Älgfärssoppa med asiatisk smak
Nu kanske ni tror att jag gjort soppa på vårrullarna från igår? Bra nära faktiskt för jag hade lite färs över och det räckte gott till en soppa. Grönsakerna ....ja det var också samma som i vårrullarna, fantasifullt eller hur?
ÄLGFÄRSSOPPA
2,5 hg älgfärs
2,5 hg vitkål
1 stor morot
1 paprika
1 lök
2 klyftor vitlök
2-3 msk färsk grovriven ingefära
2-3 msk curry
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal
2 msk honung
3 msk pressad citron
1/2 dl fichsauce
1,3-1,5 liter buljong
3 msk olja
salt och peppar
färsk koriander eller persilja
1. Strimla grönsakerna fint och fräs ihop allt utom buljong och fishsauce i oljan.
2. Tippa i buljong, fishsauce och smaka av med salt och peppar.
3. Låt soppan småputtra några minuter och klipp mycket koriander i soppan innan servering.
Nu blir det en kväll i soffan och såklart ska jag kolla på "Halv Åtta" och sippa på något gott te!
Vårrullar med dippsås
En slödag och en trött kropp som inte ens orkar med en promenad! Hoppas att latmasken ger sig av snart för ikväll är det kör och det vill jag inte missa. Jag blev inspirerad att göra vårrullar när det lagades på "Halv Åtta" och dessutom hade jag vårrulledeg som legat i frysen ett tag. Det blev ingen kulinarisk fyllning utan det som fanns hemma och det var vitkål, morötter från svärmors odlingar, lök och älgfärs!
VÅRRULLAR ca 20 st större
2 hg älgfärs, yes jag vet att det brukar vara fläskfärs:)
2 hg vitkål
2 morötter
1 lök
2 klyftor hackad vitlök
2 msk grovriven ingefära
3 msk fishsauce
2 msk soya
2-3 msk olja till stekning
salt och peppar
Vårrulledeg, wontonpastry, finns att köpa fryst i asiatiska butiker och den är lättsam att jobba med. (Filodeg och jag kommer inte helt överens än men vi jobbar på det!)
1. Strimla morot, vitkål och lök fint.
2. Fräs grönsakerna halvmjuka och smula sedan i köttfärsen och låt den steka med.
3. Krydda med salt och peppar och tippa i vitlök, ingefära, soya och låt allt puttra ihop.
4. Dra grytan åt sidan och låt det svalna lite.
5. Tina vårrulledegen och ha en fuktig handduk över den hela tiden så den inte torkar.
6. Ta lös ett ark i taget och lägg fyllning på ena kortsidan, rulla lite, vik in långsidorna och rulla ihop.
7. Limma ihop skarven med äggvita eller maizena med vatten.
8. Fritera rullarna i olja, jag tar en vanlig teflonkastrull och en hålslev eftersom jag inte har någon fritös och det går alldeles utmärkt! Nu är ju den här fyllningen inte rå så det räcker med att få rullarna varma, bruna och krispiga.
DIPPSÅS det måste man ha! Det går att blanda lite som man vill men kom ihåg att det ska vara både starkt, sött, surt och salt. Jag härmade tjejen på tv med att blanda i finhackad gurka och då blev det krispigt, paprika skulle också funka. Har du bråttom så blir det gott med bara Sweetchilisås blandat med Japansk soya!
1/2 dl hett vatten
3 msk socker
1 tsk sambal
1 klyfta riven vitlök
2 msk fishsauce
3 msk citron eller limesaft
2 msk japansk soya
3 msk finhackad gurka
1/2 dlhackad koriander
♥ Rör ut sockret i vattnet tills det löst sig.
♥ Låt det kallna och blanda sedan i resten och glöm inte att smaka av!
Ja maten är det enda vettiga som jag gjort idag men nu ska jag tvätta av mig frityrlukten och åka till Fränsta på sång. Man blir ju pigg av sång nästan jämt så det hoppas jag på nu!
Drömrullis
Tänk att igår gjorde jag något jag aldrig gjort tidigare (jag var på ett möte som handlade om hur kulturpengarna ska fördelas framöver i Sverige), när det blev fikapaus och jag kände att samtalsgrupperna som skulle bli var överkurs för mig då smet jag hem!! Ont någonstans? Nej. Trött? Nej. Tänkte hela tiden på hur det skulle gå för Jennie på Mästerkocken? Jaaaaa. Och hon gick ju vidare!
Hörde ni att Tommy Myllymäki och hans gäng tog silver i kock VM i Lyon? Tänk om man fått se den tävlingen.....nu har ju jag haft tur och smakat hans mat, titta här får ni se.
Det var annat än min middag det, prinskorvar och tomatochostomelett!
I morgon blir det friluftsdag på skolan och jag har gjort en rullis som vi ska mumsa på då.
DRÖMTÅRTA
4 ägg(+äggvitan som blir över från krämen)
2,5 dl strösocker
1 dl potatismjöl + en gnutta mer
3,5 msk kakao
2 tsk bakpulver
Smörkräm:
100g smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
1. Vispa ägg och socker flufsigt.
2. Blanda allt det torra och vend ner det i smeten.
3. Grädda i 225 graders ugn i ca 5 minuter.
4. Strö över lite strösocker när du tagit ut kakan och tippa över den på ett rent plåtpapper.
5. Rör i hop smörkrämen och bred den på den kalla kakan.
6. Rulla ihop och skär i bitar!
Bullar med mandelmassa och kardemumma
♥ Jag gör en vetedeg efter receptet på mjölpåsen men tar riktigt smör och gör degen lite kladdig!
♥ Blanda fyllningen: 200g smör, 125g mandelmassa, 2 msk vaniljsocker, 2 tsk stött kardemumma och några droppar bittermandelolja.
♥ Jag testade min muffinsform som jag fick i julklapp och satte stora formar i den.
♥ Stora bullar blev det men nästa gång blir dom större!
Gör din egen tacokrydda!
Har du en mortel och starka nävar så är tacomixen kirrad, själv är jag svag i nyporna så jag har köpt en kryddkvarn. Bästa sättet är att titta på din favoritkryddmix om du nu har någon och plocka sedan ut de "rena" kryddorna och experimentera när du har tid. Det är jättekul!
Köp hela kryddor i storpack, finns billigt i asiatiska butiker och Eldorado har storpåsar som är bra också.
Ja det är en kombinerad krydd/kaffekvarn från tefal men det där med kaffe har jag inte lärt mig riktigt än. Förresten det kanske är idag jag ska fortsätta öva på kaffe?....har jag nu en god choklad?....mycket grädde?...koffeinfritt kaffe?......ska kolla upp det på direkten!
TACOMIX/PASTA räcker till 1,5 kg färs
2 msk spiskummin
2 msk korianderfrön
1 msk paprikakrydda
1/2 -1 tsk hot chiliflakes
1/2-1 msk socker
1/2-1 msk salt
Om du vill göra en pasta så blanda i.....
2 msk tomatpuré
2 klyftor pressad vitlök
annars blandar du ner det här i den brynta färsen!
Det behövs egentligen inget recept utan blanda och smaka dig fram!
Anna bakar semlor!
Anna gjorde världsgoda semlor igår, mums! Lätta och fluffiga bullar med mycket mandelmassejox i och så ska det va tycker ja´. Mjölmängden i receptet är inte exakt för hon ändrade vätskemängden men ha en ganska kladdig deg så blir det härliga bullar.
SEMLOR ca 25
100 g smör
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornsalt
ca. 12 dl vetemjöl
1.Smält smöret, tippa i mjölken och låt det bli 37°.
2. Smula jästen och rör ut den med mjölkblandningen.
3. Tillsätt allt det övriga men blanda hjorthornssaltet med mjölet först.
4. Kör degen smidig och låt den jäsa i ca 30 min.
5. Baka ut längder, dela sedan i bitar och rulla till släta bullar.
6. Låt bullarna jäsa 30 min, pensla med ägg och grädda i 250° 5-7 min
FYLLNING
vispad grädde
mandelmassa
inkråm från bullarna
grädde/mjölk
ev. bittermandelolja och vaniljsocker
1. När bullarna kallnat så skär bort toppen som ett litet lock.
2. Skrapa ur lite "bulle" så du får en grop för mandelmumset.
3. Riv mandelmassa (ca 1 msk till varje bulle), blanda med inkråmet+ grädde/mjölk till en mjuk massa.
4. Om du vill ha mera smak på smeten så ta lite vanilj och någon droppe bittermandelolja.
5. Lägg mandelmassan i gropen, lägg på en rejäl klick grädde, locket på och florsocker på toppen.
Tomatsoppa med tortillabitar
Oj vad vi röjt och kastat i helgen! Anna och Lisa har varit hemma och gått igenom endel av sina saker. Vi har liksom sparat ALLT sedan dom var små men nu ska här renoveras på vårkanten så förrrådet måste bli städat.
Nu har vi inte bara jobbat utan haft kul också, på fredagkväll var vi på 50-årskalas och lördag blev det dans på Eriklslund! Det känns i min "odanstränade " kropp efter en hel kväll.
Det var många förslag på middag idag men vi hade svårt att enas men tomatsoppa ville vi ha allihop. Söndagsmat? Jajamen jag har inga problem med soppa på en söndag särskilt inte när Anna bakat semlor.........
TOMATSOPPA 4 port
500g passerade tomater
1 dl tomatpuré
1 lök
2 klyftor vitlök
5 dl vatten
1 dl grädde
1 fond du chef buljong
2 tsk honung
2 tsk balsamvinäger
örtkrydda eller touch italy krydda
tabasco
2 msk olivolja
ev. salt och peppar
kryddgrönt
creme fraicheklick
1. Hacka lök och vitlök fint och fräs det mjukt i lite olja.
2. Låt tomatpurén fräsa med och tippa sedan i vatten+buljong.
3. Låt allt koka upp, tippa i grädde och smaka av med kryddor, sötma och balsamico.
4. Strö något kryddgrönt över soppan och servera gärna med en klick creme fraiche.
Jag fick en jättegod krydda i julklapp (tack Maria!) med bl.a soltorkad tomat, peppar, vitlök, och paprika som är jättegod och den finns att köpa här.
TORTILLAMACKA (eller quesadillas)
♥ tortillabröd
♥ salami, skinka eller nåt liknande
♥ riven ost
Ja du kan lägga lite tomatsås, creme fraiche, paprika, lök eller avokado emellan också men inga mängder behövs det.
1. Lägg fyllning på ett bröd och kläm ett annat på.
2. Stek i en torr panna eller i ugnen tills osten smält och bröden fått färg.
3. Om du steker i en panna så vänd med hjälp av en tallrik.
Tre små tilltugg före maten eller till drinken
Jag köpte två nya produkter från Coop Prima som vi ska testa på några vänner ikväll. Det ena var en lagrad chorizo (med ett krångligt namn) och det andra ett hårt surdegsknäcke.
♥ chorizo
♥ surdegsknäcke
♥ brieost
♥ körsbärstomat
Här är det bara att ta de ostduttar du har kvar i kylen och om smeten blir för lös så river du bara i mera ost!
Vill man att det ska se riktigt snyggt ut så hacka gräslöken finare än vad jag gjort....
OSTBOLLAR ca 25 st små
80 g chevré
150 g philadelphiaost
100g riven cheddarost
1 nypa salt och peppar
kex eller knäckebitar
fikonbalsamico eller någon marmelad på toppen
Garnering: Hackade nötter, gräslök, persilja, pepparkakssmulor, torkad frukt
1. Kör ostarna i matberedaren och ställ smeten kallt.
2. Rulla små bollar och garnera.
3. Lägg på en brödbit eller stick en tandpetare i bollen.
SMÖRDEGSINBAKADE OLIVER
1 burk gröna oliver med ansjovisfyllning (150g)
2-3 frysta ark smördeg
1 ägg
1/2 dl sesamfrön
1 tsk salt
1 tsk Touch Italiakrydda eller din egen favvokrydda
1. Tina smördegen och kavla ut den så tunt du kan.
2. Sporra rutor och vik/rulla in en oliv i varje (nyp till degen)
3. Blanda sesamfrö, salt och någon örtkrydda på ett fat.
4. Pensla varje oliv med vispat ägg och vänd i fröblandningen.
5. Grädda i 15-18 minuter i 175°.
TREVLIG HELG MINA VÄNNER!
Cocacolakaka.....
Nu blev det som en alldeles vanlig god chokladkaka men har du en skvimp dricka kvar som ingen vill ha så testa den vettja! Jag hittade receptet hos Foodelicius.
COCACOLAKAKA
3 st ägg
3 1/2 dl socker
225 g smör
2 1/4 dl Coca Cola
6 dl vetemjöl
1 1/2 msk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
4 msk kakao
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda alla torra ingredienserna och tippa det i äggsmeten.
4. Häll Coca Colan i smöret och rör till en slät smet.
5. Häll smeten i en smord/bakpl.papprad långpanna.
6. Grädda i ca 12-15 minuter.
7. Låt kakan svalna innan du brer på glasyren.
COCACOLAGLASYR:
100 g smör
4 dl florsocker
4 msk Coca Cola
1 msk vaniljsocker
1. Smält smöret till glasyren och blanda ner resten av ingredienserna.
2. Bred glasyren på kakan och strö över strössel eller kokos.
Mamma bjöd mig på middag idag för jag hann inte hem mellan jobb och spelmanslag. Turgumma är jag som fick en smarrig omelett med ost, skinka, tomater och oliver. Som om inte det skulle räcka fick jag potatisbullar som hon rivit fetaost i, det ska jag apa efter för dom var jättegoda!
Nu är det godnatt som gäller för i morgon blir det studiedag i Sundsvall med jobbet. Hoppas att det blir intressant och att det SLUTAR SNÖA!
Rökt älghjärta med pepparrotscreme
Vi fick ett rökt älghjärta i jul av Fridas pojkvän och gissa om det var gott då? Förbjudet gott ska ni veta. Vi åt det på surdegsknäcke och toppade med creme fraiche blandat med riven pepparrot och en gnutta salt. Nu har man ju inte kylen full av rökta hjärtan men pepparrotscreme passar till alla typer av rökt kött. Det blev ett lättsamt förtugg i soffan, serverat på en bräda där var och en bryter till sin egen macka. Utmärkt när det är hockey och man omöjligt kan äta tre rätter på en paus!
Mustig älggryta med svamp
Tur att jag har bloggen nu när det är en tokspännande Wallander på tv som jag vill se men inte vågar hela tiden.....här är middagsgrytan som jag bjöd svärisarna och bästa Peter på idag.....
MUSTIG ÄLGGRYTA
5-6 hg grytbitar av älg eller det du har
2 dl torkade trattisar eller 1 liter färska champinjoner
1 stor lök
2 msk tomatpuré
2-3 msk messmör
buljong+svampbuljong
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1/2-1 msk mortlade enbär
1 msk balsamvinäger
smör/olja till stekning
salt och peppar
1. Bryn köttet, krydda och puttra köttet mört i buljong.
2. Fräs svamp (blötlagd och urkramad) och lök.
3. Låt tomatpurén fräsa med och blanda ner allt i grytan.
4. Tippa i grädde och creme fraiche och låt allt puttra ihop.
5. Smaka av med kryddor och balsamico.
nu är det lite lugnare på tv.......blir fegare ju äldre man blir!
Gratäng med rödbetor, morot och getost
Några av köksskåpen har chockats idag med städning, ojojoj vad man samlar på sig och stökar till. Nu kan man öppna några skåp utan att ta skydd innan! Jag har glömt att berätta om en ny matsite, MATMOLNET som Mat-Niklas står bakom. Jag har också glömt att lägga ut flera recept där hm......det är ju det där med minnet. Läste på nätet hur fantastiskt bra det är med grönt te för minnet och då blev jag halvdarrig....jag dricker redan grönt te varje dag som en kamel!
Den här matbilden ser inget vidare ut (det gjorde det inte i verkligheten heller, mannen tog enbart kött och pommes till en början) men dagens påhitt blev jättegott, en rosa gratäng! Egentligen skulle jag bara rosta grönsakerna men fick ett ryck när jag såg all grädde i kylskåpet och tippade över en 3:a.
GRATÄNG MED RÖDBETOR, MOROT OCH CHEVRÈ 2-3 port
300g rödbetor
200g morötter
3 dl grädde
150 g chevré
2 msk olivolja (gärna med citronsmak)
timjan torkad eller färsk
salt
1. Skala rotsakerna och skär dom i småbitar.
2. Lägg i en ugnsform, jag tog en teflonpajform.
3. Ringla över olja, salt och timjan.
4. Kör allt i ugnen 200° tills grönsakerna är mjuka men har tuggmotstånd.
5. Tippa över grädden och getosten i bitar med kanter och allt .
6. Kör gratängen några minuter tills grädden kokat ihop, osten smält och allt är krämigt.
Vad konstigt det känns med en jobbardag imorgon och sedan helg igen.
Nu ska jag ta en mycket försenad morgonpromenad!
Mangosalsa med räkor
Hej mina vänner och god fortsättning på det nya året!
Hoppas att ni haft en härlig helg och är laddade för ett nytt år. Vi har varit på en trevlig nyårsfest, ungdomarna har varit hemma och igår blev det röj i garderober och skåp. Sa jag något om det vid 12-slaget eller.......nej det var äldsta dottern som drog igång allt. Vilken mess! Ni skulle bara sett, pussel, pyssel, spel och kläder i mängder, sånt som borde rensats bort för längesen. Hallå jag plockade fram en babysitter från ett överskåp och yngsta dottern är 20! Varför bor det ingen ordningsmänniska i det här huset?
När allt var undanröjt (läs:lagt i säckar och lådor) gjorde vi en mumsig middag och till förrätt åt vi den här salsan som jag älskar.
MANGOSALSA MED RÄKOR 6 glas
1 kg räkor med skal
1 mango
1/2 gurka
1/2 liten rödlök
1/2 kruka koriander
Dressing:
4 msk pressad citron
2 msk fishsauce
1 klyfta riven vitlök
chili färsk eller flakes, smaka dig fram!
2 tsk honung
1. Skala räkorna.
2. Dela, skala och skiva mangon i bitar.
3. Dela gurkan och skär i bitar.
4. Hacka lilla löken, chili och koriandern fint och blanda ihop allt i en bunke.
5. Rör ihop dressingen och slå den över.
6. Dela upp salsan i portionsglas, den blir bara godare om den får stå och dra en stund