Lasagne med grönkål och ostsås

 
 
 
Filurade vad jag skulle göra med en öppnad påse grönkål, soppa på kålen åt vi för några dagar sedan och det är ju så himla gott, med ägghalvor och lite bacon på toppen. Nu hamnade den i en lasagne och det blev riktigt gott men jag tyckte inte att det passade med stekt lax till (det tyckte däremot mannen)
Något rökt hade passat bättre till, kassler, bacon, varmrökt lax eller helt enkelt ensam som en veggorätt med en tomatig sallad till!
 
Alltså vart tog den här dagen vägen då? Frida och Petter kom hem på förmiddagen, ut i solen en sväng, planterade några frön och om några blommor men sen har det inte hänt mycket...
Nu blir det uppryckning, cykling, yogasväng och sedan landar jag nog i soffan och glor på "mello".
Man kan gnälla att det är dåliga låtar men jag tycker det är rätt kul ändå och ja jag erkänner att jag kollar på farmen också men inget slår ju mästerkocken!
 
 
 
GRÖNKÅLSLASAGNE 5-6 port
250g färska lasagneplattor
100g grönkål utan hårda stjälkar
2 klyftor svart vitlök eller en klyfta vanlig vitlök i småbitar
1/2 citron, saften av den
3 dl grädde
3 dl mjölk
200g philadelphiaost
150g ost av något slag, ( jag tog getbrie, cambozola och chevrette) allt funkar!
salt och peppar
2 dl riven ost på toppen
 
 
1. Ta bort de hårda stjälkarna på grönkålen, hacka och fräs mjukt utan att det tar färg och låt vitlöken gå med på slutet, salta, peppra, pressa över citronsaft och ställ pannan åt sidan.
 
 
2. Koka upp grädde, mjölk, philadelphia och den ost du har och vispa tills det är slätt och osten smält, smaka av med salt och peppar.
 
 
3. Varva lasagneplattor, grönkål och ostsås i en ugnsform, toppa med ostsås och riven ost.
 
 
4. Grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter tills plattorna mjuknat och osten fått färg.
 

Svamprisotto med bacon och purjo

 
 
 
 
Gillar du risotto? Jag jobbar på det och det blir godare och godare för varje gång. Det beror väl på att jag tänker socker och kanel när något är grötlikt och dessutom åt jag aldrig det här som barn heller. Vi var ett gäng som lagade risotto med duktiga kockar på MittKökMässan för ett par år sedan och vi blev påminda om att riset ska ha en liten kärna i mitten, späda mycket med buljong så att risotton nästan rinner och att det ska vara smak av både syra och sälta.
Såklart kan man blanda i det man vill eller bara ha en neutral risotto med ost och servera till grönsaker eller kyckling.
Testa så får jag höra vad du tycker!
 
 
SVAMPRISOTTO med purjo och bacon ca 3port
2 dl arborioris eller liknande risottoris
1 schalottenlök eller en liiiten gul lök
2 msk smör
6-7,5 dl buljong
1/2 dl vitt vin
250g champinjoner eller 2 nävar torkad svamp
1 paket bacon
1/2  tunn purjolök
1 dl parmesan
smörklick
salt, peppar och ev mera syra (vinskvimp, citron eller vinäger)
 
 
 
1. Hacka löken fint och fräs den mjuk i smöret och låt sedan riset fräsa med några minuter utan att ta färg.
 
 
2. Skvimpa i vinet och lite i taget av buljongen, rör och späd med jämna mellanrum.
 
 
3. Skiva under tiden svampen och bryn den tillsammans med baconet och finstrimlad purjo, ställ åt sidan.
 
 
4. Jobba på med risotton, späd och rör tills riset känns mjukt på ytan men har en kärna i mitten.
 
 
5. Blanda ner hälften av svampröran och låt det puttra på några minuter bara.
 
 
6. Rör ned osten, smaka av med kryddor och syra och späd så att risotton är rejält krämig nästan lite rinnig.
 
 
7. Servera på studs i djupa tallrikar, toppa med resten av fyllningen och strö lite riven parmesan över.

Revben, sötpotatispommes och grönkålslaw

 
 
 
 
 
 
 
 
Kanske inte de läckraste bilder men jag lovar att det blev gott. Om jag ändå kunde komma ihåg inställningarna på kameran de få gånger jag får till bra bilder?!
Ja hur som helst så hoppas jag att ni litar på mina smaklökar.....
Jag har haft en så härlig dag, sonen dök upp på morgonkvisten och bjöd oss på smörgåstårta, skidor på tv, promenad i solen på sjön, cykel+yogapass, middagsfix och efter lite datorknappande nu då så blir det soffan och "mello", synd att klaga tycker jag, kram på er och ha det great!
 
 
REVBEN MED SÖTSTARK GLAZE
2 kg tunna revben
vatten
1 gul lök
8-10 pepparkorn
2 vitlöksklyftor
salt
 
 
GLAZE
1 dl japansk soya
1 dl ketchup eller chilisås
1 dl farin/rör/muscovadosocker
1/2 dl sirap
3 klyftor vitlök
1 "stor tumme ingefära"
1 msk chilimixkrydda av något slag, Cajun spices från Herbaria tog jag
 
 
1. Dela revbenen på mitten så de får plats i en stor kastrull.
 
2. Häll på vatten så det täcker, salta, peppra och lägg i lök och vitlök.
 
3. Låt det småkoka/sjuda i en dryg timme tills köttet känns mjukt.
 
4. Blanda ihop glazen, lägg ribsen på ugnsgallret/grillen, pensla på rejält med glaze och grilla på båda sidor tills spjällen fått färg.
 
5. Dela i mindre bitar och servera ljumna eller kalla tillsammans med sötpotatispommes och grönkålslaw.
 
 
 
Jag fick en ide om att blanda i grönkål istället för vitkål och det blev jättegott.
Syrligt och fräscht mot de sötstarka ribsen!
 
GRÖNKÅLSLAW 3 port
 
3 dl finhackad grönkål
1/2 citron, saften av den
2 msk finhackad lök
1 klyfta  vitlök
2 dl creme fraiche 34%
salt
 
 
1. Lägg den hackade kålen i en bunke, pressa över citronen och salta.
 
2. Hacka lök, riv vitlöken och blanda ner det och creme fraichen i kålen.
 
3. Ställ röran kallt, ju längre desto godare gärna någon timme.
 
 
 
 
 
De blev faktiskt inte brända fast det ser ut som det.....
Läste någonstans att de blev krispigare om man vände de i maizena före fritering eftersom sötpotatisen innehåller så lite stärkelse och så fick det bli.
Jag har ingen fritös men det går bra i en vanlig kastrull också och jag står beredd med locket i högsta hugg!
 
 
SÖTPOTATISPOMMES 2 port
 
1 riktigt stor sötpotatis
2 mak maizenastärkelse
olja tillfritering
salt
 
1. Dela sötpotatisen i stavar inte så tjocka, lägg de i en bunke och skaka runt de med maizenan.
 
2. Koka upp oljan i en kastrull och fritera de tills de är bruna och krispiga (lite olja två omgångar- mycket olja en gång)
 
3. Lägg på lite hushållspapper, salta och servera direkt.

Chokladtryffelkaka, fudge brownie en riktigt snabb en!

 
Är du en chokladälskare så är det här kakan för dig och dessutom är den grymt lätt och snabbfixad!
Receptet kommer från tidningen Hembakat.
 
FUDGE BROWNIE

125 g smör
2,5 dl strösocker
1 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl

Chokladtryffel
1,5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
½ tsk smör

Garnering
flingsalt

 

1. Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull.

 

2. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör, blanda sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.

 

3. Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18 x 25 cm eller smörj och bröa den. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. (Det går också att göra kakan i en rund form, 23–24 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min och låt den svalna i formen.

 

4. Chokladtryffel: Koka upp grädden i en kastrull, stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i eftervärmen, rör om.

 

5. Häll tryffeln i en skål och låt den stå i kylen i någon timme och tjockna, men inte stelna. Rör om då och då.

 

6. Bred ut tryffeln på kakan när den tjocknat och blivit bredbar.

 

7. Skär kakan i rutor och strö eventuellt lite flingsalt på rutorna.


Rödbetscarpaccio med matvete, nötkrisp och citronbakad feta

 
 
 
 
Ha en riktigt mysig " Alla hjärtans dag" mina vänner.
Här får ni en superdupermegagod förrätt  -Det godaste jag ätit med rödbetor sa mannen.
Ja då säger jag inget mer, just do it!
Receptet är ihopknåpat av Pytte som gjort Flexitariens kokbok.
 
RÖDBETSCARPACCIO MED MATVETE, NÖTKRISP OCH VARM FETA
 
500g rödbetor
300g fetaost
1 citron
1 msk olivolja
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
400g kokt matvete/mathavre
salt och peppar
 
 
NÖTKRISP
25g vitt bröd
25 g cashewnötter
25g mandel
1 msk olivolja
 
 
1. Börja med krispet, sätt ugnen på 200 grader.
 
2. Mixa bröd, nötter och mandel i en matberedare till grova smulor, tippa i oljan  och kör några sekunder bara.
 
3. Rosta på bakplåtspapper i ca 5 min, passa så det inte bränns.
 
4. Koka rödbetorna mjuka men med lite tuggmotstånd, gnugga bort skalet, skiva tunt gärna på en mandolin och lägg upp på ett stort fat eller portionstallrikar.
 
5. Lägg fetaosten på dubbel ugnsfolie, ringla över olja, riv citronskal över, krydda med nymald svartpeppar, vik ihop paketet och värm i ugnen i 10 minuter.
 
6. Häll olivolja och balsamvinäger i en het stekpanna och häll i matvetet, blanda och låt det bli varmt, salta och peppra.
 
7. Skeda upp matvetet på betorna, lägg på varm fetaost och toppa med nötkrispet.
 

Tjälknöl med viltsky, svampsås, smashed potatis, rotsellerisallad och whiskeylingon



 
 
Vem gillar inte tjälknöl? Köttet blir ju ljuvligt mört när det långlagas på låg temperatur och det funkar med många olika sorters kött men jag kör med älgkött!

 
TJÄLKNÖL
I 75° ugnsvärme stoppar du in den frusna steken på 1-1,5 kg i 10-12 timmar, vill ni som jag ha köttet rosa så  plocka ut köttet efter ca 9-11 Termometer funkar ju att sätta i efter några timmar om man vill ha exakt temperatur.
Saltlagen till köttet kokar inte jag upp utan rör bara ihop allt tills saltet löst sig och det är fritt fram för favoritkryddor:
1 dl salt
5 dl vatten
1-2 vitlöksklyftor
torkade eller färska örter
peppar (röd grön vit svart en mix eller den sort du gillar)

När köttet är klart så lägg det i dubbla plastpåsar,  slå i lagen och låt det ligga i 5 timmar ungefär.
 
 
 
 
 
Jag fick tips för flera år sedan om Whiskeylingon men först nu kom jag till skott (tack för tipset Jeanette Thid) när jag hade lingontema på förra helgens fest. När lingonen skulle sötas kom jag ihåg min granskottssirap som varit hyllvärmare ett tag......och det blev fint mot lingonen och whiskeyn.
 
 
WHISKEYLINGON
4 dl lingon
4 msk granskottssirap eller socker av något slag
2 msk whiskey
 
Rör ihop lingon, sirap och whiskey och låt det gärna stå en stund före servering.
 
 
 
 
Den här salladen hittade jag i Tommy Myllymäkis kokbok " Grönsaker, tillbehör och garnityr"
När vi åt den saknade jag lite sötma i dressingen så lite honung i ska det va tycker jag! ( ja jag vet att han är nästan bäst i världen på mat men smaken är olika ändå)
Boken är jättefin med bra tips på nya gröna små rätter.
 
 
ROTSELLERISALLAD
400g kokt rotselleri i kuber
100g babyspenat
100g gorgonzola, men jag tog cambozola
50g rostade valnötter
 
Dressing:
5 msk kallpressad rapsolja
2 msk sherryvinäger
1 msk honung
salt
 
 
1. Koka sellerin al dente och låt den kallna.
 
2. Bygg salladen och ringla över dressingen precis innan ni ska äta.
 
 
 
 
Det är visst en engelsk kvinna som hittat på den här rätten, det funkar fint om man har "kallpärer" med skal på över men det går lika bra med nykokta.
Och ja de ska inte se vackra ut utan riktigt tillknycklade!
 
SMASHED POTATIS
 
1. Lägg kokta potatisar på en plåt med rejält med olja och tryck till dem med handen eller med en potatisstöt.
 
2. Pensla på mycket smält smör, salta och kör de i ugnen tills de är krispiga och fått lite färg.
 
3. Blanda sedan krossad vitlök i smöret, pensla ytterligare och strö över riven ost med smak.
 
4. Kör sedan några minuter på grill tills osten smält och fått färg.
 
 
 
Här var det mycket krydderier hörrni men ta det ni har och lägg till det ni gillar, jag lovar att det blir gott ändå!
Psst jag hade inga köttslamsor så jag tog rökt sidfläsk istället och redde dessutom av skyn en gnutta med maizena annars var jag duktig och följde receptet! ( saknade dock en liten gnutta tomatpuré ja jag är hopplös!)
 
 VILTSKY MED 8 KRYDDOR a`la Tommy Myllymäki
1 gul lök, skivad
100g putsbitar från viltkött
1 krossat lagerblad
1 stjärnanis
4 krossade enbär
1 tsk korianderfrön
1 1/2 tsk malen ingefära
4 nejlikor
1 krm torkad rosmarin
1 tsk sishuanpeppar
matolja till stekning
6 tsk honung
1 msk balsamvinäger
2 dl rött vin
1 dl svarta vinbär
4 dl kalvfond
salt och nymald svartpeppar
1 msk smör
 
1. Stek lök, putsbitar och alla torkade mortlade kryddor i olja i kastrull på hög värme tills löken är gyllengul.
 
2. Tillsätt honung, vinäger och vin, koka ihop tills hälften återstår.
 
3. Tillsätt vinbär och fond, låt koka 10 minuter på medelvärme.
 
4. Sila genom finmaskig sil och låt såsen koka ihop tills den har god smak och ca 3,5-4 dl återstår.
 
5. Blanka av såsen genom att röra ned 1 msk smör vid servering.
 
 
 
 
 
SVAMPSÅS
1 liter svamp, trumpet, tratt, bland eller champinjoner
2 msk smör
3 dl grädde
2 tsk tomatpuré
1 svampbuljongtärning eller ngn annan typ av buljong/ fond
en skvimp soya
salt

1. Lägg den färska svampen i en varm panna och låt vätskan släppa och koka in.

2. Lägg sedan i smöret, stek svampen och krydda.

3. Tippa i grädde och låt det puttra ihop tillsammans med tomatpuré och soya.

4. Vill du ha tjockare sås så red med mjöl och mjölk.
 
 
 
 

Fetaostbollar i härlig tomatsås

 
Oj vad helgen gick fort men det har varit härligt. Massor av snö har vi fått och vilken tur att Anna kom hem en sväng från Tyskland för hon gillar ju att skotta! Nu har vi precis ätit pasta och köttfärssås som hon önskat och vi blev stora familjen idag. Eftersom Anna äter mest veggomat men gillar älgkött så åkte nya köttkvarnen fram på test idag.
Ojojoj vad bra den var, tänk att tomten visste att jag ville ha en urstark Bosch? Nu fick den fina rosa Kitchen Aid vila  i skrubben.... men den får väl komma fram om jag vill ha det fint i köket framöver ;-)
Här får ni ett gott alternativ till köttbullar om färsen är slut, köttkvarnen strejkat eller om du helt enkelt vill äta en god veggorätt!
 
 
FETAOSTBOLLAR 24st enligt receptet men jag gjorde ca 40 små
1 ägg
1 dl ströbröd
1 dl riven gul lök
1 dl hackade örter, ex basilika, oregano, persilja
2 dl mandelmjöl
150 g smulad fetaost
3 msk olivolja
 
 

1. Blanda ihop alla ingredienserna utom oljan till fetaostbollarna och forma till runda bollar.

 

2. Hetta upp en stekpanna med olja och stek bollarna på låg temperatur ca 8 min.

 

3. Värm tomatsåsen och servera med pastan och fetaostbollarna.

 

 

 

TOMATSÅS köp en god färdigpastasås eller gör en egen!

1 gul lök

1 klyfta vitlök

1/2 chili, torkade flakes eller sambal

3/4 msk socker

1 msk vinäger

1 burk hela eller krossade tomater

1/2 burk med vatten

1 grönsaksbuljongtärning, gärna en ekologisk!

2 msk olivolja

 

1. Finhacka lök, vitlök och chili och fräs det mjukt i oljan.

 

2. Tippa i det övriga och låt såsen puttra ihop i ca 15 minuter.

 

3. Smaka av med mera syra, hetta, sötma och sälta om det behövs.


RSS 2.0