Nässelsoppa med ägghalvor och skinkchips

 
Häromkvällen var jag ut på fina Näset och plockade nässlor, synd att de krymper så ooootroligt!
Jag fick ihop 9 liter ungefär och efter att jag förvällt det så blev 4 burkar med ca 200g i varje och det såg bra fjuttigt ut men gott blir det i både soppa, stuvning, paj, pastasås och pesto.
Ja i alla rätter där man använder fryst spenat!
 
 
 
Skölj och rensa nässlorna noga och förväll de snabbt i saltat kokande vatten.
De behöver bara ett snabbt uppkok!
Kasta inte vattnet för det kan man frysa in nässlorna i, ha en skvimp i soppan eller ha som gödning till blommorna.
 
 
 
NÄSSELSOPPA
200g förvällda nässlor (4 dl ungefär)
1 gul lök
6dl kraftig grönsaks eller hönsbuljong
3 dl grädde eller mjölk,  gissa vad som blir godast?
2 dl av spadet från nässlorna
maizena+ vatten att reda soppan av lite
smör
salt, nymalen vitpeppar, en nypa socker och riven muskotnöt
 
 
1. Hacka löken fint och fräs den mjuk i smör några minuter.
 
2. Hacka de förvällda nässlorna och låt de också fräsa med.
 
3. Tippa i all vätska och låt soppan koka upp.
 
4. Red av soppan, smaka av med kryddor och hoppa inte över muskoten!
 
 
SKINKCHIPS
Lägg skivor av skinka på ett hushållspapper i micron och kör 2-3 minuter tills de "chipsar" till sig.
Jag tog kallrökt skinka men det funkar med alla sorter.
Låt de kallna och smula eller servera de hela till soppan.
 
 
 
En smarrig paj kanske? http://chiliconkarin.blogg.se/2012/may/nasselpaj.html
 
 
 
 
Nässelpesto med solroskärnor   http://chiliconkarin.blogg.se/2013/may/nasselpesto-med-solroskarnor-2.html
 
 
 

Annas smörkakor

 
Jag är ganska kräsen på småkakor och om jag bakar ska det vara på smööööör, helst extrasaltat så blir det en god brytning mot det söta tycker jag då!
Receptet har jag hittat hos Theresia som har bloggen "Söta Saker" och som dessutom gjort två fina kakböcker.
 
 
ANNAS SMÖRKAKOR
 
200g smör
4 dl vetemjöl
4 msk gräddfil (jag tog creme fraiche)
 
1. Rör ihop mjukt smör, mjöl och gräddfil.
 
2. Rulla till små bollar och vänd dem i ordentligt mycket pärlsocker.
 
3. Platta till kakan lätt och lägg på plåt med bakplåtspapper.
 
4. Grädda i 175 ° i 10-12 minuter och kakorna ska bli fasta på utsidan men vara mjuka inuti.
 
 
Trevlig helg på er, baka en god kaka och njut av solen!
 

En vårlig sallad och 50-årskalas!

 
Nu har vi precis kommit hem efter två veckor i fjällen, ja endel åker utomlands till värmen men vi älskar snö och skidåkning. Vädret har varit bedrövligt dåligt med blåst och snö mest hela tiden men backarna har varit perfekta. Det hjälper inte att sura över vädret för vi har ju varit tillsammans med familjen, släktingar och vänner och det är viktigare än solsken faktiskt!
 
En av dagarna då liftarna var stängda pga stormen blev det sallad till lunch för att locka fram solen......
 
VÅRLIG SALLAD : Gröna mixade blad, gurka, tomater, rödlök, tonfisk, mjukkokta ägg, kapris, sparris virade med bacon som grillats i ugn några minuter, dressing av tonfiskoljan+citron och kryddor.
 
 
 
Mannen med 75% av ungarna, vi saknade dig Anna ♥!
 
 
 
Frida, Petter och Lisa på väg hemåt, tur att ni fick en soldag i alla fall.
 
 
 
Det blev några svängar i skidspåret när liftarna stängt och den här dan var det helt fantastiskt!
 
 
 Vi firade underbaraste Kattis som fyllde 50 år med middag på Strandgården i Fjällnäs.
 
 
Förrätt: Röra med rökt rådjur, rödkål, rödlök och pepparrot.
 
 
Varmrätt: Renfilé med vinsås och potatisgratäng.
 
 
Hjortronpannacotta, hallonsorbet och chokladmazarin till efterätt.
Det var frantastiskt gott tyckte vi och fick väldigt fin service.

Påskbuffe, vill du ha några goda tips?

 
Här kommer några av mina favoriträtter, kanske inte så påskigt direkt (inga ägghalvor) men gott och fräscht tycker jag.
Själv sitter jag i en fjällstuga nu och snön yr runt knutarna, det blev inga backar idag men jag hann ut en tur på fjället innan värsta ovädret drog igång. Det kändes tråkigt när ungarna, släkten och kompisarna åkte hem men jag vet att det blir ok bara det gått någon dag.
Men hallå det räcker med snö,  nu vi vill ha sol!
GLAD PÅSK på er mina vänner!
 
 
GRAVAD LAX
1-1,2 kg laxfilésida
6 msk socker
4 msk salt
nymalen vitpeppar
dill

1. Blanda socker salt och vitpeppar och strö det på den urbenade filen.

2. Hacka några dillkvistar med stjälkar och allt och lägg på laxen.

3. Dela förresten filén på mitten och lägg köttsidorna mot varandra.

4. Låt laxen gravas 1-2 dygn och vänd på den några gånger under tiden.


GRAVLAXSÅS
4 msk senap( jag tog 2 msk Dijon+2 msk Slotts stark)
2 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl hackad dill
1 krm salt
några "varv" med vitpeppar
2 dl neutral olja

Kör allt utom oljan lite snabbt med en stavmixer eller vispa.
Droppa sakta i oljan samtidigt som du mixar eller vispar.
Smaka, smaka, smaka!

Godast är laxen på hårdmacka.....
Kan erkänna att jag inte alltid har tålamod att vänta i 2 dygn!
 
 
 
 
 
SALLAD MED RÖKT FISK OCH PEPPARROTSCREME
 
Gör den till en liten lunch eller förrätt när solen skiner,  allt du behöver är:
 
♥ mixsallad som du gillar
♥ 1 rökt fisk, sik, lax eller makrill
♥ 1 kokt ägg per person
♥ salladslök, gräslök eller purjolök
♥ några tomater
♥ persilja
 
Blanda creme fraiche, riven pepparrot, salt och peppar och ha det som salladsdressing, smaka av så att det blir rejält med pepparrot!
 
 
Det är också gott att servera varmrökt lax på en bit knäcke med pepparrotscreme och hackad rödlök.
Ställ allt på en skärbräda och låt gästerna plocka till sin egen lilla macka!
 
 
 
 
 
 
Den här pajen gjorde jag som förrätt till ett bröllop i sommar. Den ska vara kall och går att fixa i förväg och till den blev det kallrökt lax och en salsa med äpple, gurka och fänkål.
 
 
Receptet tog jag på MIN GODA SIDA men jag dubblerade botten för den gillar jag.
 
 
ÄPPELSALSA
Här har jag inget direkt recept men hacka lika delar av ÄPPLE och GURKA och lite mindre av FÄNKÅL. Hacka lite RÖDLÖK, rejält med DILL och smaka av med pressad CITRON, SALT, PEPPAR och ringla över OLIVOLJA.
Det ska vara en syrlig salsa med smak av lakrits och dill och den här passar till alla typer av fisk tycker jag.
Har du tålamod så hacka riktigt små och fina kuber!
 
 
 
 
 
GUBBRÖRA, till 2 rejäla mackor eller flera små
3-4 ägg
1 stor lök
100-150 g ansjovis
3 msk hackad dill eller gräslök eller både ock
svartpeppar
en rejäl smörklick
 
 
1. Koka äggen och skär dom i småbitar.
 
2. Hacka lök, ansjovis och det gröna fint.
 
 
JANSSONS FRESTELSE
1 kg potatis
150 g ansjovis
1 stor lök
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl sillspad
små smörklickar
salt, vitpeppar

Skala /strimla potatis, skiva lök, dela ansjovisen, varva allt i en ugnsform och krydda lite.
Blanda vätskan och häll i formen.
Vill du ha ströbröd över så tar du det.
Gratinera i ugnen i ca 45 minuter i 200°.


 
 


Jag lovar att du inte blir besviken om du gör den här sillen, syrligt fräch med citron istället för ättika.


CITRONSILL
5 urvattnade sillfileer
1-2 rödlökar
1 dm purjolök
1,5 dl citronsaft
skal från 2 citroner
1,5 dl socker
3 dl vatten
3 lagerblad
5 nejlikor


1. Koka upp vatten,socker,kryddor, citronsaft och skal och låt lagen kallna.

2. Varva sill och lök i en burk och slå lagen över.

3. Låt sillen få dra i några dagar så blir den godast.
 
 
 
 
 
 
KYCKLING med soltorkad tomat, basilika och parmesan
1 kg kycklingfilé
salt, peppar
smör att steka i
1 dl grovt riven parmesan eller grana padano
 
Marinad:
1/2 dl vit balsamvinäger
1 dl neutral olja
1 msk flytande honung
50 g soltorkade tomater i småbitar
1 kruka basilika, strimla bladen (spara lite till garnering)
1 tsk salt
 
 
1. Bryn kycklingen, krydda och låt den gå klart i ugnen på 150 grader tills kycklingen är 70-72 grader.
 
2. Blanda under tiden marinaden.
 
3. När kycklingen kallnat, skär den i skivor och lägg den i en påse tillsammans med marinaden.
 
4. Låt den ligga i flera timmar, gärna ett dygn och vänd påsen några gånger.
 
5. Lägg upp kycklingen på serveringsfat och garnera ev. med mera tomater, basilika och riven parmesan.
 
 Servera med den här såsen vid sidan om tycker jag!
 
 
ÖRTSÅS:
2 äggulor
2 dl hackade örter t.ex timjan, oregano, rosmarin, persilja, gräslök
1/2-1 msk fransk senap
2 dl neutral olja
1 klyfta vitlök
salt och peppar
en nypa chili av något slag
honung
 
 
1. Se till att äggulor, senap och olja är rumsvarma!
 
2. Lägg allt utom oljan i en matberedare/mixer och kör några varv.
 
3. Droppa försiktigt i oljan samtidigt som du mixar tills såsen tjocknar
 
4. Späd med vatten eller lite citronsaft om den är för tjock.
 
5. Smaka av med kryddor, chili och honung.
 
Receptet är ungefär som det här .
 
 
 
  
Spana in vilka godsaker vi fick hemma hos Walkers i Byn!
Honungsmelon med parmaskinka eller kallrökt skinka
 
 
 
 
 Tjälknöl med grovhackad tapenade och parmesanost
 
 
Kallrökt lax med pesto och ruccola
 
 
 
Sallad med tomater, mozzarella, soltorkade tomater och basilika
 
 
 
Pizzasnurror, fetadip med basilika och fetadip med soltorkad tomat
 
Oliver med lagrad hårdost och basilika
 
 
PAJ MED NÄSSLOR OCH SVAMP byt ut skinkan i receptet mot stekt svamp
 
 
 
Smarrig sallad till alla typer av kött eller kyckling!
 
BULGURSALLAD 4pers
1,5 dl bulgur+3 dl vatten
3 tomater
1 mango
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten rödlök
1 kruka koriander
2 -3 msk olivolja
2 msk pressad citron
salt och svartpeppar

Koka bulgurn med en nypa salt eller buljong och låt den kallna.
Kärna ur tomater och mango och tärna alla grönsaker.
Blanda runt och smaka av med kryddor, hackad koriander, citron och olja.

ÖRTSÅS
2,5 dl creme fraiche 34%
torkad timjan
salt och vitpeppar

Jag ville ha en ganska neutral sås och det här enkla passade super till salladen (nästan för enkel att skriva känns det som)
 
 
 
God till kallskuret av alla slag, fågel, fisk och mittemellan!
 
PASTASALLAD MED KRONÄRTSKOCKOR 4port
2 stora nävar salladsblad
4 dl kokt pasta
1 burk kronärtskockshjärtan
150 g fetaost
10 st småtomater
1 liten rödlök
Dressing:
3 msk olivolja
1 liten citron, saft och skal
1 klyfta riven vitlök
1 dl hackade örter, basilika, persilja eller det du har
salt och peppar

1. Blanda dressingen och låt den kokta pastan och skockorna ligga i den en stund.

2. Skär ost, tomater och lök.

3. Bygg sedan salladen med det gröna i botten och tomaterna på toppen!
 
 
 
SMÖRGÅSTÅRTA MED RÄKOR OCH KRÄFTOR
 
 



ENKEL SMÖRGÅSTÅRTA ca 10 port
2 fp polarkakor (stora halvmånar)
Fyllning:
5 dl creme fraiche 34%
2 dl majonäs
200 g philadelphiaost
2 burkar tonfisk
1 finhackad rödlök
1 dl hackad dill
salt och peppar

Garnering:
1 kg räkor med skal
2 burkar kräftstjärtar i lag (170gx2)
1 ask gula och röda körsbärstomater
2 mango
svart stenbitsrom
(ägg, gurka, citron)
1 kruka sallad
dillvippor


Låt tonfisken rinna av och blanda sedan ihop allt till fyllningen. 
Fördela kletet på varje brödkaka och även den översta.
Skala räkorna(det blir godast då:) och garnera sedan tårtan med det du gillar

Citronkaka och citronkola för nu är jag sur!

 
Bara lite lite smågrinig då....men regn i fjällen är nog det sämsta tänkbara ! Det blev en prommis iaf på förmiddan och nu har ungdomarna dragit till Röros men vi tar några timmar i backen. Det känns lyxigt att tre av fyra ungar kunde få ledigt från jobb och hänga med, släktingar och vänner med familjer är också i stugbyn, jättekul! Att det sen ska bli skitväder hela veckan känns lite surt faktiskt..... Jag fick nya skidor när jag fyllde år och de testade jag igår och de var heeelt fantastiska, trodde aldrig att det skulle vara en sån skillnad! Drömde natten innan att jag inte alls kunde åka på dom, fick felskär och åkte utför ett stup och det var ju tur att det inte var en sanndröm?!
 
Den här kakan bjöd jag mina jobbarkompisar på i fredags och vi blev bjudna in till grannstugan på fika och då bjöd Emelie på den också.
Fräsch och syrlig och god och lättbakad så testa den om du inte redan gjort det!
 
CITRONKLADDKAKA
2 ägg
2,5 dl socker
150 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 citron
1,5 dl vetemjöl

♥ kokos i formen
♥ florsocker på toppen
♥ vispgrädde vid sidan om 
 
 
1. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt sedan rivet skal och saft från citronen.

2. Rör ner vaniljsocker, smält smör och vetemjöl till en slät smet.

3. Häll smeten i smord form, jag tog ett rejält lager kokos i botten på formen.

4. Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 35 minuter.

5. Servera kakan kall med siktad florsocker på toppen och servera med lättvispad grädde.

 
 
 
 
Mera surt här då!
 De här gjorde jag i julas, jättegoda men ha i saft från citronen också tycker jag! 
 
 
 
 
 
 

Djävulsflotte

 
 
 
 
Mamma berättade om en den här kakan som hon hörde talas om på radio och självklart vill jag testa.
Kan bara meddela att den såg vidrig ut innan den åkte in i ugnen (så det fotot har jag kastat) och rejält "krackad" när den kom ut. Hur smakade den då? Ja det återkommer jag till för den ska sparas till helgens äventyr men ska man tro de som smakat så ska den var djäv.....god!
 
DJÄVULSFLOTTE
50 g mörk choklad
25 g smör
1 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1,5 dl hackade hasselnötter
2 tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
1 krm salt
 
Topping före gräddning:
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk kakao
2 dl kokande vatten

 

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Smält choklad och smör försiktigt i en kastrull och häll i mjölken.

3. Blanda alla de torra ingredienserna.

4. Rör ihop alla ingredienser (utom till toppingen då) och häll smeten i en smord/bakplåtspapprad form, ca 22 cm i diameter.

5. Blanda strösocker, farinsocker och kakao och strö det över kakan.

6. Häll på det kokande vattnet, ställ in i mitten av ugnen direkt och grädda kakan ca 35 min.

7. Servera med grädde!

 

Receptet är från Coop.se men tyvärr får jag inte till länken!


RSS 2.0