Pulled pork med goda tillbehör

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Börjar ni bli less på den här långkokta barbequegrisen?
Har du inte provat än så kanske du också blir fast  för det är verkligen god och lättsam mat och det blir ju lite tacokänsla om man har lite plock till.
Det passade superbra med kål och lök till!
Jag blev igångtriggad av Lisa som trodde jag lagt enris på toppen i grytan (men det var en grov timjankvist) så jag älgade väl ut och hämtade enekvisten och den fick gå med istället.
Det blev den godaste pp:n hittills och vem vet det kanske var enen.....
 
 
 
PULLED PORK enklaste receptet om
 
1 fläskkarré på dryga kilot
1 flaska barbequesås ca 500g
1 lök
2 klyftor vitlök
 
1. Lägg köttet i en gryta/ugnsform med lock, tippa över såsen och lägg lök och vitlök på toppen.
 
2. In i ugnen med lock på i 5-7 timmar (peta ner löken efter ngn timme) tills köttet är mjukt och faller isär.
 
3. Dra isär köttet, smaka av såsen (mixa den om du vill ha en slät sås) och servera med "plock" som du gillar.
 
 
 
 
Här kan du låta fantasin flöda ihop med kålen...både kryddor och rotsaker....själv hade jag ingen...fantasi alltså men det var så många andra smaker i den här middan` så jag blev nöjd ändå med en neutral kålsmak.
 
 
COLE SLOW
400g finstrimlad vitkål
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
3 msk hackad persilja
1 tsk salt
vitpeppar
 
1. Strimla kålen, strö över saltet och låt det dra i en kvart tills kålen mjuknat.
 
2. Rör i de övriga ingredienserna, smaka av med kryddor och låt den stå ytterligare en stund innan du ska äta den.
 
 
Lova mig att ni inte hoppar över "lökpickleriet" för det är såååå gott!
 
PICKLAD LÖK
2 rödlökar, medelstora
2 msk ättika 24%
4 msk socker
6 msk vatten
färsk chili eller en nypa torkade flakes
 
1. Koka upp ättika, socker och vatten och häll det över den skivade löken.
 
2. Strö över chili och låt löken kallna i lagen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Smaka på Västernorrland och Årets Kock i Kramfors

 
 
Polkabetor skivade tunt på mandolin, droppa över en god olja, creme fraiche med riven pepparrot och toppa med kapris och det blir en fin förrätt.
 

Rotsaker i ugnen med god olja på, kryddiga korvar (sremska) och fina purjobitar fick steka med på slutet.
Creme fraiche med vitlök och hackade örter är gott till.
 
 
Det var en riktigt rolig "matdag" i fredags med många trevliga människor, mycket god mat att provsmaka och köpa med sig hem. Japp, rätt gissat jag köpte polkabetor!
Såklart var det spännande med kocktävlingen och hjälp vilka rätter de lagade, riktigt "finlir" kan jag lova.
Jag fick ju lära mig lite nytt också för det var flera intressanta seminarier bl.a "Klimatsmart mat" och summan av den kardemumman är att vi borde äta mera grönt och dra ner på köttet och hoppa över att handla mat som "flygits" till butikerna.  "Den offentliga maten" om hur det faktiskt inte alltid blir dyrare med mat till barn, sjuka och äldre som lagas från grunden med bra lokala råvaror men att det måste finnas de som orkar jobba med upphandlingsbiten. I Kramfors kommun har man kommit en bit på väg och lyckats handla vissa produkter lokalt trots krånglet kring upphandlingsavtal, Västernorrlandsgården är en portal där några producenter från länet finns med.
 
 
Behöver jag säga att det här var den godaste Brie jag ätit........
Den kom från Häggby Gård i Härnösand och heter Sandsten.
 
 
Kul att det var en mathantverkare från Ånge på plats med Älgört och granskottsprodukter!
Jag köpte glögg för snart är det adventsmys.
 
 
 
 
Högakustenhonungen med lime var riktigt god!
 
 
 
 
Stig Tjernberg pratade varmt om lokalt kött, små slakterier och att kunna sälja direkt till kunden utan svängen förbi grossistjättarna.
 
 
 
Efter att 8 kockar lagat fantastiska rätter i flera timmar var det dags för juryn att smaka och bedöma.
Nej jag är inte avundsjuk alls!
 
 
 
Fyra glada kockar gick vidare till finalen i Stockholm 7 februari.
Kul att norrlandspojkarna Backeus och Fastén gick vidare!
 
 
Fjolårets vinnare Daniel Räms bjöd på morotpuré, sotad biff, kryddig sky och rostade solroskärnor.
Tror ni att jag kommer apa efter detta eller???
 
 
 
 
Måste erkänna att jag haft en liten negativ bild av Santa Marias kryddor men de har faktiskt massor av "rena" kryddor utan konstigheter och några riktigt goda "kryddkvarnar".
Nej jag har inte fått några gratisprodukter!
 
Stort tack till Sofie som bjöd in mig till den här dagen!
 
 
 
 
 
 
 

Wok med kassler

 
Snabbfixad middag och ändå snabbare om du har frysta wokgrönsaker som är ett bra alternativ tycker jag. På min lediga dag idag har jag såsat på här hemma, bakat måååånga bullar vilket var en evighet sedan och blivit bjuden på tacos hos svärmor och det var supergott! Jag ska slöa vidare bara och har riktigt dåligt samvete, ingen prommis idag och hoppat gympa både igår och idag, hur ska det här sluta???? Kroppen vill vila och jag vill vara på topp på fredag för då är det ett roligt matevent i Kramfors som jag är inbjuden till och verkligen vill åka på. En spännande tävling "Årets Kock 2014"  kör "sista chansen" då 8 kockar tävlar om 4 platser i finalen och dessutom massor av "Västernorrlandsmat"  och intressanta föreläsare.
En kväll i soffan och titta på "Bonden" borde vara bästa uppladdningen!
 
 
 
WOK med kassler och nudlar 4 port
300g kassler
2 paprikor
1 liten zucchini
1 rödlök
2 klyftor vitlök
1 tumme ingefära
1 chili eller en nypa torkade flakes
olja till stekningen
salt och peppar
nudlar för 3- 4, ca 250 g
 
1. Fräs grönsakerna och kasslern i omgångar i het panna och krydda. Låt vitlök, ingefära och chili fräsa med i sista pannan och blanda om allt väl.
 
2. Koka nudlarna, lägg dem i botten på ett serveringsfat och toppa med grönsakerna och kasslern.
    Servera med woksåsen!
 
 
WOKSÅS att ringla över
 
1,5 dl sweet chilisås
1/2 citron, saften
1 msk japansk soya
1 msk fisksås
1 msk finriven ingefära
 
Blanda ihop, smaka av och servera kall!
 
 

Rimmad torskrygg med rödbetor, brynt smör och kapris

 
Det här är nog den godaste torskrätten jag vet....ok det är fantastiskt gott med pepparrot och ägg till firren också. Min mamma bjöd oss på det här förra veckan och hon är så himla duktig att laga mat min mamma.
Torsken blir extra god om du hinner rimma den!
 
 
 
RIMMAD TORSKRYGG 4 port
 
600g torskrygg eller torskfilé
 
 
SALTLAG till torsken, blanda och låt fisken ligga där i ca 1 timme
1/2 liter kallt vatten
1/2 dl salt
1/2 dl socker
 
 
 
KOKA RÖDBETORNA
1 medelstor beta/portion i saltat vatten tills de är mjuka men med lite "motstånd" ca 30-40 min.
 
 
KOKA POTATIS
 
 
KOKA IHOP 1/2 liter vatten, purjo eller lökbit, lagerblad, salt och kryddpepparkorn i några minuter och låt sedan fisken sjuda i  5-7 minuter.
 
 
BRYN SMÖRET   30 g / portion sakta tills det blir ljusbrunt och får en nötig, knäckig smak och ringla det över torsken.
 
 
KAPRIS  ska det också vara, det blir en härlig brytning mot smöret och betorna.
 
 
Vi fick lite plock före maten också!
 
 
 

Oströra med cognac och kummin

 
Ja det här blev dagens lilla middag! Nejdå den här röran ska ätas på bröd tillsammans med soppa imorgon kväll samtidigt som jag vinner storkovan på vinlotteriet! Jag har läst någonstans att man kryddat mögeloströror med cognac och kummin så det blev ett smaktest och jag gillade det, fast det är såklart gott utan cognac också.
Vill du ha starkare mögelost så minska på "phillaosten".
Nu är det final i "Kockarnas kamp"!
 
 
OSTRÖRA
150 g blåmögelost av något slag
400g philadelphiaost
1 msk cognac
1 tsk mortlad kummin
salt och peppar
 
1. Riv mögelosten och blanda med det övriga, smaka av om du vill ha mera smak av cognac och kryddor.

Maränger med choklad och nötter

 
 
 
 
 
 
 
Har du äggvitor över så gör ett gäng maränger vettja, det här receptet går att dubbla, trippla och kvartla ( inga riktiga ord det där va men ni fattar)
Det funkar att göra bottnar också om du är tårtsugen, perfekt att bara servera med grädde, glass, bär eller frukt och de håller dessutom länge men det är ingen risk att de blir liggande, jag lovar!
Receptet hittade jag hos Kanelkakan.
 

MARÄNGER MED NÖTTER OCH CHOKLAD

 

1 dl äggvita (ca 3 äggvitor )

1 dl strösocker

1 dl florsocker

 50 g nötter

 50 g mörk choklad

 

 

1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft eller 150 grader i en vanlig ugn.

 

2. Rosta nötterna i en torr stekpanna och gnugga bort så mycket skal som det går, grovhacka nötterna.

 

3. Smält chokladen i micron och låt den svalna lite.

 

4. Vispa äggvita och strö i sockret tills du har en fast marängsmet, sikta ner florsocker och vispa slätt. 

 

5. Vänd ner nötterna i marängen och sedan chokladen, blanda inte så noga nu smeten ska vara melerad.

 

6. Klicka ut på bakplåtspapper eller spritsa och grädda tills marängerna känns lätta, ca 50-60 min

 

 

Härlig höstfredag!

En perfekt dag att sluta tidigt så det blev en långpromenad när jag kom hem och sedan hamnade jag här vid datorn och "bloggeriet", undra om man borde gjort något annat? Typ städa eller något annat fredagsnyttigt? Det hinns nog med en annan dag, tänder några ljus nu istället.....undra om det finns ljus med Ajaxdoft...

Trevlig helg mina vänner!

 

 

 
 
 
 
 
 

"Drunken pasta" med bacon och västerbottenost

 
En tjej på jobbet som varit i Rom triggade igång mig rejält häromdagen då hon berättade om en fantastiskt god pastarätt med getost och pancetta och där pastan blivit kokt i vin. Tror ni jag kastade mig ut på nätet direkt när jag kom hem eller? Japp ibland är jag snabb! Där fanns massor av recept med rött vin men jag blev inte så sugen när jag såg bilderna, jag hittade ett med vitt vin som jag nästan följde (det är stort det!). I brist på getost och pancetta så tog jag bacon, västerbottenost,  lite tomater och timjan.
Mumsigt tyckte vi och tack Lisa för tipset!
 
DRUNKEN PASTA 3 port
225 g okokt pasta, ungefär då
2 klyftor vitlök
färsk chili eller en nypa torkade flakes
1 msk olivolja
4 dl vitt vin
2 dl grädde
2 dl riven lagrad ost, Västerbotten, präst eller liknande
kokvatten från pastan
1 paket bacon
6-8 körsbärstomater i klyftor
salt och nymalen svartpeppar
 
 
1. Stek baconet, lägg det åt sidan och koka pastan i rejält saltat vatten.
 
2. Fräs den skivade vitlöken och chilin i baconfettet +oljan.
 
3. Slå på vinet i stekpannan och låt det koka ner till hälften.
 
4. Lägg ner pastan i vinet och låt den koka några minuter, späd med 1-2 dl av kokvattnet från pastan.
 
5. Tippa i grädde och låt pastan puttra på tills den nästan är klar,
 
6. Blanda sist ner baconbitarna, tomaterna och osten när pastan är så mjuk som du vill ha den (späd med mera kokvatten om det är för tjockt)
 
7. Smaka av med timjan, salt och nymalen svartpeppar och servera på direkten!

Torsk med rotsaker, musslor och vitvinssås

 
 
 
Testa det här även om du inte gillar musslor, ta räkor eller kräftstjärtar istället för det blev grymt gott!
 
 
TORSK, allt i en form 3-4 port
400g torsk, lax eller den fisk du har
1 burk konserverade musslor eller 150g skalade räkor
4-5 potatisar
2-3 morötter
1 fänkål
olja eller smör till stekning
salt och peppar
 
ÖRTSMÖR
75-100g mjukt smör
1 klyfta vitlök
2 msk hackade örter av något slag t. ex timjan, rosmarin och "fänkålsdillen" / 2 tsk torkade
1/2 citron, skal och saft
1 nypa salt
 
Sätt ugnen på 175 grader!
 
 
1. Skiva potatisar och morötter tunt och råstek några minuter tills de fått färg.
 
2. Ta bort rotstocken på fänkålen, skiva den och låt den också fräsa med i pannan, krydda.
 
3. Lägg grönsakerna i en ugnsform (tippa i buljongen från musslorna) och kör de tills de nästan är klara.
 
4. Dela fisken i bitar, salta och peppra och lägg dem på grönsakerna.
 
5. Vispa ihop kryddsmöret och lägg en klick på varje fiskbit.
 
6. In i ugnen med formen, lägg dit musslor/räkor efter 5 minuter och kör rätten i ugnen tills fisken är klar och skaldjuren varma ( 8 minuter tog det för min firre).
 
 
 
 
Det blev en "slarvvariant" av vitvinssås till det här, utan lökfräs och reduktion men den blev riktigt god ändå. Såklart kan man klippa ner något grönt däri om man vill men du får inte glömma örtsmöret i botten på fiskformen....tillsammans med vinsåsen mmmmmums!
 
 
 
VITVINSSÅS
3 dl grädde
1 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
nymald vitpeppar
 
Jag kokade ihop såsen i en kvart ungefär tills den blev lite "simmig" men red av såsen om du vill ha den tjockare.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Marinerad kyckling med soltorkad tomat, basilika och parmesan och en örtsås

 
 
 
 
 
Jag har haft matfix för ett stort gäng i helgen och gjorde bl.a den här kycklingen med en örtsås (som inte är med på bilden). Kycklingen ska ligga färdigstekt och gojsa i marinad ett dygn innan den serveras och det är perfekt om man ska laga mycket till en buffé. Receptet är ungefär som det här .
 
 
KYCKLING med soltorkad tomat, basilika och parmesan
1 kg kycklingfilé
salt, peppar
smör att steka i
1 dl grovt riven parmesan eller grana padano
 
Marinad:
1/2 dl vit balsamvinäger
1 dl neutral olja
1 msk flytande honung
50 g soltorkade tomater i småbitar
1 kruka basilika, strimla bladen (spara lite till garnering)
1 tsk salt
 
 
1. Bryn kycklingen, krydda och låt den gå klart i ugnen på 150 grader tills kycklingen är 70-72 grader.
 
2. Blanda under tiden marinaden.
 
3. När kycklingen kallnat, skär den i skivor och lägg den i en påse tillsammans med marinaden.
 
4. Låt den ligga i flera timmar, gärna ett dygn och vänd påsen några gånger.
 
5. Lägg upp kycklingen på serveringsfat och garnera ev. med mera tomater, basilika och riven parmesan.
 
 Servera med den här såsen vid sidan om tycker jag!
 
 
ÖRTSÅS:
2 äggulor
2 dl hackade örter t.ex timjan, oregano, rosmarin, persilja, gräslök
1/2-1 msk fransk senap
2 dl neutral olja
1 klyfta vitlök
salt och peppar
en nypa chili av något slag
honung
 
 
1. Se till att äggulor, senap och olja är rumsvarma!
 
2. Lägg allt utom oljan i en matberedare/mixer och kör några varv.
 
3. Droppa försiktigt i oljan samtidigt som du mixar tills såsen tjocknar
 
4. Späd med vatten eller lite citronsaft om den är för tjock.
 
5. Smaka av med kryddor, chili och honung.
 
 
 
Nu ska jag ut och rensa i växthuset och kasta alla blommor som frusit. På med varma kläder bara och faktiskt så är det lite mysigt!
Jag ska plocka in de sista morötterna, tomaterna och den lilla söta melongurkan!
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0