Citrusmarmelad och varma scones

Hur intelligensbefriat var det att dricka två stora baljor mocchakaffe seeeent?? Jag som inte ens kan sova om jag druckit för mycket grönt te eller coca cola sent på kvällen! Kanske jag får släppa det där med kaffeträning ett tag, nu när det börjar bli riktigt gott. Mitt kaffe består av 50% kaffe, 50% mjölkchoklad, grädde på toppen och helst lite riven mörk choklad, ni riktiga kaffedrickare skrattar väl nu?! Nu var det här natten mot morsdag och då fick det räcka med 3 timmars sömn för vem kliver inte upp när det knackar på sovrumsdörren och det luktar nybakade scones i huset och visst kände jag lukten av prinsesstårtan också....... 

Jo titta här vilken mumsig frukost jag fick av Frida, fina blommor av barnen och en present som kommer på lördag........
Middagen bjöd mamma på fast det skulle varit tvärtom!
Sillmacka till förrätt, härligt god sjömansbiff och en jordgubbstårta till efterrätt, inte illa va? 
(Kameran blev hemma, hade fullt upp att hålla mig vaken)





Jag gjorde en marmelad häromdagen av några citrusar som bara låg där och som jag visste inte skulle bli uppätna. Ta de citrusar du har, det räcker med bara apelsiner också. Precis nu kom jag på att Anna pratat om en smarrig marmelad med morötter i men det får bli en annan gång det.

CITRUSMARMELAD
3 apelsiner
1 citron
1 mandarin
1 lime
4 dl socker
2 dl vatten eller apelsinjuice

Tvätta frukterna och skala av det yttersta, inget av det vita.
Hacka skalen fint och dela fruktköttet i småbitar.
Lägg frukt, saft, skal (ta hälften av apelsinskalet om du inte vill ha så bitter marmelad) och socker i en kastrull och låt allt småputtra i ca 30 minuter.
När marmeladen börjar tjockna och se blank ut är den klar eller gör marmeladprovet.
(Häll lite av marmeladen på ett fat, låt kallna lite och dra med en sked igenom. Bildas det en gata som inte rinner ihop är marmeladen klar!)

SCONES FRÅN 7 SORTERS KAKOR
8 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk socker
3 tsk bakpulver
100 g smör
4 dl mjölk

Blanda allt det torra och fördela smöret i det (jag kör elvispen!)
Rör sedan ner mjölken och arbeta ihop allt till en deg.
Jag rullar ut en längd och delar den i 10 små bitar.
Grädda i 250° i 8-10 minuter.


Bullbak

Något fikabröd behövde bakas för frysen var tom och eftersom det här har varit en riktig "nuäterviuppdethärinnandatumetgårut" dag så blev det bullar på en gammal mjölk. Jag gör degen ungefär som det står på mjölpåsen fast jag kastar med 2 ägg. Eftersom jag har beslutsångest så är det inte lätt att välja vilken smak jag ska ha på fyllningen så därför blandar jag oftast hejvilt. Idag blev det vanilj, kardemumma och några droppar bittermandel i smöret och jag rör alltid ihop fyllningen så den bara är att smeta på.
Ha en lös deg och ingen knådning alls (ja när degen jäst färdigt alltså) så blir det goda bullar tycker jag.
Vad säger mina bagarvänner om det?
Stooora bullar gillar jag också, 40 stycken på 1 liter blev det idag


Lax i ugn med röd pesto



I går kväll var det kulturnatt i Ånge, en kväll när kommunens alla musiker får visa vad dom kan. Mååånga duktiga finns det ska ni veta, tyvärr hann jag inte med att lyssna på allt jag ville men en kul kväll var det! I dag säger kroppen att jag ska ta det lugnt och det har jag gjort, bara bakat bullar och lagat mat men tråksaker som fönsterputsning och städning det får vara.
Fina blommor har jag fått i förskott av mina fina barn!

Jag funderade hit och dit vad jag skulle göra med laxen (eftersom saltbakad är överlägset godast) men när jag hade en burk öppnad pesto och en klick creme fraiche som måste "lagas" snarast så fick det bli ett täcke på fisken idag. Det kanske blev aningens för mycket sås men bättre för mycket än för lite! Är du på hälsohumör så byt ut lite av grädden mot fiskbuljong.
Frida kände pestolukten direkt när hon kom hem och in i köket i eftermiddag, hennes favorit som piffar upp den tråkigaste pasta eller sås!

LAX I UGN MED RÖD PESTO
4 portionsbitar lax, 500 g
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
0,5 dl röd pesto på burk
0,5 dl hackat grönt, basilika och ruccola tog jag
2 dl riven stark ost
salt och peppar

Salta och peppra fisken och lägg bitarna i en ugnsform.
Blanda ihop creme fraiche, grädde, pesto och något hackat grönt.
Slå såsen över fisken, strö på riven ost.



Gratinera i ugn 175 grader i 15-20 minuter, sätt sedan ugnen på grill några minuter så osten smälter och får färg.



Jag kokade sparrisbroccoli som jag inte köpt tidigare och ringlade över balsamicosirap. Det finns ju att köpa på flaska som ni vet men jag testade att koka ihop lika delar balsamvinäger, sirap och en gnutta maizena tills det tjocknade.
Recept någon?

Abborrceviche utan abborre......



Det här skulle bli en fantastisk förrätt med abborrfilé och räkor men det bidde inget fantastiskt av fisken! Jag hade en idé om att grava firren först istället för att låta den ligga i lime och det hade nog varit ok om jag bromsat in där men istället la jag den gravade i fisken i limejuice och skal=ingen hit! Det smakade vidrigt och åkte direkt i komposten, ja sådär går det ibland. Nu blev det gott ändå med bara räkor och i små (plast)glas blev det ett lättsamt plock före maten!
Nu vet jag inte hur mycket av varje ingrediens jag tog men det är bara att blanda som du tycker.

RÄKCEVICHE
räkor
mango
röd paprika
gurka
färsk koriander
limesaft
olivolja
(chili)
salt, peppar


Nu har jag tomt på fikabröd i frysen och visst är det då man får fikafrämmande? Jag ska se om jag bakar något lätt före eurovisionkvalet


Fransk Potatissallad



Nu har vi haft sista övningen med spelmanslaget för terminen men det blir förhoppningsvis lite spela av i sommar. Jag tänker varje år att i sommar ska det bli åka av på stämmor och hej och hå (precis som med dans) men det är bara att erkänna att man är en "hemmamupp" som aldrig kommer till skott!

Här kommer min variant på potatissallad utan "klet". Det är tokgott med körsbärstomater och fetaost i salladen också, ja det går såklart att lägga i det man gillar. Salladen är nästan godare dagen efter så därför är det en bra rätt att förbereda. Någon gång har jag bytt ut en del av oljan mot buljong.

FRANSK POTATISSALLAD
1,2 kg potatis, gärna färskpotatis
200 g sockerärter
1 rödlök
1 knippe rädisor
1,5 dl olja
0,5 dl vinäger
2 tsk dijonsenap
1-2 msk flytande honung
1 dl kryddgrönt av något slag, persilja/gräslök/basilika/timjan
salt och svartpeppar

Koka potatisen och skiva den .
Varva potatis, ärter, lök och rädisor på ett fat eller i en skål.
Mixa ihop dressingen och slå den över salladen.
Det passar att äta salladen ljummen på direkten eller kall.

I morgonkväll ska vi titta på Ångespelet och det ska bli jättekul men det blir till att leta fram "långkallingarna" för det är kalla kvällar här!

Tjälknöl på två sätt



Det blev buffé på svärmors kalas igår och älgkött blev en del av den, de närmsta dagarna blir det mat från hennes fest som jag bloggar om. En lyckad fest blev det och roligt är det när vi träffas, hoppas "födelsedags barnet" tyckte detsamma! Jag gjorde i ordning en riktigt stor tjälknöl och smaksatte den på två olika sätt och ungefär såhär gjorde jag. 

TJÄLKNÖL MED MEDELHAVSSMAK
1 dl olivolja
1/2 dl balsamvinäger
150 g fetaost
8-10 soltorkade tomater i småbitar
1/2 kruka färsk hackad basilika
flytande honung
salt, svartpeppar

Blanda ihop allt utom fetaosten, ringla det över köttskivorna och smula sist över fetaosten!





TJÄLKNÖL MED ASIATISK SMAK
1/2 dl japansk soya
1/2 dl olivolja
1 stor klyfta riven vitlök
färsk koriander eller vårlök/gräslök
chili efter smak

Blanda ihop soya, olja och vitlök.
Ringla det över köttet och strö sist över chili och koriander.
Jag hade chilin vid sidan om så gästerna fick välja själva!

Nu precis kom jag på att det hade varit gott med fishsauce och lime i dressingen också men det får jag testa nästa gång!


Tjälknöl kanske ingen behöver recept på men jag skriver det ändå.

TJÄLKNÖL
I 75° ugnsvärme stoppar du in den frusna steken i 11-12 timmar. Jag vill ha köttet rosa 65-70 grader och ibland kollar jag med termometer men oftast går jag på" känn".
Saltlagen till köttet kokar inte jag upp utan rör bara ihop allt tills saltet löst sig:
1,5 dl salt
5 dl vatten
2 vitlöksklyftor
torkade eller färska örter
peppar (röd grön vit svart)

När köttet är klart så lägg det i dubbla plastpåsar,  slå i lagen och låt det ligga i 5 timmar ungefär.

Det blev några foton från festen som blev ok....men den där manualen måste fram. Siv fick ju en kamera i present så vi kanske kan "samläsa"!



Svärmor kollar in presenten!


Erika svägerska, mamma och Anna


Anna och Petter, mina "storbarn"



Några av oss på altanen före maten.



Så här glad är mannen när han får träffa lillasyster Maria!



Stockholmskusinerna Oskar och Axel fotar!




Lisa och Frida, mina "minstingar"!

TACK ALLA SNÄLLA SOM RÖSTAT PÅ MITT BIDRAG I TAPASTÄVLINGEN MEN TYVÄRR JAG GICK INTE TILL FINAL!


Pestosnurror



I dag blev det en lyxig middag i Albybyn ska ni tro, hårdmacka med falukorv och ett stort glas mjölk! Jag hade varken mat eller lagalust idag och mannen fick leta sig rester (han tjatade länge om att jag skulle fota och blogga om hans tallrik med korv och potatis:)! Jag gjorde däremot några snurror till helgens fest som är goda och enkla men dom har landat i frysen nu tills på lördag. Skinka passar bra att snurra med om du är sugen på det.

Skulle du dessutom vara sugen att rösta i Tapastävlingen så går ju det också bra och skulle du gilla mitt bidrag och rösta på det så blir jag såklart superglad! Ja nu fiskar jag rejält!

Pestosnurror ca 50 st
4 plattor smördeg
6-8 msk pesto rosso (soltorkade tomater)
5 dl riven stark ost

Kavla ut plattorna när de tinat lite.
Bred på peston tunt och strö på osten.
Rulla ihop och skär i cm stora bitar.
Grädda på plåt i ca 10 minuter i 200°.


Älgskavsgryta



En varm dag som den här borde man ätit matjessill och gräddfil för det är en klar sommarfavorit för mig men grytan var en rest sedan igår och rester på en måndag är aldrig fel. Då kunde jag pyssla ute med mina tomatplantor istället, några har fått inackordering hos svärföräldrarna(dom kommer att ha det kungligt!) men de flesta är kvar i mitt lilla växthus. Herr Gurka har vuxit till sig men det kan hända mycket än......

ÄLGSKAVSGRYTA 6-8 port
8 hg älgstek
5 dl torkade trattisar eller 1 liter färsk svamp
1 stor gul lök
1,5 dl chilisås
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl spad från svampen
1 svampbuljongtärning
smör
salt och vitpeppar
(enbär, messmör eller dijonsenap passar också fint, smaka dig fram)

Skav av köttet när steken är halvtinad, tunna skivor.
Lägg svampen i blöt / skär den färska och hacka löken.
Stek svamp, lök och kött i omgångar och lägg över i en gryta.
Koka ur pannan med svampspadet och tippa i resten i grytan.
Låt grytan puttra ihop lite och smaka av med kryddor.

Nu ska jag greja klart med en glasstårta som ska frysas in och plockas fram till helgen för då är det kalasdags, det är visst någon som fyller 70!

Grillpremiär!



Mysig kväll blev det igår i sköna vädret och vi var 12 stycken på grillpremiär här hemma och det var så varmt så vi kunde äta ute. Jag tror vi får skaffa oss en större grill för det tog en stund med klotgrillen! Därför blev inte bakpotatisarna riktigt som jag tänkt mig. Grejen var att jag tänkte gröpa ur dom och blanda moset med ost, kryddgrönt och creme fraiche och sedan in i ugnen igen men dom fick bara riven stark prästost på toppen. Marinaden till kött blir olika varje gång och det är ju bara att röra ned de kryddor och såser man gillar, ingenting blir fel!

MARINAD TILL 3 KG KÖTT
2 dl rapsolja
1 dl soya
2 msk balsamvinäger
1 msk paprika
1 msk Jamaican jerk (eller grillkrydda)
1/2-1 msk chili och örtmix

GETOSTKRÄM
100 g chevré
3 dl creme fraiche
salt och peppar

Kör allt slätt med en stavmixer, krydda och smaka av!


BEASÅS
1 miniliten lök
3 msk vinäger
1/2 dl vatten
persiljekvist
8 vitpepparkorn
3 äggulor
1 msk grädde
200g smör
salt, cayenne, citronsaft
dragon i vinäger eller torkad/färsk dragon

Koka upp vatten i en kastrull till vattenbad.
Smält smöret och håll det varmt.
Lägg lök, vinäger, vatten, pepparkorn, persilja och lite torkad dragon i en liten kastrull och koka tills två matskedar vätska återstår och sila.
Vispa äggulor, grädde och den silade vätskan i en kastrull.
Sätt ner kastrullen i vattenbad och fortsätt vispa rejält tills det tjocknar.
Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret lite åt gången och under kraftig vispning.
Tag inte med den grumliga bottensatsen i smöret.
Smaka av såsen med hackad dragon, ev. pressad citron en gnutta cayennpeppar och salt. 
Värm inte den här såsen för då skär den sig! 

Vi  grillade majs, zucchini, paprika och svamp också och dom fick ligga i olja, persillade, citronsaft och salt en stund före grillningen.


Chokladpudding a´la Nigella



Det här blev det lilla söta efter grillningen idag. Jag hittade receptet i Nigellas Express och ser man på bilderna i boken så ser allt så lätt ut och hon bara ler, inga likheter med mig och mitt kök! Jag lyckades smeta ner både mig, köket och huuuur många kastruller och vispar som helst (jag var fläckig som en giraff) Mitt tips är: ingen mjuk plastvisp som allt fastnar i utan stålballongvisp eller elvisp.
Puddingen blev som en soft mousse och det kanske inte var meningen men gott tyckte vi. Jag tog heller ingen finchoklad utan en billig "fulchoklad" från Ikea och en nypa salt.


CHOKLADPUDDING
4-6 port
2 ½ dl standardmjölk
1 1/4 dl vispgrädde
4 msk strösocker
1 msk majsstärkelse/maizena
6 msk kakaopulver
2 msk kokande vatten
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
60 gram finhackad mörk choklad (70% kakaohalt)

Hallon och grädde passar fint mot chokladen!


1. Värm upp mjölk och grädde i en skål i mikron (eller i en kastrull på spisen).
2. Koka upp vattnet.
3. Häll socker och majsstärkelse i en tjockbottnad rostfri kastrull.
4. Sikta ner kakaopulvret, tillsätt kokande vatten och rör ihop till en tjock smet.
5. Rör i äggulorna, en i sänder, den varma gräddmjölken och vaniljsockret.
6. Skrapa ner smeten från sidorna på kastrullen och hetta upp långsamt.
7. Sjud och vispa oavbrutet tills smeten tjocknar och får konsistens som majonnäs.
8. Ta kastrullen av plattan och rör i chokladhacket.
9. Häll över smeten i 4 små koppar, täck med plastfolie så slipper du skinn på puddingen, ställ kopparna i kylen när de svalnat.

Vi var så många så jag gjorde dubbel sats!


Tapastävling och filorullar!




För att se alla bidrag och för att rösta så klickar ni bara på bilden, mitt bidrag har nummer 12 :)





Ja nu kanske jag måste lära mig och dricka vin också?! Eller också testar ni vinet och jag alla tapasrätterna?
Här kommer en repris från min blogg som bara var ett experiment men som blev riktigt gott (ja det är långt ifrån alla mina grejer som blir det) passar fint som tilltugg eller varför inte på studentbuffén? Just ja det är första gången på 3 år nu som jag inte har någon student hm...konstigt, kanske fixar en av bara farten!

FILORULLAR 16 st
4 ark filodeg
kallrökt skinka
1,5 dl ajvar
1 dl hackad färsk oregano/timjan/basilika
salt, peppar
riven lagrad prästost eller annan ost med smak
smält smör

Tina degen.
Blanda ajvar med örtkryddor, salt och peppar.
Lägg degarken 2 och 2 och pensla smält smör emellan.
Dela i rutor, lägg på ajvar, skinka, ost och gör små rullar.
Grädda med skarven nedåt på bakplåtspapper i ca 10 minuter i 200°


Tack snälla Lisa som är min datasupport!

Chili con carne



Det blev en bråttommiddag idag och jag hade det på känn redan igår så jag gjorde en liten chili som bara var att värma på. Paprikan var tokdyr och inte den man kastar i korgen om man inte måste just nu, men men (det var inte jag som köpte den:)) Jag blir irriterad på mig själv ibland när jag väljer bort frukt och grönt som är dyrt men smågodis för 79 kr kilot det kan slinka med bara för att det är helg, hokuspokus utan minsta fundering, eller hur?

Chili con carne 4 port
3 hg köttfärs
2 msk olja
2 paprikor
1 lök
2 klyftor vitlök
1 msk malen spiskummin
1 msk paprikapulver
1/2 msk mald koriander
1/2 -1 chili
1 dl tomatpuré
2 burkar vita bönor i tomatsås
salt och peppar
creme fraiche till servering

Bryn färsen i oljan och pytsa sedan i resten och låt det fräsa i tur och ordning.
Tippa sist i bönorna och låt allt puttra ihop.
En klick creme fraiche och bröd är gott till!

Visst blir det skönt med en ledig dag i morgon? Jag ska åka till Sundsvall med mamma för hon behövde handla lite men sedan blir det jobb som vanligt på fredag.

Nu måste jag bara ta fram dammsugaren och jaga runt lite för det är bara 45 minuter kvar tills Leila ska göra pasta! (pastamaskin står på min lista över saker jag vill ha i mitt kök)

"Getostmums"



Här är ett påhitt som jag inte skickade till TAPASTÄVLINGEN men kanske borde ha gjort istället för lilla mackan (rösta gärna för jag ligger låååångt efter proffsen). Ja det blev ett enkelt och gott tugg före maten som kan ätas både varmt och kallt men helst "mittemellan" tycker jag.

GETOSTMUMS
1 liten zucchini
kallrökt/lufttorkad skinka
150 g chevré
pinjenötter eller solroskärnor
basilika eller timjan
olivolja
svartpeppar

Dela zucchinin i skivor, fräs dom hett och snabbt i olja och lägg på en plåt.
Lägg en skiva skinka runt varje Z och lägg skarven nedåt.
Skär skivor av chevrén och lägg en på varje.
Gratinera några minuter tills osten smält och strö sedan över rostade nötter/kärnor.
Riv över basilika eller någon torkad ört.

 

 


Surdegsbröd.... njaa jag måste nog öva mera

Dottern har inspirerat mig till surdegsbak men det blev ingen riktig hit för mig, men men jag har testat och nu ligger resten av degen i frysen så länge (risk att det kan bli där väldigt länge).
Jag tog Annas recept men pytsade i hackade nötter och linfrön i degen.

Här ska det jäsas.......



och här ska det provsmakas.....



I helgen var vi på Svennes 50-årsfest på Alnön och vi hade hur kul som helst. Maten kom från Laco di Como och var den godaste festbuffé jag någonsin ätit! (Åhhh vad jag skulle vilja ha en egen catering)
Ingen superbra kvalitet på bilderna men det var det på maten!



Coppa di Parma med svamp och peccorino


 
Citron och örtmarinerad seifilé

 
Capresesallad med ruccola

 
Prosciutto med balsamicofräst broccoli

Ja och förrutom de här rätterna fanns det lasagne, bröd, ett spännande ostfat med marmelad, nötter och balsamicosirap. Till efterrätt en härligt mjuk kladdkaka som kusinen bakat med grädde och hallonsås (couli).
Det är såna här gånger man inte vill bli mätt!

Tack för en härligt rolig fest Svenne och Anna-Lena!





JAG ÄR MED I EN TAPASTÄVLING! OM DU VILL RÖSTA PÅ MIG SÅ BLIR JAG JÄTTEGLAD!


Pasta med cambozola och trattisar



Vilken dag! Morgonpromenad efter älven i morse och spanade på bäverns framfart, smög men såklart såg jag ingen. De yngre delen av familjen skrattar en hel del åt följetongen som varit här i vår "När faller storaspen" men ni vet att det händer inte så mycket i den här byn......och förresten så har den fallit. Jag har hunnit med lite rensning i rabatterna från fjolårsskräp, mosskrattning i sakta mak, såklart har jag solat och nu har vi ätit lunch ute på altanen. Nu ska vi snart dra iväg på 50-års kalas, wiehoo kul ska det bli!

PASTA MED TRATTISAR OCH CAMBOZOLA
pasta för 2
100g cambozolaost
1 näve torkade trattkantareller
2 dl grädde
2 msk smör
salt och peppar
timjan, basilika eller något annat grönt
(klipp över lite skinka om du inte vill ha veggomat)


Lägg svampen i blöt, krama ur den och stek den knorpig i smör.
Koka pastan, slå bort vattnet och tippa tillbaka pastan i kastrullen.
Smula ner osten, slå på grädden och låt det smälta ihop.
Krydda med salt och peppar.
Lägg upp pastan på tallrikar, strö svampen över och riv över något kryddgrönt.
Ät på direkten!

Paella med vitlöksås



Det här var inte vad jag tänkte laga alls idag men det blir aldrig som tänkt eller hur? Jag hade tagit upp 2 kycklingfileér till middag men då var Frida och Olle på hemväg, så då blev det till att tänka om lite, lycka när man blir fler till middag! När två choritzokorvar låg i kylen fick jag en paellaidé, spansk pytt i panna för det var riktigt längesen!  Räkorna åkte på snabbtining i micron och några halvledsna grönsaker fick nytt liv. Ta de grönsaker du har, det räcker länge med paprika, lök och ärter tycker jag och saffran är inget måste det blir gott utan , bara du har en mustig buljong.
Musslor blir riktigt gott till men det hade jag inga. Någon paellapanna har inte jag och har inga planer att skaffa heller men har du en stor wokpanna så blir det såklart extra snyggt!

PAELLA med kyckling, räkor och korv 6 port
5 dl ris (arborioris tog jag men det funkar med vanligt också)
2 kycklingfiléer
2 choritzokorvar
1 kg räkor med skal
1 paprika
1 lök
1 dm zucchini
4 champinjoner
2 klyftor vitlök
1/2 -1 chili
1 liter buljong från räkskal eller tärning/fond
1/2 dl tomatpuré
1 kuvert saffran
1 msk paprikapulver
3 tomater
3 dl ärter, majs och paprika
salt och svartpeppar
smör/olja till pannan
färsk timjan eller persilja
1 citron eller lime till servering

Oj vilken röra det blev på receptet men det här är enkel mat, jag lovar!
Dela kycklingen, korv och grönsaker i småbitar.
Fräs allt (utom räkor, tomater och ärter, majs, paprika) i stekpannan i omgångar och lägg över i en stor ugnsform.
Låt även kryddor och buljong bli varmt i stekpannan då går allt fortare i ugnen sedan.
Blanda runt allt väl i formen och täck med folie.
Kör i ugnen i ca 20 minuter i 225°.
Skala räkorna under tiden.
När riset är mjukt lägg i ärtblandningen, tomaterna i bitar och räkorna och låt allt bli varmt.

Servera med bröd och creme fraiche blandad med vitlök, salt och peppar.

TREVLIG HELG MINA VÄNNER!


Åhh massa fricadelli

Nu var det inte likt Lady och Lufsen på något mer sätt i mitt kök, vi åt på varsin tallrik utan kypare och kökschef!Jag hittade det här receptet hos Emma bara ändrat en gnutta, och jag gillade det skarp men mannen saknade stekytan (maillardreaktionen lilla gubben!) på lilla köttbullen men vi slapp stekos i köket och såsen var helt super!
Kolla in Emmas bilder!

FRIKADELLER
500 g blandfärs
1,5 dl creme fraiche
2 msk hackad färsk koriander
2 tsk spiskummin
1/2 chili
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Blanda ihop allt, smaka av och rulla små köttbullar. 

TOMATSÅSEN
400g krossade tomater
1 1/2 dl creme fraiche
1 klyfta vitlök
1 msk balsamvinäger
1 fp fond du chef hönsbuljong
1dl vatten
1 msk olivolja
peppar
några nypor socker
färsk basilika eller koriander

Riv vitlöken och fräs den i oljan.
Tippa i det övriga och låt såsen koka ihop.
Lägg i köttbullarna och låt de koka några minuter bara, kolla så dom är genomstekta.

Jag kokade pasta till men både ris och potatis skulle gått lika bra.
Fuskparmesan, Grana Padano flisade vi över!


Ullas päronkaka



Den här kakan bjöd Ulla på när vi träffades förra veckan. Härlig mandelsmak mot päronen och en kaka runt som inte var för söt. Jag ska nog baka kakan själv någon dag och bjuda min mamma på,  hon kommer att älska den!

PÄRONKAKA
4-5 päron
4 bittermandlar
2 stora ägg
3/4 dl strösocker
2 dl creme fraiche
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 °.

Skala, kärna ur och klyfta päronen och lägg dom i en ugnsform.

Riv bittermandeln.

Vispa ägg och socker flufffigt och vispa i bittermandel, creme fraiche, mjöl och vaniljsocker.

Häll smeten över päronen och grädda i 30 minuter.

Låt kakan svalna och servera med grädde eller glass.


Pytt i panna, det var inte igår.....



... nej det är mat som vi sällan äter men jag hittade några köttrester i frysen som borde ätas upp. Ingen kokt potatis fanns så jag råstekte potatis (och morot), godare blir det fast det tar ju lite längre tid men ett lock på pannan hjälper till. Korv, kött, bacon, och lök fick gå med i pannan på slutet och stekt ägg såklart.

Nu ska jag plantera om några små chiliplantor, jag har inga stora plantor alls så frukter blir det kanske till hösten!

Sparris med parmesanströssel och ruccola

Här ska ni få se vad vi åt på festen igår och som jag redan visste var maten super!
Till förrätt fick vi sparris med krispigt parmesansmul och receptet finns här men Cecilia hade stekt bacon till också och inte stekt sparrisen utan kokat den.
Vi tackar för en trevlig kväll och kolla så jag skrivit recepten riktigt!

Anna har skaffat en "bebis" till mig, en som bara ska matas morgon och kväll tack och lov......en surdeg. Jag har funderat ett tag eftersom det är så poppis nu men jag har liiiite problem med saker som växer på diskbänken (ja inte bara smutsig disk) men man kan ju ändra sig. Tror det är dags att baka av den i morgon.....
Vad tror ni som kan det här, visst ska det vara små bubblor?


Teriyakimarinerad fläskfilé med rotsaker



Här kommer varmrätten som var fläskfilé med ugnsrotsaker, riktigt gott och såsen mina vänner måste ni bara testa!

TERIYAKIMARINERAD FILÈ
800 g fläskfilé
Marinad:
3 msk soya
3 msk teriyakisås
1 msk sirap
1 msk inhefära
1/2 citron skal och saft
2 vitlöksklyftor
3 msk misopasta

Låt köttet ligga i marinaden i några timmar.
Bryn det sedan och efterstek i ugnen i 150° i ca 35 minuter.

Såsen gjordes av teriyakisås, soya och stekskyn från köttet.


Vaniljpannacotta med björnbär och hallon



Jag fick ändra min uppfattning om pannacotta när efterrätten kom framden var sååå god. Dottern Annika hade gjort en len, krämig och helt perfekt pannacotta, receptet tog hon från Johanna Westmans Första kokboken.
 
VANILJPANNACOTTA 4 port
1 tsk gelatinpulver+ 1 msk vatten
1 vaniljstång
5 dl grädde
1/2 dl strösocker

Blanda gelatin och vatten.
Sjud upp grädde, socker och vaniljstång, låt det komma en bubbla.
Ta en matsked av varma grädden och rör i gelatinet.
Blanda sedan ner gelatinet i gräddblandningen och låt allt svalna.
Ta upp vaniljstången och häll pannacottan i små glas eller formar som du sköljt i kallt vatten.
Ställ formarna i kylskåp minst 3 timmar.
Stjälp upp på fat och dekorera med bär eller lägg bären direkt i glasen. Skölj formen snabbt med hett vatten om pannacottan fastnar i formen.

Mumsig sallad med quinoa och kräftor



Först idag blev det promenad med Anna och Frida och efter det omelettfrukost. Vi stekte en varsin med champinjoner, lök, tomater och slog äggstanning och riven ost över, muuums. Anna hjälpte mig att sätta om tomater och basilika och det gick fort när vi var två. Årets odlingsexperiment blir jordärtskocka, jag har fått några knölar av Sylvia som påstår att de är lättodlade hmmm.... får se hur det går men spännande hur som helst. Varför känner jag mig så fruktansvärt oallmänbildad? Kanske för att vi nyss spelat Retro här och jag mest svarat fel eller inte alls! Tror jag ska ta frågekorten och läsa ett gäng varje kväll. Hungrig blev på spelet och gjorde en sallad till lunch, skinka föreslog jag i den men tjejerna hittade en burk kräftstjärtar som dom ville ha istället. Quinoagrynen åt vi vid sidan om för dom var ljumna.

I salladen hade vi noonsallad, tomater, fetaost, sockerärtor, gurka, paprika, avokado, vårlök och rödlök.
Gryn av alla de slag är ganska smaklösa tycker jag så krydda massor eller slå på en dressing är super. Jag blandade citronsaft, vitlök och chiliolja, 1 riven vitlöksklyfta, salt och peppar och slog det över grynen.
Cremefraiche och en örtmixblandning (faktiskt min egen med alla örter som fanns i landet ifjol+chili och vitlök) rörde jag ihop till salladssås.

Anna är ute och krattar så jag ska gå ut och ta en räfsa jag också men det blir aptråkigt på en halvtimme!
Vilken tur jag har förresten för vi ska på fest hos Larssons klockan 6 och då går det ju inte att kratta längre eller hur?


RSS 2.0