Tre hårda och två mjuka
Flera av recepten har jag med på bloggen redan så nu blir det repris. Vi har ingen frys i stugan så det måste vara kakor som håller länge och då är ju hårda kakor bäst.
Kolakakor
2oo g smör
2 dl socker
5 dl mjöl
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk sirap
Rör smör och socker.
Tippa i de övriga ingredienserna och kör till en jämn smet.
Jag är lat och kör alltid med elvispen!
Dela degen i fyra bitar (låt den vila om den är trött men jag gräddar ofta direkt)
Rulla ut till längder, trycktill dom lite lätt.
Grädda tills de är ljusbruna och krispiga i ca 15 min 175°
Chokladsnitt
200 g smör eller margarin
2 1/2 dl socker
2 msk vaniljsocker
4 msk kakao
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
De här är lätta att göra ,bara att blanda ihop allt, göra 4 långa rullar,
ingen pensling eller nåt pärlsockertjafs.
Det bästa av allt är att det är mycket kakao i degen.
Obs!!! Provsmaka inte degen för då blir det så få kakor!
Grädda i 175° i ca 15-17 min
Dela kakorna lite snett när du tar ut dem från ugnen.
Ungherrar
200g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
Pensling och garnering:
1 äggvita
pärlsocker och mandel
Blanda ihop alla ingredienserna och forma degen till en rulle ca 3-4 cm i diam.
Lägg degen kallt en stund.
Vispa en äggvita och blanda pärlsocker och mandel.
Skär skivor och pensla varje skiva med äggvitan och vänd kakorna i sockerblandningen.
Grädda i 175°i ca 12 minuter.
Chokladkokoskaka
4 ägg
5 dl socker
5 dl mjöl
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
2 tsk vanilj
3 dl mjölk
150 g smällt smör
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret och blanda i mjölken.
Vispa ägg och socker.
Blanda alla torra saker.
Pytsa omväxlande i mjöl och mjölkblandningen i äggvispet.
Smörj en långpanna och banka runt lite mjöl.
Tippa sedan i smeten och grädda i ca. 25 minuter.
Topping
50 g smör
1 dl grädde
3 dl sirap (ibland byter jag lite av sirapen mot socker)
100g kokos
75g mörk blockchoklad eller chokladsås på tub
Låt allt utom chokladen koka ihop medan kakan gräddas så att det blir lite "simmigt".
Bred ut toppingen över kakan när den är gräddad .
Jag brukar ställa långpannan högt upp och dra på grillen tills toppingen fått färg.
Men det går inte att göra några längre utflykter för det bränns lätt.
När kakan svalnat lite så skär den i bitar.
Smält chokladen och ringla den över kakan.
Jag gjorde en stor toscakaka också men tyvärr glömde jag skriva upp vad jag rörde i både kakan och toscasmeten.
Gissa om jag blir trött på mig själv? Det är nog ett tecken att jag ska lägga mig i soffan nu......
Såg huur gott ut som helst! Nu blev man allt fika sugen - igen!
Hoppas att man kan få en smakbit i morron. Kram
Hoppas att man kan få en smakbit i morron. Kram
Gott gott gott! :)
Alltså , jag kan verkligen inte baka. Men idag verkar det som om jag bara halkar in på sidor med massor av goda kakrecept!!
O en massa gott! Förberedelser inför påsken kanske?
Oj, oj vilket kakkalas ni ska ha!
Brukar du inte använda snödrivan som kyl/frys?
Ett nyår när jag var hem till mor, ställde jag ut parfaiten och den frös på nolltid. Det var -38°C då.
KraMimmi
Oj vad mycket gott! Hoppas ni får det mysigt i fjällen!! /Sofia
Grattis :)
/ En tjej i storstan
Smarrigt smarrigt! Ska ni vara i fjällen över påsken? Ha nu en riktigt trevlig helg och mums på nu på alla kakor! :-)
GRATTISSSSSS!!!! Hoppas ni får det bra i fjällen. Vi hade ingen tur med vädret under vår vecka i Alperna men, men man kan inte ha tur varje år. Vi sliter på med renoveringen och det går framåt om än sakta.
Grattis till båda födelsedagarna!!
Ska alla dessa kakor upp till fjällen?! Du vet att jag kommer upp en vecka efter dig!
Oh kakor, kakor och mera kakor! Underbart :)
Jag planerar just nu allt som ska bakas nu i påskveckan & det är ju perfekt att se dessa smarriga kakor då :)!
nämen oj så mycket gott. Måste uppdatera mig här.
GLAD PÅSK!!