Flamberat älgkött och marinerad rådjurstek
* Jag skivade upp en liten fin älgstek och lät köttet bli rumsvarmt.
* Stekte skivorna hastigt och kryddade med salt, svart och vitpeppar.
* Nu tjoade jag familjen till köket!
* Petter fick äran att skvimpa i cognac och fjutta på.......hmm ingen låga
* 3:dje gången gillt, då brann det men då hade vi testat att elda cognac både här och där! Vi lät cognacen bli riktigt varm i pannan först och då funkade det. Jaaaa vi är amatörer och glada sådana!
Jag hade garderat mig och gjort en rådjurstek eftersom Lisa önskat det ifall flamberingen blev pannkaka.
Visst var skyn med cognac god men såsen från rådjuret var nog snäppet godare ändå.
MARINERAD RÅDJURSTEK/ÄLGSTEK
1-1,5 kg stek
2 dl rödvin
1/2 dl soya
2 tsk herbes de provance eller timjan/rosmarin/basilika
2 klyftor vitlök
Låt steken ligga i marinad i en plastpåse i ett dygn eller över natten.
Bryn köttet i smör och låt det sedan steka klart i ugnen 150° tills innertemperaturen är 65°.
Späd en gnutta i formen under tiden så du får en god såsbas.
Sila skyn och se till att du har 2 dl.
ENKLASTE VINSÅSEN
2 dl mustig buljong från kött eller fond/tärning
2 dl vin
1 msk tomatpuré
smörklick
honung
vatten+maizena
salt, peppar
Låt buljong och vin koka ihop.
Smaka av med tomatpuré, honung och kryddor.
Runda av med en smörklick och red såsen så den blir simmig inte tjock!
Rotsaker i ugn och gelé åt vi tillsammans med kött och sås!
Nu älskar jag inte bara mat utan dom här älskar jag mer än all mat i hela världen!
Frida är hemma hos storebror Petter men bästaste Peter varför gömmer du dig?
Lisa är hemma en sväng från Sundsvall!
Anna är i Kalmar just nu och hälsar på en kompis men förra helgen tog hon mitt höststök!
Så gott det såg ut. Nä du flambera det ha nog inte jag heller prövat när ja tänker efter.
Min mor och far bruka ha gjort det nån gång, gott blir det ju.
Vilken tur att ni fick sprutt på lågan tillslut, lite trixigt.
Ha en härligt dag..här blir det bio med dotter och skoinköp..
Kram på dig
Va spännande med att flambera! Men jag tror nog inte jag skulle våga. Är ju skitfeg för allt som brinner. Sitter med andan i halsen när jag äter fondue. Skulle i alla fall vara spännande att prova nån gång. Kanske till sommaren då man kan sitta ute och äta;=)
Må så gott i veckan. Vi ses väl på torsdagskväll?
Snyggt flamberat! Vilka jättefina barn du har, Karin.
Vi har flamberat några gånger, både i konjak och i calvados. Men det är lite nervigt när man ska till och tända på, säkrast med ett lock handen och järnet långt från fläkten...
Men gott blir det!
THERESE:Jag ska testa nån fler gång. Vad mysigt med tid för bara ett barn!
KERSTIN:Håller med om fonduenerverna men så har det ju börjat brinna några gånger också....en gång i en fjällstuga!
MIMMI:Tack snälla Mimmi!
MÅRTENSSONS KÖK: Ja lite pirrigt känns det ju men jag ska testa att göra något med skyn nästa gång, röra ned smör eller grädde kanske?