Lasagne med grönkål och ostsås
Svamprisotto med bacon och purjo
Revben, sötpotatispommes och grönkålslaw
Chokladtryffelkaka, fudge brownie en riktigt snabb en!
125 g smör
2,5 dl strösocker
1 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
Chokladtryffel
1,5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
½ tsk smör
Garnering
flingsalt
1. Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull.
2. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör, blanda sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.
3. Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18 x 25 cm eller smörj och bröa den. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. (Det går också att göra kakan i en rund form, 23–24 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min och låt den svalna i formen.
4. Chokladtryffel: Koka upp grädden i en kastrull, stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i eftervärmen, rör om.
5. Häll tryffeln i en skål och låt den stå i kylen i någon timme och tjockna, men inte stelna. Rör om då och då.
6. Bred ut tryffeln på kakan när den tjocknat och blivit bredbar.
7. Skär kakan i rutor och strö eventuellt lite flingsalt på rutorna.
Rödbetscarpaccio med matvete, nötkrisp och citronbakad feta
Tjälknöl med viltsky, svampsås, smashed potatis, rotsellerisallad och whiskeylingon
I 75° ugnsvärme stoppar du in den frusna steken på 1-1,5 kg i 10-12 timmar, vill ni som jag ha köttet rosa så plocka ut köttet efter ca 9-11 Termometer funkar ju att sätta i efter några timmar om man vill ha exakt temperatur.
Saltlagen till köttet kokar inte jag upp utan rör bara ihop allt tills saltet löst sig och det är fritt fram för favoritkryddor:
1 dl salt
5 dl vatten
1-2 vitlöksklyftor
torkade eller färska örter
peppar (röd grön vit svart en mix eller den sort du gillar)
När köttet är klart så lägg det i dubbla plastpåsar, slå i lagen och låt det ligga i 5 timmar ungefär.
1 liter svamp, trumpet, tratt, bland eller champinjoner
2 msk smör
3 dl grädde
2 tsk tomatpuré
en skvimp soya
salt
1. Lägg den färska svampen i en varm panna och låt vätskan släppa och koka in.
2. Lägg sedan i smöret, stek svampen och krydda.
3. Tippa i grädde och låt det puttra ihop tillsammans med tomatpuré och soya.
4. Vill du ha tjockare sås så red med mjöl och mjölk.
Fetaostbollar i härlig tomatsås
1. Blanda ihop alla ingredienserna utom oljan till fetaostbollarna och forma till runda bollar.
2. Hetta upp en stekpanna med olja och stek bollarna på låg temperatur ca 8 min.
3. Värm tomatsåsen och servera med pastan och fetaostbollarna.
TOMATSÅS köp en god färdigpastasås eller gör en egen!
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1/2 chili, torkade flakes eller sambal
3/4 msk socker
1 msk vinäger
1 burk hela eller krossade tomater
1/2 burk med vatten
1 grönsaksbuljongtärning, gärna en ekologisk!
2 msk olivolja
1. Finhacka lök, vitlök och chili och fräs det mjukt i oljan.
2. Tippa i det övriga och låt såsen puttra ihop i ca 15 minuter.
3. Smaka av med mera syra, hetta, sötma och sälta om det behövs.