Dulce de lecheglass

 
 
 
Här får ni kvällens efterrätt, en mycket lättfixad kolaglass och man behöver ingen glassmaskin.
Receptet hittade jag hos Remsan och de där nötterna får ni inte hoppa över för de lyfte glassen flera snäpp högre. Ja såklart har jag provsmakat när ingen annan var i köket!
Nu finns det färdigkokt kondenserad mjölk på burk om man inte har tid att koka burken i flera timmar och av en händelse så fick jag en sån burk från Haugengruppen.
 
Gott Nytt År till er alla och hoppas ni får en toppenkväll!
 
 
 
 
 
 
 
DULCE DE LECHEGLASS  ca 2 liter
3 äggvitor
5 äggulor
3/4 dl ljust muscovadosocker
5 dl vispgrädde
1 burk dulce de leche (koncentrerad och klar, annars kokar du den kondenserade burken i 2-3 timmar täckt med vatten)

Topping:
kolasås
rostade, kryddiga nötter
en gnutta flingsalt
 


1. Vispa äggvitorna  till hårt skum.
 
2. Vispa sedan äggulorna tillsammans med sockret tills det är vitt och pösigt.
 
3 Vispa grädden till mjuka toppar och vispa sedan ned 2/3 av burken med dulce de leche.
 
4. Vänd ned äggulevispet i grädden och till sist äggvitan.
 
5. Häll smeten i en form och ringla över resten av innehållet från burken med dulce de leche.
 
6. Blanda runt lite slarvig i smeten och ställ in i frysen i minst 4 timmar.

 
 
ROSTADE KRYDDIGA NÖTTER
5 dl blandade nötter (mandel, hasselnötter, macadamien, jordnötter, cashewnötter, valnötter), gärna några saltade
1 dl mörkt muscovadosocker
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen kryddnejlika
1 äggvita
1 msk vatten
 
1. Lägg alla nötter i en bunke,  tippa i socker, kryddor och blanda om ordentligt med händerna.
 
2. Vispa äggvitan och vattnet med en gaffel tills det blir skummigt, blanda äggvitan med nötterna och rör om så att nötterna täcks.
 
3. Bred ut nötterna på en papperskläddplåt och rosta dem i ugnen i 150 grader i cirka 30 minuter.
 
4 Låt nötterna svalna innan du hackar dem eller bryter dem i mindre bitar, strö till sist över lite flingsalt.

Gott bubbel till nyår

 
 
Nu vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt År! Vi ska fira in det nya året hemma i lugn och ro med våra ungdomar ( men Lisa du fattas!) och det känns roligt för det var måååånga år sedan.
Har ni bestämt något trevligt småplock? Det har inte jag än men det blir något med rom och räkor för det har jag i frysen.
 
HÄR kanske du hittar något av mina gamla förrätter eller tilltugg.
 
MÅRTENSSONS har gott småplock.
 
REMSANS BISTRO  har gjort  goda laxrullar
 
 
Något att skölja ner godbitarna med? Här är två sorters prisvärt bubbel!
 
Alexandre Bonnet  en champagne som kostar 249
 
Graham Beck Brut ett mousserande vin för 99 kr
 
 
 
 
 
 

FISKSOPPA MED SAFFRAN

 
 
God Jul mina vänner,  jag önskar er alla en riktigt mysig och härlig jul!
Vi åt en fisksoppa till middag dan före dan innan det blir dagar av alldeles vanlig klassisk julmat, jag har inte testat något nytt alls och det känns riktigt bra.
 
 
FISKSOPPA
500g lax eller den fisk man har
5 små potatisar
3 morötter
1 fänkål
1 liten purjolök
1 röd paprika
2 klyftor vitlök
1 dl tomatpuré
2 kuvert saffran
2 tsk curry
2 tsk timjan
2 tsk mejram
1 liter vatten+fiskfond/buljongtärningar
5 dl grädde
1 citron, saft och skal
1 dl hackad dill
25-50g smör
salt och nymalen peppar
 
1. Dela alla grönsakerna i bitar och fänkålen i skivor och fräs dem i smör tillsammans med saffran.
 
2. Låt sedan de övriga kryddorna och tomatpurén fräsa med.
 
3. Tippa i buljong och låt soppan puttra några minuter.
 
4. Låt sedan grädde och citron gå ner i grytan och småkoka tills grönsakerna mjuknat.
 
5. Smaka av med mera kryddor och lägg sedan i fisken i bitar och sist dillen.
 
 6. Späd ev med mera vatten om du vill ha tunnare soppa.
 
 
 
 
 
Här görs det sista på den ugnsbakade Bodalsskinkan som blev fantastiskt god (125 graders ugnsvärme till 70 graders innertemp)
 
 
Här borde det varit en bild på den färdiga skinkan men det blev ingen bild för vi ville bara ÄTA!
Dessutom skulle det spelas Bingolottto och mysas i soffan.
 
 

Chokladsmörkola

 

 

Visst låter det gott? Jag tittade in till Karin  i helgen och blev frestad!

Det här blir mitt enda julgodis i år men HÄR har jag flera godisrecept.

 

CHOKLADSMÖRKOLA

100 g smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

3 msk kakao

 

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull och rör ned grädde, strösocker, sirap och vaniljsocker.

 

2. Låt kolan koka utan lock cirka 20-35 minuter, beroende på hur seg du vill ha din kola, rör om lite nu och då.

 

3. Gör ett kulprov för att kolla när kolan är färdig.

 

4. Rör sist ned kakaon och häll upp kolan på en oljad plåt eller bakplåtspapper.

 

5. Klipp kolan i bitar,  slå in kolorna i smörpapper och förvara dem kallt.


Julsillar x 3 och julskinka såklart!

 
Har man tid och lust så blir det ju väldigt gott med hemfixad sill men själv gillar jag köpesill också.
Favoriten för mannen och mig är tomatsillen och då ska ni veta att jag inte ens gillar tomatsill, bit i den ni!
Receptet har jag lagt ut tidigare och eftersom jag fått det av Jeanette som heter Martinsson i efternamn så blir det såklart Martinssons Sill. Den andra vita vitlökssillen gör jag ungefär såhär.
 
 
Citronsill älskar jag!
 
 
 
 
 
 
 
 
Visst vill vi väl ha svensk skinka till jul? Självklart! Men om det ska finnas några svenska grisbönder kvar så måste vi ju köpa svenskt oftare än bara till jul.......erkänner att det ibland slinker ner något osvenskt kött i min korg också men jag försöker att låta bli!
 
Årets julskinka är från Bodalsgris och det köttet smakar verkligen som "hemgris". Tycker att någon granne här på byn borde skaffa grisar snart!
 
 

Rosmarin och pepparkryddad fläskytterfilé med rösti

 
 
 
Det här blev kryddigt och gott! Det svåra är att få det här köttet saftigt eftersom det är magert men känn på det med fingret, det ska vara mjukt (som när du trycker på hakan, känns det som när du trycker i pannan då är det för torrt) En termometer är såklart det bästa men min måste få ett nytt batteri.
Kom ihåg att ha riktigt het panna, rumstempererat kött och inte lägga för många bitar i stekpannan.
Såklart kan du helsteka köttet också men jag var för hungrig för det!
 
KRYDDIG FLÄSKYTTERFILÈ
4 hg fläskytterfilé ungefär
2 tsk torkad rosmarin
3 tsk rosépeppar
3 tsk grönpeppar
1 tsk salt
smör och olja till stekning
 
 
1. Putsa bort alla hinnor på ytterfilén.
 
2. Sätt ugnen på 150 grader.
 
3. Mortla ihop alla kryddorna och gnugga in blandningen runt om köttet men spara 1 tsk till såsen.
 
 
4. Skär i cm tjocka skivor och bryn dem snabbt och hett i smör och lite olja, lägg i en ugnsform och låt de gå klart där i ca 8 -10 minuter i 150 grader.
 
 
5. Spara och sila skyn ur pannan och ugnsformen till såsen!
 
6. Låt köttet vila lika länge som det varit i ugnen.
 
 
 
SÅS:
1 dl buljong från pannan och ugnsformen
1,5 dl creme fraiche
1 tsk av kryddblandningen
1 nypa socker eller honung
ev lite salt
 
1. Koka ihop buljongen/skyn från köttet med creme fraiche några minuter och smaka av med kryddor.
 
psst.... tippa i all buljong som rinner ut från köttet när det har vilat!
 
 
 
RÖSTI
2  potatisar/person
salt och peppar
smör och olja till pannan
 
Är ni många så stek i omgångar eller ha flera pannor! En varm ugn är också bra att langa in potatiskakorna i.
 
1. Skala och riv potatisen, lägg den i en bunke och krydda.
 
2. Hetta upp en panna (lättast med teflon tycker jag) med rejält med smör och en skvimp olja.
 
3. Lägg i potatisen i hela pannan och pressa den mot botten.
 
4 Låt den steka tills du ser att den fått färg, lyft och kika. Vänd sedan med hjälp av en tallrik och stek på den andra sidan också.
 
5. Dela röstin i tårtbitar och servera till kött, fisk eller pippi.
 
 
 
Här får ni förslag på två goda viner som vi har testat från Prime Vine
 
Coast Ridge rekomenderas till lamm och nöt men det smakade fint till det här kryddiga fläskköttet också.
Ett prisvärt vin för 79 kronor.
 
Some Zin smakade vi tillsammans med älgfilé och det hamnade på favoritlistan direkt, en riktig hit!
 Nu måste man beställa det men jag lovar att det är värt besväret, 89 kronor!
 
 
 
Jag lovar att komma med något juligt snart!

Anettes dubbla Mandelmaränger

 
Den här julen har jag tänkt lite nytt, istället för att fråga familjen vad de vill ha för kakor så bakar jag de kakor jag vill ha, fiffigt va? Det blir absolut inga 7 sorter i år utan jag börjar med en sort så får jag se sen. De här kakorna brukar min syster göra och dom är sååå goda, de ska bli lite mjuksega.Hon gör kakorna stora och delar de sedan på mitten till halvmånar. Nu gjorde jag de små som macaroner och det blev väldigt många.
Provgrädda en liten klick först så du blir nöjd med storleken.
Såklart kan man smaksätta smörkrämen med kakao, sylt, bär, citron eller likör.
Ha en mysig lördagskväll!
 
ANETTES DUBBLA  ca 60 st små dubbla
4 äggvitor (tog 5 för jag hade så små ägg)
200g mald mandel
5 dl florsocker
 
Smörkräm:
150g mjukt smör
1,5 dl florsocker, kanske en gnutta till
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker
 
 
1. Mal mandeln fint eller kör länge i matberedaren och blanda ner florsockret.
 
2. Vispa äggvitorna hårt och vänd sedan ner mandel/florsockerblandningen.
 
3. Smöra plåtpapper en gnutta och provgrädda en kaka.
   Jag gräddade ca 1tsk smet i 6- 7 minuter på 200 grader.
 
4. Låt de kallna på papperet innan du tar loss dem.
 
5. Rör ihop smörkrämen och lägg kakorna två och två med fyllning emellan.
 
 
 
Nu kommer något extremt "ojuligt" men gott var det.......Jag har provsmakat KettleChips och som ni ser är dom snart slut!
SUPERGODA, krispiga och inga konstiga tillsatser alls utan bara potatis, solrosolja och havssalt. De finns i flera andra smaker också.
 
 
 
 
 
 

Pepparrotskött

 
Smaken av pepparrot är fantastisk! Det ska dra till rejält i smaklökarna och fara upp en sväng i knoppen och tillbaka i munnen igen och ge en härlig eftersmak. Älskar du sushi med wasabi så kan jag lova att du gillar pepparrotskött eller tvärtom.....
 
 
 
PEPPARROTSKÖTT 3- 4 port
4 hg kokt mört kött
2 dl kraftig buljong från koket (kokagärna ihop buljongen)
2 dl mjölk
1 dl grädde
färskriven pepparrot (från tub funkar också), smaka dig fram
2 nypor socker
salt och nymalen vitpeppar
smörklick
maizena  eller mjöl att reda av såsen med
 
 
1. Koka ihop buljong, mjölk, grädde, red av såsen och låt den koka någon minut.
 
2. Smaka av såsen med pepparrot, smörklick,  socker, peppar och salt.
 
3. Smaka av såsen tills du blir nöjd och kom ihåg att det ska vara rejält drag av pepparroten!
 
4. Låt det kokta köttet värmas i buljong, såsen vid sidan om och såklart kokt potatis.

Tjälknöl

 
 
Mat som lagar sig själv när man sover gillar jag just nu!
 
 
TJÄLKNÖL
I 75° ugnsvärme stoppar du in den frusna steken på 1-1,5 kg i 11-12 timmar (jag vill ha köttet rosa så jag brukar plocka ut köttet efter 11) Termometer funkar ju att sätta i efter några timmar om man vill ha exakt temperatur.
Saltlagen till köttet kokar inte jag upp utan rör bara ihop allt tills saltet löst sig och det är fritt fram för favoritkryddor:
1 dl salt
5 dl vatten
1-2 vitlöksklyftor
torkade eller färska örter
peppar (röd grön vit svart)

När köttet är klart så lägg det i dubbla plastpåsar,  slå i lagen och låt det ligga i 5 timmar ungefär.
 
 
Här är två goda varianter på marinad som jag gjort tidigare!

RSS 2.0