Älggryta med svamp och jordärtskocksmos

 
 
Ojojoj vad tiden rusar iväg, nu är det höst och det känns mysigt tycker jag!
Sommaren blev dock lite längre för vi var till Grekland på en veckas semester och det var jättemysigt. Vi hälsade på äldsta dottern Anna som jobbat som reseledare den här säsongen och dottern Lisa hängde på tillsammans med min mamma. Det dyker upp lite grekmat framöver men när man ätit god restaurangmat en hel vecka så längtar man till svensk husman och sina egna kastruller också.
 
 
 
ÄLGGRYTA MED SVAMP 5-7 portioner
500g grytbitar av älg men det funkar med nötkött också
1,5 liter kraftig buljong från kok eller vatten+buljongtärning (gärna kött+svampbuljong)
1 stor lök
1 stor morot
1 vitlöksklyfta
1 stjälk selleri eller en bit rotselleri
2 nävar torkade trattisar/trumpetsvamp eller 1 liter färsk svamp av ngt slag
4 msk tomatpuré
2 tsk senap
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
8-12 enbär
2 tsk vinäger
smör/olja till stekning
maizena till redning
nymalen svart och vitpeppar
salt
 
 
 

1. Bryn köttet, krydda (salt, peppar och mortlade enbär) och puttra köttet nästan klart/mört i buljong, späd så att det hela tiden är täckt med vätska.


2. Fräs hackad lök, vitlök och svamp (blötlagd och urkramad) i smör så det får lite färg, låt tomatpurén fräsa med och blanda ner allt i grytan.


3. Lägg i morot och selleri i bitar och puttra på tills köttet är mört och morötterna mjuka.
 
 
4. Tippa i grädde och creme fraiche och låt allt koka ihop några minuter.


5. Smaka av med kryddor och en skvimp vinäger, om du vill ha en tjockare sås i grytan så red av med maizena+vatten.
 
 
6. Servera med potatis, ris, pasta eller jordärtskocksmos. Gott med gele och inlagd gurka till också!

 
HÄR FINNS ETT TILL GOTT RECEPT PÅ ÄLGGRYTA!
 
 
 
JORDÄRTSKOCKSMOS
500g jordärtskockor
500g potatis
50g smör
mjölkskvimp
1,5 dl lagrad ost
salt och nymalen vitpeppar
1/2 dl hackad persilja
 
 
1. Skala skockor och morötter och koka dem mjuka i saltat vatten.
 
 
2. Slå av kokvattnet, lägg i smörklick och mosa runt så det blir ett kraftigt mos, skvimpa i lite mjölk.
 
 
3. Smaka av med riven ost, persilja och kryddor.
 
 
 
 
 Jag har bara två små land och är inte värsta trädgårdsmästaren men det är kul att några saker växer iaf, här är  några jordärtskockor och blekselleri.
 
 
 
Här kommer några bilder från semestern på Thassos!
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0