som gifte sig med choklad på ett underbart sätt hälsar mannen! (kan meddela att han är rätt kinkig på öl)

 

 

Dear Santa  så här beskriver man den:
 
"Citrustonerna tillsammans med maltens knäckiga smak ger Dear Santa en lätt och krispig topp vilket gör att den både gifter sig väl med julbordets alla smaker men också fungerar utmärkt att avnjutas ensam"
 
Cyril tyckte såhär  "very rich, nice small touch of spices just enough to bring you to the christmas spirit"
 

 

 Här hittar ni några av mina favoriter på julbordet!

 

 

 

 

 

 

 

 
 

RSS 2.0