Nu har jag testat
Sofijas vinnarrecept som ska representera Sverige i finalen i Paris. Heja heja heja till dig!
Det svåraste för mig var att följa ett recept men jag gjorde det riktigt bra, ok jag körde in potatisen i ugnen med parmesanen på mot slutet och det skulle visst bara rivas över men nu ska vi inte vara sååå himla petiga ;-)
Och nästa fel var att jag körde köttet lite för länge, man ska inte ha fler än en boll i luften när man inte har något bollsinne!
Men tro nu inte att receptet var krångligt för det var det inte och maten blev god och såsen med wasabi blev supergod!
KÖTTET
800 gr hel ryggbiff (jag hade en älgkalvstek)
1 dl rött vin
1 dl olivolja
2-3 klyftor vitlök
2 msk balsamvinäger
WASABIBEASÅS
0,5 dl rödvinsvinäger
0,5 dl vatten
1 scharlottenlök
15 hela vitpepparkorn
250 gr smör
4 äggulor
en knippe färsk dragon
en knippe färsk persilja
2-3 tsk wasabipasta
salt + lite mer vitpeppar
PARMESANPOMMESpotatisar av fast sort
(räkna med 2-3 stycken per person, beroende på storlek, bakpotatis tog jag)2 klyftor vitlök
en bit parmesanost
olivolja
en knippe färsk persilja
salt & peppar
GRÖNBÖNSALLAD
några nävar gröna bönor (haricoverts)
8-10 stycken champinjoner
1/2 rödlök
en klick smör
rostade sesamfrön (rosta i torr panna tills de får färg)
2 msk soja
1. KÖTTET:
Putsa köttet, blanda ihop marinaden och låt köttet ligga i den i några timmar.
Bryn det i riktigt het panna med smör/olja, krydda med salt och peppar, pensla på lite av marinaden och kör köttet i ugn till 60 grader, ta ut och låt det vila.
2. SÅSEN:
Smält smöret försiktigt och ta av plattan. Blanda vinäger, vatten, finhackad schalottenlöken, dragonkvist och låt det koka ihop någon minut tills hälften av vätskan återstår, ställ åt sidan och låt smakerna dra.
Sila vätskan och vispa ner gulorna, sjud försiktigt under vispning tills äggvispet blir fluffigt och tjocknar lite.
Droppa nu försiktigt i det smälta smöret och vispa som en tok tills bara grumset på botten är kvar för det ska inte användas (fast det gör jag ändå fast proffsen säger stopp ;-)
Smaka av med hackad dragon, persilja, wasabi och ev kryddor.
3. POMMES:
Sätt ugnen på 200°. Tvätta potatisen,behåll skalet på och skär i tunna stavar.
Lägg upp på bakplåtspapperklädd plåt, ringla över olivolja, hacka vitlök, strö över den och salt och peppar. Blanda runt ordentligt så varje liten potatisbit får olivolja på sig. Sprid ut potatisen på plåten och sätt in i ugnen tills de får fin färg, ca 30 minuter.
När potatisen är klar strör du över hackad persilja och river över massor med parmesan.
4.BÖNSALLADEN:
Skölj, rensa och skär av de yttersta ändarna på bönorna, eller ta frysta. Skär svamp och rödlök i tunna skivor. Lägg en klick smör i stekpannan och bryn lök och svamp, lägg ner bönorna, blanda runt och stek ytterligare en stund så bönorna blir lite varma. Häll över de rostade sesamfröna och sojan, blanda runt och servera direkt..