Chokladmousse



Nej vi äter inte bara slisk i det här huset trots att det varit mycket av den varan på slutet. Middag bjöd svärmor på idag efter jobbet och det var ingen dålig middag, älgfilé och potatisgratäng, yummie!
En till nyårsefterrätt kommer här som blev god men inte så chokladig som jag tänkt mig, den blev mer som en fluffig chokladgrädde. Har ni förresten provat den färdiga vispgrädden från Arla med chokladsmak (jordgubbe finns också)? Jag fick smakprov på den och den var inte så tokig faktiskt trots att jag var "negga" till den från början. Det är väl bra att man kan ändra sig!

 Här provsmakas grädden med hallon och maränger.


Receptet på moussen fanns här och jag plussade bara på liiiite men nästa gång ska jag plussa på 100g mörk choklad också!


CHOKLADMOUSSE 4-6 port
100g mörk choklad
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 msk starkt kallt kaffe
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt

1. Smält chokladen försiktigt i en bunke i micron eller vattenbad på spisen och låt den svalna.

2. Vispa grädden fast.

3. Dela på äggen och vispa hälften av vitorna hårt (strunta i den andra halvan!)

4. Vispa gulorna med kaffe, vaniljsocker och en nypa salt.

5. Vispa ner chokladsmeten i äggulesmeten, jag körde med elvisp.

6. Vispa försiktigt ner den smeten i grädden till en slät smet.



7. Vänd sist ner den vispade äggvitan.

8. Fyll små glas eller koppar med smeten och ställ den kallt någon timme.

9. Garnera med rostade nötter, bär, hackad daim eller choklad!


NU ÖNSKAR JAG ER ALL EN HÄRLIG HELG OCH ETT GOTT NYTT ÅR!


Semifreddo, mumsig glass är aldrig fel!



Det här blir en mycket enkel och smarrig efterrätt till nyår som går att göra i förväg och vem gillar inte det? Kanske inte det flashigaste av efterrätter men alla barns favorit kan jag lova.
Fyllningen i glassen går att variera i oändlighet med nötter, bär, marshmallows, smält choklad och likörer så blanda i det du gillar bäst!
Semifreddo betyder halvfryst så kom ihåg att den ska vara det när ni äter den.

SEMIFREDDO 4-6 port
4 ägg
5 dl grädde
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2,5 hg "ädelstenar" (chokladöverdragna jordnötter)
100g Marabou dark med hallon


1. Dela på äggen och vispa vitorna till ett fast skum.

2. Vispa grädden men inte jättehårt.

3. Vispa gulorna med socker och vaniljsocker, mååånga skålar blir det!

4. Vänd ihop allt till en jämn smet.

5. Blanda snabbt i finhackad choklad och ädelstenarna, spara några till topping.

6. Häll glassmeten i en stor form/skål eller i portionsformar.

7. Ställ glassen i frysen i minst 2 timmar.

8. Om du haft den fryst länge så se till att den mjuknat på sig (typ 30 minuter) innan ni äter den.


Kinesiska revbensspjäll



Det blev en middag med de sista julbordsresterna idag och det är bra för nu är man nöjd på den maten. De här revbenen gillar jag men egentligen är dom godast som en ensamrätt eller på en kinesisk buffé. Första gången bjöd Eva Mörks svägerska Fang på de här spjällen, receptet är nog inte helt rätt men gott blev det ändå!

KINESISKA REVBENSSPJÄLL
1,5 kg revben
1 liter buljong
1 dl kinesisk soya
1 dl tomatpuré
4-6 cm färsk ingefära
2 chilifrukter eller torkade flakes
3 klyftor vitlök
5-6 stjärnanis
2 tsk sechuanpeppar
saften av 1/2 citron eller en skvimp vinäger
2-3 msk honung

1. Låt allt utom spjällen koka upp.

2. Dela spjällen i bitar och låt dom puttra i 1-1,5 timme tills dom är möra.

3. Puttra utan lock mot slutet så buljongen blir som en sås/glaze.

4. När spjällen är färdigkokta så grilla på dom hett och snabbt i ugnen så ytan blir krispig (dom är jättegoda om  du hoppar över det också) Sila såsen om du ska servera den till!

5. Pensla med glazen eller häll den över eller bredvid spjällen när det är dags att äta dom.

6. Ris passar perfekt till om du inte ska ha dom på julbordet då.


Nu infaller "efterhelgenvila" i soffan med nya kakböcker och funderingar på goda efterrätter till nyårsafton.
Har ni några bra ideér?



VITLÖKSSILL




Jamen här kommer den en till smarrig och väldigt lättgjord sill. Har du mycket inlagd sill kvar som du tröttnat på så pigga upp den med den här goda vitlöksåsen!

VITLÖKSSILL
5-6 inlagda sillfileér/5-minuterssill
Såsen:
2 dl creme fraiche
2 msk majonäs
2 tsk senap
1 -2 klyftor vitlök
2-3 msk finhackad gräslök
2 msk stenbitsrom
vitpeppar, salt

Leilas senapsill




Hoppas ni alla haft en mysig julafton! Jag tog en lång sovmorgon idag eller rättare sagt läsmorgon med två nya kakböcker och en ny kokbok så förstår ni kanske. Här kommer en eftersläntarsill, trots att alla redan lagat färdigt julmaten så vill jag tipsa om den här goda sillen.
Det rasslar väl bara till nu så är det snart påskbord!

LEILAS SENAPSSILL
6 inlagda sillfileér/2-3 fp 5-minuterssill
1 dl creme fraiche
Senapsåsen:
1 dl senap
3 msk strösocker
2 msk vinäger
2,5 dl matolja
2 msk espressokaffe(starkt vanligt kaffe tog jag)
hackad dill
salt och peppar

1. Skär sillfileérna i bitar, låt den rinna av och blanda med creme fraiche.

2. Blanda ihop senapsåsen och rör ner den i sillen.

3. Låt gärna sillen dra i såsen några timmar-1 dygn innan ni ska äta den.

pssst...bilden är tagen innan creme fraichen hamnat i såsen.



Martinssons Tomatsill



Morgonpromenaden frös inne idag för mig och döttrarna, - 29,9 så det blev matpyssel på min lediga dag istället. Jag fick frågan häromdagen om jag skulle göra många nya spännande rätter till julbordet men där är alltid svaret nej, jag vill för det mesta ha det traditionella som jag alltid ätit alla jular så länge jag kan minnas! Anna har gravad lax, lagt in sill och lurat mig att göra miniköttbullar, Jansson och skinkan coolar ner sig i källaren, revbenen puttrar på spisen och prinskorvarna dom har jag inte stoppat själv och annat småplock har jag också köpt. Något som jag inte gillar och aldrig tänkt göra är tomatsill men chefen bjöd på en HELT FANTASTISKT gott julbord med god tomatig sill! Nu ser jag den varje gång jag öppnar kylskåpsdörren och det har hänt att jag lättat på locket några gånger och smakat av den.........

MARTINSSONS TOMATSILL

6 fileér inlagd sill, köpt eller heminlagd

SÅS:
1 dl tomatpuré
1 dl vit sirap
1/2 dl matolja
2 msk vinäger
5 krossade svartpepparkorn
1 lök, finhackad
2 msk kapris, finhackad
1 dl dill, finhackad
1 pressad vitlöksklyfta

1. Blanda alla ingredienser till en sås.

2. Skär sillen i bitar och lägg den i såsen.

3. Låt sillen gojsa sig i såsen minst ett dygn.



Nu önskar jag er alla en riktigt GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!
Ta hand om varandra och ha en mysig jul i kylan!


  

Carolas nötkakor med kaffekräm och choklad



Jag skryter aldrig över mitt minne (guldfiskarna och jag) men det funkar så fint när det gäller goda saker som jag ätit, knepigt det där..... Biskvier brukar jag alltid göra till jul men för några dagar sedan kom jag på en kaka som jag fick smaka för typ 10 år sedan hos Carola Johansson men aldrig bakat och som påminner om biskvier. Ja nu är det nötter istället för mandel och kaffekräm istället för smörkräm men chokladen på toppen är densamma!Kakorna görs i pappersformar stora eller små men jag tog småbrödsformar.

Kakan till vänster blev toppig för den fyllde jag med mycket nötsmet (35 st)och den till höger fick en liten klick (50 st). Men det funkar ju att göra kakorna i bullformar också!

CAROLAS NÖTKAKOR 50 st små

Nötbotten:
200 g hasselnötter
3 dl florsocker
2 äggvitor

Kaffekräm:
150 g smör
1,5 dl florsocker
2 äggulor
3 msk starkt kaffe

Topping:
200g mörk choklad
2 msk olja

1. Mal nötterna i matberedaren.

2. Blanda ner florsocker och äggvitor och rör smeten jämn.

3. Klicka smeten i formarna och platta till smeten lite, grädda i 200 ° i ca 8 min.

4. Rör ihop kaffekrämen i matberedaren.

5. Spritsa lite smörkräm på de kalla kakorna och ställ dom kallt igen.

6. Smält chokladen i micron och rör i oljan.

7. Tippa/ringla över lite choklad på varje kaka.


Igår var det besöksrekord hos mig, 432 stycken och fler ser det ut att bli idag, jag är JÄTTEGLAD!

Saffransbiscotti



Frida har bakat mumsiga skorpor hon. Jag gjorde en omgång häromkvällen också och dom är farligt goda att doppa i kall mjölk! Goda till glöggen är dom också. Receptet är från tasteline fast jag tog bort en gnutta saffran och la till en gnutta salt, oj vad det låter småsnålt!


SAFFRANSBISCOTTI
2 ägg
1 paket saffran
100g rumsvarmt smör
100g mandel
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

1. Hacka mandeln grovt.

2. Vispa ihop saffran och ägg och tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet.

3. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och ganska kletig deg.

4. Rulla smeten i tre längder på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda mitt i ugnen i 200° i 15 minuter.

6. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar.

7. Torka mitt i ugnen  ca 1 timme i 75 °.


Nu ska jag slå in julklappar,  lyssna på julmusik och knorpa på en skorpa!





Rocky Road Fudge a´la Albybyn



En lätt irriterad Karin trodde att chokladsmeten var förstörd eftersom den blev så hård grrrr..... tyckte inte att jag hade för varmt vattenbad och jag kan tyvärr inte matkemi men något blev fel!!! Då kom grädden som en räddande ängel och gjorde smeten smidig och mig julharmonisk igen. Jag hade ju inte följt receptet, tror ni att det kan vara det? Hade ingen dyrchoklad heller men Fazers brukar vara helt ok. Ha ha nu är det en ny variant hur som helst och den blev len och god. Här finns ett recept och ett recept till om ni inte törs prova mitt! Det har försvunnit många bitar från formen nu......bäst att packa in i låda och kanske skriva kikärtor på etiketten (mannen gillar inte det!)


ROCKY ROAD
250 g mörk choklad
250 g ljus choklad
1 burk kondenserad mjölk
50 g smör
3 msk grädde
3 dl ädelstenar, jordnötter med choklad
2 dl cashewnötter, rostade och salta
3 dl minimarchmallows

1. Smält choklad, kond.mjölk, smör och grädde i vattenbad eller sakta i micron.

2. Vänd sedan ner godiset och nötterna och tippa upp i en form med bakplåtspapper.

3. Låt godiset kallna, skär sedan i bitar och förvara godiset kallt.

Kycklinggratäng med bacon, spenat och chevré


      

Nu har jag fått en gnutta julstämning! Musikskolan kom till skolan idag och spelade, sjöng och dansade med oss och det har varit tradition i så många år trots att jag bytt skola den här terminen. Dom är så duktiga!
Tjejerna skulle laga middag idag men det kom många saker emellan så det blev jag ändå. Många ideér bollades om fylld kyckling och hej och hå men jag gjorde det som gick fortast. Allt ihopfräst, ner i en form och sedan "ostgrädde" på. Yummie sa Frida!

KYCKLINGGRATÄNG
1 kg kycklingfilé
1 paket bacon
ca 35 g babyspenat
8-10 soltorkade tomater
5 dl grädde
200g chevré
2 klyftor vitlök
salt och peppar

1. Stek baconet i bitar.

2. Skär kycklingen i breda strimlor och bryn det i baconfettet, salta och peppra.

3. Dela tomaterna i bitar, riv vitlöken och låt det fräsa med lite hastigt.

4. Blanda kyckling, bacon, spenat och soltorkade tomater i en ugnsform.

5. Mixa getost, grädde och salt och peppar och häll det i formen.

6. Gratinera i 200 graders ugn i 20-30 minuter.




Mandelflarn eller rullar

Här kommer mina absoluta favoritkakor men jag har inte haft smält choklad på dom tidigare. Planen var att doppa ändarna i choklad men orken tog slut så jag la dom tätt på en plåt och ringlade över chokladen istället. Jag gräddar kakorna i plättlaggen och trots att jag lånat svärmors lagg också så tar det såååååå lång tid. Det är bra att ha flera kaksorter på gång samtidigt annars blir det långväntat. (Helt onödigt att göra runda fina kakor när jag ändå bara rullat ihop dom, men den smarta idén kom jag på när jag var klar!! Blir plåt nästa gång.)

 MANDELFLARN ca 65 st.
200g mandel
2 dl socker
200g smör
4 msk vetemjöl
2 msk mjölk eller grädde
2 msk sirap
4 droppar bittermandelolja

1. Skålla och hacka mandeln (jag körde i matberedaren med skalen på idag, lazy me!)

2. Blanda  alla ingredienserna i en kastrull och låt smeten sjuda.

3. Värm en plättlagg.

4. Klicka en dryg tsk i varje rundel och grädda i 175 ° tills de är gyllenbruna.

5. Låt de svalna något i laggen innan du pillrar löst kakorna.

6.Låt kakorna vara platta eller rulla dom medan dom är varma.

Recepten som jag dubblerat är från Sju Sorters Kakor.

Inga nymodigheter på kakavdelningen här inte, det kommer att bli samma sorter som ifjol. Jo kanske det blir en ny sort i morgon......Det blir heller inga 7 sorter utan jag bakar dom kakorna som jag tycker är godast:

PARISARNA  gjorde jag häromkvällen och dom ligger i utomhusfrysen, så praktiskt det är med kalla vintrar!



 


Tortillapizza om brådskan kommer




Den här pizzahögen blir nog ingen frestad av men jag lovar att det blir goda pizzor av tortillabröd. Om du inte har provat så gör det! Libabröd blir snäppet godare men dom finns inte att köpa här i krokarna.
Det här hamnade på mina pizzor men man tager vad man haver.

♥ tortillabröd

♥ tomatsås, köpt eller hemkokad

♥ riven ost

♥ getost

♥ skinka, salami

♥ lök

♥ champinjoner

♥ kapris, oliver

♥ basilika, spenat


På en sort la jag bara tomatsås och getost och gräddade och toppade sedan med spenat och kallrökt skinka när pizzan svalnat lite. 

Anna och jag har legat i soffan och tittat på Luciafirandet och det var så fint, tror jag fick lite julstämning faktiskt....kanske ska öka på stämningen med glögg....



Köttbullar som hamnar i frysen till julafton!



Anna min äldsta dotter är hemma och hon har haft "köttbullerullekurs" med sin mamma idag. Aldrig i hela mitt liv har jag gjort så små köttbullar! Mina normala ser ut som pannbiffar bredvid dom här. Jag är ingen fena på köttbullesmet heller men det jag rörde ihop idag blev inte så tokigt.

KÖTTBULLAR
1 kg älgfärs
4 hg fläskfärs
1 ägg
1 dl vatten+fond du chef
1 dl grädde
1/2 dl ströbröd
2 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 stor riven lök
1,5 tsk salt
nymalen svart och vitpeppar
smör och olja till stekning

1. Koka vatten och buljongen och låt det svalna lite.

2. Blanda ägg, buljongvattnet, grädde, ströbröd, senap, tomatpuré, riven lök och kryddor och låt det svälla några minuter.

3. Blanda i köttfärsen och rör till en jämn smet.

4. Rulla små (eller stora:) köttbullar och stek i smör och olja i långpannan. Hög temperatur har jag!

Det blir ju ingen god stekyta i ugnen tycker jag, dom är genomstekta innan. Jag fryser in dom bleka och steker på dom när dom ska ätas!


Mamma har bjudit oss barn på julbordslunch idag och gissa om det var gott? Hon hade gjort så god citronsill, inlagd strömming, rullströmming och gravad lax. Ja allt det andra var såklart gott också men hon är bara bäst på fisk! Vi hade så mysigt och tyvärr blev kameran hemma. 



Nu har ungdomarna gjort tacos och vi ska kolla på film "Kommisarie Späck och efter det blir det "Kommisarie Beck" fast hungrig har jag inte hunnit bli än.....

Hoppas att ni alla haft en mysig tredje advent!



Citronkola får bli det första julgodiset

Jag har varit på mitt livs första releaseparty! Elever på Överturingens skola har jobbat med en utekokbok och den släpptes igår. Det var mingel med plockmat och dryck och en musikunderhållning som var fantastisk.
(Jag var inbjuden att berätta lite om min blogg men det blev väl ingen hit efteråt kom jag på massor av bra saker som jag borde sagt )
Boken har dom jobbat med under ett helt år och all mat har lagats ute! Eleverna har hittat på några egna recept men också tagit med traditionell mat från Haverö. Här är dom radiopratare också.
Vad säger ni om påsakorv? Vaniljklimp? Maskrossirap? Pruppser? Säterbomb?
Boken finns att köpa hos Ånge Bokhandel och Ånge Blommor.




Många verkar vara i full gång med julstök i köken men där ligger jag lite efter. I mitt kök har det bara blivit saffransbröd och mjuk pepparkaka än så länge. I ST  fanns det ett recept på smörkola som jag testade och smaksatte med citron och det blev lite foxkolakänsla!



CITRONKOLA
50 g smör
3 dl grädde
1,5 dl sirap
3 dl socker
1 krm salt
1 krm ättiksprit
1 citron, rivet skal + 2msk citronsaft

1. Smält smöret och tippa sedan i allt utom citronskal och saft.

2. När kolan nästan är klar så smaksätt med citronskal och saft.

3. Låt kolan koka till kulprovet är som du vill ha din kola.

4. Tippa upp smeten i en smal sockerkaksform (blir tjocka kolor då) täckt med bakplåtspapper.

5. Skär i bitar när kolan stelnat och linda in kolorna i papper eller lägg dom glest i burk med papper mellan lagren.


Här hittar du LIMEKOLA som jag gjorde för två år sedan.


Avokadosoppa med pepparrotscreme



Några välmogna avokados blev dagens soppmiddag. Jag såg en blänkare på tv att dom åt något liknande och enklare och snabbare soppa finns nog inte. Det är ju vanligt att äta avokadosoppa kall men jag vill ha soppor varma och med -22 ute så ändrar jag mig inte! Nu ska jag skynda mig iväg på vattengympa innan jag ångrar mig och kryper ner under filten.....

Avokadosoppa 2 port
2 stora avokado
saften av 1 citron
5 dl kraftig buljong

Pepparrotscreme
1 dl creme fraiche
2 msk riven färsk pepparrot
2 msk hackad dill
salt och peppar
rom, lax eller räkor att toppa med

1. Mixa avokadon tillsammans med citronsaften.

2. Koka upp buljongen och rör ned avokadon.

3. Låt soppan bli varm och smaka av med salt och peppar.

 ♥ Läste att soppan inte blev god om den fick kallna och sedan kokas upp igen men jag har inte testat.

 ♥ Jag rostade en macka till soppan med gräddstuvade champinjoner på.


RSS 2.0