Lammracks med svartvinbärsås, krossad potatis med chevré, ljummen............

 
Ja det var min hittills längsta rubrik på bloggen;-) raden räckte inte ens till, men nu är det recepttävling på gång och då ska det inte snålas på bokstäver. Tävlingen ordnas av Cono Sur som tillverkar chilenska ekologiska viner och uppgiften är att matcha vinet med maten och det är ju en utmaning när man inte är någon vinexpert men jag vet i allafall när mina smaklökar trycker på gillaknappen! Den här gången valde jag att laga en rätt som passar till det röda vinet Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon/Carmenere. Smaker som finns i det vinet är svartvinbär, mörk choklad, lakrits, kanel och rosmarin och några av smakerna försökte jag få med i såsen. Förra året hade jag sån tur och kom på andra plats i Sverige och Anna kom på första plats och fick åka till Paris och laga sin rätt för där går finalen. Vann gjorde en matlagare från Finland. I år är det dubbelt så många länder med  (Sverige, Usa, Japan, Irland, Kanada och Chile) så det lär ju inte gå lika bra den här gången. Rösta får ni gärna göra men det kan man inte göra förrän i Augusti så jag påminner och tjatar kanske liiiite ;-)
Ja här får ni receptet då!
 
 
 

LAMMRACKS 4 port

1 kg lammracks

Salt, nymalen vitpeppar

Marinad:

1,5 msk hackad färsk rosmarin

1 stor klyfta riven vitlök

1 dl kallpressad ekologisk rapsolja

1 citron, yttersta skalet av den

½ tsk salt

 

1. Blanda marinaden och lägg den i dubbla påsar tillsammans med köttet och låt det marinera minst en timme.

 

2. Torka av köttet lätt och stek det i grillpanna någon minut på varje sida, det ska såklart inte vara genomstekt utan vara rosa, salta och peppra lite.

 

 

 Här var jag lite lat och tog en rätt som jag redan fått ett pris för 2010!

 

KROSSAD POTATIS MED CHEVRE OCH NÄSSLOR 4 portioner

700 g färskpotatis eller någon delikatesspotatis

1 liter nyplockade nässlor eller spenat

100 g chevré i bitar

50 g smör

2 äggulor

1 klyfta vitlök

1/3 tsk nyriven muskotnöt

knappt 1 tsk salt, nymald vitpeppar

 

  1. Sätt ugnen på 225°C. Skala potatisen eller skrubba den mycket väl och sjud den mjuk i lättsaltat vatten.

 

  1. Skölj nässlorna noga. Koka upp 1 l vatten med salt och förväll nässlorna 2 minuter. Fiska upp nässlorna, krama ur dem lätt och hacka dem ganska fint. Spara gärna nässelspadet till en soppa. Slå av vattnet på potatisen när den är mjuk och låt den svalna en aning.

 

  1. Blanda ned nässlor, smör, äggulor, ost i bitar och kryddor. Riv ner vitlöksklyftan och krossa allt med en slev/stor gaffel. Rör ned en skvimp av nässelspadet om potatisen känns för kompakt.

 

4.      Lägg upp moset  i en smord ugnsform/4 stora muffinsformar i muffinsplåt och gratinera i   8-10 min.så          ytan blir knorpig och får lite färg.

 

 

  

 

VINBÄRSSÅS 4 port

1 liten fänkål

2 schalottenlökar

1 klyfta vitlök

1 kvist rosmarin

1 msk muscovadosocker

2 dl Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon/Carmenere

2 dl kraftig buljong/fond

½ dl koncentrerad svartvinbärssaft

2 msk smör+2 msk smör

10g mörk choklad

 Maizena+vatten

(salt, nymalen vitpeppar)

 

1.      Hacka fänkål, schalottenlök och vitlök, fräs det i smör i en par minuter.

        Tillsätt sockret och låt det fräsa på tills grönsakerna fått en ljusbrun färg.

 

2.      Tippa i vin, buljong och saft och låt allt koka tills hälften av vätskan är borta ca 30 min.

 

3.       Sila och pressa ur all vätska ur grönsakerna, koka upp och runda av med smör och choklad.

          Red av såsen så den bara blir simmig och smaka av med ev. kryddor.

 

 

 

LJUMMEN KÅLRABBISALLAD med körvel

200g kålrabbi

100g morot

Smör

Salt

1-2 msk hackad färsk körvel

 

1.       Skala rotsakerna och skiva dem tunt på mandolin, dela i breda strimlor.

2.       Fräs de i smöret väldigt snabbt i pannan, de ska ha spänsten kvar, salta lätt och vänd runt hackad körvel.

 

 

RÖDBETSCHIPS

2 färska ekologiska rödbetor

½ liter neutral olja

Salt

 

1.       Skala rödbetorna och skiva de tunt på mandolin.

2.       Hetta upp oljan och släpp ner rödbetsskivorna en i taget och fritera några minuter tills de är krispiga.

3.       Ta upp med hålslev och låt de rinna av på hushållspapper, salta.


Korv till middag hörrni!

 
Jag har provsmakat Lithells nya lite köttigare och extra rökta korvar och de var riktigt goda!
Nu tänker ni väl att gratis alltid är gott men jag bloggar bara om jag gillar det jag får, annars låter jag liksom bli.
Jag har bara grillat korvarna men såklart passar de i grytor av olika slag eller fyllda med grönsaksfräs (lök och champinjon t.ex),ost på toppen och gratinerad i ugn.
Här åt vi de tillsammans med en melonsalsa, fänkålstsatziki och friterad kålrabbi.
 
 
MELONSALSA 4 port
1 liten galiamelon
10 småtomater
1 liten paprika
1 liten  finhackad rödlök
3 msk pressad citron
3 msk kallpressad rapsolja
salt och nymalen svartpeppar
1/2-1 dl hackat grönt t.ex koriander, persilja eller basilika (jag tog mynta men ångrade mig;-)
 
 
1. Skär frukt och grönt i bitar, blanda i citron, olja och kryddor.
 
2. Smaka av med något grönt och ev mera kryddor/citron.
 
 
 
FÄNKÅLSSATZIKI
1 fänkål
1 äpple gärna syrligt
1 -2 klyftor vitlök
3 dl turkisk yoghurt eller liknande
2 msk finhackad gräslök
salt, nymalen svartpeppar
 
1. Strimla fänkål och äpple så tunt du kan gärna med en mandolin.
 
2. Blanda ner yoghurt, riven vitlök, gräslök och kryddor.
 
3. Låt stå och draaaa en stund och smaka sedan av om det behövs mera kryddor.
 
 
 
Det här var första gången jag friterat kålrabbi, älskar den som den är i tunna skivor i sallad.
Nu vill jag bara säga att det var hur lätt som helst att få de här gyllenbruna, krispiga och fina meeen innan jag hade fotat maten på alla möjliga ställen så fanns det ingen krispighet kvar om man säger.....
Plättlätt tänkte jag, det är väl bara att fritera på de igen men de blev fort möööörka och liknade mest friterad blodpudding för att citera min kompis Marianne.
Så ät dem på direkten!
 
FRITERAD KÅLRABBI
 2 kålrabbi
neutral olja
salt
 
1. Skala kålrabbin och strimla den i stänger.
 
2. Hetta upp oljan i en kastrull (eller om ni har en fritös) och fritera tills stängerna fått färg.
 
3. Lägg på hushållspapper, salta och servera direkt!!
 
 
 
 
 
Det här tillbehöret måste ni testa! Jag hade verkligen ont om grönsaker hemma men en bit vitkål och en burk majs fräste jag i smör så allt bara fick lite färg men fortfarande var krispigt.
En klyfta riven vitlök, salt och peppar fick gå med en kortis på slutet.
Sedan kombon med BBQ-sås, cremefraiche och tomat blev suveränt, simpelt men jättegott!
 
KRISPIGT TILLBEHÖR TILL GRILLAD KORV
500g vitkål, strimlad eller i mindre bitar
1 burk majs
1-2 klyftor vitlök
salt och peppar
smörklick
 
Servera med:
 
 
Man ska inte underskatta en helt vanlig grillad korv heller!
Tillsammans med grillat kött, grönsaker och halloumi passar en kryddig kabanoss perfekt.
 
 
 
Ja ni kan väl hålla utkik efter de här korvarna tycker jag!
 
 

Buffétips och en riktigt god potatissallad!

 
Har ni fattat att det snart är midsommar? Det går liksom undan men det känns mer som höst ute;-(
Jag lagade till en buffe förra helgen och här är lite av det jag gjorde.
Mat som går att förbereda är alltid bra och det kan man med allt det här. Nu vill jag helst äta sill och lax till midsommar men kanske det blir grillat någon av helgdagarna om solen skiner.
Den här potatissalladen blev riktigt bra tycker jag, om du gör den i förväg så blanda då i sockerärtor och rädisor precis innan ni ska äta så är de riktigt krispiga!
 
POTATISSALLAD med sparris och parmesan
1 kg färskpotatis
2 buntar grön sparris
1 tråg sockerärtor
1 knippe rädisor
1-2 dl grovt riven parmesan eller ngn annan lagrad ost
Dressing:
1 dl rapsolja , gärna kallpressad ekologisk (Änglamarks älskar jag)
1 dl kraftig buljong
1-2 msk senap
1-2 msk vinäger
1dl finhackad gräslök
grovmalen svartpeppar, salt
 
 
1. Skrapa och koka potatisen försiktigt, gärna med lite tuggmotstånd.
 
 
2. Bryt bort den nedersta biten på sparrisen och dela den i 2-3 bitar och koka i 3 minuter.
   Slå bort kokvattnet och lägg sparrisen i iskallt vatten direkt.
 
 
3. Blanda dressingen, dela potatisen i bitar och slå dressingen över den.
 
4. Dela sockerärtor och rädisor och blanda ner allt tillsammans med potatisen.
   Smaka av med kryddor och strö över osten precis före servering.
 
 
 
 
 
MARINERAD FLÄSKYTTERFILE
1 fläskytterfile/kotlettrad
salt och nymalen svart och vit peppar
Marinad:
1dl citronsaft+skal från citronerna
1 dl kallpressad rapsolja
1/2-1 msk honung
1/2 kruka basilika
1 klyfta riven vitlök
1 msk kycklingfond
 
1. Stek köttet i stekpanna så det får färg runt om och låt det sedan gå klart i ugnen på 100 grader tills innertemperaturen är 70 grader.
 
 
2. Lägg köttet i dubbla påsar med marinaden när det svalnat, här kan det ligga tills det är dags att skivas upp.
 
 
3. Skiva tunt och häll marinaden över köttet, garnera med mera basilika.
 
 
KRYDDIG KYCKLINGFILE
Här blev det kyckling utan marinad men med rejäl kryddning runt om.
Snåla inte med salt, peppar, grillkrydda, chilikrydda av något slag.
Bryn i panna och låt även den gå klart i ugnen på 100 grader och till max 70 grader.
Här finns den en kyckling med marinad om du vill ha det!
 
Två såser som passar till!
 
KALL ÖRTSÅS
2,5 dl creme fraiche
2,5 dl turkisk yoghurt
1 dl hackade örter, basilika, timjan, persilja
1 klyfta vitlök
1/2 msk honung
salt och peppar
 
Blanda ihop bara.
 
FUSKBEA
5 dl creme fraiche 34%
1 dl vatten
1 buljong fond du chef /buljongtärning
rejält med dragon, torkad, färsk eller i vinäger
1/2 msk senap
1 msk citronsaft
nymalen vitpeppar
(gurkmeja så såsen blir lite gul)

Koka upp vattnet och buljongen.
Tippa i creme fraichen och dragon och låt såsen koka upp.
Smaka av med citron, senap,  peppar och ev mer dragon.
Såsen är god både varm och kall!
 
 
 
 
Jag gör väldigt sällan paj men visst är det gott ibland!
Här velade jag bland grönsakspajer, salami och brie men det slutade på en alldeles vanlig ostpaj för jag kände att det var massor av smaker i det övriga.
Här är Kryddburkens supergoda salamipaj om du inte fegar ur som jag gjorde;-)
 
OSTPAJ TILL MÅNGA  1 stor eller 2 normala
300 g mjukt smör
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
2-4 msk kallt vatten
 
Fyllning:
8 ägg
6 dl grädde eller gräddmjölk
300g riven lagrad ost
svartpeppar
1 tsk salt
 
 
1. Blanda ihop pajdegen för hand eller i en matberedare, knåda ihop den och lägg den i plast att vila ca 1 timme.
 
 
2. Kavla/tryck ut degen i formarna, sätt folie runt kanterna, nagga och förgrädda pajskalen i 10 minuter i 175 grader.
 
 
3. Blanda ihop fyllningen och fördela den i pajskalen, grädda i 175-200 grader tills pajen fått färg och fyllningen stannat.
 
 
 

RSS 2.0