Hoppas ni alla mammor haft en fin dag idag och tänkt på er själva lite!
Jag har haft det så lugnt, Frida och Petter som bor nära kom hem med tårta och present från alla barnen.
Plockade nässlor som jag åkte med till min fina mamma och såklart en liten present också.
Mannen bjöd på mat idag, grillad korv med pinne i :-)) han blev liksom inspirerad av pintxos i Madrid, det blev en kul middag!
Här får ni en gammal kycklinggoding som är god och enkel för jag gissar att alla kan grilla korv!
KYCKLINGGRYTA MED BACON OCH SOLTORKAD TOMAT 4-5port
500g kycklingfilé i småbitar
1 paket bacon
1 paprika
6-8 soltorkade tomater
2 klyftor vitlök
färsk eller torkad chili, smaka dig fram, sambal funkar också fint!
2 dl kycklingbuljong eller vatten+1 tärning/fond
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1/2-1 kruka basilika
mycket svartpeppar, och ev Santa Marias Pasta Rossakrydda i kvarn
maizena+ vatten till redning
1. Fräs kyckling och bacon tills det fått färg och pytsa sedan i paprikan, tomaterna och vitlöken i bitar i bitar och låt det fräsa några minuter. Krydda!
2. Tippa i buljong och grädde och låt grytan puttra några minuter.
3. Lägg i hackad basilika, red av grytan och smaka av om det behövs mera kryddor.
4. Koka pasta och servera till grytan, pappardelle passar fint!
Hallå där mina vänner nu var det riktigt längesen jag bloggade så jag hoppas ni inte gett upp!
Jag har varit i Madrid med ett gäng kompisar och haft det supertrevligt, ja bortsett från att jag blev bestulen på pengar, körkort och bankkort efter typ en timme i Spanien och blev tvingad på guidad tur på en segway så var allt kul ;-) (min idol blev guiden Carlos som bogserade mig genom Madrid, jodå han kunde både köra sin och dra mig) Maten blev väl inte riktigt som vi tänkt oss, trodde liksom att Madrid bara hade god mat men vi gick på några rejäla bottennapp men vi hittade godbitar också så nu har man lärt sig tills nästa gång (räknar även med flera midjeväskor med säkra lås av tomten).
På jobbet är vi ett gäng som är med på en hälsotävling som kommunen har och jag har redan kryssat i att idag kommer jag minsann inte att äta några söta saker.......åhhhh vad jag ångrar mig för jag är grymt sötsugen.... och då väljer jag såklart att lägga ut en supergod kaka som Lena bjöd oss på för ett tag sedan på jobbet!
Nu ska jag packa väskan för imorgon efter jobbet drar jag till Ramsjö på spelmansstämma men jag lovar att det kommer några matiga recept till veckan!
AMERIKANSK COOKIE med choklad och kola
200 g mörk choklad (spar ca 4 bitar till garneringen)
100 g Dumlekola
175 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl havregryn
3 ¾ dl vetemjöl
Garnering
ca 4 bitar choklad, grovhackad
florsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader, hacka chokladen grovt och skär Dumlekolan i bitar.
2. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke och blanda ner ägget. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn, vetemjöl och blanda ihop allt till en deg.
3. Blanda ner choklad och Dumlekola. Rör ihop allt till en smulig deg.
4. Tryck ut smeten i en smord och bröad/mjölad springform, 22–23 cm i diameter. Strö över lite grovhackad choklad.
5. Grädda kakan längst ner i ugnen i 34–38 min och låt den sedan svalna i formen.
6. Pudra över lite florsocker före servering. Ät kakan som den är eller servera med vispad grädde eller vaniljglass.
Nu har jag också testat den här pizzan som så många lagat! Det är ett LCHF-recept, det har jag inga problem med alls bara det smakar gott och det gjorde det och enkelt var det dessutom.
Jag gjorde dubbel sats för jag ville ha två pizzor.
Mina pizzor blev lite för stark i ostsmaken för jag hade två lagrade ostsorter, greve och parmesan så nästa gång tar jag en mild på pizzan, kanske mozzarella eller någon "snäll" hårdost.
Ha nu en trevlig vecka mina vänner, själv jobbar jag kortvecka och ska ut på roligheter!
BLOMKÅLSPIZZA 1 pizza (lite mindre än själva plåten) / 2 port
4 dl mixad blomkål (i litet blomkålshuvud)
4 dl riven ost
1 ägg
1 liten rödlök i skivor
100g skivade färska champinjoner
Färdigköpt eller egengjord!
TOMATSÅS
500g passerade tomater
1-2 klyftor hackad vitlök
1 liten finhackad lök
2 tsk socker
2 msk olivolja
salt, svartpeppar
några droppar vinäger
något grönt om du har eller 1-2 tsk torkade örtkryddor
1. Fräs vitlök och lök mjukt i oljan, pytsa i det övriga och låt såsen koka ihop 10-15 minuter.
2. Smaka av om det behövs mera kryddor, sötma eller syra.
TOPPING när pizzan gräddats
Ruccola eller spenat, skinka av något slag gärna serrano, parma eller kallrökt, småtomater, färsk basilika.
1. Mixa ett litet blomkålshuvud i matberedaren tills det är finkorningt.
2. Riv 4 dl ost och blanda det med kålen och 1 ägg till en smulig smet.
3. Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper så tunt du kan och grädda i 15 min 225 grader.
4. Lägg på tomatsås, lök, champinjoner och ost och grädda ytterligare 10 minuter tills osten smält.
5. Toppa med ruccola, småtomater, färsk basilika och skinka och servera direkt!
Jag erkänner att jag inte fick några direkta vårkänslor när jag gick ut med komposten nyss men man måste vara positiv och tänka att snart kommer det sol och värme!
Då kan ni väl vara beredda med lite gott småplock och fräscht bubbel, perfekt när man väntar vid grillen.
Vi provsmakade Mia fresh&Crisp Sparkling som är ett torrt vitt mousserande vin (det finns ett Mia Moscato som är sötare som passar till dessert/aperitiff om du inte vill ha torrt bubbel).
Pesto tillsammans med goda små brödbitar eller crostini är alltid lättfixat och gott.
PESTO
5 dl basilikablad
1 klyfta vitlök
2 msk rostade pinjenötter/pumpakärnor, tog lite av varje
1 dl kallpressad rapsolja eller olivolja
1 dl riven parmesan eller någon annan stark ost
en gnutta citron eller några droppar vinäger
salt, vitpeppar
Mixa ihop allt utom osten, rör ned osten och smaka av med kryddor.
RÄKSALSA
250g skalade räkor
1/2 gurka, modell mindre
1 mango
2 avokado
2 salladslökar
1 kruka koriander
Dressing
1/2 dl olivolja
1/2 dl citron eller limesaft
1 msk riven ingefära
1 msk fisksås
1 msk honung
chili färsk eller torkade flakes, smaka dig fram!
1. Blanda dressingen.
2. Skär mango, avokado i kuber och hacka lök och koriander fint.
3. Blanda ihop allt och slå dressingen på, smaka av så det är både salt, surt, sött och starkt.
4. Låt smakerna dra i 10-15 min innan du lägger upp i glas och serverar.
Vill man förbereda så går det att lägga räkorna i dressingen över natten.
Trevligt plock där var och en gör sin lilla macka!
VARMRÖKT LAX PÅ KNÄCKEBRÖD här finns ett gott och enkelt recept om du vill baka egetPepparrotscremecreme fraichemycket riven pepprotsalt och peppar
Blanda ihop allt och servera lax på knäcke och hackad rödlök.
Honungsmelon med parmaskinka eller kallrökt skinka
Lättfixat småplock kommer här och som passar fint till soppa också. De går att göra i förväg och bara värma på innan man ska äta dom.... förresten de är goda kalla också.
PESTOSNURROR
1 rulle smördeg
1 burk röd pesto
2-3 dl riven ost
örtkrydda torkad eller färsk
en liten gnutta salt och peppar
1. Rulla ut smördegen och bred på ett tunt lager pesto, inte hela burken alltså.
2. Strö över osten och tryck till den, krydda.
3. Sporra eller skär degen mitt itu vågrätt och sporra sedan 1,5 cm breda remsor.
4. Vrid till dom som snurror, kläm och tryck lite och lägg på en plåt med plåtpapper.
5. Grädda i 225° tills snurrorna fått färg, glömt hur länge men 5-10 minuter cirkus.