Grönkålschips och soppa

 
 
 
Ni som känner mig vet att jag älskar kål och grönkål är en storfavorit och det går verkligen att göra mycket av den! Paj, pastasås, lasagne, coleslaw, stuvnig mm mm men soppa blev det häromda`n.
 
 
GRÖNKÅLSCHIPS
 
100g grönkålsblad utan grova stjälkar och "strängar"
2-3 msk neutral olja
1/2 tsk salt
 
1. Skölj bladen och torka de med en handduk.
 
2. Lägg de i en bunke och vänd runt dem med olja och salt.
 
3. Lägg bladen plant på en plåt med bakplåtspapper.
 
4. Torka i mitten av ugnen på 100 grader varmluft / 125 grader vanlig ugn i ca 25-30 minuter tills de känns torra men inte brända.
 
 
 
 
 
 
GRÖNKÅLSSOPPA
300g grönkålsblad utan grova stjälkar och "strängar"
1 liten purjolök eller en gul lök
7 dl buljong
2-3 dl grädde eller gräddmjölk
3 msk smör
salt, nymalen vitpeppar, riven muskot
Gott till: Ägghalvor, stekt bacon, brödkrutonger, smördegssnurror med ost
 
 
1. Fräs den skivade purjon/löken i smöret tills den blivit mjuk men inte fått färg.
 
2. Hacka grönkålen i bitar och låt den fräsa med några minuter.
 
3. Tippa i buljongen och låt soppan koka i ca 20 minuter.
 
4. Mixa soppan slät och häll nu i grädde/mjölk tills du får den konsistens du vill ha på soppan.
 
5. Låt soppan koka ihop ngn minut och smaka av med salt, peppar och riven muskot.

Lakritsfudgekaka som ni kommer att älska!

 
 Jag tänker inte tomprata en massa nu utan säger bara BAKA DEN!
 
LAKRITSFUDGEKAKA recept madebymary
150 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt starkt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
1 msk lakritsgranulat, jag tog Kung Markattas lakritspulver

Fudgetopping:
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram mörk choklad
80 gram smör
1 msk lakritsgranulat, jag tog Kung Markattas lakritspulver
 


1. Täck en springformsbotten med bakplåtspapper och smöra formen, sätt ugnen på 175 grader.
 
 
2. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och lakritspulver i en skål. 


3. Smält smöret och låt svalna och blanda i det kalla kaffet. 


4. Vispa ägg, socker och vaniljsocker snabbt, ca 5 sekunder. 


5. Sikta därefter ner mjöl- och kakaoblandningen i äggsmeten. Rör till en slät smet och tippa därefter i smörblandningen. 


6. Häll  smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter, kakan ska vara lös och "dallrig" i mitten. 
 
 
7. Låt kakan svalna på galler och ställ sedan in den i kylskåpet. 


8. Blanda socker, sirap, grädde och mörk choklad i bitar i en kastrull.
Värm på medelhög värme tills det börjar koka, rör hela tiden och låt blandningen koka i ca 5 minuter, rör lite då och då så det inte bränner fast i kastrullen.  
 
 
9. Rör ner lakritspulvret när det är 1 minut kvar av koktiden. 


10. Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret och häll sedan fudgeblandningen över kakan.
 
 
11. Låt kakan svalna i rumstemperatur och ställ därefter in den i kylskåpet över natten. 
 
 
12. Pudra över kakao eller florsocker vid servering och det är jättegott med grädde och hallon till!
 
 
 

Nudelsallad med räkor och asiatisk pesto

 
Det här blev en riktigt fräsch och snabb fredagssallad, särskilt då äldsta dottern skalat räkorna i förväg;-)
Receptet finns i "Flexitarianens kokbok" en superfin bok med massor av enkla gröna och "halvgröna" rätter.
Jag var lite skeptisk till myntan i peston eftersom jag inte gillar när den tar över och det smakar typ tandkräm men där hade jag fel, fegade och tog en halv kruka bara men det har kunnat vara mer.
Peston blev supergod!
 
 
Nudelsallad med räkor och pesto 4-5 port
1 kg räkor med skal ( 500g i receptet men jag ville ha lite mer såhär på fredagen;-)
1/2 gurka
2 avokado
3-4 portioner risnudlar kokta enligt förpackningen
1 påse salladsmix
 
 
Asiatisk pesto
1 dl jordnötter
2 dl kallpressad rapsolja/olivolja (1 dl i receptet men jag ville ha en tunnare sås)
2 klyftor vitlök
1/2-1 chili
1 kruka koriander
1/2 kruka mynta (det står 1 kruka i receptet så prova dig fram)
1 lime, skal+saft
1/2 msk fisksås (bara för att jag älskar det, funkar med salt också)
2 dl finriven parmesanost
ev. salt och peppar
 
 
Topping: Jordnötter och myntablad
 
 
1. Mixa peston i en matberedare och låt smakerna sätta sig en stund, smaka av med salt och peppar.
 
 
2. Skala räkorna.
 
 
3. Koka nudlarna enligt fp, skölj de kallt och droppa över lite olja, gärna några droppar sesamolja.
 
 
4. Lägg nudlar, salladsmix, gurka, avokado i bitar och räkor på ett stort fat.
 
 
5. Droppa över hälften av peston och servera resten vid sidan om.
 
 
6. Strö över jordnötter och lite myntablad.
 
 
 
 
 
 Åh hjälp vilken ljus och dålig bild men jag lovar att den här salladen också är god och här är receptet!

Stekt sill med löksås

 
 
 
 
Saltsill älskar jag och det krävs väl inte direkt något recept på det men det är en klassiker som man lätt glömmer bort när man klurar på middagsmat. Godaste sillen är den man köper i hink tycker jag och den kan man ju både lägga in, steka eller göra lertallrikasill av. Glöm inte att den måste ligga i vatten 5-6 timmar innan!
Jag dubbelpanerar firren, först mjöl sedan ägg och sist pankosmulor/ströbröd.
Pankosmulorna är större och det blir mycket krispigare och godare (ja vi struntar i det här att smulorna rest från andra sidan jordklotet för man måste få vara miljöbov ibland ;-)
Stek i riktigt smör.
 
Stek mycket lök länge och väl i smör tills den är mjuk och söt, strö på en gnutta salt och en gnutta socker för det gjorde alltid min mormor. Ta undan hälften av löken och strö över lite mjöl i pannan över den andra hälften och späd sedan med mjölk tills du får en sås/simmig sky.
Servera med kokt potatis såklart!
 

RSS 2.0