Mera såser!

Den här såsen passar bra till vilda köttbullar och biffar, ja säkert till tama också!

Lingonsås

2,5 dl vatten
4 dl mjölk
2 msk mjöl
2 msk fond
1 msk messmör
1 tsk soya
1 dl lingon
salt,peppar

Koka ur pannan med vattnet och buljongen.
Red av med mjöl och mjölk och låt det puttra lite.
Smaka av med messmör,soya,salt och peppar.
Lägg i lingonen precis innan ni ska äta.
Är du sugen på grädde så skvimpar du i lite!


Tomatsås till 400g kebab/älgskavskött
2-3 vitlöksklyftor
1 liten lök
1 grön chili
2 msk olja
1 buljongtärning
1 burk passerade tomater
salt, peppar, honung

Fräs lök, vitlök och chili i oljan och låt sedan tomaterna puttra med.
Smaka av med buljong, honung och kryddor.

Köttet  kryddade jag med spiskummin,  koriander, salt och peppar.
Vi stoppade också sallad, tomater, lök, riven ost och vitlöksyoghurt i pitabröden.

Stuvade nässlor

1 liter nässlor
5 dl vatten                                                                            
1/2 tsk salt


2 msk smör
3 msk mjöl
1/2 liten lök
2 dl nässelspad
2 dl mjölk
2 msk grädde
1/2 hönsbulj.tärning
riven muskotnöt
salt,vitpeppar,socker


Skölj nässlorna noga. Jag brukar fylla mycket vatten i bunken/hinken och veva runt,
då flyter skräpet upp och den ev.sanden sjunker.
Förväll i kokande vatten någon minut bara.
Låt nässlorna rinna av och låt spadet koka ihop medan du hackar lök och nässlor fint.

Fräs löken mjuk i smöret och rör i mjöl.
Späd med vätskan pö om pö.
Smaka av stuvningen med buljongtärn, salt, peppar, muskot och en nypa socker.


Senapskräm till korvgryta

 1,5 dl turkyoghurt
 1,5 msk Dijonsenap eller annan senap
 2 tsk bruna senapsfrön
 2 tsk honung
  salt,vitpeppar

Lägg senapsfröna i en stekpanna/kastrull tills de poppar men bränn dem inte.
Rör yoghurt,senap,honung och kryddor.
Blanda i senapsfröna och smaka av.
Har du inga senapsfrön så blir det gott ändå men det blev en härlig konsistens med det där knastriga.
Servera en klick av krämen på korvgrytan.


Fetaostdip 2-3 pers.

1 dl turkyoghurt
50g fetaost eller chevreost
1 klyfta vitlök
salt, peppar.


Mosa/riv osten och rör sedan i yoghurt och kryddor och låt den stå kallt och tjocka till sig.
Den här röran passar till både kyckling, kött och grönsaker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0