Annas chicken and pumkinlasagna

Hej dar mina vanner nu gor jag en tjuvbloggning har for det kom en regnskur och hindrade oss fran en tur ut pa stan for en kaffe. Ja ni som kanner mig funderar val nu men JAG HAR DRUCKIT kaffe 2 ganger!!! Ok det var moccacino och Anna bestallde "a weak one", alltsa mest choklad och vispad mjolk men anda, min forsta kopp! Jag fick lite huvudvark i gar och det maste val bero pa kaffesuget eller? Om ni blir irriterade pa bokstaverna sa ar vi tva men jag ar ju hos min dotter pa Nya Zeeland och det ar helt underbart sa bokstaver ar en baggis. Det ar ett helt fantastiskt vackert land med sol och varme (ok vi har haft regn och storm mellan varven ocksa) och saklart god mat fran alla varldens kok sa jag bara njuter. Hemma har resten av familjen fullt upp med avlopp och bilar som tycker att det ar for kallt (28 minus)men vi har sa snalla grannar som hjalper till, tack snalla ni!
Anna bjod pa en supergod lasagne fran sitt kok och har kommer receptet!



Annas Lasagna
500 g kycklingfile'
400 g pumpa
400 g krossade tomater
3 dl riven ost / mozzarella
200 g zuccini eller aubergin
2 lokar
1 chili
2-3 vitloksklyftor
1/2 dl farska orter, basilika, timjan eller det du gillar
salt, peppar, olivolja

Strimla kycklingen och bryn den i olja, lat lok, vitlok och chili frasa med.
Tippa i tomater, tomatpure, kryddor och orter och lat det puttra ihop.
Skar pumpa och zuccini tunt och varva det i en ugnsform tillsammans med kycklingroran och riven ost.
Gratinera i ugnen i ca 40 minuter i 200 grader.


Morgonpromenad till Mount Victoria, inte langt men brant!





Anna och Dave planerar och visar oss runt i Wellington.



Anna fixar frukost, varsta hotellet har som ni ser.





Vi traffade tre trevliga i Peking och vi at tillsammans i vantan pa flyget till Sydney.


Harligt heta ratter fran sichuankoket!




Belgisk mat i Wellington med grymt goda musslor.


Vi ska snart ut pa turne' runt bade Syd och Nordon och det ska bli sa spannande men forst ska vi fira nyar med familjerna Walker och Sundin i Paraparaumu, grillparty!

Ha ett riktigt GOTT NYTT AR!


God Jul till alla mina läsare

I övermorgon ska jag ut på äventyr och roligheter mina vänner och jag tänker göra ett blogguppehåll ett tag framöver. Nu kan det hända att jag inte kan hålla mig ifrån datorn ändå om jag får abstinens eller så. Delar av familjen blir hemma och det känns både tryggt och ovant, vi brukar liksom åka tillsammans hela högen. Jag hoppas och önskar att ni alla får en riktigt riktigt God Jul och ett Gott Nytt År och att ni kommer tillbaka hit till mig i slutet av januari för då kommer jag hem igen.
Massor av julkramar till er alla!


Chilitryfflar och en strulig eftermiddag

Efter jobbet idag åkte jag till en kompis och där borde jag stannat hela kvällen och ätit hennes helt makalösa chilitryfflar! Det var bland det godaste godis jag ätit och tårarna kom nästan (ja så knäpp är jag då) Dom smakade både sött, syrligt, starkt och salt och den kombon är bara bäst  mmmm......... Nu borde jag stannat kvar där men istället åkte jag till mamma.... fastnade i hennes hiss.... var kissnödig till bristningsgränsen....telefonen batterilös.....hissen blev snäll tack och lov..... hemåt i bil 23 grader kallt och mitt på skogen ser jag att tanken är tom och ja.. soppa torsk.....fyller i diesel  men vad hjälper det när batteriet tagit julledigt....en telefon hade varit bra men det var bara 500 meter hem till man och startkablar så vad gnäller jag i?
Nu har lugnet lagt sig i stugan, ungdomarna är hemma, Carro klipper oss julfina, Appelgrens pojkar var hit med ett surdegsbröd modell BIG, skinkan och laxen ska provsmakas och julskivan snurrar, kan det bli bättre?



KERSTINS CHILITRYFFEL
2 dl grädde
200g mörk choklad
1 chili
kakao
flingsalt med citronsmak

Koka upp grädde och hackad chili.
Sila grädden och rör ned chokladen.
Låt smeten stelna, rulla kulor och vänd dom i kakao.
Strö lite salt över varje godbit.
MUMS!

Kinesiska revbenspjäll



Här kommer det goda spjäll om du gillar mat med mycket smak. Eva Mörk som har släkt och vänner i Kina har bjudit på dom här för några år sedan. Receptet har jag tappat bort men jag gjorde såhär och det blev gott!

Kinesiska spjäll
1,5 kg revben (gris passar fint men jag tog lamm)
1 liter buljong
1 dl kinesisk soya
1 dl tomatpuré
4-6 cm färsk ingefära
2 chilifrukter eller torkade flakes
2 lökar
3 klyftor vitlök
5-6 stjärnanis
2 tsk sechuanpeppar
saften av 1/2 citron eller en skvimp vinäger
2-3 msk honung

Låt allt utom spjällen koka upp.
Dela spjällen i bitar och låt dom koka i 1-1,5 timme tills dom är möra.
Koka utan lock mot slutet så buljongen blir som en sås/glaze.
När spjällen är färdigkokta så grilla på dom hett och snabbt i ugnen så ytan blir krispig.
Pensla med glazen eller häll den över /bredvid spjällen när det är dags att äta dom.
Ris till passar perfekt om du inte ska ha dom på julbordet då.

Sesamstekt lax med wasabikräm



Den här laxbiten har varit i många rätter nu ska ni veta, i mitt huvud alltså men till sist hamnade den i stekpannan med enbart grönsaker och en sås till. Det är inte bara fjantprat att man blir gott mätt på fisk utan det är sant så påminn gärna mig om det för här äts för lite fetfirre!

SESAMLAX
4 rejäla bitar laxfile
1/2 citron, saften
1 msk olivolja
sesamfrön eller furikake
1 msk smör
salt och nymalen vitpeppar

Pressa citron över fisken, ringla över olja, peppra och salta.
Vänd fisken i fröna och stek den med smör i pannan några minuter på varje sida.

WASABIKRÄM
2 dl creme fraiche
1/2-1 msk wasabi eller pepparrot
en nypa salt

Rör ihop och servera krämen kall.

WOKADE GRÖNSAKER åt vi till laxen och det blev: små duttar av frysta wokgrönsaker, purjolök, broccoli, paprika, hari cots verts, riven vitlök och ingefära wokade i chiliolja och bara kryddade med  salt.




Det bästa var att laxfilén var för stor så jag var tvungen att skära några tunna skivor och lägga på två fat med wasabi, soya och ingefära och ett fat blev till mannen och ett till mig, aptitretare före maten.
Sashimi I love it!


Nykokt knäck med mandel



Klart att det måste bli lite julstämning här också och då menar jag inte lukten när knäcken kokade över på plattan utan lukten från varm glögg. Vi hade bestämt några stycken att vi skulle fika på Konsum idag men eftersom jag trivdes så enormt i min utslitna joggingdress så ringde jag hit dom istället på lite glögg och fika.

KNÄCK
2 dl grädde
2 dl sirap
1 3/4 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk x-tra saltat smör
1 dl grovt hackad mandel

Koka grädde, sirap och socker tills smeten stelnar i en vattenkopp.
Rör i vanilj, smör och mandel och låt det puttra ihop en kortis.
Kolla kulprovet igen och är det ok så häll upp i små knäckisformar.

Tom kha gai soppa, nästan!

Perfekt dag för mig idag för nu är klapparna klara. Jag hade räknat med en stadsresa till veckan men nu slipper jag det. Klapparna fanns i Ånge! Dessutom tittade jag in i Ånges Asiatiska lilla butik som funnits ett bra tag men jag har inte kollat in den förrän idag. Vem blir sugen på julmat efter det? Den här bloggen ger ingen julinspiration just nu!
 Nu kan du jobba lite annorlunda än jag för jag gjorde soppan på mitt sätt först och googlade på receptet senare och såg att jag inte hållit mig riktigt till orginalet men vaddå jag har aldrig varit i Thailand! Jag tippade i för mycket buljong och tydligen ska soppan vara krämig men med en liten gräddskvimp och nudlar så redde den sig själv!

TOM KHA GAI, nästan!
8 dl hönsbuljong
1 stor tumme riven ingefära
2 klyftor vitlök
1 burk kokosmjölk
1 dl grädde
2 lime
2 msk fisksås
1 msk räkpasta
1/2-1 chili eller torkade flakes
2 kycklingfiléer eller kycklingrester
5-6 champinjoner
6-7 små plommontomater
färsk koriander
(ev. maizena eller nudlar om soppan är blaskig)

Koka upp buljong, ingefära, vitlök, kokosmjölk, lime, fisksås, räkpasta och chili.
Strimla kycklingen och låt den koka i soppan några minuter.
Kvarta eller skiva svampen och tomaterna och låt allt småputtra lite.
Smaka av soppan noga och klipp i en kruka koriander allra sist


Vårrullar med dippsåser



Efter soppan åt vi vårrullar för jag köpte vårrulledeg. Olle och Frida fick jobb med stekning och rullning, själv tog jag det lugnt vi fritösen (ljug för jag har bara en alldeles vanlig kastrull och det går finfint). Vilken stank det blir i hår och kläder av oljeoset men det är det värt. Det går såklart att lägga i vad man vill i de små rullarna och hotta till dom med mera kryddor, glasnudlar och vitkål brukar ofta vara med tror jag.
De blev tokgoda och snyggare och snyggare mot slutet!

VÅRRULLAR
400 g fläskfärs
3 morötter
2 dm purjolök
2 klyftor vitlök
2 msk fishsauce
2 msk japansk soya
vårrulledeg

Stek färsen och fräs med grovriven morot, strimlad purjo och hackad vitlök.
Dutta i såserna och låt allt fräsa ihop.
Lägg 2 msk fyllning på degen och rulla ihop till täta små paket.
Limma ihop degändan med lite vatten.
Fritera i het olja tills rullarna blir bruna och krispiga och låt rullarna rinna av på hushållspapper.
Servera rullarna med färdig sweetchilisås eller med den här tunnare såsen som jag älskar.


Dippsås
2 klyftor vitlök
1 msk ingefära
1/2 -1 chili
3 msk citron
1 msk fishsauce
2 msk japansk soya
(honung)

Riv vitlök och ingefära och hacka chilin.
Blanda i de övriga ingredienserna.
om du tycker såsen blev stark så ringla i lite honung.

Den här såsen passar att doppa rispappersrullar eller vårrullar i men lika gott att dutta på wok eller nudelsallad.


Mariannetryfflar


Godistime hos mig! Therese frestade mig med de här tryfflarna så jag kunde inte låta bli att röra ihop dom. Jag tog Marabous mörka mint och sedan blev det ett hopskrap av både vit och ljus choklad.

MARIANNETRYFFEL
2 dl grädde
200g mörk choklad
200g ljus choklad
150g Mariannekarameller

Koka upp grädden och rör i chokladen i småbitar.
Rör till en jämn smet och låt den svalna.
Kör karamellerna i matberedaren, blanda ner "snasket" i chokladsmeten och låt allt stelna i kylen.
Rulla sedan små (eller stora) bollar och vänd dom i florsocker eller kakao.
Ställ godisarna på ett hemligt ställe!


Idag har förskolor och skolor i området varit på julkonsert med musikskolans elever och personal och vilket duktigt gäng! Det var härligt att se minerna på de minsta när orkestern började spela. Min första julkänsla kom smygande.......


Sparris med skinka och ost




Här kommer gårdagens middag som en eftersläntare. Köttrester från fonduen tillsammans med en pastasallad, sås och så sparrisen som skulle ätas först egentligen. Det blev snabba ryck efter maten till Fränsta på innebandycup. Alla "våra" ungdomar var i samma lag så det var extra kul att titta. När det blev tråkiga väntetider åkte vi till Walkers i Byn och hälsade på och fick oss lite glögg och mycket skratt! Real Grym kom 4:a av 12 lag och det var bra tycker jag men jag tror inte alla håller med, det finns vinnarskallar:)
När klockan var 2 sjönk jag ner på kudden men matcherna var inte riktigt slut men det var jag Zzzzzzz

Nu till maten mina vänner, jag vet att sparris är mat man äter på våren då sparrisen kommer från Skåne.... men det var som vid godishyllan, oj det var billigt.... ni vet armen åker bara iväg ... fingrarna plockar och sedan så ligger godsaken där i vagnen. Och inte stod det väl Peru på etiketten? Jag måste läst fel för jag vill så gärna vara miljömupp, suck....men gott var det.

SPARRIS MED SKINKA OCH OST
2-3 sparrisar per person
1 skiva god skinka/lufttorkad skinka per person
ost med smak att riva över

Bryt av änden på sparrisen och skala nederdelen om den är hård.
Koka dom i saltat vatten 2-3 minuter och kyl direkt i en bunke med iskallt vatten.
Rulla ihop sparrisarna med skinkan, lägg i en ugnsform och strö ost över. Har du en mjukare ost så lägg den under skinkan.
Gratinera hett, högt och snabbt under grillen tills osten smält.




Mangosalsa med tomat och koriander



Det här är en av mina absoluta favoriter! Salsan passar till nästan allt, asiatisk mat, grillat, kött och fisk i alla former (vi åt den till fondue häromkvällen) eller som en starter med räkor och en bit bröd. Gurka eller paprika har jag i ibland om man vill ha lite tuggmotstånd och chili såklart om det ska vara lite hetta. Koriandern lyfter enligt mig allt men jag har förstått att många inte alls gillar smaken utan tycker det smakar diskmedel, knepigt! Ska kolla det där när jag diskar nästa gång.....

MANGOSALSA
1 mango eller fryst mango i bitar
4-5 tomater
1 liten rödlök
1/2 kruka koriander
1 msk olivolja
lite pressad citron
salt och svartpeppar

Tina mangon eller dela den färska i bitar. Den frysta är inte riktigt lika god men helt ok ändå.
Kärna ur tomaterna och dela i småbitar och hacka löken fint.
Hacka eller riv i koriandern.
Blanda ihop allt och smaka av med olja och kryddor.
Det blir gott om salsan får stå och dra en stund före servering.



4 kalla såser till fondue eller grillat!



Vi hade fonduekväll igår och vi räknade ut att det var typ 15 år sedan sist. Skräckupplevelsen sitter fortfarande i för mig och delar av barnen, jag var ensam hemma och barnen var små och vi skulle ha myskväll. Men tjena vad mysigt det blev! Jag måste ha skvimpat T-röd både här och där för det började brinna runt fonduegrytan och i servetterna! Nästa gång allt blev kaos så var vi ett gäng tjejer i en fjällstuga och samma sak igen, fire fire! Någon yrkeps öppnade fönstret och jag småpep att vi skulle ringa till stugägarens man (10 mil bort) för han var ju iaf brandman (tror ni jag har fått höra den kommentaren 100 gånger? Jag vill understryka att jag drack cola den kvällen) Nu gick det också bra och stugan står kvar. Tur att vi har vänner som varje år bjuder på fondue utan missöden så jag har kommit över mina fonduetrauman och det går ju faktiskt att använda buljong istället för olja så slipper man ens fundera men jag vill ändå ha olja.
Varför tog jag inga kort igår? Glömde allt i ståhejet och hungern men det här åt vi till såserna:

fläskfilé, älgfilé, älgstek i tunna skivor
greksallad
mango/tomatsalsa
morötter, gurka, paprika att dippa
marinerade vitlöksklyftor
pommes frites
chips

(pssst ostsåsen blev godast)

VITLÖKSÅS
3 dl turkisk yoghurt
2 klyftor vitlök
1 msk olivolja
timjansalt och peppar
(en gnutta honung)

Rör ihop allt och smaka av med kryddor.
Ibland klämmer jag i lite honung om såsen känns för syrlig.

BEASÅS
1 miniliten lök
3 msk vinäger
1/2 dl vatten
persiljekvist
8 vitpepparkorn
3 äggulor
1 msk grädde
200g smör
salt, cayenne, citronsaft
dragon i vinäger eller torkad/färsk dragon

Koka upp vatten i en kastrull till vattenbad.
Smält smöret och håll det varmt.
Lägg lök, vinäger, vatten, pepparkorn, persilja och lite torkad dragon i en liten kastrull och koka tills två matskedar vätska återstår och sila.
Vispa äggulor, grädde och den silade vätskan i en kastrull.
Sätt ner kastrullen i vattenbad och fortsätt vispa rejält tills det tjocknar.
Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret lite åt gången och under kraftig vispning.
Tag inte med den grumliga bottensatsen i smöret.
Smaka av såsen med hackad dragon, ev. pressad citron en gnutta cayennpeppar och salt. 
Värm inte den här såsen för då skär den sig!


TOMATSALSA
300g tomater
1 liten paprika
1 lök
1 stor klyfta vitlök
1/2 chili
1 tsk hel koriander
1 tsk hel spiskummin
1/2 dl tomatpuré
1 msk honung
2 msk olivolja
kryddgrönt av något slag
salt och svartpeppar

Hacka alla grönsaker i småbitar.
Mortla kryddorna eller använd malda.
Fräs kryddorna i oljan och låt sedan grönsakerna och tomatpurén fräsa med.
Låt röran koka ihop till lagom konsistens ca 10 minuter.
Smaka av med kryddor och honung.
Låt såsen kallna men den är helt ok varm också.

OSTSÅS
3 dl creme fraiche 34%
150 g chevré och färskost med vitlök
salt och peppar

Mixa ost och cf med en stavmixer och smaka av med salt och peppar om det behövs.
Jag hade några småbitar som blivit över så ta det du har.


Mandelbiscotti



De här skorporna doppade i kall mjölk är inte det jag behöver just nu men hjälp vad gott det är. Förra året gjorde jag skorpor med saffran i men de här blev lika goda och passar bra nu när saffranet är tokdyrt. Receptet kommer från Icakuriren men jag ändrade lite för jag hade inget råsocker hemma så det fick bli det vanliga vita.

MANDELBISCOTTI
200 g smör eller margarin
3 dl strösocker
4 ägg 
3-4 droppar bittermandelolja 
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 nypor salt
3 dl rostade hela mandlar


1.Rör matfett och socker och vispa i äggen ett i sänder.

2.Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, och salt och vänd ner det i äggsmeten och rör tills det blir en slät deg.

3.Rosta i torr panna hela oskalade mandlar, hacka dem grovt och blanda ner dom +bittermandeloljan i degen.

4.Rulla ut degen till 4 längder, lika långa som en plåt. 

5.Lägg längderna på papprade plåtar, platta till varje längd lite.

♥ Grädda dem i nedre delen av ugnen i cirka 12-15 minuter i 200 graders ugnsvärme.

♥ Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare cirka 12-15 minuter.

Längderna ska vara genomgräddade och helt torra i mitten när de tas ut.
Skär längderna i sneda bitar och låt dem ligga kvar på plåtarna.

♥ Sänk värmen till 100 grader och låt kakorna torka ytterligare 10 -30 minuter beroende på hur tjocka skorpor du gör.


På lördagkväll och natt blir det innebandycup i Fränsta och både ungarna, deras kompisar och pojkvänner ska spela i samma lag och då blir det till att tjoa och heja.
Nu funderar jag på någon god middag tills i morgon då ungdomarna kommer hem.......det lutar åt fondue

Pepparkakor, världens lättaste!



Jag lovar att de här peppisarna är dunderenkla och goda! Men gillar du att kavla i en evighet, och göra fina julfigurer då är det här för enkelt för dig! Nu luktar det jul i mitt kök.......

PEPPARKAKOR ca 40 st
2,5 hg smör
3 dl socker
1 ägg
1,5 msk sirap
5 dl vete
2 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk malna nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma

Smält smöret och låt det svalna.
Blanda allt det torra.
Vispa ägg och sirap.
Vispa socker och det smälta smöret.
Vispa(oj vad det ska vispas!) ägg och smörjoxet.
Blanda i mjölet och låt degen vila och svälla en stund.
Rulla valnötstora bollar och lägg de glest på en plåt.
Grädda i 150 grader i 20 minuter

Potatissoppa med "fyllning"



Idag har all förskolepersonal haft fortbildning som varit riktigt riktigt bra. Det handlade om positivt tänkande och även fast det inte var något direkt nytt så är det bra att få sig en funderare. Jeanette Friswall som höll föredraget lyckades verkligen peppa oss och jag tror att alla mådde bra av "tänket". Jag bjöd jobbettjejerna på lunch och soppan gjorde jag igår kväll så det var bara att värma på den. Surdegsbröd med oliver (bara bakeoff i ugnen så det är inget hemknådat!) med chevré, cambozola eller vilöksost passade fint till, ja och till sist en en "fyllning" av korv och grönt. Resten av dagen jobbade vi här hemma med pappersjox och det är jobbets baksida tycker jag. Det finns bra pappersjox som hjälper oss i arbetet men sedan finns det hyllvärmare också.......

POTATISSOPPA 6-8 port
1 kg potatis ca
1 purjolök
1,5 liter kraftig buljong (eller vatten +3 bulj.tärningar)
3-4 dl mjölk/grädde/creme fraiche eller en mix av allt
2 msk smör
nymalen vitpeppar och ev. salt

Skala och dela potatisen, ansa purjon och skiva den.
Fräs purjon mjuk i smöret  och pytsa i potatis, buljong och låt allt koka mjukt.
Mixa i maskin eller med stavmixer tills allt är slätt.
Späd med mjölk, grädde eller cremefraiche tills du får en lagom tjock soppa.
Smaka av med kryddor och lite kryddgrönt är aldrig fel.


FYLLNING
300 g choritzo
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten rödlök
1 klyfta vitlök
1 msk smör
salt och svartpeppar
creme fraiche att klicka i soppan

Stek korven i tunna slantar och fräs med paprika, lök och vitlök i småbitar.
Krydda och toppa soppan på tallriken med korvröran.

Nu ska jag plocka med mig ett gäng lusseprinsar, ta fiolen på axeln och åka till spelmanslaget.

Lusseprinsar med mandelmassa



Julbordet i går på Torpshammars Herrgård var fantastiskt! Vi blev bjudna på glögg och körsång ute när vi kom och det var mysigt. Maten var helt perfekt och med flera nya smakkombon och det gillar jag bl.a saffransrussin till rökt hjortfilé, pepparrotslingon till viltpaté, aprikoser och chili till leverpastejen och det enklaste och godaste var kapris i senapssillen. Där vill jag äta fler gånger!

Nu har jag experimenterat  lite med saffransdegen och det beror bara på att jag köpt mitt saffran för 10 kronor påsen. Runda prinsar var min plan, klämma ner en klick med smör och mandelmassa och sedan efter gräddningen pensla med smör och vända i strösocker. Det där sista hade jag kunnat hoppa över för det hade gått lika fint att bara pensla bullarna med ägg som vanligt. Ha inte för mycket mjöl i degen och tryck ner fyllningen rejält annars kommer bullarna att se ut som vulkaner på väg att få utbrott!

Saffransdeg
2 paket jäst
1 liter mjölk
300g smör
2 paket saffran
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
mjöl till en lätt lite kladdig deg

Fyllning:
150 g smör
100 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
2-3 droppar bittermandelolja 

Pensling:
När bullarna är gräddade och svalnat så pensla med smält smör och vänd i strösocker eller med vispat ägg före gräddning.



♥ Smält smör, strö i saffran och tippa i mjölk och låt det bli 37°. (ja jag vet att alla mortlar runt saffranet med socker men det gör inte jag).

♥ Smula jästen och rör ut den med lite av degvätskan.Häll i resten av vätskan och resten av ingredienserna.

♥ Kör degen med maskin och tippa i mjölet tills du får en deg som släpper kanten i bunken men ändå är lite klibbig.

♥ Låt degen jäsa ca 30 minuter, rulla små bullar, tryck i fyllningen med pekfinger och tesked.

♥ Jäs bullarna 30 minuter till, grädda i 225-250° 6-8 minuter



Kolla in matbloggar.com om du vill hitta spännande matrecept!

Ha en skön andra advent mina vänner!

En liten älgwok






Snabbmat på hög nivå!
Jag hade inga läckerheter i pannan idag men det är såser, syra, ingefära och chili som gör susen. Har man ett lager av kryddor och "såser" så kan man nästan koka soppa på en spik!

ÄLGWOK för 2-3pers
2-3 hg älgskav
1 snackpaprika
6 champinjoner
1 rödlök
1 klyfta vitlök
färsk chili
1 tumme ingefära
2 msk oystersås
2 msk fishsauce
saften av 1/2 lime
1/2 dl vatten
äggnudlar

Woka grönsakerna i olja, hett och snabbt.
Fräs med vitlök, chili och ingefära en kortis.
Lägg allt åt sidan och woka nu köttet lika snabbt.
Tag köttet från plattan och slå över såser, limesaft och vatten, låt det koka upp bara.
Koka nudlarna och blanda dom med kött och grönsaker.
Mumsa och njut!

Ingefäran som blev kvar ska jag göra avkok på ikväll och "dricka" bort min förkylning. Det fick jag lära mig av en kille från Kina och där vet man. Nu pressar jag i citron och honung också så blir det godare, chili och vitlök kan slinka med också. Ja ni tänker rätt, jag bryr mig inte ett dugg om mina arbetskompisar och de stackars barnen för jag kommer att stinka imorgon.
Jag mår faktiskt lite bättre så jag har lovat att hänga med mannen på bio ikväll. Den nya Stig Larsson filmen blir det och jag ska inte skrika så salongen hoppar den här gången!

RSS 2.0