Lammchili och lammragu

 
En lammbog blev två middagar!
De här rätterna värmde gott i vinterkylan som var här i veckan. Jag funderade hit och dit om jag skulle skära loss köttet från benet och göra grytbitar men jag var för lat så hela biten åkte in i ugnen istället och hjälp vad gott det blev! (mannen som mest bara gillar lammfilé höll faktiskt med)
Tack för tipset Smaskens!
 
 
 
LÅNGLAGAD LAMMBOG
1 lammbog
5-6 vitlöksklyftor
1 burk hela goda burktomater (de där uttjatade muttitomaterna är supergoda)
2 lökar
2 dl rödvin
1 dl vatten
rosmarin, färska kvistar eller 2 tsk torkade
3 lagerblad
salt och nymalen vitpeppar
 
1. Salta och peppra köttet rejält och tryck in vitlöksklyftorna lite här och där, gör små snitt om det behövs.
 
2. Lägg köttet i en långpanna med de övriga ingredienserna.
 
3. Täck med folie och låt köttet vara i ugnen i 5-6 timmar i 125 grader, köttet ska lossna lätt från benet och falla isär.
 
4. Rensa köttet i små fina bitar och ta bort fett och senor.
 
5. Sila och ställ buljongen kallt om du vill ta bort fettet som stelnat.
 
6. Jag mixade både buljong, tomater och lök från ugnsformen så det blev en tomatsås och la köttbitarna däri.
 
 
 
 
LAMMRAGU med pasta
 
Jag tog hälften av köttet och tomatsåsen och kryddade upp den med svartpeppar, tomatpuré, timjan och en gnutta chili och strödde riven ost över den varma pastan.
 
 
LAMMCHILI
1/2 av köttet +såsen
1 burk blandade bönor
2 burkar vita bönor i tomatsås
2 paprikor
2 lökar
2 klyftor vitlök
2 msk cajun spices från Herbaria/chilikrydda av något slag/färsk chili
salt och nymalen svartpeppar
olja
 
 
SERVERA MED: Creme fraiche, tacochips eller ett gott bröd
 
1. Hacka paprika och lök i bitar och fräs det mjukt i lite olja.
 
2. Tillsätt allt det övriga och låt grytan puttra ihop några minuter, smaka av med mera kryddor om det behövs.
 
 
 

Oxfilé med bea och gott vin

 
Det är aldrig fel med beasås!
Jag köpte dragon i vinäger på matmässan, det blir extra god sås av den tycker jag och är praktiskt att ha i kylen (bara att fylla på med vinäger på bladen). Man fick med ett recept också, en enklare variant där inget ska kokas ihop och reduceras och heller inget vattenbad så den här gick fort att göra!
 
 
BEARNAISESÅS
200g smör
3 äggulor
1 msk dragonblad i vinäger (funkar med torkad dragon+vinäger också)
1 msk vatten
1 msk persilja
salt och nymalen peppar
 
 
1. Smält smöret i en kastrull, skumma från ytan så att smöret blir klart.
 
2. Vispa samman äggulorna med dragon och vatten i en tjockbottnad kastrull och låt det sjuda på svag värme under vispning tills det tjocknat ( tils den inte omedelbart går samman om du drar ett spår i kastrullbottnen).
 
3. Ta kastrullen från plattan och droppa försiktigt i smöret under ständig vispning tills såsen tjocknar, undvik att vispa ner bottensatsen från smöret (jag tog med det ändå och såsen blev ngt tunnare men fantastiskt god)
 
4. Smaka av såsen med hackad persilja, salt, peppar och en gnutta vinäger ville jag ha!
 
Här har jag ett liknande recept och här den allra enklaste med cremefraiche.
 
Jag fick ett vin  A-amarone att provsmaka och det passade perfekt med ett smakrikt vin till köttet och den feta såsen, riktigt gott!
 

Dillkött

 
 
Vilken fantastisk helg jag hade på Mitt Kök mässan förra helgen!
Stort tack till Kinna, Ylva, Tanja och Christoffer som jobbat med bloggträffen som blev så himla bra. Det var kul att träffa nya bloggare och få ett "ansikte" på flera bloggare och instagramvänner. Vi var ett gäng som lagade mat med kockar från "Rent a Chef" och det var såklart jättekul. Husmor Lisa berättade om hur hon förverkligat sin dröm om en egen restaurang med egenodlade/närproducerade produkter utan tillsatser och konstigheter. Det var omöjligt att inte tänka på min dröm om en egen gårdsrestaurang med "vilda menyer".....men det var bara att tänka logiskt och förstå att det är en viss skillnad mellan Vaxholm och Näset!
Men drömma får man i alla fall......
 
När jag kom hem från Stockholm på söndagkväll hade jag fått både älgkött och ett helt lamm som väntade på mig. Surprise att lammet var ostyckat! Men med "lammkarta",  youtube och ett överdrivet självförtroende så hamnade lammet i frysen till slut men några nya styckdetaljer uppfann jag och vissa fanns nog inte på mitt lamm, ha ha!
 
Dagen efter blev det ett stort benkok som slutade med pölsa, soppkött i buljong och mitt älskade dillkött♥, alltså den sötsura såsen är ljuvligt god!
 
 
DILLKÖTT
400g kokt kött ca av älg, nöt, eller lamm
Dillsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
5 dl buljong från koket eller vatten+tärning
1 dl grädde
1 msk ättika 24%
2 msk socker
4 msk hackad dill
salt och nymald vitpeppar
 
1. Smält smöret, rör ned mjölet och späd lite i taget av buljongen.
 
2. Pytsa i grädde, ättika, socker, dill och låt såsen koka ihop några minuter på svag värme.
 
3. Smaka av med salt och peppar och ev med mera syra och sötma.
 

"Phillabullar"

 
 
 
 Hoppsan, glömde visst att publicera det här i torsdags men ni får det ändå!
 
 
 
 
De här bullarna hade jag nästan glömt bort att de fanns och hur goda de är också!
Jag är ingen mästerfotograf och kan fortfarande inte med min kamera riktigt men det är ju kul att bilderna blivit något bättre sen 2008. Min kompis Kerstin har lovat hjälpa mig för hon har koll på kameran hon!
Nu ska här tvättas och packas lite för imorgon efter jobbet ska jag och ett gäng "gamlingar" som jobbat 25 år i kommunen (svårt att att ta in den där siffran) bli bjudna på middag på Hussborgs Herrgård.
Efter det åker jag till  Stockholm, det kommer att bli en superhelg med både bloggträff, matmässa, umgås med"sväjgan" Maria och kanske att två döttrar dyker upp också!
 

PHILADELPHIABULLAR i långpannan

150g smält smör
5dl mjölk
1paket jäst
1 dl socker
1 ägg
11 dl mjöl
1/2 tsk salt

Fyllning:

150g smör
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
100g philadelfiaost

 

1. Rör ihop fyllningen och ställ den kallt.


2. Smörj och mjöla en långpanna och sätt ugnen på 200-225 grader.

 

3. Smält smöret och tippa i mjölken och låt den bli varm (37 grader).


4. Rör ut jästen i lite av vätskan, blanda i resten av mjölken och det övriga till en slät och lös deg.


5. Tippa degen i pannan och bred ut den.


6. Tryck ned fyllningen i små gropar,  6x7 hål och låt "bullkakan" jäsa i 30 minuter.

 


7. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda i 15 minuter.

 

8. Skär i 42 rutor när "bullkakan" kallnat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Goda såser!

 
 
 
 
Jag måste bara berätta att jag ska på bloggträff  nästa helg på MittKök mässan i Stockholm, hoppas vi ses där? Det ska bli så kul att träffa nya människor och med flera duktiga föreläsare hoppas jag lära mig massor. Har man tur kan man vinna en kock, ja i alla fall laga mat med en, det finns 16 platser så jag håller tummarna!
Årets matbloggspris ska också delas ut och om du skyndar dig hinner du rösta här.
 
 
Jag ville ha några nya såser till köttbiten igår och hittade de här men jag halverade recepten.
Det var gott med en varm och en kall sås!
 
 
SVAMPCREME 3-4port
100g svamp av ngt slag t.ex kantareller, trattisar, champinjoner
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
1 dl creme fraiche 34%
2 msk smör
salt och nymalen vitpeppar
 
1. Finhacka svamp, lök och vitlök och fräs det i smöret tills vätskan försvunnit, krydda och låt fräset kallna.
 
2. Vispa under tiden creme fraichen tills den blir fast.
 
3. Rör ned den kalla svampen och låt såsen vila en stund.
 
 
 
BALSAMICOSÅS  3-4port
1 schalottenlök
1,5 msk socker
25 g smör
2,5 dl buljong eller vatten +1/2 buljongtärning
1/2 dl balsamvinäger
1 msk soya
maizenaredning
 
 
 
1. Finhacka löken, fräs den med hälften av smöret och sockret tills blandningen får en nötbrun färg.
 
2. Tippa i buljong, vinäger och soya och låt såsen koka utan lock i 10 minuter.
 
3. Red av såsen med en gnutta maizena så den blir lite simmig.
 
4. Koka upp såsen och runda av med resten av smöret.
 

RSS 2.0