Köttsoppa

 
 
Vi har ju fina billiga svenska rotsaker nu så varför inte göra en soppa?
Ja jag vet att jag är tjatig med mina soppor men jag älskart`!
Nu hade jag färdigkokt älgkalvkött i småbitar med god buljong i frysen så det gick på en grisblink att göra den här soppan annars är det gott med bara grönsaker också eller byta ut köttet mot kryddiga korvar.
Njut av helgen mina vänner, själv blir det slalom i helgen och då njuter jag!
 
 
KÖTTSOPPA
1 bit rotselleri ca 200g
1 gul lök
1 liten purjolök
2 palsternackor
3 morötter
4 potatisar
2-3 hg kokt kött eller rester från en stek, korv av ngt slag
1,5-2 liter mustig buljong från köttkok eller tärning/fond
1 dl hackad persilja
nymalen vitpeppar
ev salt
 
1. Skala och dela rotsaker och löken och koka dem i buljongen, jag lägger ner palsternackorna efter ca 5minuter för de behöver ingen lång koktid.
 
2. När grönsakerna nästan är mjuka får purjo och kött puttra med.
 
3. Smaka av med kryddor och hackad persilja.
 

Fish and chips

 
Jag har aldrig varit i England så det här är det närmsta jag kommer det landet men det vore kul att åka till London. Ungarna har varit där i omgångar så de kanske kan guida mig någon gång! Det var brittiska BBC-food som fick mig att bli en riktig matnörd för många år sedan när jag var sjukskriven och fastnade i alla matprogram, fast jag vill inte påstå att det engelska köket står högst på min lista!
 
Den här dagen fick dubbelpanerad abborre sällskap av pommes och en majo som jag kryddade med persillade!
Vilken vit fisk som helst blir gott och extra krispigt blir det med pankosmulor (grövre ströbröd som finns i asiatiska butiker)
 
 
 
MAJO
2 äggulor
1,5-2 dl neutral olja
pressad citron eller en skvimp vinäger
1/2 tsk persilladekrydda
salt, vitpeppar och en liiiiten nypa socker
 
 
1. Se till att äggulor och olja är rumsvarma!
 
2. Vispa gulorna och droppa sakta i oljan under vispning tills det tjocknar,
 
3. Smaka av med syra och kryddor.
 
 
 
 

Laxrullar med ost och dillfyllning

 
 
 
Jag är inne i ett fiskstim nu! Såg laxrullar hos en instagramvän och ville såklart testa men han hade fyllt med kräftfärs men jag gjorde lite "ostjox" istället. Jag trodde att det skulle vara meckigt med purjoknytningen men det var inte alls krångligt.
Rotsaker i ugn tröttnar jag aldrig på och den här gången körde jag persiljerot, morötter och lite potatis tillsammans med olja, salt och örtkryddor.
 
LAXRULLAR 3-4 port
600-700g hel laxfilé
salt och nymalen vitpeppar
 
FYLLNING:
2 dl riven ost med smak t.ex västerbotten eller lagrad präst
3/4 dl creme fraiche 34%
rivet skal av 1 citron
2 msk dill
en nypa salt
 
 
 
Ta helst den bredaste biten på laxen (själv hade jag bakbiten).
Lägg kniven på mitten av filén och skär försiktigt ut mot långsidan men inte så filén går av.
Gör lika på motsvarande sida och fläk ut fisken till ett brett stycke.
 
 
 
Lägg ostfyllningen på laxen och rulla ihop från långsida till långsida.
Skär i lagoma portionsbitar 3-4 cm.
 
 
 
Skär ett snitt längs med purjolöken och ta lös hela purjoblad.
Kör 2-3 stycken i micron tills de är mjuka (45-60 sek).
Skär långsmala remsor som du sedan knyter runt laxrullarna.
 
 
 
Lägg i en ugnsform med en smörklick och vattenskvätt i botten.
Pressa över citron, salta, peppra och kör rullarna i 150-175 grader i ca 25-30 minuter.
Känn på dem, de ska vara mjuka och ge efter lite när du trycker på dem.
 
 
 
 
 
 
 

Hollandaisesås och vitvinsås till fina fisken!

 
Här kommer ett enkelt recept på hollandaisesås som passar till fisk och grönsaksrätter.
Det funkar inte att värma den här såsen, inte för mig i alla fall så ät den direkt eller ljummen.
Till såsen stektes abborrfile som jag dubbelpanerade, först i mjöl sedan i uppvispat ägg och sist i panko ( ett grovt ströbröd som finns i asiatiska butiker )
Stek i smör så blir det godast!
 
Nu ska jag ladda upp för "mellokväll" och jag som redan är irriterad på "idiotbanan" i Sotji där nästan hälften av slalomåkarna körde ur! Jag kan bli hur gnällig som helst ikväll ;-)
 
 HOLLANDAISESÅS
150g smör
3 äggulor
2 msk vatten
1 msk citronsaft
salt, nymalen vitpeppar
 
1. Smält smöret.
 
2. Vispa ihop äggulor, vatten och citronsaft i en kastrull.
 
3. Värm på svag värme under ständig vispning tills röran tjocknar men den får inte koka!
 
4. Ta kastrullen åt sidan och droppa sedan i det smälta smöret, lite i taget och vispa som en tok tills du har en fluffig sås.
 
5. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
 
 
Här kommer en klassisk sås som passar till alla typer av fiskrätter och såklart går det att byta ut fiskfonden mot t.ex kycklingfond så har du en god sås till kyckling. Kryddgrönt av alla sorter gör att den kan varieras hur mycket som helst!
 
VITVINSÅS
1 bananscharlottenlök eller liten gul lök
2 dl kraftig fiskfond/ vatten + fiskbuljongtärning
1/2 dl citronsaft
1 1/2 dl vitt vin
2 dl grädde
salt, nymalen vitpeppar
smörklickx2
 
1. Finhacka löken och fräs den mjuk i en smörklick.
 
2. Tippa i fond/buljong, citronsaft och vin och låt allt småkoka och reduceras till hälften.
 
3. Låt nu grädden koka med tills såsen blivit lite simmig (red av om du har bråttom)
 
4. Smaka av såsen med en smörklick och ev. kryddor.
 

Basilikaröra och kronärtskocksröra

 
Här får ni två röror som passar finfint tillsammans med plockmat som salami, skinkor, ostar, bröd, grönsaker att dippa eller som ett tilltugg på en knäckebit eller crostini.
Nu har jag en ledig dag och ska åka och fira finaste sonen som fyller 26 år idag och jag fattar inte vart tiden tagit vägen?! (läs: att jag blivit sååååå gammal)
 
 
 
KRONÄRTSKOCKSRÖRA
1 burk kronärtskockshjärtan (konserv)
100g färskost, typ Philadelphia
1/2 dl creme fraiche 34%
1/2-1 msk citronsaft och rivet skal av citronen
salt, nymalen svartpeppar
pastarossa krydda (santa maria)
 
 
1. Mixa skockorna med stavmixer och rör ned allt det övriga.
 
2. Smaka av med kryddor.
 
 
 
 Vill du göra det enklare så köp en burk grön pesto och rör ned 2 msk av den tillsammans med Ph-ost och creme fraiche. Ska du däremot bjuda någon som har nötallergi så är mitt recept nötfritt.
 
BASILIKARÖRA
1/2 kruka basilika
1 klyfta riven vitlök
2 msk solroskärnor
3-4 msk olivolja/rapsolja
150g färskost typ Philadelphia
1/2 dl creme fraiche 34%
1/2 dl finriven lagrad ost
salt och nymalen svartpeppar
 
 
1. Mixa basilika, vitlök och solroskärnor tillsammans med oljan (eller öppna pestoburken)
 
2. Rör ihop allt det övriga till en slät röra.
 
3. Smaka av med salt och peppar.
 
 

Älgskavgryta med palsternacksmos

 
 

Men "virrpannan" slår till...det här skrev jag visst efter förra helgen men glömde att trycka på publiceraknappen men spela roll ni får det ändå!
 
Vilken härlig helg jag haft och den började bara bäst med fest på fredagkväll med arbetslaget. Hela gänget har gått med i Tappatävlingen så nu räknas det steg från morgon till kväll, perfekt för latmasken det där!
Rejält med snö har vi fått och nu önskar jag bara lite kallgrader så den ligger kvar ett tag. Alla verkar längta till våren men jag ligger lite efter där......tog i alla fall bort allt det röda i vardagsrummet idag och bytte ut mot grönt så mina vårkänslor kommer nog snart!
 
Det här är en av mina favoriträtter av älgkött och när det är riktigt tunna skivor så ska det bara snabbstekas och få ett kort uppkok annars blr det segt. ( Har du gott om tid så gör vanliga grytbitar och låt de småputtra i flera timmar tills de är möra och sedan i med svampen.)
 
 
ÄLGSKAVSPANNA 3-4 port
 
3 hg älgstek/älgskav/viltskav
2 dl torkad svamp rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller
2 bananschalottenlökar eller 1 gul lök
2 dl vatten som svampen legat i  + 1 svampbuljongtärning
2 msk tomatpuré
10 enbär
3 dl grädde
maizena till redning
salt och nymalen vitpeppar
smör till stekning
 
Gott till: Gelè, inlagd gurka, picklade grönsaker eller vitlöksfrästa bönor och morötter
 
 
1. Flisa köttet tunt när det är fruset eller tina köttet om du köpt färdig skav.
 
2. Lägg svampen i blöt i lite vatten och hacka löken fint.
 
3. Krama ur vätskan ur svampen och spara den! Stek svampen i smör, krydda med salt och peppar och låt löken fräsa med på slutet.
 
4. Lägg svamp och lök i en gryta, koka ur pannan med vattnet som svampen legat i och smula ner svamp buljongen. Låt det koka ihop till ca 2 dl.
 
5. Stek nu köttet (rumstempererat) snabbt i het panna med smör, krydda och lägg över i grytan.
 
6. Tippa i grädde och en gnutta redning och låt allt koka ihop några få minuter, inte längre då blir köttet segt!
 
 
 
PALSTERNACKSMOS
4-5 hg palsternacka
2-3 hg potatis
mjölk
smör
salt, nymalen vitpeppar
riven muskotnöt
 
1. Skala rotsakerna och koka de riktigt mjuka i saltat vatten.
 
2. Häll av vattnet och kör med elvispen till ett mos, späd med varm mjölk och en rejäl klick smör.
 
3. Smaka av med kryddor.

Fetaostsnurror och schlagerbubbel!

 
 
 
 
 
Jamen nu är veckans "Mello" slut och det är bara att ladda om till nästa helg! Visst är det väl mysigt då? Även fast man gnäller och klagar på låtarna så vill man gärna titta i alla fall, eller hur?
Vill du ha ett fruktigt och fräscht bubbel till myset så finns det en Schlagerprosecco att beställa, det funkar fint att i botten på glasen ha lite flädersaft eller mixade jordgubbar och sedan toppa med bubblet, yummie!
 
 
 
 
FETAOSTSNURROR
1 rulle färdig (rumstempererad) smördeg
150g fetaost
6-8 soltorkade tomater i småbitar
100g fryst spenat eller 1 rejäl näve färsk
basilika färska blad eller 1 tsk torkad
nymalen svartpeppar + lite salt
 
 
1. Rulla ut den färdiga smördegen och smula fetaosten jämnt över den.
 
2. Tina spenaten och krama ur all vätska, hacka och lägg den på fetaosten.
 
3. Lägg sist de soltorkade tomaterna på spenaten, peppra och salta en gnutta.
 
4. Rulla ihop smördegen och dela rullen i ca 12 bitar som är ca 2 cm breda.
 
5. Lägg rullarna på plåtpapper och grädda  ca 15 minuter i 225°.
 
6. Servera rullarna som tilltugg ljumma eller kalla.
 
 
 
 
 

MUMSIG ROSTAD MÜSLI

 
 
Är du ingen filälskare så kommer du att bli det om du gör den här muslin! Fjällfil, blåbär och den här blandningen på toppen, you gonna love it!
 
Jag har haft en skön start på söndagen, promenad och te med min kompis, guldåk av Frida Hansdotter och som om det inte räckte har jag fått tillbaka en liten gnutta matlust så det kan hända att jag lagar någon middag i veckan som kommer, yippee!
Igår tror jag hela sverige hade "mellomys" med massor av godsaker medan jag sprättade en loka, ja visst var det synd om mig då (i-landsproblem jag vet)? Men som sagt nu är man på uppgång.
 
Ha en skön söndag mina vänner nu ska jag gå ut och skotta lite fast det bara är småfjun och det kan hänga ihop lite med att jag testar min stegräknare :-)
 
 
MÜSLI
1 liter rågflingor
2 dl pumpakärnor
2 dl solroskärnor
1 dl krossade linfrön
1,5 dl hasselnötter
1,5 dl mandel
1 dl kokos
2 dl vatten
2 msk socker av ngt slag, muscovado, råsocker, honung eller vanligt strösocker
(hoppa över sockret om du vill ha russin eller torkad frukt i muslin när den kallnat)
 
 
1. Hacka mandel och nötter grovt och blanda allt utom vatten och socker i en stor ugnsform, gärna teflon eller långpannan.
 
2. Koka upp vattnet och rör ned sockret tills det smält.
 
3. Droppa vätskan över grynen och krama runt det med händerna, kläm till så det bildas små klumpar här och där.
 
4. Rosta muslin i ugnen på 175 grader tills den är torr och krispig (det tar ca 45 minuter)
 
5. Vänd med 10 minuters mellanrum så den inte bränns.
 
6. Låt den kallna helt innan du lägger den i en burk.

RSS 2.0