Veggobiffar x 2

 
YIPPIE!!!! Min maträtt gick vidare i ConoSurs recepttävling och jag är så glad, STORT TACK till er som röstat! Det är tre recept som gått vidare och nu ska en kock laga dessa recept och den mat som matchar vinet bäst får åka till Paris (ja bloggaren åker såklart;-) och laga sin rätt där tillsammans med finalister från Irland, Kanada, USA, Japan och Chile. Här är rätterna från alla länder!  Gissa om det är spännande? Nu är jag ingen mästare på vin så ska det här gå vägen så får jag hoppas på massor av flax!
 
Om ni tror att jag blivit vegetarian så är svaret nej men det har blivit en del "gröna dagar" i köket och det är inte fel alls.
Zucchinibiffarna eller zucchinifritters som de kallas blev riktigt goda, receptet tog jag från COOP men jag la till harissapasta för att det skulle bli lite mera drag.
Mannen tyckte det var riktigt gott men det kan också hänga ihop med att vi åt pommes till ;-)
 
 
ZUCCHINIBIFFAR 4port
600g zucchini/squash
3 salladslökar eller 1 liten purjo
1 finhackad chili (smaka dig fram och börja med lite, sambal eller harissa funkar också att smaksätta med)
150g riven parmesan (jag tog lagrad prästost)
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl panko eller ströbröd
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
olja till stekning
 
Gott till: Servera gärna med orentaliskt bröd, ris eller bulgur, tomater, lök, tomatsalsa (typ tacosås) och en kall yoghurtsås med vitlök och mynta.
 
 
1. Riv zucchinin grovt och lägg den på en plåt/bricka. Strö över salt och låt stå en stund, krama sedan ur all vätska.
 
2. Hacka salladslöken fint, blanda zucchini med salladslök, chili, ost, ägg, mjöl, ströbröd, oregano och salt till
en jämn smet.
 

3. Värm olja i en stekpanna och klicka ut ca 12 biffar i omgångar och stek dem 3–4 min på varje sida.

 

 

 
 
 
De här små burgarna gjorde jag till ett bröllop i sommar och jag ska erkänna att jag var lite skeptisk till dessa men jag hade fel, de blev jättegoda.
Receptet hittade jag hos de glada skåningarna i Mårtenssons kök, titta in där för de lagar massor av gott!
 
 VEGGOBURGARE
1 paket Kidneybönor,  230 g
½ rödlök, finhackad
1 riven vitlök
2 tsk anchochili (hade ingen rökt chili så jag tog lite rökt paprika och sambal)
2 tsk spiskummin
2 tsk garam masala
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
2 tsk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
1 dl hackad persilja
1 msk linfrön
½ msk fiberhusk
 

1. Skölj bönorna och låt dom rinna av och mosa dom lätt.
 

2. Fräs löken mjuk och tillsätt chili, spiskummin, garam masala och svartpeppar efter en stund så kryddorna får fräsa med och låt det svalna.
 

3. Blanda samman bönorna med lökröran och de övriga ingredienserna, forma till biffar och stek på svag värme på båda sidor.
 

4.Servera biffarna med hamburgerbröd, sallad, tomater, lök, vitlökssås eller de tillbehör du gillar.
 
 

Quesadillas, krispiga grönsaker och tzatsiki

 
Planen för dagens middag var stuvad vitkål och kassler som jag älskar men när jag såg tortillabröden som var öppnade och utgånget datum så ändrade jag mig. (Ja ni fattar att jag var gluphungrig och kastade mig in i skafferiet när jag kom hem, skulle kunna äta ett hus vid middagstid!!)
Nu vill jag bara säga att bröden var helt ok och att vi alla måste både smaka och lukta mer på maten istället för att blint kolla på bästföredatum, det slängs på tok för mycket riktig mat!!
 
Grönsakerna blev överraskande goda, tänkte först woka dem men de fick vara krispiga och råa. Allt utom paprikan kom faktiskt från mitt land och det känns ju kul eftersom odling och jag inte synkar riktigt om ni förstår ;-)
 
 
QUESADILLAS, KRISPIGA GRÖNSAKER OCH TZATZIKI 2 port
 
4 stora tortillabröd
8 skivor salami eller skinka
100g brieost
2,5-3 dl riven ost
 
GRÖNSAKER
1 liten squash
6-8 små körsbärstomater
1/2 snackpaprika
1 stjälk blekselleri
2 msk kallpressad rapsolja
2-3 tsk äppelcidervinäger
salt och nymalen svartpeppar
 
TZATZIKI
1/2 gurka
2,5 dl yoghurt , turkisk eller grekisk
1 msk olivolja
1 tsk vinäger
1 tsk flytande honung
salt och nymalen svartpeppar
 
 
1. Tzatziki: Riv gurkan grovt, lägg den i ett durkslag, salta och krama ur all vätska när den legat några minuter.
 
 
2. Blanda gurkan med de övriga såsingredienserna och ställ den kallt.
 
 
3. Dela alla grönsaker fint, blanda runt med olja, vinäger och kryddor.
 
 
4. Fördela ost och salami på två tortillabottnar och tryck på de övriga två bröden som lock.
 
 
5. Stek i torr panna på båda sidor tills brödet fått färg och osten smält.
 
 
6. Dela brödet i trianglar och servera med grönsaker och tzatsiki.
 
 

Zucchinigratäng med chorizo och några till recept!



 
Squash eller zucchini samma grönsak i min värld men jag kanske har fel?
Hur som helst så blir det ingen extrem skördefest i år ( heller ;-)) men selleri, jordärtskockor och squash växer liksom fint.
Man ska visst gödsla land har jag förstått, inte ens ogräset växer i mitt lilla land, 5 tistlar har tagit sig upp;-))
Eftersom smaken på squash är lite menlös så passar det med smakrika saker till tycker jag och inte steka eller grilla den för länge utan tuggmotstånd vill jag ha.
 
Jag gjorde världens godaste sås av ett gäng ledsna tomater, paprikor, blekselleri, lök, vitlök, chili och fänkål.
Allt fick brynas i kastrull och sedan täckas med lite vatten, en tetra passerade tomater och en grönsaksbuljongtärning, småputtra i ca 30 minuter och sedan mixas slät och smaka av med kryddor och honung. Detta har förutom till gratängen blivit bas i korvstroganoff och en tomatsoppa som vi ska äta i helgen och en lite burk i frysen också till pizza eller köttfärssås framöver.
SLÄNG INTE ledsna grönsaker som smakar bra de blir till värsta bästa såsen!
 
Den här gratängen är god till både pasta, ris och potatis men i min lunchlåda idag blev det bara kokt broccoli och det funkade fint.
 
Såklart går det att lägga i massor av mer grönsaker i den här gratängen, ta det du har!
 
 
ZUCCHINIGRATÄNG MED CHORITZO 3 portioner
 
3 choritzokorvar (lagade korvar hade jag men råa blir snäppet godare)
500-600g zucchini
2-3 dl tomatsås, färdig eller hemkokt (recept längst ner i inlägget)
1 dl creme fraiche 34%
2 dl riven ost, lagrad präst hade jag
 
 
1. Dela zucchinin i bitar, stek snabbt i olja i het panna så den bara får färg och  lägg i en liten gratängform.
 
 
2. Halvera korven på längden, stek den och lägg på squashen i formen.
 
 
3. Fördela tomatsåsen över korven, ringla över creme fraiche, strö över osten och gratinera på ganska hög värme (225-250 grader) tills osten fått färg och allt är varmt.
 
 
 
 
 
 
 
 
Och här ska osten på då!
 
 
 
 
 
 
 
 
Här får ni ett till enkelt recept!
 
 
 
 
 

 

TOMATSÅS köp en god färdigpastasås eller gör en egen!

1 gul lök

1 klyfta vitlök

1/2 chili, torkade flakes eller sambalsambal

3/4 msk socker

1 msk vinäger

1 burk hela eller krossade tomater

1/2 burk med vatten

1 grönsaksbuljongtärning, gärna en ekologisk!

2 msk olivolja

 

1. Finhacka lök, vitlök och chili och fräs det mjukt i oljan.

 

2. Tippa i det övriga och låt såsen puttra ihop i ca 15 minuter.

 

3. Smaka av med mera syra, hetta, sötma och sälta om det behövs.

 

Potatissnäckor



Här kommer en favorit i repris! Ett gott tillbehör som passar till både kött, fisk och fågel. Använd fantasin och fyll smördegen och potatisen med det du gillar, kanske vitlök, soltorkade tomater, lök, oliver, salami, skinka, feta, chevré men själv hade jag ingen fantasi alls men gott blev det och en himla lång mening fick ni läsa! 


POTATISSNÄCKOR 6-8port, ca 12 bitar

1 rulle färdig smördeg
6-8 kokta potatisar
3 dl riven ost med smak
färska eller torkade örter
salt och peppar

1. Rulla ut degen och riv potatis jämnt över den.

2. Strö över 2/3 delar av osten och krydda.

3. Rulla ihop som en rulltårta, jag rullar från långsidan, skär i bitar och lägg på en plåt med bp-papper.

4. Platta till och kläm till dom lite vid skarven.

5. Grädda i 200-225° i 20-25 minuter tills snäckorna fått färg.

RSS 2.0