Italiensk trerätters!
Det här åt vi igår med några kompisar innan vi åkte på dans och idag har jag en kropp i chock som undrar vad vi pysslade med igår! Ojojoj det var längesen och visst var det kul men jag har svårt att förstå att det var det allra roligaste som fanns för 10-30 år sen. Nu har kastrullerna tagit över om jag säger så :-))
1. Blanda basilika, vitlök, nötter och lite av oljan i en mixer eller mortel om du har muskler.
2. Rör i ost och mera olja tills du får den konsistens du vill ha.
3. Smaka av med kryddor och en gnutta syra.
Förrätt: Plockbricka med pesto, avokadoröra, tomatsalsa, serranoskinka och crostini.
Varmrätt: Canneloni med skinka, spenat/ruccola och ost.
Efterrätt: Tiramisu.
FÖRRÄTT
Rosta små baguettskivor i ugnen med lite olja och kryddor på eller köp färdiga crostinis.
Lägg brödet tillsammans med serranoskinka och rörorna på en stor bräda/bricka och låt gästerna plocka till sig förrätten.
Ibland blir det gott när det blir "hittepåröra".
AVOKADORÖRA
2 avokado
1 burk cantadou färskost chili och paprika
1 finhackad snackpaprika
salt och nymalen svartpeppar
Mosa ihop allt bara och smaka av med kryddor!
PESTO
1 kruka basilika (typ 5 dl blad)
1 klyfta vitlök
2-3 msk nötter av något slag eller solroskärnor
1-1,5 dl olivolja
1 dl riven stark ost gärna parmesan
1 kruka basilika (typ 5 dl blad)
1 klyfta vitlök
2-3 msk nötter av något slag eller solroskärnor
1-1,5 dl olivolja
1 dl riven stark ost gärna parmesan
pressad citron
salt och peppar
salt och peppar
1. Blanda basilika, vitlök, nötter och lite av oljan i en mixer eller mortel om du har muskler.
2. Rör i ost och mera olja tills du får den konsistens du vill ha.
3. Smaka av med kryddor och en gnutta syra.
TOMATSALSA
1 ask små söta körsbärstomater
1 liten finhackad rödlök (1/2-3/4 dl räcker)
1/2 kruka hackad basilika
1-2 msk pressad citron
2 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
1. Dela tomaterna i småbitar och låt dem rinna av i durkslag några minuter.
2. Blanda ihop allt och smaka av med kryddor.
Smakrik pastarätt som jag lagat många gånger och den går utmärkt att förbereda.
Låt pastan ligga framme i rumstemperatur i förpackningen en stund så går de lättare att rulla, fuktig handduk på den öppnade pastan är också bra så spricker inte rullarna så lätt.
CANNELONI 10-12 port
18 stora färska lasagneplattor
18 skivor alspånsrökt karré eller skinka av något slag
1 liten påse ruccola
1 liten påse färsk spenat
7-8 hg riven ost med smak (räcker till fyllning och topping)
TOMATSÅS
2 gula finhackade lökar
3 klyftor vitlök
1 msk harissapasta/sambal/färsk chili (smaka dig fram här)
3 burkar/tetror med krossade eller paserade tomater
1 burk vatten (tomatburken då)
2 buljongtärningar
2-3 msk socker
1 msk torkade örter basilika, timjan eller oregano eller lite av varje
nymalen svartpeppar, salt
3 msk olivolja
"TOPPING"
5 dl creme fraiche
2 dl vispad grädde
riven ost
salt och peppar
1. Börja med tomatsåsen, fräs lök och vitlök mjukt i oljan och fräs med harissan/chilipastan på slutet.
2. Tippa i tomaterna, vatten, buljong, socker och örtkryddor och låt allt puttra ihop.
3. Lägg fyllningen på långsidans kant, rulla sedan ihop den och lägg trångt i en stor ungsform eller 2 mindre.Några blad av spenat, en nypa ruccola, skinka, riven ost och sedan rulla ihop.
4. Smaka av tomatsåsen, den ska inte vara tjock men kraftig i smaken och med rejält chilidrag! Är den för stark så tippa i lite mera sötma. Tänk på att toppingen mildrar chilismaken också.
5. Fördela tomatsåsen över rullarna.
6. Blanda ihop creme fraiche och grädde, ringla det över tomatsåsen och strö sist över riven ost.
7. Gratinera i 25-35 minuter tills rullarna är mjuka och osten smält.
Enkel och god sallad som inte hann bli fotad!
Den räcker till 4 pers (märkte jag igår för det var aningens för lite då vi var 6 stycken)
SALLAD MED KRONÄRTSKOCKA OCH PARMESAN
1 påse ruccolamix
1 burk kronärtskockshjärtan
Grovt hyvlad parmesan
Marinad
1 dl olivolja
1/2 pressad citron
1 tsk torkade örter
1 tsk sötstark senap
salt
nymalen svartpeppar
1. Häll av spadet på skockorna och lägg dem att marinera tills det är dags att äta.
2. Lägg salladen på ett fat, fördela skockor och marinad och toppa sist med osten.
Tiramisu har inte varit min favorit eftersom jag inte gillat kaffe tidigare men nu har jag ju lärt mig det så jag tänkte ge den här efterrätten en ny chans och yes den fick godkänt ;-)
Den är riktigt mäktig så det här receptet räcker till 8 personer!
Jag googlade runt efter recept och fastnade för Paolo Robertos, väldigt enkelt att göra och det går att göra i förväg det blev bara godare ett dygn efter!
Eftersom det blir gott med olika konsistenser så gjorde jag en topping av krispig mandelmassa och det blev toppenbra ;-)
Nästa gång ska jag göra starkare kaffe och ha i några droppar bittermandelolja för det kunde varit lite kraftigare smaker (sorry Paolo jag är ingen Italienare så jag har säkert fel) varför är jag aldrig riktigt smaknöjd tro??
Jodå ibland blir jag nöjd men då ligger det en hög med smakskedar i diskhon också :-))
TIRAMISU
2 paket mascarponeost (250g/paket)
5 msk strösocker
3 dl vispgrädde
4 äggulor
200g Savoardikex (Ladyfingers)
1,5 msk Amaretto mandellikör
4 msk starkt kaffe
1 msk kakao
TOPPING
100 g grovt riven mandelmassa som du gräddar av på plåtpapper i 175 grader tills det får lite färg!
Kommentarer
Trackback