Gorgonzola och spenatpaj med päronsallad

Pajdeg

100g smör
3dl vetemjöl
1 dl vatten
1/2 tsk salt

Smält smöret och saltet i en kastrull.
Rör i mjölet lite i taget och sist vattnet.
Det blir snabbt en mjuk deg.
Lägg den i pajformen och tryck ut den när den kallnat.
Enklare och mindre kladdfritt kan det inte bli!
Fyllning

250g fryst blad spenat
150g Gorgonzola eller Ädelost
2 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
1/2 tsk salt,nymalen vitpeppar

Krama ur vätskan ur spenaten och fördela den på degen.
Smula eller riv osten och lägg den på spenaten.
Vispa ihop äggstanningen och slå det på pajen.
Grädda i 200° i ca 20 minuter.

Sallad
Grönsallad av något slag
2 stora päron
Citronsaft
11/2 dl valnötter
3 tsk socker eller honung

Skölj och riv salladen i bitar.
Skala och klyfta päronen och pressa på citron.
Bryt valnötterna i småbitar och rosta försiktigt i panna, strö på socker och låt det bli karamelligt.
Ta pannan från värmen så det inte bränns
Toppa salladen med nötterna när de kallnat.
Har du omogna hårda päron så är det gott att steka dem i smör (gott med en karamell på dem också!)

image87

Känslosam dag

Att  på samma dag sitta med pappa som har levt ett långt liv och lite senare vara på konsert och lyssna på alla skolbarn som sjöng så fantastiskt,det blev verkligen kontraster.
 Inte konstigt att det fladdrar i hjärtat och blir vårflod i tårkanalerna!
Nu saknar jag eleverna och jobbarkompisarna jättemycket.......


image83

Inspiration

                 image78                   
Jag fick låna den här boken i veckan av Fridas kompis Emil  och i den fanns det mycket smått och gott.
Tips fick jag dessutom på kött i chokladsås, så bara jag har fixat lite bra kött så.....
Lite GI mat mår väl alla bra av mellan varven och här står allt och lite till om GI.

Jag längtar sååå efter min Frida nu som varit i Tyskland en vecka snart med skolan.
 Hon ska få önska nästa veckas middagar tror jag .....          

Bananpaj

När jag blev bjuden på den här pajen första gången så tackade jag nej! Ja visst låter det konstigt! Men Marie Winzell propsade på -Du kommer att tycka om den fast du inte älskar varma bananer jag lovar så smaka en bit så får du se!( läs den där meningen fort så stämmer det med verkligheten) Jag smakade och hon hade helt rätt, den var fantastiskt god. Nästa gång du har leopardbananer som är halvvägs i komposten så prova den här pajen Mmmmmmm...... du kommer inte att ångra dig!

3 mogna bananer
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
saften av 1/2 citron
riven ingefära, jag tog en knapp msk färsk men har du torkad så ta mindre
150 g kallt smör,( jag gillar x.trasaltat som ingen annan bakar på)

Sätt ugnen på 225°
Skiva bananerna och lägg dom i en ugns/pajform ca 25 cm diam.
Pressa över citron och riven ingefära.
Blanda mjöl och socker och strö över.
Riv smöret grovt och fördela jämt över bananerna.
Grädda i ca 20 minuter.
Ät den ljummen med grädde till!

Tips från mig är att du tar en en riktigt tät form så slipper brandvarnaren starta och ugnen skrika på rengöring.
Men nu struntar jag i det och går ut och krattar!
Bild kommer snart när jag fått blåsor i händerna.(Jag har ändrat liiite i receptet Marie, en störning jag har)

image79

Den blev helt underbart god, värt allt os i köket om jag säger så!


Vinlotteri

Ja visst låter det smart att vara med i ett vinlotteri när man inte dricker vin? Ha ha men då kan jag tala om att vi har   roligt och dessutom förstår ni ÄTER vi alltid något gott. 
Det spelar ingen större roll om jag inte vinner heller.

 Jag missar säkert något som inte kan känna hur gott det är med vin till maten och köttet och osten och chokladen och bla bla bla. Däremot tycker jag om rödvinssås och min egen rödvinstoddy som innehåller max 10%vin resten vatten, citron och socker,det får räcka det!

Hatar dessutom att gå in på systemet och handla,går att räkna på en hand tror jag när det hänt och jag har kommit på vad det beror på. Det är min mormor Märtas fel, hon har varit död i många år nu men ni förstår att när jag kliver in genom dörrarna där så hoppar hon upp och sätter sig på min axel och knackar och påminner HUR HIMLA FEL det är att gå in på den här affären, och hon lyckas.
Dessutom blir jag otroligt stressad och beter mig som en snattare fast just den här butiken är väldigt svårsnattad, hörs nog tror jag om nån krossar monterglasen eller?
Det är också hon som får mig att säga samma idiotfras vid disken
-Ja jag ska ha 2 flaskor till vinlotteri men själv tycker jag inte alls om vin utan jag tycker bara om lite cider så ta något bara.
 Visst låter det som en typisk" alkoholproblemfras" för hon bakom disken som dessutom alltid är från By lär ju skita fullständigt i om jag gillar vin eller inte!!!!!

Tro nu inte att jag inte tyckte om min mormor för det gjorde jag och hon är med mig ibland när jag lagar mat också men det tar vi en annan gång.

Ing-marie och Viktoria bjöd på tacopaj,skinkpaj,fefferonisar,sallad och såser som var hur gott som helst.
Till kaffet fick vi vackra petitchouxsvanar som jag måste testa någon gång fast jag kanske gör svanar som dyker efter mat! Måste bara berätta att jag bad Anita fota eftersom hon är proffs på det men kruxet var att jag ställt in kameran i filmläge(fotokurs???). Man lägger ju inte ut en film utan att fråga skådisarna om det är ok!



image74
image76

Grattis Jennie Strömberg!

Ja det är tjejen från Östersund som knådat och fixat till sveriges godaste macka. Dessutom är hon syskonbarn till Anita Säterberg i Östavall så vi måste säga grattis till henne också. Vad kul att priset gick till en ung jämtlandstjej.
Här kan du läsa mera om Guldtjejen!  ( De här mackorna är inte i samma division. )
Vi får väl försöka oss på att kopiera vinnarmackan eller åka till Östersund och fika!!

image71

Sanning


Hur ärlig ska man va?
Ska man alltid säga sanningen?
Är det alltid bäst?
Mår alla bäst av att veta sanningen?

Min pappa tror att han ska kunna gå som vanligt igen....
Att han ska köra bil snart...
Att han ska flytta till nya lägenheten med mamma....
Att värken i ryggen ska försvinna....
Att han ska få sova på nätterna...
Att allt ska bli som vanligt igen...
Ska jag säga att det där inte är sant?

En jobbig natt...

.....för min pappa,han har ropat många gånger i natt och mått riktigt illa,image69
drömt en massa och inte kommit till ro förrän det nästan var morgon.
Han funderar nog mycket på hur det ska bli med livet fast han inte säger så mycket om det. 
När klockan var fem och tårarna brände så kunde jag ändå inte låta bli att skratta lite då  pappa säger
- Ja nu får du berätta för mamma att jag mitt i allt det här eländet är på väg till Afrika på safari också.....klart jag lovar att hälsa det......



Vår=Glass

Nu är nog våren här för jag har tvättar täckbyxor och vinterjackor. Fattar inte var alla kläder kommer ifrån. Tur att det finns insamlingar för det känns inte bra att slänga kläder som är riktiga.
 Har precis kommit hem från ett möte i Östavall ,planer att lägga ned skolan har man och det lär ju bli så. Får bara inte ihop det med kommunens planer där det står att Ånge kommun ska ha Sveriges bästa skola! En duktig ordförande har vi i Hem och Skola, tack Susanne, om de ändrar sitt beslut så är det din förtjänst!!
Bonussonen Peter kom åkande på inlines idag och han har visst lämnat glass från den här bilen i frysen, ha ha en sån ska jag ta nu fast jag inte behöver! Varför är det så himla gott att äta på kvällen?


Är du också glassugen så kolla om det här är något!




image68

Kryddor

Jag är en kryddfreak! Någon fler?
Jag köper kryddor inte alltid för att jag behöver utan för att jag kan komma att behöva dom, så därför finns det en hel del hyllvärmare hos mig. Men det är ju också himla bra att ha mycket kryddor hemma det kan ju höja upp den tråkigaste maten till Kebnekaise om man har tur. Dit vill jag förresten vandra snart!
Man slipper också köpa tacomixer och alla möjliga andra mixer ,blir aldrig kris liksom! Jag köper kryddor på alla möjliga ställen,eftersom jag  inte är allergisk för allt från Eldorado så brukar jag köpa deras kryddor på Willys. På Överskottsbolaget ramlar det också ner en heldel i korgen.Kommer man sedan någon gång till huvudstaden så är ju Hötorgshallen  ett paradis av både mat och kryddor.Där kan jag gå hur länge som helst och bara tokglo på allt man inte sett och smakat.
Skulle tro att det finns bra orient och turkaffärer i alla förorter,bodde på hotell i Husby en gång och där blev det handla av i en liten butik! Försöker att undvika glutamat,(smakförstärkare, E621,MSG) men jag gillar en del kryddblandningar som har det så detså! Men läs det här om du orkar! Förstod inte min mamma när jag var liten och ALLA hade Aromat hemma men hon vägrade köpa det och sa  -Nej det där Glutamatet är bara skit det.

Svägerskan Maria tog med mig till CajsaWarg  på Söder och tror ni jag hade en käft som en Guppy där då?
På Internet finns det många krydderiköpställen,tyvärr så finns inte Brattberg kvar ,där köpte jag en del.
 Här är några kryddsidor.Flera tips tack från er som vet! Prisjämförelsen får ni fixa själva.

Tuvet 

Ölands örtagård
image65
Lyckas med mat

Krysmyntagården 

Svampbutiken

Aromboden

Söderkryddan



Spicyimport



Är du sugen på att odla egna kryddor och roligheter så titta in till Solan!

Nu vaknar dom......

ja jag pratar inte om ungarna eller grannarna utan BJÖRNARNA! Om min största besatthet är mat så kommer definitivt björnarna tvåa. Det är inte så att jag kan och vet en massa,läser faktaböcker och så men jag vill SE dom. Så jag brukar ha uppsökande verksamhet på platser där man sett björn .Men tror ni dom bryr sig? Inte det minsta.
Det tog riktig fart det här när vi skulle till fjällen för några år sedan och bara åkt 100 meter hemifrån och jag får se en nalle simma i älven. Gissa om jag skrek att det skulle stannas och backas! Familjen ut ur bussen och ut på bron, vi spanade ner i vattnet men ingen björn där inte. Eftersom jag lämnade hjärnan i bilen började jag springa åt det håll jag trodde han hade gått upp . Självklart fick de andra 5 i familjen se den för den hade klivit upp från simturen på motsatta sidan och kollade  in vår buss en kort stund innan den drog iväg. Tror ni jag va irriterad? Mannen frågade vad jag hade tänkt göra om jag mött björnen,kramat den eller? Hm.....

Björnletande går väldigt bra att kombinera med svampletning. Och eftersom man sett björn vid Torsjön fick jag för mig att på andra sidan tjärnen där det är sumpigt(och tyvärr inte stig den vägen jag tog) måste det finnas röd/gula trumpetsvampar. Jag hade rätt om svampen. Mannen tycker inte om dom här utflykterna. Han påminde mig om att några dagar tidigare fick två stycken snabba sig till bilen där när nallen kom lufsande.
Jag har alltid resonerat att de är ofarliga och rädda för oss men nu har det ju faktiskt hänt en hel del hemska olyckor så man kanske ska vara lite försiktig ändå.....
Och jag lär ju vara lagomt kaxig om jag hamnar öga mot öga med en....

I höstas var vi 8 kompisar(som jag ska skriva mera om sedan) som åkte iväg till Sonfjället i Härjedalen på björnsafari. Hur kul som helst och guiden fick snabbt syn på en nalle. Tyvärr var den 1 km bort så vi fick kolla på den i kikare. Han eldade och fixade mat åt oss ute i skogen och det var jättemysigt.

Undra hur det smakar med björnkött då? Skulle vara himla kul att smaka.


image61

Thaimat

Min allra allra godaste favoritsoppa är en efterapning av en soppa jag åt  på Koh phangan i Stockholm för flera år sedan.Tack Pia för den smakupplevelsen! Och som vanligt försöker jag härma mat jag ätit ute, jag är hopplös!
Det som tar mest tid i bloggeriet det är att skriva upp vad som hamnar i maten,ja recept kanske det kallas.
Men som med all mat så måste man ju smaka sig fram till det som passar ens egna smaklökar.

Thaisoppa
1 liter hönsbuljong,( eget kok eller tärning/fond)
1 msk riven ingefära
1 msk riven vitlök
1/2 röd chili
saft och skal av 1 lime
saft och skal av 1/2 citron
1 msk fishsauce
1 msk honung
1 msk olja

Ha oljan i en kastrull och fräs försiktigt ingefära,vitlök och chili några minuter, det ska inte bli brunt.
Tippa i buljong,citrusen,honung och fishsauce och låt det koka upp.
Nu gäller det att smaka så det blir rätt balans av både sött, surt, salt och starkt.
Den här blandningen som jag skrivit är barnvänlig, så öka på om du vill ha mer smak!

Det är bara buljongen som är lika varje gång i den här soppan. Innehållet beror på vad man har hemma och vad man är sugen på.
Idag hade jag inga nudlar i soppan för det ska jag ha till huvudrätten.

"Dagens fyllning"

Räkor
Sockerärtor
paprika i strimlor
purjo
koriander

Jag brukar fylla soppskålarna med grönsaker,kyckling,räkor nudlar och sedan slår jag den heta buljongen på och serverar direkt!
image59
Borde gå en fotokurs men hur kul är det då?





Stekta nudlar, Pad Thai 4 port.


 1 stor kycklingfile
200g risnudlar
1/2 röd paprika
1/2 orange paprika
6 färska champinjoner
1 dm purjolök
2 ägg
1 dl torkade räkor(tippa i vanliga räkor på slutet om du inte har dem här)
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1/2-1 röd chili
2 msk citron/limesaft
2 msk ingefära
2 msk fishsauce
2 msk soya(ljus)
Färsk koriander
Hackade jordnötter

Strimla kycklingen.

Lägg räkorna i vatten så att de täcks.
Slå hett vatten på nudlarna och låt de ligga där tills de mjuknat.
Skär grönsakerna.
Riv vitlök, ingefära och hacka chilin,räkorna och schalottenlökenoch fräs det i olja.
Tippa sedan i kycklingen och ha på soya och fishsauce när den nästan är genomstekt.
Lägg det här åt sidan  och stek nu champinjoner paprika och purjon.
Pytsa nu i de avrunna nudlarna och citronsaften låt de steka med,det krävs olja och lägre värme så de inte fastnar.
Häll nu tillbaka kycklingen och låt allt steka runt lite.
Blanda äggen med salt och stek på svag värme.När äggen fortfarande är mjuka dela i bitar och lägg på nudlarna.
Toppa med koriander, hackade nötter och limeklyftor.


image60
 Hade tänkt mig böngroddar och salladslök men finns det inte på affären så finns det inte.
Till efterrätt åt vi färsk ananas och allt tillsammans blev ändå kalaspling!


Årets kock-08

Det började med en tävling på Taffel.......
Vem vill ha en plats att kolla in tävlingen? Ja vem skulle inte vilja det?
Jag fick en plats, jag får tårar i ögonen nu... fattar ni vilken lycka! 
Sömn, ja det kunde man glömma nätterna fram till resan,såg ut som ett vandrande lik när jag mötte Lisa i Stockholm.
Det började med pressfrukost klockan 8 och det var Tommy Myllimäki som vann tävlingen förra året som grejat den.
Jag såg inga likheter med min!
Temat på tävlingen i år var miljö och det var bra för lilla mig det.
Jag fick träffa Gitto och vi pratade mat (knepigt!)och kollade på tävlingen. Imponerande kunskap de här tjejerna har!
Fick skärpa mig att inte sitta och "tokglo" hela tiden, det kryllade av kockar!
Du kan väl också blogga? sa Lisa
Men hjälp!!!!! Kan knappt få igång datorn hemma och dessutom skulle jag SKRIVA! Inga småsaker för mig som inte ens hade en egen blogg då.
Men Lisa hjälpte och peppade mig och så här blev det.
Den andra vinnaren var Kristoffer Lindh och vi skulle båda gå på mingelfesten på kvällen.
Men när kvällen kom då fanns det 0 krafter kvar i Karinkroppen, så det blev att sussa hemma hos svägerskan....
Ledsamt att missa en fest  men jag hade haft en helt fantastiskt dag ändå!


Här är killen som vann,Tom Sjöstedt, han är nog också lycklig!

image58


Fikapaus

image56


Så här härligt var det i somras på Ön.
 Ulla och Anita bjöd mig på fika i Ånge idag.Dottern var mest förvånad om vi hade suttit på konsum och fikat heeela tiden och ja ibland går tiden fort ,och gott var det!
Jag åt en god Ciabatta  och här kommer ett bra recept som jag gjort några gånger.
Jästiden känns som en evighet men man kan ju laga nån god mat under tiden!


Ciabatta


1,3 liter vetemjöl special
1/2 liter ljummet vatten
1 msk salt
1 msk olivolja(plus olja tillutbakning)
25g jäst
1/2 msk socker

Blanda degen som vanligt,lös jästen i vattnet o.s.v men spara 1 dl mjöl till utbaket.
Arbeta degen i assistent långsamt i 2 minuter och kraftigt i 8 minuter.
Degen ska vara lös.
Olja en långpanna och klappa ut degen där,klappa in olja ovanpå(mycket klappa blev det)
Täck degen med hahaha pack och låt den jäsa i 1 timme
Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord(jag håller i plåten på kortändarna och tippar)
och skär i 10 avlånga bitar.
Lägg dem på oljade plåtar glest och nu ska dom jäsa i 2 timmar.
Grädda sedan i 175 grader i 25 minuter.


Cdkväll

Här har vi musikkväll och det har snurrat evergreens, psalmer och Evert Taube. Musik och sjuk pappa är ingen bra kombo när tårkanalerna är fulladdade....Fast pappa vill inte sluta lyssna.Kom att tänka på en turkos sångbok med EvertTaubevisor som  pappa ofta sjöng ur när jag var liten.
Gissa om jag vill ha den?
Nu är det psalmer som snurrar, om ni undrar så är den musik en värst......




image55


I love eco

Önskar att jag vore lite mer ekologisk , miljömupp  och klimatsmart än vad jag är. Jag är avundsjuk på alla som är så himla duktiga på allt sånt.Det är ju viktiga saker och det är så lätt att tycka att det inte spelar nån roll vad lilla jag gör men dom tankarna är det nog dags att lägga på hyllan tror jag. Om alla gör lite så, ja ni vet många bäckar små.....
Jag hör till dom som behöver bli lite uppskrämd och det blev jag när jag lyssnade på ett föredrag av Anders Wijkman i Stockholm när han pratade om jordens klimat oj oj oj..

Det är nog bäst om man bara bestämmer sig för några få saker som är lätt att greja.
Byta ut torsken mot hoki är en sak jag bestämt mig för, den är dessutom godare så det var ju lätt.(nu finns det väl eco torsk som är ok)
Köpa närproducerat om det går(gris från grannarna Axelsson) och äta mera vilt.
Borde dessutom bli billigare om efterfrågan ökar, erkänner att jag tar det billigare alternativet om det skiljer mycket.



Skulle bara köpa mjölk häromdan men ni vet hur det är ,det blir aldrig bara mjölk. Ramlade över kallpressad rapsolja som var kanongod, smakade väldigt nötigt, måste bli perfekt till sallader och annat "finlir". Men den billigare neutrala varianten passar att steka i.
Oliverna var jag också tvungen att smaka och i min mun var de smarriga.

Fick med mig en fänkål också men vet inte vad jag ska göra med den. Har haft den med fisk några gånger och det blir gott. Jamie Oliver brukar göra en god sallad med fänkål, ja jag får se vad det blir.
Tips! Köp någon grönsak du aldrig använt och se till att göra något av den. Googla runt vettja ! Det kryllar ju av recept där ute som bara väntar på att bli hittade!

Röstfiske!

Nu tror jag ju inte att någon som smakat min vardagssoppa med abborre gör några kullinariska kullerbyttor men om någon fler än min mamma gillade den så rösta gärna genom ett litet klick här!

Den här fisken har jag inte haft i min soppa men ni kanske tycker den ser smarrig ut?
Det är den japanska läckerheten Fugu som jag tror jag passar...
Döden möter man inom 20 minuter om man fått i sig en pyttegnutta gift från fiskens inälvor.
Läs mer om blåsfisken här om du vill

image50


Bullar till Carro....

Ja man ska väl lyssna på sina läsare!

Men nu var det faktiskt så att jag  själv  hade tänkt baka bullar snart , dessutom skulle både mamma och jag vara hemma med pappa idag och då är det bara bra om vi har lite att pyssla med.
 Carro jag lägger några bullar i frysen och skriver PÖLSA på burken så får du dom nästa gång du kommer  hit!

Jag gör bara en vanlig vetedeg,ungefär som på mjölpåsen fast  lite mindre mjöl.
 Däremot knådar jag aldrig min vetedeg utan tippar bara ut 1/3 åt gången ur bunken, och trycker ut den med händerna. Sedan kavlar jag, (skratta inte nu!)med en liten ,ni vet minibarnkavel.
Ja i brist på marmorkavel eller små rullpinnar som en del proffs har
så tycker jag att  det går så himla bra med den.
Tyvärr har vi i min familj en förkärlek till stora bullar så jag får inte ut fler än ca. 34 stycken på en liter!


image46

Av all sorg och smärta....




så måste det vara värst för Englas
 nära och kära just nu.......
Hoppas han aldrig släpps ut............




Du borde väl lära dig å dricka kaffe du också....

...brukar min mamma säga.
Ja ok, det luktar gott, passar bra i choklad,
 är helt ok i negerbollar,gör sig bra i kakor,
 ser bra läckert ut med alla kaffedrinkar,grädde och skum, 
kardemumma och kanel och hejå hå....
MÄN (som Tony Irving säger)det smakar BEDRÖVLIGT i min mun!
Så varför tvinga  i sig rävgiftet då när det finns den ljuvliga drycken TE
Jag gillar grönt och rött bäst men prova Honeybush det är jättegott!

Min "värsta tekompis" Katri  och jag har sippat te i mängder så länge jag kan minnas.
Fast hon påstår att vi drack saft när vi fick våra första barn-86 , men saft ...hur moget låter det då...
ja vi var väl inte så himla gamla heller.

Vi skulle koka kaffe en gång till100 pers på en bingo,
Det hade inte gjort nåt' då kan jag säga om någon av oss kokat en eller annan panna innan,
men det löste sig det också.

Sist jag var hos min svägerska Maria i Stockholm gick vi till
 Chaikhana i Gamla stan och drack te och åt scones och det var mumsigt 
fast vi hoppade över clotted cream.
Provar igen en annan gång för vissa obekanta smaker är godare andra gången.

Hur lätt tror ni det var att välja och sedan köpa en tesort  då?
Fint att man kan använda frasen
-Vad rekomenderar du ?(som inte gör att jag inte har pengar till tunnelbanan hem sen)
Jag köpte ett te som var värt varenda öre, bara så ni vet.

Det finns mycket  man inte vet om te...
 Killarna som har In the Mood for tea går nog inte igång på Liptons gula!


image40


Titta här vilken fin kopp jag fick av Peter på min födelsedag!
Kexen och marmeladen fick jag av min syster Anette.
Marmeladen var jättegod om man gillar apelsin och ingefära och det gör jag.
En bit riktigt lagrad ost är kalas till.
Kexen och marmeladen är köpt på Gnistan i Ånge.
Måste titta in där för det var längesedan, de har ju dessutom mycket  gott te
kryddor och hälsoprodukter.

Jag erkänner!

  • Det är fruktansvärt onyttigt
  • Ingick inte i mitt nyårslöfte
  • Fullständigt fiber och vitaminbefriat                                                                   image39
  • Det var jag som köpte påsen
  • Det var jag som åt upp 70% av den
  • Det var det godaste snacks jag ätit!
  • Nu är den slut!


I just love it!

Mitt bloggnamn passar mig perfekt,råkar nämligen älska chili!
Måste tacka Eva Mörk för det, hon kom stickande med bl.a chiliflakes när hon kom hem från en av sina Kinaresor.
Sedan är det förstås gott med färska chilifrukter också och det finns ju hur många sorter som helst men jag har bara provat på några.
Köper jag Habanero så räcker den länge!
Det är ju som ni vet lätt att höja chiliribban, det som man tyckte var starkt första gångerna man kryddade känns nu som rena barnleken.

Eva bjöd på en räksoppa för några år sedan  och  utan överdrift så rök det ur öronen på oss som åt!
Ska be henne om receptet.
Jag har blivit inspirerad att odla lite så jag petade ner några frön från en vanlig spansk peppar och det har grott bra men det är låååångt till skörd om man säger, hinner hända mycket innan dess!

Här är min favoritchilisida med massor av kul läsning!




image31


Alltid gott med wok

image37


Idag var jag sugen på wok och då fick det bli wok.
Det svåraste med den här bloggen är att skriva  recept för jag gör aldrig lika från gång till gång.
Allt beror på vad man har hemma eller vad som finns när man ska handla.
Nu hade jag tänkt sockerärtor men det fanns inte.
Nu får man se det som en miljöbra grej eftersom de brukar komma från Kenya  hit ,även mitt i sommaren.
 Det har jag svårt att fatta! Men ändå köper jag hm....måste bli ändring på det

Wok kan ju bli hur gott som helst utan att man behöver ha 100 flashiga ingredienser,
bara man har goda saker att krydda med.
Typiska" braochhagrejer "är
vitlök,chili,ingefära,lime/citron,fishsås, japansoya  eller ketchap manis(söt indonesisk soya), färsk koriander
Sweet chilisås kan också slinka med ibland,.
Kryddar man med det här är det  gott om du så bara råkar ha nudlar,morötter och purjo hemma jag lovar!

Det mesta i grönsaksväg passar ju att woka och är det bråttom finns det ju frysta alternativ som är helt ok.
Gris,nöt,älg,kyckling,kassler, skaldjur  eller veggo, det är bara att välja.
Färdiga wokmixer och såser råder det heller ingen brist på,
 men det är roligare och mixtra själv och smaka, smaka , smaka  tills det är gott

Det här wokade jag idag.

3 hg strimlad skinkstek
1 stor morot
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika(de var stora)
1 burk minimajs
1 dm purjo
1/2 kruka koriander
3 klyftor vitlök
1/2 chili utan kärnor
3 cm ingefära
rapsolja
japansk soya
fishsauce

Strimla grönsaker och kött.
Riv vitlök, ingefära och hacka chilin.
Koka nudlarna.
Ta en stor stek eller wokpanna ( helst teflon om det ska bli bra tycker jag)
Hetta upp oljan och fräs snabbt vitlök,ingefära och chili.
Tippa sedan i morötterna och låt de steka lite innandu tippar i de andra grönsakerna.
Börja alltid med de grönsaker som är hårdast,
Stek köttet och stänk på fishsause(ja det luktar kattpiss men smakar ljuvligt!) och lite soya
När nudlarna är klar så spola de lite och lägg de på ett stort fat och allt eftersom grönsaker och kött är klart så tippa dem över nudlarna.
Ta en halv kruka koriander och hacka ner och blanda i woken, spara några fina blad att dekorera med.
(normalt ska nudlarna fräsa med i woken lite men jag är inte normal.
 Lagar man till många är det lättast att göra så här tycker jag.)
En woksås att ha bredvid gör jag ibland speciellt om jag vet att någon inte vill ha det för starkt, då kan ju den som vill ha på lite extra.
Blanda och smaka dig fram men grejen är att det ska var både starkt,salt,syrligt och sött!
Oj nu blev jag sugen på min favvo Thaisoppa men den tar vi en anna dag.
Är det här en soppblogg eller?

Woksås
1/2 dl sweet chilisås
2 msk ingefära
2 msk limejuice och skal
2 msk japansk soya
2 klyftor vitlök
2 cm hackad chili
2 tsk honung

Det den här killen inte vet om thaimat är inte värt att veta!

Min pappa är en fighter!

När min pappa fyllde 80 förra året önskade han sig en Orbitrec, ni vet en sån' trampmaskin från Tv-shop.
Han  kände att kroppen inte ville som han hela tiden och att med träning så ska det nog bli bra.
Nu har han snabbt blivit mycket sämre fysiskt
men ger liksom inte upp utan  säger att:
bara jag blir av med hostan så kommer det och bli fint...
bara jag kan sova på nätterna så ...
bara jag kan få lite matlust så...
bara jag har ätit upp den här penicillinkuren så händer det nog nåt'

Han kan vakna ibland och säga  att nu känner jag att jag vill upp och springa
 men när det är dags att kliva upp så finns inte kraften där.
Han är klarare i knoppen än jag, har starkt hjärta och blodtryck som en tonåring
men nu syns det  i  blicken att det är något som fattas........

Läste en artikel om en kvinna som skött sin mamma in i det sista.
Hon ångrade bara en enda sak och det var att de aldrig pratat om döden.
Men hur lätt är det då.......


image36

Äppelpaj in notime

image28

Jag köper lika mycket frukt nu som när vi var storfamilj,
 det är därför man gör sina fynd i svalen av ledsna små nyttigheter ibland.
Tid för nåt kavlande eller smulande fanns inte men jag kom att tänka på en paj med bananer som Marie  Winzell brukar bjuda på som var raketsnabb.
 Att jag kom att tänka på den betyder inte att jag vet hur receptet var
men jag gissar och låter familjen vara testpanel.

Så här gjorde jag.

7 äpplen(inte så stora)
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma krossad eller malen
1 tsk kanel
100g kallt smör

Sätt ugnen på 225°.
Blanda mjöl socker och kryddor.
Skala och skiva äpplena och lägg dem i en ugns/pajform.
Strö mjölblandningen över äpplena.
Riv smöret på grova rivsidan och fördela jämt över mjöljoxet.
Grädda  i ca 25 minuter.
Servera den ljummen med vispad grädde.

Ja vad tyckte nu testpanelen:
Min mor föreslår pressad citron på äpplena för lite mera syra och minska på sockret.
Mannen och dottern i huset tyckte att det var gott.
Det var inte den vackraste av pajer tycker jag,
rätt ful för att vara ärlig men god.
Följ min mors tips,det tror jag på!
Pytsa i lite havregryn kanske blir bra eller nu kom jag på musli eller crunchy(utan mjölblandningen då)
Ja men experimentera på då och tala om sedan om det blev gott!

Lagon Thai

image27


Jag blev bjuden på mat av min vän Maria som en födelsedagspresent ,
sån' tur hade jag.
Visst ser det gott ut? Det var det också.
Om det ser ut som om någon ätit från det ena fatet så är det inte serveringspersonalen utan jag som började äta utan att fota,
 helt otroligt slarvigt!
Jag som älskar asiatisk mat  och inte kollat in maten här tidigare,
 fattar det inte själv faktiskt.
Måste säga att jag blev positivt överraskad
(blir misstänksam när det står Räkor med salt och peppar som en rätt på menyn hm...)
Jag åt Biff med basilika och vitlökschili, riktigt goda krispiga grönsaker och fin smak av basilikan,
sambal att krydda på med och god ljus soya , jag säger bara KALASGOTT OCH JÄTTETACK!

Bullbak i Albybyn

image25
Ja här bakar svärmor Siv bullar.
Dom är goda dom kan jag lova,speciellt hennes Systerkaka!
Hennes mamma ,vår"Gammelmomma" kallade  den här kakan för systerkaka så kom inte och säg Butterkaka nu!

Så här gör hon:
Hon gör vanliga fyllda, rullade och skurna bullar av vetedeg.
Hon lägger dem tätt i en form med löstagbar botten eller stekpanna.
Här passar det  allra bäst med en stekpanna som inte har plasthandtag, ha ha
Pensla med ägg och strö över hackad mandel och pärlsocker.
Grädda i 200° i ca 20 minuter eller tills den är brun på kanten.
Det finns bara en dålig sak med kakan och det är att den är odryg!
 

image26

En smak av sommar

Ja det måste vara så att jag längtar till sommaren.
Kan det bero på att min äldsta dotter kommer hem från Nya Zealand då hmm....skulle tro det jag längtar såååå tills hon kommer hem.
Det sista jag sa till henne innan hon åkte hösten 06
 -Nu blir du inte kär i nån' fårfarmare  där nere!
Det blev en fotograf istället, men hon är lycklig så då är väl jag  det oxå.

Jag plockade upp jordgubbar från  frysen som växt i "svärisarnas" jordgubbsland och kokade kräm till pappa.
Det är en av de få saker han vill äta och den blev alldeles lagom söt och lagom mjuk..
Kräm får inte var seg som gummi utan krämigt mjuk och len.
 Pappaprins fick den med tunn grädde till och nu sover han så gott.




image24

Karins Kurry Kyckling

(Ja jag vet att kurry stavas med c men jag fick bara lust att skriva med k.)
 Hoppas att ingen jag haft i svenska kommer att läsa på bloggen för jag kommer att skriva fel och även som jag pratar ibland.
Ja så här gjorde jag kycklingen idag.
Det är lagom för 4 personer.

3 st Kycklingfileer
1 burk kokosmjölk
currypasta efter smak , finns ju goda kryddblandningar på påse också.

Nu hade jag lust att göra en egen pasta och det är ju helt fritt att blanda sina kryddor gäller bara att våga !
Har du inte precis de här så testa med egna.
Det här tog jag ,det blev en mild blandning som räckte precis till kycklingen.(tänkte att 2 blir lätt att komma ihåg)

2 tsk hel spiskummin
2 tsk hel koriander
2 tsk brunt senapsfrö
2 tsk bockhornsklöver
2 tsk gurkmeja
2 tsk sweet chili  (ta chiliflakes eller färsk chili om du vill ha lite tryck)
2 stora klyftor vitlök
2 cm bit av färsk ingefära
2 msk fishsauce eller smaka dig fram med vanligt salt
4 msk rapsolja (fick lov att byta ut siffran 2 här för det blev för torrt  ha ha!)

Lägg de 4 första kryddorna i torr panna och rosta tills senapsfröna poppar, men det får inte brännas.
Brukar mortla men idag körde jag allt i bunken som hör till stavmixern, helt perfekt!
Alltså du kör ner allt på listan och kör tills det blir slätt.
 Citron/lime/tamarind hade passat kanonbra men det hade jag inte hemma.
 Kom ihåg att honung alltid är bra att pytsa i om något blivit för starkt.

Koka basmatiris.
Strimla kycklingen fint och fräs försiktigt iolja.
Blanda i curryn eller din köpta pasta/kryddblandning.
Det är smart att smaka sig fram med köpta pastor,en del är starka medan andra är menlösa.
Tippa i en burk kokosmjölk och puttra några minuter tills kycklingen är klar.

2 morötter
2 nävar frysta hariill hyllancots verts
1 klyfta vitlök
1 msk sesamfrön
1-2 msk olja
salt

Peter och Frida  strimlade morötter och wokade dem i oljan med bönor, sesam , vitlök och lite salt.
Det är gott att ha naturell yoghurt och Naanbröd till, nötter,frukter och kanske någon chutney är aldrig fel.
Konsum har goda bröd som smakar vitlök och koriander. Ska testbaka framöver och se vad det blir.
Färsk koriander blir förstås pricken över i.

image13

Paybacktime

Nu har mamma och pappa bott hos oss en månad.
Pappa är dålig och mamma och jag hjälps åt på dagar och nätter att sköta om honom och det funkar bra.
Fick närståendepenning så jobbet känns det att man svikit men jag vet att det funkar lika bra ändå.
Låg och tänkte inatt när det var min tur att sova på hur det var när jag var liten och bodde hemma.
Pappa var med oss ibland fyra dagar i veckan på Getberget på vintrarna,hämtade alltid när det var disco och dans, han ställde alltid upp.
När barnen var små så kom han alltid åkande när vi behövde barnvakt och läste sagor i mängder!
Han hjälpte oss med huset,  vedhuggning och när inte jag hann plocka vinbär så fixade han det.
I min värld skulle aldrig han bli gammal och slut i kroppen, har liksom aldrig ens tänkt tanken.
Man vill ju att allting ska vara som det alltid varit.
Nu kändes det att det var min tur att hjälpa tillbaka.

image12

Det här var i sommras på Petters student.

Spelkurs och ny fiol!

Jag har varit på spelkurs igår kväll och idag.
Vi höll till i Parteboda och Ulf Andersson lärde ut enormt roliga låtar från Jämtland.
 Trodde väl att det skulle bli bra men inte sååå bra.
 Pigga låtar som lät svåra men som ändå fastnade rätt snabbt(ja ja vi får väl se om en dag eller två.)
Det var inte bara vi i spelmanslaget som var med utan tre spelmän från Bräcke och min vän Ulla från Ockelbo.
Måste ses mer Ulla!
Dessutom  köpte jag en ny fiol !!!
Hur kul som helst, kanske blir så kul så  jag kan spela ensam här hemma nu  utan att jag plågas!

 


Zuleikatårta

Det här är nog den godaste tårta jag vet så när jag hittade en påse nötter  i skafferiet slog jag till.
Ok , det var ju också dagen före min födelsedag men jag brukar normalt inte göra min egen tårta. 


Tårtbotten
100g mandel/nötter (1 1/2 dl)
3 äggvitor
1 dl socker
Smörkräm
3 äggulor
3/4 dl socker
2 dl vispgrädde
50 g smör
2 tsk vaniljsocker
1/2 påse mandelspån/hackad mandel till garnering

Mal mandeln/nötterna.
Kläm fast ett smort bakplåtspapper i en  form med löstagbar botten(,låt det hänga ut bara och riv bort det senare.)
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda mandel och socker och vänd försiktigt ner det i vitorna.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min 175 grader.
Jag brukar låta tårtbotten vara kvar på papperet men stjälp upp den om du tycker det.


Blanda gulorna,socker, grädde och smör helst i en teflonkastrull och tokvispa tills krämen tjocknar.
Det kan ta lite tid och ibland har det hänt att den inte tjocknat för mig och då har jag vispat i lite maizenamjöl.
Men ge inte upp vispningen det brukar tjockna !
Den ska inte koka.Blanda i vaniljsockret när krämen svalnat lite.
Lägg den ljuvliga krämen på mandelbottnen , strö mandel på och spritsa grädde på tårtan.
Den där flagade mandeln finns sällan hos mig och det blir lika gott utan.
Jag brukar ofta dubbla receptet och göra 2 tårtor på en gång men då måste du ha varmluftsugn och sänka temperaturen lite.
Jag kan lova att det inte blir någon tårta över!!!!


image18






Familjen vill inte att jag ska lukta matos!
Tack snälla ni!
image20

Min godaste Pizzatomatsås

Ja den här såsen tycker jag blir god,låt den puttra medan degen jäser och du stökar med fyllningen.

1 burk passerade tomater
2 msk tomatpure
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk socker
1 buljongtärning
chiliflakes(hoppa över om du  vill !)
örtkryddor

Fräs vitlöken i oljan,pytsa i resten av ingredienserna (utom örtkryddorna, de rör jag i när såsen nästan puttrat klart) och låt det koka på svag värme utan lock,
 Vill du ha ett rödprickigt kök så har du hög värme ha ha !
Jag är lite nojig och vill ha tomatsåsen slät så har jag krossade eller hela burktomater mixar jag dem ,men det är ju jag det.
Gör dubbel sats när du ändå håller på så är du säker på att det räcker till alla 4 pizzorna.
 Perfekt att stoppa i frysen nästa gång det krisar och Dolmio inte gömmer sig i skafferiet.
Jag vill ha ett väldigt tunt tomat lager men det kanske inte du vill.
Ja du fyller med vad du vill men jag älskar salami och lök!
Grädda i 250 grader högt i ugnen 8-10 minuter.

Ja här kommer nu receptet på Italienskt lantbröd!

 Jag har ett recept på Italienskt lantbröd som jag även använder till pizza, fyllda bröd i olika former och småbaguetter.
Alla fiberdiggare kan ju byta mjöl och pytsa i kli som ni själva vill det går hur bra som helst.
När jag gör lantbröd bakar jag direkt ut 2 avlånga bullar och låter dem jäsa en timme på plåt och sedan skjuts in i ugnen i 15 minuter i 250 graders värme.
Degen räcker till 4 plåtar pizza och då pratar jag om riktigt tunn botten,plåten skiner igenom!
Degen blir knaprigt hård på kanterna och seg under fyllningen, gott tycker jag då.
Hör du till "Panpizzaklubben" och vill ha tjock botten då gör du bara 2 eller 3 pizzor.

1/2 paket jäst
6 dl ljummet vatten
1 msk salt (lite mindre om du inte vill ha det för salt)
1 1/2 liter vetemjöl

Lös upp jästen i lite av vattnet.
Blanda resten av ingredienserna.
Ska du göra pizza så låt degen jäsa ca 1 timme medan du förbereder fyllningen.

Pissaladeiere (ja min variant då ut och googla om ni vill ha franska orginalet!)
Fyllning till 1 pizza:
8 lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk god olivolja och lite till plåtarna också
2 tsk herbs de provence eller någon annan örtkrydda du gillar
1 burk sardeller ,Zetas på burk tycker jag om
1 dl Kalamataoliver
grillad paprika/soltorkade tomater
babyspenat eller färsk basilika
svartpeppar

Skiva lök och vitlök och låt den svettas och karamelliseras i olivoljan i minst 30 minuter, den får inte brännas.
Tippa i kryddan på slutet. Tryck ur kärnorna ur oliverna och hacka dem.
Ta 1/4 del av degen och tryck ut den på  en väl oljad plåt.
 Jag använder bara fingrarna men ta en kavel om du tycker det är bättre.
 Lägg löken  på pizzabotten och sedan sardeller och oliver.
Grädda i 250 grader högt upp i ugnen 8 -10 minuter.
När den kallnat lite så lägg på paprikan/tomaterna och det gröna.Peppra lite men inget salt!
Pizzan såg bra "deppig" ut när jag tog den ur ugnen så därför ramlade det dit lite rött och grönt som egentligen inte ska vara där.
Men visst äter vi med ögonen? (smakerna kom fram mera när den hade kallnat lite)

Pissaladiere

image7
Ja, idag gjorde jag en Fransk lökpizza. Det började med att mamma kastade åt mig en massa lök  och då kom jag på att lökpizza har jag aldrig smakat men det har jag nu och den var helt ok.Själv tycker jag den blev ganska god faktiskt.  Enkelt recept kommer i morgon, nu är det mitt i natten och jag har "nattvakt" för min pappa är sjuk. Tack till Lisa som gjorde denna blogg till mig och Frida som måste lära mig allt som jag inte kan om bloggning!

Yipee! En egen blogg!

Ja det här var ju ingen dålig present.
 Snygg bild Lisa!
Bara så ni vet så var det bråkiga Peter som knuffade mig i skidbacken.
Nu är det bara det svåraste kvar och det är att lära sig och knäppa kort och veta vad man sedan gör av dem för att de ska hamna här på bloggen.....kan ta ett tag det känner jag.  
Oj oj oj stackars Frida som bor hemma och måste lära  mig allt det där.
Jag tänker nog ha typ en middagsblogg där jag skriver lite om vad jag lagar så nu gäller det att komma ihåg vad man kastar ner i grytorna annars blir det ju inga recept.
Men jag vill bara säga att jag drömt om en blogg och nu har jag en!

Grattis mamma!

Idag fyller min mamma år, och den här bloggen är min present till henne. Eftersom hon själv inte kunde på tummen ur arslet och hitta på ett namn så blev det chili con Karin, vilket åtminstonde jag tycker låter bra :)

Snart ska jag avslöja presenten för henne, hoppas hon blir glad!

RSS 2.0