Bouef Bourguignon

 
Hej mina vänner och hoppas ni haft en härlig jul för det har jag!
Ungdomarna har varit hemma en hel del och många släktingar också och då blir det extra mysigt och såklart har det blivit massor av god mat och godis.
Det har också varit den lataste julen på länge så nu får det bli nya tag efter nyår hmmm......låter bekant det där?!
Är du sugen på något annat än julmat så är det aldrig fel med en köttgryta!
Jag har en ide om lite mera vegetariska rätter på bloggen nästa år men vi får se vad det blir......
 
Nu drar vi till fjällen över nyår och jag önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!
 
 Bouef Bourguignon
9-10 hg älgkött
150g rökt sidfläsk
1 stor lök
250g champinjoner
3 morötter
10-12 steklökar
2-3 klyftor vitlök
8 dl buljong
6 dl rödvin
2 msk tomatpuré
persilja
salt och nymalen svart eller vitpeppar
(ett stänk vinäger om det behövs mera syra)
olja/smör
maizena till redning
 
 
1. Bryn köttet ordentligt i smör/olja, krydda.
 
 
2. Låt en finhackad lök, vitlök och tomatpuré fräsa med.
 
 
3. Tippa i buljong och vin  och låt köttet puttra i ca 1-1,5 timme.
 
 
4. Bryn fläsk, svamp och steklök och tillsätt det i grytan tillsammans med morötterna i bitar och låt allt puttra på svag värme tills köttet är riktigt mört och grönsakerna riktigt mjuka i ca 1 timme till.
 
 
5. Smaka av med mera kryddor, red av med maizena och strö sist av allt över lite hackad persilja
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vitchokladbräck med rostade nötter, pumpakärnor och tranbär

 
Här får ni mitt sista julgodis men kolla gärna mina andra recept!
Vit choklad är ju väldigt söt men med de där syrliga tranbären till blev det en god kombo.
Varför har man inte testat att torka själv? Svärfar har ju tagit med mig på värsta tranbärsmyren..... men då gjorde jag visst annat med bären.
 
 
 
VITCHOKLADBRÄCK
200g vit choklad
50 g hasselnötter
50g torkade tranbär
2 msk pumpakärnor
 
 
 
1. Rosta nötterna i en torr het panna och gnugga sedan bort skalet i en handduk och hacka de grovt.
 
 
2. Smält chokladen i micro eller vattenbad.
 
 
3. Stryk ut chokladen tunnt på en plåt med bakplåtspapper.
 
 
4. Strö över nötter, pumpakärnor och tranbär, tryck till de lite lätt.
 
 
5. När chokladen stelnat helt så bryt chokladen i bitar och förvara kallt.

Cookies med jordnötter och M&Ms

 
Kaka eller godis? Ja det är hårfint det men ta bara mörk choklad om du vill ha en mindre söt kaka.
Yngsta dottern kom hem från England med godiset och bara för att jag inte skulle äta upp alla på en gång så åkte några i kakdegen
 
 
Cookies med jordnötter, choklad och M&Ms
3,5 dl havregryn
2 msk majsstärkelse
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
125 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
1/2 dl ekologiskt jordnötssmör
1 ägg
2 dl salta jordnötter
200g mörk choklad och M&M godisar ( jag tog 150 g godisar och 50g grovt hackad choklad men mixa hur som)
 
 

1. Sätt ugnen på 175 grader.

 

2. Blanda havregryn, majsstärkelse, bakpulver och bikarbonat i en bunke.

 

3. Vispa samman smör, strösocker och jordnötssmör.

 

4. Tillsätt ägget och vispa vitt och fluffigt i några minuter.

 

5. Tippa i de torra ingredienserna och blanda om, när kakdegen nästan gått ihop blanda då i jordnötter, m&m, choklad och blanda ihop.

 

6. Rulla  1-2 msk smet per kaka på en plåt klädd med bakplåtspapper beroende på om du vill ha stora eller små cookies, de flyter ut mycket så provgrädda en kaka först!

 

7. Grädda dina kakor i ca 12-15 min (gräddade mina i 20 minuter för jag vill ha de krispiga)

 
 

Kolakakor

 
 Snabbaste godaste kakorna men kom ihåg att det ska vara SMÖR och allra helst extrasaltat smör!
Jag vill ha kakorna bruna och krispiga men vissa vill ha sega kolasnittar och då får du grädda kortare tid bara.
 
 
 
Kolakakor
200 g smör
2 dl socker
5 dl mjöl
2 msk vaniljsocker 
2 tsk bakpulver
2 msk sirap

                                                                                                                                                                      
1. Rör smör och socker.

2. Tippa i de övriga ingredienserna och kör till en jämn smet, jag är lat och kör alltid med elvispen!

3. Dela degen i fyra bitar (låt den vila om den är trött men jag gräddar ofta direkt)

4. Rulla ut till längder, tryck till dom lite lätt.

5. Grädda tills de är ljusbruna och krispiga i ca 15 min 175°

Julmat i mitt kök!

Har ni klurat och filurat på vilken julmat ni ska göra? Jag är nog den mest "oinnovativa" person när det kommer till julmat för jag vill ha de där smakerna som man är van sedan man var liten, då är det jul för mig!
Jag älskar spännande nya smaker och kryddor av alla de slag men de spar jag till efter jul ;-)

Här får ni mina absoluta julfavoriter som jag inte vill vara utan, ja skinkan är inte med men nuförtiden saltar jag inte in den själv utan köper färdigkokt och det blir så bra så!
 
 
 
Den här sillen är fantastiskt god!
 
 
MARTINSSONS TOMATSILL
6 fileér inlagd sill, köpt eller heminlagd, 1 burk 5-minuterssill passar fint

SÅS:
1 dl tomatpuré
1 dl vit sirap (jag tog 1/2 dl av vanlig sirap)
1/2 dl matolja
2 msk vinäger
5 krossade svartpepparkorn
1 lök, finhackad
2 msk kapris, finhackad
1 dl dill, finhackad
1 pressad vitlöksklyfta

1. Blanda alla ingredienser till en sås.

2. Skär sillen i bitar och lägg den i såsen.

3. Låt sillen gojsa sig i såsen minst ett dygn.
 
 
CITRONSILL
5 urvattnade sillfileer
1-2 rödlökar
1 dm purjolök
1,5 dl citronsaft
skal från 2 citroner
1,5 dl socker
3 dl vatten
3 lagerblad
5 nejlikor

Koka upp vatten,socker,kryddor, citronsaft och skal och låt lagen kallna.
Varva sill och lök i en burk och slå lagen över.
Låt sillen få dra i några dagar så blir den godast.
 
 
 
 
 
 
Ingen jul utan lax!
 
GRAVAD LAX
1-1,2 kg laxfilésida
6 msk socker
4 msk salt
nymalen vitpeppar
dill

1. Blanda socker salt och vitpeppar och strö det på den urbenade filen.

2. Hacka några dillkvistar med stjälkar och allt och lägg på laxen.

3. Dela förresten filén på mitten och lägg köttsidorna mot varandra.

4. Låt laxen gravas 1-2 dygn och vänd på den några gånger under tiden.


GRAVLAXSÅS
4 msk senap( jag tog 2 msk Dijon+2 msk Slotts stark)
2 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl hackad dill
1 krm salt
några "varv" med vitpeppar
2 dl neutral olja

Kör allt utom oljan lite snabbt med en stavmixer eller vispa.
Droppa sakta i oljan samtidigt som du mixar eller vispar.
Smaka, smaka, smaka!

Godast är laxen på hårdmacka.....
Kan erkänna att jag inte alltid har tålamod att vänta i 2 dygn!
 
 
 
 
Jag hoppar över ägghalvorna i år och gör den här pajen istället!
 
 
Pajbotten
7 skivor kavring
50 g smält smör
riven pepparrot
Fyllning
200g Philadelphiaost
200g creme fraiche 34%
1 liten rödlök
1 dl hackad dill
salt och peppar
Garnering
400g skalade räkor
200g rökt lax i skivor
100g stenbitsrom
3 kokta ägg
dill och citron


1. Kör kavringen i matberedaren så det blir smuligt och blanda i det smälta smöret.

2. Tryck ut brödjoxet i en pajform.

3. Vispa cremefraichen hårt och blanda i osten.

4. Rör i lök, dill, riven pepparrot, salt,  peppar och lägg röran i pajformen.

5. Garnera med räkor, lax, ägg, rom, dillvippor och citronskivor.

 
 
 
 
 
JANSSONS FRESTELSE
1 kg potatis
150 g ansjovis
1 stor lök
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl sillspad
små smörklickar
salt, vitpeppar

Skala /strimla potatis, skiva lök, dela ansjovisen, varva allt i en ugnsform och krydda lite.
Blanda vätskan och häll i formen.
Vill du ha ströbröd över så tar du det men det hoppar jag över.
Gratinera i ugnen i ca 45 minuter i 200°.
 
 
 
Jag brukar köra köttbullarna i långpannan i ugnen på 225 grader tills de är genomstekta men inte fått ngn färg.
De hamnar sedan i frysen och får en fin yta när jag steker på dem sedan i mycket smör!
 
KÖTTBULLAR
500g älgfärs eller den färs du har
1 dl grädde
1 ägg
3 msk finriven lök
1 msk senap
1 msk tomatpuré
2 msk maizena
1 tsk salt
nymalen svart och vitpeppar
 
1. Riv löken och blanda den med grädde, ägg, senap, tomatpuré, maizena och kryddor.
 
2. Blanda sedan ner färsen och låt den vila en stund så smakerna sätter sig.
 
3. Rulla små eller stora köttbullar och stek i smör.
 
 
 
Någon sallad är väl aldrig fel och skinkan kan man skippa om man har mycket "köttigt" på julbordet och istället rosta valnötter och toppa med. Byt gärna ut salladen mot lätt förvälld grönkål!
Gillar du inte fikon så klyfta päron och smula över ädelost och rostade hasselnötter.
 
SALLAD MED FIKON

1 krispsalladshuvud, salladsmix eller grönkål
4 fikon
100g kallrökt skinka
100g chevré, feta eller den ost du gillar
balsamicocreme


Salladen i botten och sedan bygger du på som du vill.



BALSAMICOCREME om du inte har köpt en färdig flarra, har långt till affären och har saft du vill bli av med!

2 dl koncentrerad svartvinbärssaft eller den saft du har
1/2 dl balsamvinäger


Koka ihop, vispa nu och då tills den tjocknar på sig en gnutta. Ta några droppar på ett kallt fat så ser du när den blivit lite trögflytande. Låt den kallna innan du använder den på salladen.
Sist jag kokade hade jag lika delar saft och vinäger men det här blev mycket bättre.
Den passar suuuuper till ostar!
 
 
 
 
De här spjällen blir möra och kryddiga och det gillar jag!
Den här glazen är också god.
 
KINESISKA REVBENSSPJÄLL
1,5 kg revben
1 liter buljong
1 dl kinesisk soya
1 dl tomatpuré
4-6 cm färsk ingefära
2 chilifrukter eller torkade flakes
3 klyftor vitlök
5-6 stjärnanis
2 tsk sechuanpeppar
saften av 1/2 citron eller en skvimp vinäger
2-3 msk honung

1. Låt allt utom spjällen koka upp.

2. Dela spjällen i bitar och låt dom puttra i 1-1,5 timme tills dom är möra.

3. Puttra utan lock mot slutet så buljongen blir som en sås/glaze.

4. När spjällen är färdigkokta så grilla på dom hett och snabbt i ugnen så ytan blir krispig (dom är jättegoda om  du hoppar över det också) Sila såsen om du ska servera den till!

5. Pensla med glazen eller häll den över eller bredvid spjällen när det är dags att äta dom.
 
 
 
 
 

Godissugen?

Har ni redan gjort julgodis? Kanske ätit upp det också?
Kolla här om ni blir mera godissugen.....
Det har bara blivit en kaksort bakad för mig eftersom jag grottat ner mig i godisträsket så det får nog bli kaffe och godis efter julmaten istället!

 POLKABRÄCK, enkelt och gott!
 
 
MARSGODIS och receptet hittade jag hos Jenny (ta den större mängden riscrisp)
 
 
 
MOZARTKULOR har jag inte gjort tidigare men det kommer absolut att bli repris på dem!
 
 
Knäck, limekola, lakritstryffel, 7-layerbars, rocky road, snickers........
 
 
Någon av DE HÄR godisarna ska jag också göra och kanske ett VITCHOKLADBRÄCK med tranbär.
 
 
 

Anettes dubbla mandelmaränger

 
Hoppas ni haft en härlig Luciadag och mumsat lussekatter och pepparkakor för det har jag!
Om ni så bara ska göra en god julkaka så gör de här, jag har fått receptet av min syster. Enkla och supergoda, mjuksega och med en smörkräm emellan. Jag har försökt några gånger att göra macarones men gett upp och kör på de här som aldrig misslyckas och dessutom SKA de "krackelera" och spricka lite ;-)
 
 
ANETTES DUBBLA
4 äggvitor (tog 5 för jag hade så små ägg)
200g mald mandel
5 dl florsocker
 
Smörkräm:
150g mjukt smör
1,5 dl florsocker, kanske en gnutta till
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker
 
 
1. Mal mandeln fint eller kör länge i matberedaren och blanda ner florsockret.
 
 
2. Vispa äggvitorna hårt och vänd sedan ner mandel/florsockerblandningen.
 
 
3. Smöra plåtpapper en gnutta och provgrädda en kaka.
   Jag gräddade ca 1tsk smet i 6- 7 minuter på 200 grader.
 
 
4. Låt de kallna på papperet innan du tar loss dem.
 
 
5. Rör ihop smörkrämen och lägg kakorna två och två med fyllning emellan.
 
 
 

Fisksoppa med saffran och musslor

 

Ibland tänker jag lite fel och tror att vi fortfarande är sex personer i huset....jag tänkte iaf soppa för två men när allt låg preppat och klart på skärbräden och mannen frågade med ett flin om vi skulle bli många till middan då kan jag erkänna att jag nog tänkt lite fel;-) Men tror ni jag gråter idag då? Nix nu behövs det inte lagas något alls idag utan det blir bara till att småstöka lite här hemma och värma på "restsoppan" till middag.
Gillar du inte musslor så lovar jag att soppan blir jättegod ändå.
 
FISKSOPPA 5-6 port
 
250g torskfilé
250g laxfilé
1/2 nät med musslor
1 stor fänkål eller 2 små
3 morötter
2 dm purjolök
1-2 klyftor vitlök
3 msk tomatpuré
1 kuvert saffran
1 citron, saften av den
1 msk fisksås (eller salta lite bara)
9-10 dl fiskbuljong, från kok eller vatten+tärning
2-3 dl grädde
1,5 dl hackad dill
3 msk smör
maizena+vatten att reda av med
nymalen vitpeppar
 
 
 
1. Skär laxen i bitar och skiva fänkål, morötter, purjo och vitlök.
 
 
2. Smält smöret i en gryta och låt saffran fräsa med.
 
 
3. Pytsa sedan i tomatpure och grönsaker och låt allt fräsa runt utan att ta färg.
 
 
4. Tippa i fiskbuljongen och fisksåsen och låt grönsakerna puttra på tills grönsakerna är lätt mjuka och red av med maizena+vatten så att soppan blir simmig men inte tjock.
 
 
5. Tvätta musslorna och ta bort "skägget" på dem, kasta de som är trasiga.
 
 
6. Rör i grädde och när soppan sjuder lägg i fiskbitar och musslor och låt allt sjuda i ca 5 minuter tills musslorna öppnat sig.
 
 
7. Rör försiktigt i dill, smaka av med salt och nymalen vitpeppar och späd ev med mera vätska ja sen är det bara att äta och njuta!
 

Lussebullar med mandelmassa

 
 
 
 
 
Nu har jag läst att så många bakat lussebullar med en fördeg a`la Roy Fares så jag var bara tvungen att testa jag också. Hur blev dem tror du? Supergoda faktiskt men de blev såklart inte lika snygga som hans och då ska ni veta att jag ändå kollade på klippet hur han gjorde sina knutar?! Jag har aldrig varit någon estet direkt ;-)
 
LUSSEBULLAR/KNUTAR 40 st (men jag fick bara till 32)
Fördeg:
50g jäst
5 dl mjölk
1g saffran / 2 påsar
520g / 8,5 dl mjöl
 
Tillsätt efter 15 minuters jäsning:
170g / 2,5 dl socker
2 krm salt
150g mjukt smör
320g / 5,5dl mjöl
 
Fyllning:
120g mjukt smör
250g mandelmassa
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
 
Pensling:
1 ägg+pärlsocker+mandelspån eller efter gräddning pensla med smält smör och vänd i strösocker
 
 
1. Värm mjölken och låt saffranet vara med och rör sedan ut jästen med den ljumma mjölken.
 
 
2.Tillsätt mjölet och kör degen i ca 5 minuter med degkrok, har du ingen maskin så får du knåda som en tok!
 
 
3. Lägg på en duk och låt fördegen vila i 15 minuter.
 
 
4.Tillsätt det övriga i degen och arbeta degen i maskinen tills den är blank och släpper från kanten.
 
 
5. Låt den jäsa 30 minuter med duk på.
 
 
6. Riv mandelmassan i en bunke och rör sedan ihop det övriga till fyllningen, elvisp tog jag.
 
 
7. Kavla ut degen till en stor rektangel ca 45x70 cm på lätt mjölat bakbord och bred på fyllningen.
 
 
8. Vik sedan rektangeln på mitten på längden så den blir dubbel och sporra eller skär remsor ca 1 cm breda.
 
 
9. Snurra remsorna runt två fingrar och vik in änden som en knut (kolla Roy Fares klipp på recept.nu!)
 
 
10. Jäs på plåtpapper i 1-2 timmar
 
 
11. Pensla med vispat ägg och strö på mandel/pärlsocker och grädda i 200 grader i ca 10-13 minuter eller grädda utan ägg och pensla med smält smör efter gräddning och vänd bullarna i strösocker.
 

Lax med wok

 
 
 
 
 
 
Tro inte att ni ska få julrecept av mig nu för här blir det ingen julmat förrän på julafton!
Jag ser att många redan mumsar julmat och julgodis för fullt men jag är gammaldags och vill vänta med allt det goda. Förra helgen var vi visserligen på restaurang och åt julbord men det är annat det.
Men jag lovar att komma med några julrecept också!
 
Nu får ni ett enkelt recept här och woka de grönsaker du gillar och kör på svensk kål istället för den som flygit hit..... meeen jag blev som ett barn vid godishyllan och kunde inte hålla mig!
 
 
LAX MED WOK OCH NUDLAR 4port
130-150 g portionsbitar lax/person
nudlar för 3 personer
1 pak choy eller en klyfta vitkål
6-7 småpaprikor eller 1 liten röd och gul paprika
8-10 färska champinjoner
1 rödlök
1 tumme riven ingefära
2 klyftor vitlök
1 msk fisksås
1/2 lime, saften av den
olja, salt och peppar
färsk koriander är kanongott att strö på om du hör till de som inte tycker det smakar diskmedel ;-)
 
 
1. Stek laxen i olja i stekpannan, salta och peppra och låt den gå klart i ugnen på 100 grader tills den är nästan genomstekt 52-55 grader eller ca 15 minuter.
 
2. Skär och woka grönsakerna i omgångar i het panna med olja och koka under tiden nudlarna.
 
3. Låt vitlök, ingefära och chili fräsa med en kortis på slutet
 
4. Varva nudlar och grönsaker på ett serveringsfat, toppa med fisken, blanda fisksås och limesaft och skvätt på det och ev färsk koriander.
 
 
 
Det är gott att ha en lite het sås att ringla över vid servering!
 
 
WOKSÅS
 
1 klyfta riven vitlök
1 msk riven ingefära
1/2 -1 chili eller en nypa chiliflakes
3 msk lime
1 msk fishsauce
2 msk japansk soya
2 msk vatten
1 msk honung

 

 

1. Riv vitlök och ingefära och hacka chilin.

2. Blanda i de övriga ingredienserna om du tycker såsen blev stark så ringla i mera honung.


 
 

RSS 2.0