Kycklingballotine med manchego och spenat, saltrostad potatis, mangosalsa och het paprikasås
Nu är det tävling på gång här och sånt triggar igång mig som vanligt, jättekul! Nu har jag testlagat några gånger, vänner har smakat och tyckt till och nu är jag faktiskt nöjd med min rätt och smakerna passar fint ihop. Inget innovativt och jättenytt direkt men såsen blev suuuperdupergod! Jag fick ett inspirationspaket på posten som var färgglatt som bara den och då blev det en färgglad rätt också. Jag råkar veta att jag är katten bland hermelinerna i den här tävlingen (kryllar av proffs) och har självinsikt nog att veta hur jag ligger till men vi som tävlar ska träffas i Stockholm om några veckor och laga mat på Restaurangakademin med en duktig kock och det känns som högsta vinsten för mig! Vi är några bloggare som fick i uppgift att skapa en rätt till Cono Sur vinerna, Bicicleta Gewurztraminer och Organic Sauvignon CarmenereCabernet min rätt passar bäst till det vita så nu ska jag klura på någon rätt till det röda.........har en lammbog i frysen......
KYCKLINGBALLOTINE MED MANCHEGO OCH SPENAT, SALTROSTAD POTATIS, MANGOSALSA OCH HET PAPRIKASÅS 4 port
3-4 st kycklingfiléer ,ca 800g
100g riven manchegoost
20g färsk spenat
salt och nymalen vitpeppar
smör till stekning
MANGOSALSA
1 mogen mango
300g körsbärstomater
2 msk finhackad rödlök
1/2 dl hackad koriander eller persilja
1,5 lime, saften av dem
1 msk honung
1 nypa chiliflakes
salt och nymalen svartpeppar
PAPRIKASÅS
2 stora röda paprikor
3 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
1,5 dl Cono Sur Bicicleta Gewurztstraminer
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 tsk sambal oelek eller färsk finhackad chili
1 dl creme fraiche 34%
2 msk olivolja
SALTROSTAD POTATIS
1 kg potatis
½ dl olivolja
2 msk flingsalt
1. Grilla paprikorna till såsen i en ugnsform tills de är svartbubbliga runt om och lägg dem i en plastlåda med lock. Ta bort skal och kärnor när de kallnat och skär i bitar.
2. Banka ut kycklingfileérna i en plastpåse med t.ex en tung kastrull så de blir tunna.
Lägg varje filé på tre lager plastfolie, krydda och lägg på spenat och riven manchego.
Rulla ihop med hjälp av plastfolien till en tajt rulle och snurra ihop ändarna till en korv.
Rulla sedan in varje rulle i aluminiumfolie och koka dessa i vatten i ca15 minuter.
3. Blanda potatisen ( skalet på) med olivolja och salt och kör i ugnen på 225 grader tills de fått en krispig yta.
4. Dela mangon, tomater och gurka i bitar tillsammans med finhackad rödlök och koriander.
Ringla över olja, limesaft, chili, honung och kryddor och låt den stå och dra en stund.
Smaka av så det blir en bra balans av smakerna.
5. Fräs den grillade paprikan i olja i stekpannan några minuter med finhackad schalottenlök, sambal oelek och vitlök, det ska inte få någon färg.
Tippa sedan i vin och kycklingfond och låt allt koka ihop tills det återstår ca 1dl vätska.
Mixa allt och passera sedan genom en sil ner i en kastrull.
Tillsätt creme fraiche och låt såsen koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
6. När kycklingen svalnat något ta bort folie (spar buljongen till såsen) och stek rullarna i smör tills de fått härlig färg och skär sedan i bitar.
7. Severa kycklingen med den saltbakade potatisen, salsan och den heta såsen och såklart ett glas Cono Sur Bicicleta Gewurtztraminer!
#conosurswe
Snapas till förrätt
3 ägg
1 msk vatten
Salt och peppar
100 g örtfärskost
40 g löjrom eller stenbitsrom
dill
1. Vispa ägg och vatten, krydda med salt och peppar.
2. Hetta upp en teflonpanna till mediumtemperatur och klicka i lite smör.
3. Slå i hälften av äggsmeten och låt det sätta sig och för sedan över på skärbräda.
4. Stek den andra omeletten och låt svalna innan färskosten breds på och rulla ihop omeletterna.
2 st avokado
1⁄2 st gurka
2 st salladslökar
1 kruka gräslök
1 knippe dill romansallad
Marinad
225 g lax, filead och putsad
25 g Hallands Fläder
25 g flädersaft, koncentrerad.
20 g limejuice, här tog jag mera!
20 g olja, kallpressad raps
1 tsk salt
svartpeppar
1. Blanda juice, saft och Hallands Fläder med olja, smaka av med salt och peppar.
2. Tärna laxen i 1 x 1 cm, marinera i 10 minuter. (De ska ha fått en ”vitnad”/frostig yta men får inte ha blivit torr och trådig
3. Strimla lök, skala gurkan, tag bort kärnhus, skär i tärningar.
4. Tärna avokadon, sila lagen från laxen över grönsakerna och håll dessa separerade tills servering.
5. Blanda laxkuberna med plockad dill, finskuren gräslök och de avrunna grönsakerna strax innan servering.
6. Stick ned några romansalladsblad i varje ”ceviche”, fördela resterande marinad och njut.
Ja här rationaliserade jag rejält för här skulle potatis och sillröran läggas i purjolöksblad och gräslökssåsen vara bredvid. Otroligt snyggt men jag hade inte riktigt tid med det den här gången!
MATJESRÖRA
1dm av en liten purjolök
1 burk matjessill
1 ägg
250 g mandelpotatis
1 dl cheddarost
2 msk dill
1,5 dl gräddfil
2 msk gräslök
salt, nymalen vitpeppar
1. Koka potatis och ägg.
2. Rör ned osten när potatisen är ljummen och låt det svalna.
3. Hacka sill, purjo, ägg, dill och gräslök och rör ned det när allt svalnat.
4.Rör sist ned gräddfilen och smaka av med kryddor.
5.Servera i små glas tillsammans med en knäckebit.
Gott bubbel och ett grilltillbehör!
Har ni smakat de här små söta paprikorna? Krispiga och söta och supergoda att grilla.
Sotad lax med ljumma grönsaker och parmesan
3. Kvarta rädisor, skiva svampen och vitlöken och fräs sedan grönsakerna i oljan, låt rädisor och vitlök bara fräsa med en kortis på slutet, krydda.
5. Servera med laxen och en kall sås.