Chocolate Chip Cookie
Burr vad kallt det är ute men i mitt kök är det varmt ska ni veta för här gräddas goda kakor, tror jag i alla fall. Av alla kakdegar jag gjort var det här den allra allra godaste. Det gäller att gasa på från bunke till gräddning!
Jag träffade Maria på bloggträffen häromveckan och det här är hennes bästa cookierecept.
Nötter gillar jag så därför hackade jag i det och drog bort en gnutta mjöl!
CHOCOLATE CHIP COOKIES 12 st stooora
100 gram mjukt smör
1 dl mörkt muscovadosocker eller farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
3 msk vit eller ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl (1,5 dl tog jag)
100 g hackad choklad
1 dl hasselnötter
1. Rör smör och socker fluffigt, blanda i ägget och sedan sirapen.
2. Blanda i vaniljsocker, salt och bikarbonat ordentligt.
3. Rör i havregrynen och sedan mjölet och sist chokladen och de hackade nötterna.
4. Klicka ut smeten på 2 plåtar i 12 lika stora högar och platta till dem lite lätt.
5. Grädda i 150 grader i 12 min varmluftsugn eller 175 grader och ca 15 min i vanlig ugn.
( Här stämde det inte för mig, gräddade mina plåtar i 20 minuter med varmluft, jag vill ha knorpiga cookies)
6. Låt kakorna kallna ordentligt innan ni mumsar i er dom!
Nu har jag smakat dom....kalla med riktigt kall mjölk, hjälp vad dom var goda! Men inte är det väl så farligt att äta bara en kaka, ingen behöver väl veta att dom är stora som dasslock!
Mjuk pepparkaka med vaniljsmetana
När mannen säger två gånger att den här kakan måste du blogga om då bara måste jag göra det!
Jag hade en smetana med utgånget datum i kylen och hittade ett recept hos Kryddburken, plussade på med kardemumma och extra ingefära bara.
Gott med en rejäl bit till ett kallt glas mjölk!
En julig efterrätt blev det med smetana blandat med vaniljsocker och syrliga tranbär eller lingon.
MJUK PEPPARKAKA
100 gram smör
2,5 dl farinsocker
2 ägg
1,5 dl smetana/gräddfil
3 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk kryddnejlika mald
2 tsk ingefära
2 tsk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat
1. Rör smör & farinsocker fluffigt med elvisp.
2. Tillsätt äggen, ett i taget och rör ned smetana/gräddfil.
3. Blanda samman mjölet med kryddorna och bikarbonaten och vänd ner i smeten.
4. Smörj en ugnsform (1,5 l) och häll i smeten.
5. Grädda ca 40-50 min i 175 grader.
Det blev en bakdag igår, saffransbröd hade jag tänkt mig och när Frida ringde och också var baksugen då blev allt så mycket roligare!
Jag gör en vanlig vetedeg men med lite mera smör och socker och 1 ägg/halvliter, ja och saffran då såklart.
Fyllningen i längder och runda prinsar: Lika mycket smör som mandelmassa, vaniljsocker och några droppar bittermandelolja
Vi ringde hit svärmor som fick ha en "kurs" för oss i klippning av längder och den klarade vi båda två! Det har bara aldrig blivit av att jag gör längder men nu blir det ändring på det.
Prinsarna är ändå lättast, bara att lägga i formar, trycka ner fyllning och efter gräddning pensla med smör och vända i strösocker.
Kycklinggryta med naanbröd
Jag har haft en annorlunda fredag och varit på föreläsning med Lotta Abrahamsson om ADHD/Asperger, intressant tycker jag. Hon var helt otroligt duktig trots att hon själv har båda diagnoserna! När jag kom hem så blev det lite adventsstök och sedan middag. Den här grytan gjorde jag faktiskt efter ett recept utan att lägga till eller dra ifrån, applåder till mig! Beställ boken vettja för det är många småtrevliga recept där.
KYCKLINGGRYTA
1 hel kyckling eller 1 kg fileér
2 hackade gula lökar
4 finhackade vitlöksklyftor
2 matskedar finhackad färsk ingefära
1 hel färsk chili, finhackad
1 burk krossade tomater
3 dl hönsbuljong
2 stjärnanis
2 hela kanelstänger
1 msk spiskummin
2 msk curry
2 lagerblad
1 msk socker
skal och saft av en citron
salt
yogurt, smetana eller creme fraiche är gott till!
1. Dela kycklingen i bitar och dra av skinnet.
2. Lägg den i en bunke och gnid in citronsaft, skal och salt, låt dra ca 15 min.
3. Stek lök, vitlök, ingefära och chili i olja.
4. Häll sedan på curry och spiskummin, rör runt och lägg i kycklingen, stek tills kycklingen fått färg.
5. Häll på buljong, tomater, kanel, stjärnanis, och lagerblad.
6. Låt grytan puttra ca 30 min och smaka av med salt och kanske mera kryddor.
Det hade passat fint med mangochutney, rostade mandlar och en fruktig sallad med ananas till kycklingen men det kom jag på för sent!
NAANBRÖD
450 g vetemjöl
2,5 dl filmjölk
1 tsk bakpulver eller 25 g jäst
2 tsk salt
2 dl vatten
(1 tsk kalonjifrön tog jag men det går utan också)
1. Blanda filmjölk, mjöl, salt och vatten med bakpulver eller jäst. Om du tar jäst så låt degen jäsa i 45 minuter.
2. Kavla/tryck ut degen till 4 avlånga 1/2 cm tjocka bröd.
3.Grädda i 225° i ca 10 minuter tills bröden fått lite färg
Recept från Sundsvalls Tidning
4. Jag penslade de varma bröden med smält smör med riven vitlök i och lite salt precis innan vi skulle äta!
Undra om det blir saffransbak imorgon? Jag har planerat med fetmjölk, smör, saffran och mandelmassa......
Rårakor med rom, lök och smetana
Förrätt, kvällsrätt, tilltugg eller minilunch, det blev det sistnämnda innan vi åkte till Petter och kollade på film igår. Avatar hade vi bestämt oss för men science fiction är egentligen inte riktigt min grej så jag åkte mest bara för att träffa sonen. Men den var inte så tokig, riktigt bra faktiskt. Tror ni jag hade 1000 frågor under filmen? JA, såklart när jag inte kan tänka som en Avatar och bara gillar att se filmer typ Notting Hill! Till middag blev det hämtpizza i Petters kök, inte fel alls.
RÅRAKOR 9 små
3 hg rå potatis och morot
1 ägg
salt och nymalen vitpeppar
Servera med:
*rom av något slag
*hackad rödlök
*smetana eller creme fraiche
Jag fick smakprov från Valio, smetana och jag säger bara mums! Som en krämigare creme fraiche och då snackar vi den feta 34% iga som jag brukar köpa (pssst den här är fetare). Jag testade att vispa den och då blev den riktigt hård. Just det ja, den är laktosfri också.
1. Riv rotsakerna och blanda ihop med ägg och kryddor.
2. Stek små plättar krispigt i rejält med smör.
3. Lägg rårakorna på ett galler tills dom ska serveras.
Den här veckan är en speciell vecka nämligen "Var rädd om maten veckan" där Lantmännen vill få oss att ta vara på maten istället för att kasta bort den. De ger ut en så bra receptbok i pocketformat med massor av härliga vardagsrecept och till varje rätt följer ett "restrecept" till nästa dag. Bra initiativ tycker jag för visst slängs det ooooonödigt mycket? Det är ju hysteri kring bästföredatum, lukta och smaka vettja!
I morgon efter jobbet åker jag till Torps kyrka på julkonsert, vi ska sjunga med Tommy Nilsson, hoppas det blir fint! Nu måste jag träna på några texter för dom är bra att kunna.......
Västerbottentårta med matjessill
Jag har funderat på sillrecept här till en silltävling och till slut blev det såhär, inte så extremt påhittigt kanske, röran är ju klassisk. Jag har googlat runt och letat men inte sett det här receptet någonstans. Tårtan med kavringbotten har jag gjort och den är inte så dum den heller. Svärmor bjöd på pepparstek till middag igår, yummie och då provade vi den här tårtan före. Tanken var att jag skulle göra tre lager, potatisbotten, sillhack och cremefraichetopping men det blev hjärnsläpp någonstans på vägen.....
VÄSTERBOTTENTÅRTA MED MATJESSILL
500g kokt potatis
3 dl västerbottenost/annan stark ost
2 ägg
1/2 tsk salt
vitpeppar
1. Koka potatisen i saltat vatten.
2. Riv potatisen och rör ihop den med riven ost, ägg och kryddor.
3. Kläm ut röran i en springform typ 26 cm, välsmord eller bakplåtspapper.
4. Grädda i 175° i 25 minuter och låt den sedan kallna.
FYLLNING:
2 burkar matjessill a`125 g
3 kokta ägg
1 liten rödlök
1 dm purjolök
1/2 dl hackad dill
1 dl creme fraiche 34%
lite salt och nymalen vitpeppar
dillvippor till garnering
1. Hacka allt fint och blanda med creme fraiche, salt och peppar.
2. Lägg röran på "tårtbottnen" och garnera med dillvippor!
Nu ska vi åka till sonen och hälsa på och kolla på film som vi pratat om länge.
Ha en skön söndag!
Lax med osttäcke
Jag har haft en "singelvecka" i veckan här och bara rått mig själv. Det betyder rester från frysen, ägg och bacon och blodpudding men jag klagar inte alls. Nu blir det en lugn helg hemma, planen var en resa till Sundsvall imorgon men den som spar han har (julkappsbestyren kvar:))
Som vanligt tänkte jag bara saltbaka laxen till middagen men jag hade en halv burk philadelphia och en dutt creme fraiche så laxen blev inbäddad! Nu gjorde jag ett jättegott palsternacksmos men det passade tyvärr inte till laxen tyckte jag (mannen höll inte med men jag vinner) Det hade varit godast med pressad potatis!
LAX MED OSTTÄCKE 4 port
600g laxsida eller portionsbitar
salt och nymalen vitpeppar
OSTTÄCKE:
2 dl creme fraiche 34%
100g philadelphiaost
3 dl riven ost med smak, lagrad präst gillar jag
1 dl finklippt dill
lite salt
1. Blanda ihop "osttäcket".
2. Lägg fisken (inte kylskåpskall) i en smord ugnsform och bädda på "täcket".
3. Gratinera i ugnen 175° i 20 minuter, drog sedan upp till 225° i 5 minuter och sedan 5 minuter på grill så det blev färg på fisken.
4. Ja så konstiga recept skriver jag och den blev helt perfekt om du också gillar fisk som inte är torr och överkokt. Lägg på några minuter om du vill ha det:)
Åh vad glad jag blir! Tack snälla snälla Mimmi och Växelhäxan som skickat mig utmärkelser!
Jag skickar vidare utmärkelsen till Picki picki Hanna Karin Kerstin och Anna
Om ni har tid och lust så skickar ni utmärkelsen vidare annars får ni bara känna er omtyckta!
1. Tacka den person du fick den av.
2. Kopiera utmärkelsen till din blogg.
3. Dela tre saker som du gillar med dina läsare.
4. Skicka utmärkelsen till fem bloggar som du tycker förtjänar denna utmärkelse.
Vad gillar jag att göra?
Bortsett från familj, kompisar, mat och bakstök då gillar jag att......
* Ta en lång promenad före frukost när det är helg (ooops nu är det-17 , tveksamt imorgon kanske)
* Sjunga med Brudkören är fantastiskt kul och ger energi i massor!
* Vara i fjällen, helst i Tänndalen! I backarna på vintern och ut och traska när det är sommar och höst, då ska trangiaköket med (här slank det med lite "mat" ändå)
En enkel laxmacka bara.....
Vilken helg jag haft, matbloggsträffen och mässan i helgen var bara helt super! Det var riktigt kul att träffa så många matbloggare och jag hoppas att vi ses igen. Nu gäller det att göra något av alla tips och ideér och allra helst fototipsen. Linnea och Sebastian berättade mycket om när var och hur man får till en bra bild hm....jag skulle behöva både semester och en bättre kamera. Theresia har gjort en såå fin bok "Söta saker" och hur det gick till fick vi också veta.
Stort tack till Kinna, Stellan, Pia och Christoffer som fixat hela grejen och sponsorer (Valio, Fontana och Chill out)
GRATTIS GRATTIS till Katja som fick årets stora matbloggarpris! Ni måste bara kolla in hennes blogg!
På mässan kryllade det av folk och provsmakningar till höger och vänster. Tyvärr var hälften av lokalen fylld av vinföretag och då hade det ju underlättat om man varit vinälskare, men jag jobbar på det.
Nu var det ju tur att jag hade svaga armar, ingen kylväska och slut på kontanter efter några timmar.
På kvällen blev det REA och god mat på Hamburger Börs.
Det blev inga bra foton på hela helgen (läs: jag hade fullt upp med allt annat) så ni får nöja er med dagens middagsmacka snabbt fixat av:
* Surdegsbröd från Brunkebergs ( psst gratisbröd från helgen)
* Gravad lax som Frida kom hem med
* Saffran och apelsinolja från Sveriges skafferi
Oljan köpte jag i helgen och när hungern slog till och jag inte orkade röra ihop en gravlaxsås så testade jag den till laxen och hjälp vad gott det blev!
Verdens beste eplekage
Tänk att jag skulle ha en datafri kväll i kväll.........tänkte bara ligga i soffan och slöa....tänk vad jag ändrade mig... men jag hinner med soffan också. Det slog mig att i morgon är jag borta och på fredag då bär det av till Stockholm och "Det goda köket". Så därför fick det bli en kort datasväng så jag klarar mig till nästa vecka:) Mässan ska bli riktigt kul och dessutom blir det ju en bloggträff där men känslan är att det blir jag och en massa proffs.....ja spännande blir det hur som helst.
Den här kakan fick jag smaka av grannen Isaksen, ja hon donar inte bara med kalkoner utan fixar dejliga recept till mig också! Ja ni får själva testa om den är "verdens beste" men jag tyckte den var jättegod!
Verdens beste eplekage
3 äggvitor
140 g strösocker
75 g mandel eller nötter
75 g florsocker
5 äpplen
2 tsk kanel
2 tsk socker
3 äggulor
1 ägg
1/2 citron, skalet bara
2 msk vetemjöl
2 msk creme fraiche
1. Vispa äggvitor och 40 g socker hårt. (obs! de övriga 100g sugar kommer sedan)
2. Tillsätt florsocker och finhackade mandlar.
3. Grädda i form med avtagbar kant 170° i 35-40 minuter, låt kakan sedan vila lite.
4. Skala äpplen, skär dom i klyftor och vänd dem i kanel och socker.
5. Lägg äppelbitarna på marängbottnen.
6.Vispa äggulor, ägg, 100g socker och finrivet citronskal.
7. Rör ned siktat vetemjöl och creme fraiche.
8. Häll smeten i formen och grädda ca 35 minuter i 170° .
9. Låt kakan vila i 30 minuter innan du skär den och servera med vispad grädde.
Nu blir det tekoppen och soffan resten av kvällen!
Frozen cheesecake med marinerade bär och frukter
Glassreceptet är det vanliga hederliga från matklubben men jag som är kroniskt chokladstörd tog ett paket ballerina choklad+100g digestive och körde i matberedaren till topp och botten på glassen.
Jag blev inspirerad av en fruktsallad som vi fick på skolan i Ljungaverk när köket bjöd barn och personal på finlunch (tack Marie, Britten och Anci för en fantastisk trerätters på en onsdag!) De hade kokat en sockerlag med stjärnanis och slagit över frukten. Jag var skeptisk för jag tycker bäst om frukt och bär naturella men där hade jag fel! Havtornen (som jag tänkt koka marmelad på någon gång) fick hänga med och det blev härligt syrligt mot söta ananasen.
SOCKERLAG:
1 dl vatten
1 dl socker
5-7 stjärnanisar
Koka lagen i ca 5 minuter och låt den kallna.
DET HÄR BLANDADE JAG:
* 1 färsk ananas
* 200g frysta björnbär
* 1 mango
* 150 g frysta havtorn
Slå bort vätskan från de tinade bären och lägg allt i en skål.
Häll lagen över bär/frukt och låt det marineras i minst 30 minuter.
Det blev en gnutta kvar till dagen efter och då var det ändå godare....
Matjessilltartar med creme fraiche och rödlök
Det har varit en rejäl matvecka för mig + sång, fiol och vattenplask så bloggen har fått vila i flera dagar. I onsdags hade jag middag med kompisar och nu har vi haft middag både fredag och lördagkväll. Det är ju jättekul för jag trivs i köket men tiden bara susar iväg. Här kommer en av förrätterna som jag hittat i min "Krogbok från Salt & Sill". Jag dubblade receptet och serverade hårdbrödet vid sidan om och plussade dit lök och creme fraiche istället för friterade lökringar.
MATJESTARTAR 6-8 bitar
1 stor finhackad gul lök
2 msk smör
3 burkar matjessill
2 msk finklippt gräslök
1 rågad msk creme fraiche
2 tsk dijonsenap
salt och peppar
1. Bryn den hackade löken i smör och låt den kallna.
2. Skär sillen så smått du kan och blanda med det övriga och den kalla löken.
3. smaka av med salt och peppar.
4. Forma röran till små puckar eller ägg och servera med tillbehören.
Tillbehör:
fäbodknäcke eller något liknande
lagrad ost
creme fraiche
hackad rödlök
dillvippa
design Christoffer Anderton
Till helgen ska jag till Stockholm på matmässa "Det goda köket" , jättespännande!
Nu blir det en matbloggarträff också på lördagen mellan kl 10-14, hoppas det kommer många.
Här kan man anmäla sig!
Rödbetsallad med fetaost
Jamen vad mörkt det blev snabbt, det kostar att få en ljusare morgon! Vilken härlig dag det varit idag, det är ju skollov så vi har varit ute med fritidsbarnen hela dagen. Ni förstår väl att jag har världens bästa jobb! Nu känner jag mig lite husken så det blir ingen kvällspromenad utan soffan, filten, tekoppen och tända ljus. Det är ju inte helt fel med mörker heller.......
En eftersläntare kommer här som vi åt tillsammans med kött och ugnsrotsaker i helgen. Undrar ni om jag aldrig ledsnar på ugnsrotisar? Svar nej, men det kanske blir som med nudlar och wok som vi åt flera gånger i veckan för typ ett år sedan och nu aldrig. Det kanske är dags att damma av nudelpaketen och asienkryddorna?! Jag har ju förresten äntligen köpt en kryddkvarn så jag kan göra tacomix och curryblandningar så nu får morteln vila.
RÖDBETSALLAD MED FETA
5 rödbetor
1 dm zucchini
150 g fetaost
1 näve pistagenötter/valnötter/hasselnötter
citronolja
honung
salt och peppar
* Tvätta rödbetorna och koka dom i saltat vatten tills de är mjuka (30-45 minuter)
* Låt betorna svalna lite och kläm sedan bort skalet, handskar om du har fina fingrar!
* Klyfta betorna fint, strö över zucchinin och osten i bitar.
* Ringla över citronolja och honung och krydda.
* Strö över nötter av något slag.