Lättaste munsbiten!

 
Här kommer en kvarglömd sommarbricka precis när vintern har kommit och det har snöat rejält.
Det här är ett litet gott plock i väntan på maten när man inte har tid att joxa så mycket.
Allt du behöver är:
 
♥ Färdiga crostini på påse
 
♥ En tub röktrenost
 
♥ Färsk timjan eller något annat gott grönt
 
 
Anna har varit hemma från Uppsala i helgen och igår gjorde vi sushi och yakiniku och passade på att bjuda hem mormor för hon älskar den maten!
 
Jovisst, alla fick jobba för maten och här rullar och kramar Petter, mormor och Anna för fullt!
 
 
Och hjälp vad gott det blev men man äter mer än vad man behöver........

Kolapaj med lingon

Yes, yes, yes han vann Tommy Myllymäki fast det var en strykare! Han är liksom en favorit och det sedan vi åt hans mat på Julita Wärdshus, hur gott som helst. Titta här så får ni se
 
Här får ni ett mumsigt recept på en kolapaj som svärmor bjöd på häromdagen.

Bruschetta, pasta och pizza

 
BRUSCHETTA MED TOMATRÖRA
 
♥ Dela tomater i bitar, blanda i finhackad lök, basilika, olivolja, salt och peppar.
 
♥ Lägg röran på en grillad eller stekt brödbit gnuggad med en klyfta vitlök eller ha lite i röran.
 
 
 
PASTA MED SALAMI OCH TOMATSÅS
 
♥ Koka ihop hackade färska tomater tillsammans med lök, vitlök, salt, peppar, sockergnutta och basilika eller någon annan ört.
 
♥ Koka pastan, slå bort vattnet, vänd ner salami, enskvimp grädde, riven ost med smak, salt och svartpeppar.
 
♥ Vänd ihop pastan med såsen eller ha såsen i botten.
 
 
PIZZA PÅ FÄRDIGA LIBABRÖD
 
♥ Tomatsås i botten eller chilisås
 
♥ På med det man gillar, jag tog tomater, champinjoner, rödlök, riven ost och brieost.
 
♥ Krydda med örtkrydda och peppar, grädda i het ugn några minuter.
 
♥ Toppa med någon god skinka jag tog kallrökt skinka som passar perfekt.
 
 
Alldeles nyss bestämde jag mig för att trampa lite på cykeln här hemma men tänk att kroppen bromsade in och slog sig ner vid datorn istället????? Knepigt det där och nu börjar hockeyn också och det går ju inte att trampa till hockeyljud det vet ju alla......men jag var i alla fall nära...
 
 
 
 
 

Kokoskaka med hallon och grädde

Nu är vintern här hos mig igen fast en slaskig vinter som ingen vill ha så jag stökar inne idag och nu väntar jag på en bulldeg som jäser. Bullar har jag nog inte bakat på minst ett halvår, får väl se om jag kommer ihåg hur man gör.
Här kommer en enkel vardagskaka. Kokos gillar jag fast allra bäst ihop med choklad men ibland blir även jag "chokladtrött" , den här kakan fick t.om beröm av en som inte gillar kokos. Ät den som den är eller gör en efterrätt med bär eller frukt och grädde!
Receptet kommer från Receptfavoriter.
 
KOKOSKAKA

3 dl vetemjöl

1,5 dl kokosflingor

2 tsk bakpulver

150 g smör

2 dl socker

2 ägg

1 dl mjölk

 

1. Ta fram smör och låt det bli rumsvarmt.

 

2 . Sätt ugnen på 175 grader.

 

3. Smörj  och strö kokos i en form ca 25 cm  diameter gärna med löstagbar kant.

 

4. Vispa smör och socker fluffigt och tillsätt äggen ett i taget under vispning.

 

5. Blanda ner  vetemjöl, mjölk, kokosflingor och bakpulver. 

 

6. Grädda kokoskakan i nedre delen av ugnen i ca 30- 40 minuter.

 

7. Servera kokoskakan som den är eller med vispad grädde, bär eller frukt.


Kålsoppa

 
Häromdagen gjorde jag kålsoppa och fast det blir en vidrig lukt i huset så blir det en fantastisk smak om man nu gillar kål. Toppa soppan med stekt chorizo eller något annat korvigt eller köttigt men som ni ser fick jag nöja mig med lite timjan och en hårdmacka!
 
KÅLSOPPA
3-4 hg vitkål
2 morötter
2 palsternackor
1 stor gul lök
1 klyfta vitlök
(ett blad libbsticka eller en bit rotselleri)
1 liter kraftig buljong
timjan eller någon annan ört du gillar
salt och peppar
 
1. Skala och skiva grönsakerna tunt och koka dem mjuka i buljongen.
 
2. Smaka av, krydda och späd med mera buljong om den är för tjock.
 
 
Hoppsan vilket kort litet inlägg det här blev då men då är det väl dags att göra något nyttigt av den här lördagen...kanske....

Kattens kaka.......

 
 
...eller Banoffie pie heter den här efterrätten som är mäktigt mumsig med banan, kolasås och grädde. Det här receptet tog jag ur boken "Halv 8 hos mig". Har du inte en hel evighet på dig eller blir akut sötsugen så funkar det fint att öppna mjölkburken och koka såsen på spisen på svag värme i ca 20 minuter. Kruxet är bara att du måste röra exakt hela tiden för den bränns jättelätt. Undra om det funkar att koka den i micron?
 
 
KATTENS KAKA 4-6 port
13 st digestivekex
125g smör, smält
1burk kondenserad mjölk
2.5-3dl vispgrädde
2st bananer
1st daim ( tog en bit hackad choklad och en näve mandel)
 
 
1. Mjölken ska stå i burken (utan att man öppnat den) i precis nästan kokande vatten i 3 timmar och 15 min
 
2.  Låt burken sedan kallna och låt den stå i kylen tills dagen efter.
 
3.  Smula sönder kexen och tillsätt sedan smöret.
 
4. Tryck ut smulet i en form eller i flera småformar och ställ formen i kylen så den stelnar till.
 

5. Fördela sedan kolasmeten över kexbotten.

 

6.  Skär upp bananerna i smala skivor och lägg dem över hela tårtan, toppa med vispad grädde och hackad daim eller choklad och mandel.

                                                

 Här har Leila ett recept om ni är några fler pajsugna!                                           

 
 

Öppen lasagne med spenat och svamp

 
Jag hade funderat på en hel "Italianohelg" .... så blev det inte men pastamaskinen åkte iaf fram på lördagen. Eftersom jag har problem att dubbla ett HELT recept så blev det ett "meck" innan pastadegen var som den skulle men när man väl börjar veva då är det riktigt roligt. Det är så många som hyllat Lottas "Om jag var din hemmafru" Lasagne så jag var bara tvungen att testa och svärisarna var smakpanel och jag kan hälsa att de gillade den.  Annorlunda smak blev det med mandelpeston och samtidigt lite fräscht syrligt .
Jag dubblade receptet och ändrade lite eftersom jag inte hade allt hemma.
 
 
ÖPPEN LASAGNE för 4 med svamp, spenat och något "skinkigt"
 
75 g smör

1 dl mandel

1tsk honung

2 ciitroner, zest och 1 /2 msk saft

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

4-5 hg g champinjoner, portabella,  2 dl torkade trattisar tog jag

250 g rökt sidfläsk /2 paket bacon/8 skivor serranoskinka

200 g färsk spenat

1 burk ricotta, jag tog philadelphiaost

4 lasagneplattor (men fyllningen räcker till flera)

 

 

1. Rosta mandeln rejält i torr stekpanna och krossa den i mortel eller matberedare.

 

2. Smält smöret och slå bort den grumliga bottensatsen, låt smöret bubbla någon minut på låg värme tills det luktar knäck.

 

3. Tillsätt citronzesten, det yttersta gula, fint rivet i smöret, mandelkross och honung. Smaka av med salt och håll smöret varmt på smak värme.

 

4. Hacka lök och vitlök och fräs den mjuk i lite smör eller olja. Pytsa i fint skivade champinjoner/ trattisar, sidfäsk/bacon/skinka och stek så det får lite färg.

 

5. Koka upp vatten och salt till lasagneplattorna.

 

6.Tillsätt under tiden spenaten till svamp-och lökblandningen och stek tills den sjunkit ihop, salta och peppra.

 

7. Koka pastan mjuk, ta upp och lägg på två tallrikar (varma tallrikar är fiffigt här) och lägg spenatfyllningen på halva lasagneplattan, lägg på en rejäl sked ricotta/ph-ost och bädda över resten av pastan.

 

8. Skeda över varm mandelpesto och servera direkt.

 

Morotssoppa med bacon och creme fraiche

 
 
Nu har min favoritsoppa potatis och purjolökssoppa fått konkurens för den här är inte tokig alls. Den blir så fräsch med citron och ingefära. Passar att servera som en förrätt i ett glas eller liten mugg med en liten brödbit till eller en smördegsrulle. eller en tortillamacka ja jag lovar att det blir gott!
 
 
MOROTSSOPPA 3-4 port
0,5 kg morötter ungefär
vatten+buljongärning eller fond
2-3 msk pressad citron
2 msk riven ingefära, smka dig fram!
1 klyfta vitlök
1 dl grädde eller mjölk
 
Topping:  Stekt bacon/ chorizokorv/räkor eller stekta grönsaker, en klick creme fraiche och gillar du koriander så strö det överst!
 
1. Skala, dela och koka morötterna mjuka i buljongen.
 
2. Mixa soppan slät och tippa i grädden, späd med mera buljong om den är för tjock.
 
3. Smaka av med citron, ingefära, vitlök och kryddor och låt soppan puttra en kortis.
 
 
 Nu ska jag lata mig resten av dagen bortsett från gympan ikväll då för nu har jag putsat fönster och städat lite och nu får det vara nog.
Ha en skön söndag mina vänner!
 

Lammkotletter med rödbetor och chevré

 
Men hallå vad gott det här blev då, det bästa på länge! Mannen är ingen lammälskare, bara när det är filé men det blir ju bara godare med ben och fettkappa tycker jag. Ofta när det blir matprat så får jag höra att "ni äter väl god mat jämt ni" men då kan jag bara tala om att de senaste veckorna när vi flängt på saker efter jobbet då kan ett korvpaket bli middag i flera dagar och mannen är en fena på att grilla dom!
Men en vacker dag när jag är i stora staden vill jag smaka den här........
 
 
 
 
LAMMKOTLETTERNA stekte jag hett och snabbt i smör och olja, kryddade bara med salt, nymalen vitpeppar och finhackad rosmarin, torkad funkar också,
Kom ihåg att lamm ska vara rosa!
 
RÖDVINSSKY Tippa i 2 dl rödvin i pannan när du stekt köttet, 1/2 buljongtärning eller en dutt hemkokt fond, 2 tsk tomatpuré, en dutt honung och en kvist rosmarin eller en nypa torkad och låt allt koka ihop, smaka av och sila.
 
RÖDBETORNA ca 7hg råskalade jag (ja man blir lila om man inte jobbar med handskar men vem bryr sig) klyftade och la i en ugnsform, rejält med olivolja, salt och torkade örtkryddor, smula över 200g CHEVRÈ när betorna börjar mjukna och låt osten smälta och få färg. Ringla över lite honung och pinjenötter om du har.
 
POTATISEN skivade jag tunt på mandolinen med skalet på och stekte i pannan med mycket olja, la på hushållspapper och saltade. Klart på ett litet kick! Är det mycket stärkelse i päran kan man såklart skölja och torka den innan men det gjorde inte jag.
 
VITLÖKSSMÖR
 
 
 Att jag köpte lamm beror mest på att jag snart har slut på älgkött och att jag fått  en flaska vin som skulle passa till lamm eller nötkött. Och det blev suveränt tillsammans men jag är övertygad att det passar till älg också.
 
Jeanneret 6830

Chokladfondant med hallon och grädde

 
 
Jamen såklart att det måste vara lite choklad ibland, det är ju bra för allt det. Jag tog receptet ur boken BJUD HEM och det skulle egentligen vara hallon som legat i dessertvin men i brist på vin jag la hallonen i Baileys men det blev ingen hit (kan ju bero på att jag inte alls gillar Baileys)
Det blir naturella bär nästa gång och kanske en gnutta mer socker i smeten!
 
CHOKLADFONTANT 2 port men dubbla bara på receptet om ni är flera
50g mörk choklad, 70%
50g smör+lite i formarna
1 ägg
1 äggula
2 msk socker
1 msk vetemjöl
 
 
1. Sätt ugnen på 200grader.
 
2. Smält smöret och rör ned chokladen i småbitar sa att allt smälter.
 
3.Vispa ägg, äggula och socker riktigt fluffigt och rör ned chokladsmeten och sedan mjölet.
 
4. Smörj 2 små ugnsformar (1-1,5 dl) och fyll smeten i formarna till ngn. cm. från kanten.
 
5. Grädda i 5-8 minuter, skär runt kanten och tippa upp på ett fat.
 
6. servera med grädde och hallon.

Kyckling teriyaki

 
Det blev en helg med Japantema och det blev så kul så nästa helg ska jag tänka på något annat land och det lutar åt Italien. Tänk när man betat av de lätta länderna.......hmm då kanske jag är klar med de här påhitten!
Det har varit skönt med en hemmahelg, blev lite fönsterputsning och småfix både ute och inne. Nu ska jag gå och "mocka" i ugnen och hjälp vad den ser ut eller rättare sagt man ser inte in, all mat ser bränd ut liksom!
 
KYCKLING TERIYAKI 4 port
3 stora kycklingfileer i bitar
2 morötter
6-8 champinjoner
1 paprika
1 rödlök
2 salladslökar
färsk koriander
salt, peppar
olja till stekning
 
1. Stek kycklingbitarna, krydda och lägg åt sidan.
 
2. Skiva morötterna tunt och stek de och de andra grönsakerna snabbt och hett, krydda , blanda ner kycklingen, strö över salladslök och koriander.
 
Det finns färdiga teriyakisåser att köpa med har du tid och lust så koka en egen. Den här skulle koka i flera timmar men den blir god utan långkok också.
Egentligen ska väl såsen slås på kycklingen men jag gillar att den är vid sidan om.
 
 
TERIYAKISÅSEN, jag kollade på det här receptet  Eftersom mitt Mirin ändrat färg och jag inte hade något vitt vin eller sake så tog jag vatten istället + 1 msk vinäger och 2 msk socker och jag ville ha mera smak så jag pytsade i:
1 msk riven ingefära
1 liten klyfta vitlök
en gnutta chili, färsk eller torkad och jag redde av såsen med maizena så den blev simmig.
 
 

Yakiniku på en fin älgbit

 
Alltså nu har man legat av sig med ätpinnarna för det var ett tag sedan vi åt något asiatiskt här hemma men eftersom jag fick ett vitt vin som skulle passa till japansk mat så var det väl bara att bee japanese !
Enkelt , snabbt, gott och fredagsperfekt!
 
YAKINIKU 3 port
4-5 hg lövbiff, tunnskuren älgstek, filé eller fin grytbit
salt och peppar
1/2 kruka hackad koriander
olja till stekning
 
Marinad  och sås till köttet:
1/2 dl japansk soya,  och det måste vara en ljus soyasås!
1 dl vatten
2 rivna vitlöksklyftor
1,5 msk riven ingefära
1-2 msk honung
1 msk finhackad salladslök eller purjolök
1 msk hackad koriander
1 nypa chili färsk eller torkade flakes
 
Wokade grönsaker:
2 morötter
1 paprika
5 stora champinjoner
1 rödlök
3 salladslökar
salt och peppar
olja till stekning
 
 
1. Blanda ihop marinaden noga och slå hälften på den tunt skurna köttet och spara hälften som sås till maten.
 
2. Skär morötterna tunnt, kvarta svampen, skiva löken och sallads löken.
 
3. Woka grönsakerna i het olja och börja med morötterna sedan svamp, paprika och strö sist över salladslöken, salta, peppra och lägg upp på ett fat.
 
4. Sila köttet men spara marinaden.
 
5. Hetta upp olja och stek köttet i 2 omgångar hett och snabbt och blanda sen ner marinaden med köttet.
 
6. Servera med kokt ris, såsen och de wokade grönsakerna.
 
 
Jag trodde att det skulle vara något surt vitt vin som fick smaklökarna att dra ihop sig men tji fick jag för det passade perfekt mot de japanska smakerna!
Laroche Bourgogne Reserve 2011
 
 
 
Jamen nu är det helg och jag ska landa i soffan och kolla på X-factor. Jag ser fram emot en lugn helg med fönsterputsning, stök ute med växthuset och lite höstfix med ljung och ris.
 
Ha en riktigt trevlig hösthelg mina vänner!

RSS 2.0