Blåbärsmazarintårta




Vilken sommar vi har! Semestertur brukar inte jag ha men nu kan jag inte klaga alls, helt perfekt. Vi fick besök av Lisas "svärisar" igår som var ute på semestertripp, kul tyckte vi! 
Jag hade tänkt laga en lätt somrig meny men så blev det inte,  köttet fanns ju där i frysen och ville bli lagat.

Sparris med bacon och chevré till förrätt. Bytte skinkan mot bacon, hoppade ricottan, glömde balsamicon, parmesan och nötter i kylen men strödde över lite grönt iaf! Dåligt minne ? Jag?

♥ Rådjurssadel (på samma sätt som lammet för några dagar sedan).

♥ Kokt färskpotatis som fick svänga runt med smör och örter.

♥ Getostcreme, och vinsås (finns på såssidan).

♥ Ost och chilibrödet som nu fick sällskap av 2 klyftor vitlök och 1 msk torkade örter (finns på brödsidan).

Ja och här mina vänner kommer så efterrätten som jag inte gjort tidigare och det receptet finns i den här boken som jag fått från Taffel.
Enkel och god tycker jag men jag glömde lägga syrliga blåbär på toppen!

BLÅBÄRSMAZARINTÅRTA
1,5 dl mjölk
75 g mandelmassa
175 g mjukt smör
1 ägg
4 droppar bittermandelolja (ta fler!)
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver

Glasyr
1-2 dl fast blåbärssylt

1. Ljumma mjölken.

2. Riv mandelmassan och blanda den med smöret så det blir slätt.

3. Knäck i äggen och rör vidare.

4. Rör försiktigt i de övriga ingredienserna.

5. Häll smeten i en smord  form med löstagbar kant och grädda i 30-40 minuter i 175 ° i nedre delen av ugnen.

Det här syltreceptet finns också i boken men jag rörde bara ihop allt och kokade en stund. Ja som ni förstår så har jag ingen termometer men den finns på min önskelista!

BLÅBÄRSSYLT
1 vaniljstång
500 g blåbär
4 1/4 dl strösocker
1 krm citronsyra

Dela vaniljstången på längden.
Blanda bär, socker, vaniljstång i en tjockbottnad kastrull.
Koka blandningen till 106°.
Skumma och lägg sylten i rena heta burkar.
Fyll rejält och vänd dom upp och ner.
Låt sylten stelna ett dygn innan du glaserar tårtan.

Jajamensan penseérna går att äta!
Snygghetsfaktorn stiger med spritsad grädde på kanten eller hur? Det får bli nästa gång det. Till den här tårtbotten passar alla typer av bär tycker jag så ta dina favvisar.

Nu tar jag lite bloggsemester i några dagar (läs:jag ska försöka hålla mig ifrån datorn en vecka??)
Ha det skönt mina vänner, njut av sommaren och myggen!


Kommentarer
Postat av: Martina

Visst är det härligt när det är blåbärstider, har själv en blåbärskaka i ugnen just nu ;-)

2010-07-17 @ 11:50:16
URL: http://www.matochodla.blogspot.com
Postat av: mimmismat

Blåbärskakan ser verkligen god ut. Ha en fin semestertur.

2010-07-17 @ 14:34:50
URL: http://mimmismat.wordpress.com
Postat av: Mimmi

Besök gärna min nya matblogg :)



http://mimmismat.blogg.se/

2010-07-21 @ 08:57:48
URL: http://mimmismat.blogg.se/
Postat av: Mona

Jaha Karin, hur har det gått med "avhållsamheten"? Det var allt tur att jag läste igenom ditt inlägg ytterligare en gång, annars hade jag nog trott att du "fastnat" på någon solig brygga i din semestertur. Hoppas du har fortsatt tur med semestern. Kram!

2010-07-21 @ 19:29:39
URL: http://monizz.blogg.se/
Postat av: Hanna

Åh, den där mazarinkakan lät supergod!! Hoppas att du har en härlig sommar!!

2010-07-22 @ 09:02:04
URL: http://hanneys.blogspot.com
Postat av: Emmy

Så fin kaka. Och god måste den varit ;-) Blåbär är alltid gott.

2010-07-25 @ 02:29:49
URL: http://remsansbistro.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0