Segkakor i massor!



När vi bakade saffransbröd häromda`n berättade Frida att hon skulle baka 20 plåtar segkakor till sitt fotbollslag så vi tog och gjorde det på en gång också. Tur att grannarna hade både jäst och rågsikt! Det var många år sedan jag gjorde segisar så det var riktigt roligt (ok efter 3 liter så var vi båda rätt nöjda). Frida var kanonduktig att kavla och jag skötte gräddningen, en fantastiskt bra arbetsfördelning eftersom jag och kaveln har stoooora kontaktproblem!


SEGKAKOR 8 stora kakor
50 g smör
50 g jäst
1 liter mjölk
1 dl sirap
1 msk salt
7,5 dl rågsikt
ca 1 kg vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt


1. Smält smör och tippa i mjölken och värm till 37°.

2. Smula jästen och rör ut den med lite av degspadet.

3. Tippa i all vätska, sirap, salt, rågsikt och det mesta av mjölet.

4. Kör i assistent eller med elvisp tills degen är slät och inte allt för bastant.

5. Låt den jäsa under duk i ca 30 minuter.

6. Tippa ut degen på bakbordet och strö över hjorthornsaltet och knåda in det.

7. Dela degen i 8 bitar och låt de jäsa ytterligare 30 minuter.

8. Kavla ut varje bulle på bakplåtspapper med kruskavel, nagga noga och grädda på het plåt i 275- 300° i några minuter bara tills kakorna är ljusbruna.


Kommentarer
Postat av: Katarina

De här ser så goda ut!

2011-12-01 @ 01:30:13
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Postat av: Fröken Dill

Segkakor har jag aldrig hört talas om, men de låter goda!

2011-12-02 @ 14:05:02
URL: http://www.frkdill.blogspot.com
Postat av: Javad Amini

Tycker de ser supergoda ut! Måste nog prova!

2011-12-02 @ 21:29:08
Postat av: Sandra

Åh det här ska jag prova! Vad är det för sirap du använder?

2012-05-06 @ 14:17:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0