Kyckling med mangochutney och sambal




Här på fjällsluttningen blåser det rejält nu, det känns som om stugan lättar snart! Inget vidare väder men vi åker skidor ändå för backarna är helt ok. Bowlingen är avklarad och jag kom som vanligt skitsist men jag blev lovad (mutad med) glass av döttrarna så den sista halvtimmen funderade jag på vilken sort jag skulle välja. Mitt i tänket fick jag en strike och hur det gick till har jag ingen aning om.


KYCKLINGGRATÄNG till många ca10 st
2kg kycklingfile´
2 paprikor
5 dl grädde
5 dl creme fraiche
1,5-2 dl mangochutney
1/2-1 msk sambal
4 klyftor vitlök
1 msk persillade
salt och peppar

1. Dela kycklingen i bitar och bryn den i smöret, krydda och lägg i en stor ugnsform.

2. Strimla paprikan och blanda med kycklingen.

3. Blanda ihop allt det övriga och häll över kycklingen.

4. Gratinera i ugnen i ca 30 minuter, 225 grader.








Här knäpps det bindningar och beslutas om vilka backar vi ska ta!

Kokoskakor med choklad




Ett skepp kommer lastat med lättbakade kakor med choklad och kokos,  en kanonkombo tycker jag.  Jag gjorde inte så stora kakor men det går ju att göra "kokosberg" också utan att någon blir ledsen!


KOKOSKAKOR 14-16 st

5,5 dl kokosflingor
1 dl strösocker
2 ägg
50g smält smör
50g hackad mörk choklad

Topping eller dopping om du vill ha mera choklad: 50 g mörk smält choklad+1 tsk olja


1. Sätt ugnen på 175°.

2. Blanda ihop allt och låt smeten svälla ca 10 minuter.

3. Klicka / kläm ihop kakor eller toppar av smeten( lite kletigt är det) och grädda i ca 12 minuter.

4. Låt kakorna kallna och doppa ( eller ringla) dom sedan i smält choklad.


Fruktsallad med jordgubbar?????



Jag glömde att dekorera en tårta med de här gubbarna så det blev en god fruktsallad dagen efter festen. Päron, druvor och physalis och grädde med mandelmassa. Ni ska veta att jag hade halvångest för de där stora röda innan de åkte i kundvagnen inte bara för att de var apdyra utan mest för att man INTE KÖPER JORDGUBBAR FRÅN SPANIEN I MARS men men...... jag har iaf ätit massor av svärisarnas morötter från Näset hela vintern!

Nu ska jag packa lite småsaker för i helgen blir det Tänndalen och jag hoppas att det blir soligt väder och härliga backar.

Sköt om er och hoppas vårsolen skiner på er också!



Kräftsoppa till många



Här kommer det enda varma som det bjöds på i helgen, soppan var som en varm bas / förrätt ( för det är ju ofta kallt när huset är fullt av människor och tända ljus eller? ) och sedan hade jag en kall buffé med "laxar", kycklingspett  och sallader.

Det här är en perfekt soppa att laga utomhus också!




KRÄFTSOPPA ca 30 "förrättsmuggar"
8-9 morötter
1,5 l fiskbuljong ( tärning eller fond )
3 askar kräftost a 400g
5 dl grädde
5 dl creme fraiche
3 dl spad från kräftorna
2 dl hackad dill
3 msk smör
maizena+ vatten

Topping i soppan:
ca 600g kräftstjärtar


1. Fräs morötterna i smör, tippa i buljong och kräftspad.

2. Rör ned ost, creme fraiche, grädde och låt soppan koka någon minut.

3.  Red av med maizena så den blir lite lätt krämig och rör ned dill.

4. Servera soppan med kräftrumporna vid sidan om och slå heta soppan på.


Här är
ett recept på soppan för 4 personer från receptbanken!

Varmrökt lax med pepparrotscreme




Jag känner nu efter en riktig partyhelg att man borde träffa sina vänner meeeer och utan att allt måste vara så tillstädat och fixat hela tiden (flera dörrar var stängda här i helgen hmmmm..... undra varför) After work med enkel pasta, ost och bröd  eller knytis, hur svårt kan det va? Precis nu har jag glömt hur trötta alla är när det är fredagkväll.....

Här får du lättaste förrätten eller "självplocket" på buffébordet!

VARMRÖKT LAX

KNÄCKEBRÖD här finns ett gott och enkelt recept!

PEPPARROTSCREME
 Blanda ihop:
creme fraiche
mycket riven pepprot
salt och peppar

HACKAD RÖDLÖK


Jag var inne och läste hos Råbert  och han ska vara med på Halv 8, urspännande! Kolla in hans härliga recept!

Äppel och fänkålssallad



Nu kommer receptet, måste varit trött igår och bara publicerat bilden. Gillar du lite lakritssmak så prova den här salladen som passar suveränt till gravad eller rökt lax.


ÄPPEL OCH FÄNKÅLSSALLAD
2 st fänkål
3 st röda äpplen med skal
1/2 dl dill
1/2 dl olivolja gärna med citron, jag hade en med saffran och apelsinsmak
3 msk pressad citron
salt och peppar


1. Ta bort rotstocken från fänkålen och skiva sedan både äpple och fänkål tunt, lättast i en matberedare.

2. Tippa över det övriga på direkten så inte äpplena blir bruna.

3.  Smaka av med kryddor och salladen blir ändå godare om den får stå och dra några timmar.


Nu är Petter hemma och ska hjälpa mig med datorn som bara krånglat de sista veckorna, tror ni den krånglar nu när supporten finns här ??? Nejdå burken sköter sig helt exemplariskt......

Kycklingspett med salsa och mangosås




Här har vi haft 50-årspartaj för mannen , kul med mycket folk i huset och bra att maten räckte! Idag blev det en lugn dag i soffan med spännande skidåkning från Åre och rätt mycket wordfeud. Fattar fortfarande inte att jag fastnat i det där spelet.....jag gillar ju inte spel!


KYCKLINGSPETT ca 45 små spett som passar finfint att göra i förväg och frysa in
2 kg kycklingfilé
1 dl olivolja
1 dl chilisås
2 klyftor vitlök
2 msk japansk soya
1 msk grillkrydda


MANGOSÅS som Anna gjorde
5 dl turkyoghurt
1 dl mangochutney
salt och peppar


1. Dela varje filé 5-6 bitar.

2.  Blanda ihop marinaden och låt fileérna ligga i den några timmar men gärna över natten.

3. Bryn på bitarna i en grill eller stekpanna och trä upp bitarna på små spett.

4. Låt de gå klart i ugnen 100 grader och kör de inte för länge för torra kycklingbitar är inget vidare.

5. Blanda ihop mangosåsen och servera den kall till spetten.


MANGOSALSA
1 mango eller fryst mango i bitar
4 tomater
(gurka tar jag ibland)
1 liten rödlök
1/2 kruka koriander
1 msk olivolja
lite pressad citron
chili om du vill ha hetta
salt och svartpeppar


1. Tina mangon eller dela den färska i bitar ( den frysta är inte riktigt lika god men helt ok ändå)

2. Kärna ur tomaterna och dela i småbitar och hacka löken och ev. gurkan fint.

3. Hacka eller riv i koriandern.

4. Blanda ihop allt och smaka av med olja och kryddor.

Det blir gott om salsan får stå och dra en stund före servering.




Gubbröra......




.......till mig och gubben. Jag minns att mamma gjorde gubbröra ibland till pappa och hans vänner när de spelade kort och tänk att jag kom ihåg det precis nu när jag är inne i ett ansjovisstim!

GUBBRÖRA till en gumma och en gubbe
3-4 ägg
150-200 g ansjovis
1 gul lök
1 dm purjolök
1/2 dl grädde, skvimpa i lite mera om du fräser med potatis
1/2 dl dill
2 msk gräslök
vitpeppar
smörklick
(2 kokta potatisar i bitar om du är potatissugen)

1.Hacka lök och purjo och fräs den mjuk i smöret.

2. Rör ned hackat ägg, ansjovis, dill, gräslök och sist grädden.

3. Låt det puttra ihop, krydda med peppar och servera med hårdbröd och lagrad ost.

Örtknäcke med sesamfrön



Här har det bakats knäckemackor som jag ska ha till gravad och varmrökt lax framöver, brödet passar perfekt till goda ostar också. Hårdbröd är inte det jag brukar baka men det var riktigt roligt. Frida kom hem och hon var förste kavlare! Receptet hittade jag HÄR och jag dubblade allt utom kummin och jag hade ingen färsk rosmarin och timjan så det fick bli 1 tsk torkad rosmarin och lite färsk basilika. Som vanligt tar man det man har!
Vi gräddade stora kakor som täckte plåten och bröt sedan i grova bitar men det blir väldigt snyggt om man sporrar fina kex också.........ja det handlar väl om tålamod. 

Vi har hunnit med en promenad på sjön, tårtbak, muslirostning och lite Vasalopp också men nu vill jag ut i fina vädret igen.

Ha en skön söndag!

Tomatsoppa med riven ost



Jiipee, nu har jag lagat mat och det gick bra, första gången på 14 dagar och jag kunde äta lite utan att må illa så nu är man på rejäl uppgång! Bye bye till fil och kaviarmackor på ett tag......kanske.  Soppa kunde jag tänka mig att laga och lättast tänkbara är ju tomatsoppa på en tetra tomater.
Har ni märkt att det är vår? Solen skiner och fåglarna kvittrar och nu känns det himlans gott att leva!


TETRATOMATSOPPA 2-3 port
1 tetra krossade eller passerade tomater (390g)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk olivolja
5 dl buljong
2-3 msk tomatpuré
en gnutta chili av något slag (färsk, sambal, tabasco)
1 näve pasta om du vill ha en matigare soppa
1/2 dl färska örter eller 2 tsk torkad örtkrydda
salt, peppar och ev honung
riven stark ost till topping, Boxholms lagrade gräddost pasade perfekt!


1. Hacka lök och vitlök och fräs den mjuk i olja, låt tomatpurén och chili fräsa med på slutet.

2. Tippa i buljong och tomater och låt det koka ihop.

3. Mixa soppan slät med en stavmixer/ matberedare och låt den koka upp.

4. Lägg i pasta om du vill och koka den mjuk.

5. Krydda och smaka av tills du är nöjd och späd med vatten om soppan blir för tjock.


Nu tror jag det är läge att kolla in vilka fröer jag ska köpa, en tidig tomatsort ska jag testa för mina brukar ju mogna strax före jul! Ok det där var liiite ljug........men väldigt sen höst i alla fall.

RSS 2.0