Zucchinigratäng med chorizo och några till recept!
Squash eller zucchini samma grönsak i min värld men jag kanske har fel?
Hur som helst så blir det ingen extrem skördefest i år ( heller ;-)) men selleri, jordärtskockor och squash växer liksom fint.
Man ska visst gödsla land har jag förstått, inte ens ogräset växer i mitt lilla land, 5 tistlar har tagit sig upp;-))
Eftersom smaken på squash är lite menlös så passar det med smakrika saker till tycker jag och inte steka eller grilla den för länge utan tuggmotstånd vill jag ha.
Jag gjorde världens godaste sås av ett gäng ledsna tomater, paprikor, blekselleri, lök, vitlök, chili och fänkål.
Allt fick brynas i kastrull och sedan täckas med lite vatten, en tetra passerade tomater och en grönsaksbuljongtärning, småputtra i ca 30 minuter och sedan mixas slät och smaka av med kryddor och honung. Detta har förutom till gratängen blivit bas i korvstroganoff och en tomatsoppa som vi ska äta i helgen och en lite burk i frysen också till pizza eller köttfärssås framöver.
Så SLÄNG INTE ledsna grönsaker som smakar bra de blir till värsta bästa såsen!
Den här gratängen är god till både pasta, ris och potatis men i min lunchlåda idag blev det bara kokt broccoli och det funkade fint.
Såklart går det att lägga i massor av mer grönsaker i den här gratängen, ta det du har!
ZUCCHINIGRATÄNG MED CHORITZO 3 portioner
3 choritzokorvar (lagade korvar hade jag men råa blir snäppet godare)
500-600g zucchini
2-3 dl tomatsås, färdig eller hemkokt (recept längst ner i inlägget)
1 dl creme fraiche 34%
2 dl riven ost, lagrad präst hade jag
1. Dela zucchinin i bitar, stek snabbt i olja i het panna så den bara får färg och lägg i en liten gratängform.
2. Halvera korven på längden, stek den och lägg på squashen i formen.
3. Fördela tomatsåsen över korven, ringla över creme fraiche, strö över osten och gratinera på ganska hög värme (225-250 grader) tills osten fått färg och allt är varmt.
Och här ska osten på då!
Här får ni ett till enkelt recept!
TOMATSÅS köp en god färdigpastasås eller gör en egen!
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1/2 chili, torkade flakes eller sambalsambal
3/4 msk socker
1 msk vinäger
1 burk hela eller krossade tomater
1/2 burk med vatten
1 grönsaksbuljongtärning, gärna en ekologisk!
2 msk olivolja
1. Finhacka lök, vitlök och chili och fräs det mjukt i oljan.
2. Tippa i det övriga och låt såsen puttra ihop i ca 15 minuter.
3. Smaka av med mera syra, hetta, sötma och sälta om det behövs.
Kommentarer
Trackback