Pesto

 
Härlig sommar vi har! Orkar ni laga mat? Knappt jag gör det men man får väl vara lite semesterlat också just nu tror jag det får bli en filtallrik till lunch.  Vi tog  en semestertripp söderut i början på semestern men nu är det hemmastök som gäller, mannen renoverar och jag planerar matfix till en fest. Gissa vem som har det roligast?
Det finns god pesto att köpa men det blir snäppet godare om man mixar ihop sin egen. Vi åt peston på rostade baguettskivor som lite plock före maten tillsammans med kronärtskocksröra och tomatsalsa .
Förresten så mixade jag bara kronärtskockorna och rörde ner färskost med vitlök och örter. Men jag slipper visst "laga" fil till lunch, känner ett os från köket......mannen steker hamburgare!
 
 
PESTO
5 dl basilikablad
1 klyfta vitlök
2 msk rostade pinjenötter/pumpakärnor, tog lite av varje
1 dl kallpressad rapsolja eller olivolja
1 dl riven parmesan eller någon annan stark ost
en gnutta citron eller några droppar vinäger
salt, vitpeppar
 
Mixa ihop allt utom osten, rör ned osten och smaka av med kryddor.

Moules frites

 
 
 
 
Men hur gott är det inte med musslor då? Jag åt så goda musslor på East i Stockholm med chili och koriander och det har blivit min favorit men det klassiska är ju med vin, vitlök, grädde och persilja. Nu la jag till morot och fänkål och det blev inte sämre.
Ja sen blev man ju bjuden på musslor i Belgien för några år sedan och fick lära sig hur riktiga Moules Frites ska ätas! (tack Marianne)
 
 
MINA MUMSIGA MUSSLOR
1 kg musslor
1 fänkål
1 morot
1 liten lök
2 klyftor vitlök
1/2 chili eller en nypa torkade flakes
salt
3 dl vitt vin
3 dl grädde
2 dl hackad koriander eller persilja
olja
 
 
 
1. Tvätta musslorna noga, jag lägger dem i vatten i diskhon, ryck bort "skägg" och kasta de som är trasiga eller öppna.
 
 
2. Dela och strimla grönsakerna och fräs de i några minuter i oljan utan att de tar färg, salta.
 
 
3. Tippa i vinet och låt det koka ner lite.
 
 
4. Lägg försiktigt i musslorna, vänd runt några gånger, tippa i grädden och på med locket i några minuter bara tills musslorna öppnat sig.
 
 
5. I med hackad koriander eller persilja och servera direkt!
 
 
 
 
 
 
MAJJO
2 äggulor
1,5-2 dl neutral olja
pressad cutron eller en skvimp vinäger
salt, vitpeppar och en liiiiten nypa socker
 
 
1. Se till att äggulor och olja är rumsvarma!
 
2. Vispa gulorna och droppa sakta i oljan under vispning tills det tjocknar,
 
3. Smaka av med syra och kryddor.
 
 
 
POMMES ska det vara till musslorna, skär potatis i stavar och kör i ugnen med rejält med olja på högsta temperatur!
 
 
 
 
 
 
 

Bulgursallad med lammkorv

 
Det här blev riktigt gott det hörrni och gillar man inte lammkorv så ta vilken korv som helst eller kyckling!
Godast är det att salladen ljummen tycker jag och med en klick yoghurt eller creme fraiche med vitlök.
 
 
♥  Koka bulgur för 2 i buljong och när den är klar vänd ner....
 
♥ 1 dl hackad koriander, persilja, basilika eller gräslök
 
Fräs under tiden:
 
♥ Korv, 1 per portion
 
♥ Paprika, 1 liten
 
♥ Broccoli, en rejäl näve
 
♥ Rödlök, 1 liten
 
♥ Salt, peppar, lite färsk chili eller torkade flakes
 
 
 

Vi grillar på!


 
 
Nu har jag semester och firade i förskott häromdagen när jag var grillsugen, ja man kan hitta tillfällen att äta gott liksom!
 
De där små svamparna och Angelopaprikorna blev grymt goda till köttet. Jag blev inspirerad hos Remsan som grillat en massa små tapas. Planen var att bara göra vegetariska rätter på grillen men köttsuget slog till ändå och jag skivade en älgstek som fick en snabb rubb av kryddor bara och sen på grillen.
 
Fyll champinjoner och paprikor med någon smaksatt färskost, jag strödde riven Norrglimt på toppen,
Lite meckigt att fylla paprikorna men jag tog en sprits.
 
 
 
 
Färskpotatis som är kokt blir så god i wokpannan på grillen med olivolja, hackad rosmarin och salt.
 
 
 
 
 
Grönsalladen fick lite smulor av getfärskost med honung (tack Lisa för den), pumpakärnor och små gurkörtsblommor.
 
I kväll så blev det en sväng till Ytterturingen på Wilmas café, mumsigt och en titt i inredningsboden Peak youhome , himla trevlig och fin start på semestern tycker jag!
 
 
 
 
 
 

Torskpaket på grillen!

 
Här kommer en "mantagervadmanhaverrätt" det mesta funkar att lägga i, kom ihåg att krydda rejält bara!
I morgon blir det Borgsjön runt med några kompisar och på söndag drar jag och några spelemän till Delsbo på stämma.
Må solen skina, skavsåren hålla sig borta och fiolfingrarna va` flinka!
Ha en trevlig helg mina vänner!
 
 
DUBBLA FOLIEARK FYLLDA MED:
 
♥ Skivad kokt potatis
 
♥ Finhyvlad morot och fänkål (mandolin är perfekt)
 
♥ Rödlök, purjo,  salladslök eller lite av varje
 
♥ 130-150 g rå fisk/person
 
♥ Citronsaft, salt och peppar på fisken
 
♥ 1 msk riven pepparrot/person
 
♥ 1 msk kapris/person
 
♥ 2 msk dill i varje paket
 
♥ 1 skvätt vitt vin eller mera citronsaft
 
♥ Hyvlat smör på toppen, gissar på 25g per paket
 
♥  salt och peppar, det krävs en hel del!
 
 
Hoppsan här såg lilla fjuttgrillen stor ut!
ca 15 minuter på het grill med lock
 
 
 Bara att äta direkt ur folien, vi klickade på creme fraiche med mycket riven pepparrot i !
 

Pepino med skinka

 
Pepinopremiär i mitt kök! Jag blev nyfiken när den låg där i fruktdisken på coop och vips låg den i korgen. Nu var det ingen smaksensation direkt en rätt menlös smak men tillsammans med skinkan blev det ett gott litet tugg och efterråt kom jag på att lite smulad getost hade varit guld på toppen!
 

Rabarbermums!

 
 
Den här efterrätten bjöd svägerskan Maria på i midsommarhelgen och den var så syrlig och fräsch och visst blir det extra gott när man serverar i en liten kopp eller i ett glas? Jordgubbar skulle det vara i receptet men det funkade fint med daimbitar också. Man kanske ska skynda sig att sno lite rabarber hos svärmor och frysa in innan de blir för tjocka och träiga! Jag har inte gjort någon rabarberdricka än heller......och den här marmeladen vill jag provsmaka.
 
 
 
MUMSIG RABARBERDESSERT med lemon curd

500 g rabarber

2 1/2 dl strösocker

2 krm Bourbon vanillapulver eller 1 urskrapad vaniljstång

3 dl vispgrädde

2 dl turkisk yoghurt

2 dl lemon curd, köpt eller hemgjord

10 delade jordgubbar

myntablad

 

 

1. Skär rabarbern i bitar, lägg i en kastrull med socker och vanilj och låt det koka upp under omrörning.

 

2. Låt det sjuda utan lock å svag värme tills vätskan som bildas kokar ihop så det tjocknar, låt rabarbern svalna och kyl den.

 

3. Vispa grädden, blanda i yoghurten och kyl ett par timmar.

 

4.Varva kompott, gräddblandning och lemon curd i små glas och toppa med en delad jordgubbe och ett myntablad.

 

 
 
 Den här efterrätten bjöd Lisa och Anna på men jag hittar inte receptet, återkommer med det!
 
 

RSS 2.0