Panir, tomatsås, salsa och naanbröd

 
 
 
 
 
Nu äntligen har jag testat panir, en indisk vegetarisk färskost som jag läst om så många gånger men aldrig smakat.
Det var superenkelt att göra men det gäller att planera för den ska ju ligga över natten i kylskåp och den här ostklumpen fick vila ändå längre. Receptet tog jag hos Smaskens men jag gjorde en mindre sats eftersom vi bara var två till middag idag. Supergott blev det tyckte jag med rejäl smak av curry och en konsistens som jag gillade men mannen som inte är någon curryälskare gillade naanbröden bäst :-))
Fick tips av Det goda glutenfria att lägga osten i saltlag för då blev den visst som halloumi, får bli det nästa gång!
 
 
PANIR 4port
 
2 liter gammaldags mjölk
5dl naturell yoghurt 3% eller matlagningsyoghurt
smör att steka i
neutral olja
currypulver
gurkmeja
salt
 
Servera med: Tomat och spenatröra, ris, ananas och mangosalsa, naturell yoghurt och naanbröd att doppa i tomatröran och yoghurten
 
 
1. Häll mjölken i en stor, rymlig kastrull.

2. Hetta upp mjölken försiktigt under omrörning så att den inte bränns fast.

3. När mjölken sjuder och är på gränsen att koka rör då i yoghurten och rör försiktigt i kastrullen.

4. När mjölken skär sig och blir ostmassa och vassle så ta kastrullen från spisen.

5. Använd en silduk och ställning för saft/gele`eller lägg en kökshandduk i en rymlig finmaskig sil och häll över ostmassan. (spara gärna vasslan till naaanbröden).

6. Låt paniren rinna av ordentligt i 30 minuter.

7. Vrid sedan om silduken/handduken om paniren ordentligt så vätskan pressas ur.

9. Ställ paniren i kylskåp med duken runt över natten och ha en skål under för vätskan.
 
10. Dela ostklumpen i två bitar, och skär i ca 0,5 cm tjocka skivor.

11. Hetta upp smör och olja, ca 0,5 tsk currypulver och en gnutta gurkmeja i en stekpanna och stek paniren i omgångar på medelvärme, cirka en minut på varje sida, så att den blir gyllenbrun, salta.

12. Fyll på med mer smör, olja och kryddor mellan varje stekning.
 
 
Den här röran blir både chilihet och kryddigt god! Servera naturell yoghurt tillsammans så blir det en härlig balans med smakerna.
 
 
TOMAT OCH SPENATRÖRA

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 grön chilifrukt
1 tsk garam masala
1 tsk hel spiskummin
1 tsk hel koriander
1 tsk gurkmeja
1 kanelstång
8 gröna kardemummakapslar
1 tetra krossade tomater, 500g
1 dl vatten
salt
1/2 msk farinsocker
200 gram fryst bladspenat
 
 
1. Hacka lök, vitlök och chili fint och mortla ihop kryddorna (jag tog bort skalen från kardemumman)
 
2. Hetta upp olja och smör i en rymlig kastrull/gryta och lägg i lök, vitlök, chili, kanelstång och kryddor, och fräs på låg värme tills löken mjuknat.

3. Tippa i tomater tomater, vatten, salt och socker och låt allt puttra sakta i 15 minuter.

4. Blanda i spenat, och låt puttra i ytterligare 5 minuter och smaka av om det behövs mera kryddor eller sötma.
 
 
 

 
 
De här bröden finns att köpa färdiga om du inte har tid eller ork att baka. Det som ser ut som råttskit i degen är kalonjifrön (nigellafrön) och de ger en speciell smak i bröden men det blir gott utan också.
Mitt tips är att röra ihop degen på morgonen, låta degen jäsa i rumstemperatur och sedan grädda av dem till middagen.
Jag utgick från ErkaPerkas recept men använde bara vasslen från paniren som degvätska.
 
 
NAANBRÖD långjästa
10g jäst
3 dl vassle från panirfixet  eller 2dl mjölk+1 dl yoghurt
1 ägg
2 msk matolja
7,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk strösocker
0,5 tsk bakpulver
2 tsk kalonjifrön
 
 
1. Rör ut jästen i lite av vasslen och vispa upp ägget med resten av vätskan, tillsätt det och oljan i bunken.
 
 
2. Tippa i mjölet blandat med bakpulver, salt, socker och kalonjifrön och kör degen slät,
 
 
3. Täck bunken med plast och låt den jäsa över natten alt. över dagen i rumstemperatur om du ska grädda bröden till middag.
 
 
4. När det har gått 7-10 timmar så dela degen i 8 bitar, tryck ut de på bakplåtspapper till droppformade bröd.
    Sätt ugnen på högsta temperatur!
 
 
5. Låt de jäsa ca 30 minuter, pensla med vatten och grädda på högsta temp högst upp i ugnen tills bröden fått färg.

 
 
 ANANAS OCH MANGOSALSA
♥ Blanda lika delar ananas och mango tillsammans med finhackad rödlök.
 
♥ Färsk eller konserverad ananas, färsk eller fryst mango beroende på vad du har.
 
♥ Koriander är supergott att hacka och blanda i men det hade inte jag hemma.
 
♥ salt, peppar och en gnutta citronsaft
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0