Lax med wok
Tro inte att ni ska få julrecept av mig nu för här blir det ingen julmat förrän på julafton!
Jag ser att många redan mumsar julmat och julgodis för fullt men jag är gammaldags och vill vänta med allt det goda. Förra helgen var vi visserligen på restaurang och åt julbord men det är annat det.
Men jag lovar att komma med några julrecept också!
Nu får ni ett enkelt recept här och woka de grönsaker du gillar och kör på svensk kål istället för den som flygit hit..... meeen jag blev som ett barn vid godishyllan och kunde inte hålla mig!
LAX MED WOK OCH NUDLAR 4port
130-150 g portionsbitar lax/person
nudlar för 3 personer
1 pak choy eller en klyfta vitkål
6-7 småpaprikor eller 1 liten röd och gul paprika
8-10 färska champinjoner
1 rödlök
1 tumme riven ingefära
2 klyftor vitlök
1 msk fisksås
1/2 lime, saften av den
olja, salt och peppar
färsk koriander är kanongott att strö på om du hör till de som inte tycker det smakar diskmedel ;-)
1. Stek laxen i olja i stekpannan, salta och peppra och låt den gå klart i ugnen på 100 grader tills den är nästan genomstekt 52-55 grader eller ca 15 minuter.
2. Skär och woka grönsakerna i omgångar i het panna med olja och koka under tiden nudlarna.
3. Låt vitlök, ingefära och chili fräsa med en kortis på slutet
4. Varva nudlar och grönsaker på ett serveringsfat, toppa med fisken, blanda fisksås och limesaft och skvätt på det och ev färsk koriander.
Det är gott att ha en lite het sås att ringla över vid servering!
WOKSÅS
1 klyfta riven vitlök
1 msk riven ingefära
1/2 -1 chili eller en nypa chiliflakes
1 msk riven ingefära
1/2 -1 chili eller en nypa chiliflakes
3 msk lime
1 msk fishsauce
2 msk japansk soya
2 msk vatten
1 msk honung
1 msk honung
1. Riv vitlök och ingefära och hacka chilin.
2. Blanda i de övriga ingredienserna om du tycker såsen blev stark så ringla i mera honung.
Kommentarer
Trackback