Lertallrikasill.....

...... ja det fick jag ibland som liten och som så mycket annat var det ingen hit då men nu är det precis tvärtom. Godast blir det med de stora salta sillfilleérna som säljs i hinkar som både går att steka, koka eller lägga in. Kom ihåg att lägga dom i vatten några timmar innan bara så du inte törstar ihjäl.
Lätt som en plätt,  i en tallrik (som inte måste vara av lera) eller form bara och  på potatiskastrullen medan päran kokar!




LERTALLRIKASILL

♥ Hacka lök och purjolök och lägg i botten på tallriken/formen.

♥ Lägg sillen på löken, strö över dill och klicka på ca 25 g smör  /sillfilé.

♥ Koka upp potatis och ett ägg/ filé,  sätt tallriken på och täck med ett lock.

♥ Plocka upp äggen när de är kokta och när potatisen är klar då är sillen också klar.

♥ Hacka ägget och strö det över sillen.





Jag är med och tävlar om en MUURIKA för en sån vill jag gärna ha och eftersom en av fjällvandrarkompisarna är stark som en oxe så kommer hon såklart att bära den upp på fjället ....... eller så lagar vi innan vi vandrar på höjderna!

Kolla in HÄR om du också är tävlingssugen.


Fridas morotsbullar



Jag fick hyra in en gästbloggare idag eftersom mina ät och smaklökar tagit långledigt. Nejdå hon behövde inte alls hyras det var hennes egen ide att kliva upp tidigt och baka och köket var ju ledigt!

FRIDAS MOROTSBULLAR
50 g jäst
50 g smör
5 dl vatten
2-3 rivna morötter
2 tsk salt
3 msk honung
ca 6-8 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt

1ägg
solroskärnor/linfrön

1. Smält smör, tippa i vattnet,  låt det bli fingervarmt och rör ut det i den smulade jästen.

2. Blanda i de rivna morötterna, salt, honung och det mesta av mjölet.

3. Kör degen några minuter i maskin eller med elvisp tills den släpper från kanten men är något kladdig.

4. Låt degen jäsa ca 45 minuter i bunken.

5. Baka ut bullar, lägg på plåt och låt de jäsa 20-30 minuter till.

6. Pensla med uppvispat ägg och strö på solroskärnor eller linfrön.

7. Grädda i 225° i ca 10 minuter.


Falsk potatisbakelse



Det verkar kanske som den här bloggen blivit en bakblogg men så är det inte, det kommer matrecept framöver! Jag tog med den här kakan förra helgen när vi var till Storhogna med några kompisar. På vägen upp stannade vi och åt på Rätans Wärdshus och det ska vi göra om för det var fräsch och jättegod mat!

FALSK POTATISBAKELSE
4 ägg
4,5 dl strösocker
200 g smör
2½ dl mjölk
6 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver


Smörkräm:

200 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

3 dl vaniljkräm

Topping:

Grovriven mandelmassa
Kakao




1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Vispa ägg och socker fluffigt.

3. Smält smör,  tippa i mjölken och blanda i äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned i smeten.

5. Grädda i smord /plåtpappersklädd långpanna i ca 15-20 minuter (jag tog en mindre långpanna för jag ville ha höga kakor)

6. Låt kakan svalna.

7. Rör ihop smörkrämen och blanda den med vaniljkrämen och bred krämen på den kalla kakan.

8. Grovriv sedan mandelmassa över krämen och sikta över kakaopulver och skär kakan i bitar.

Hallontäckt vit chokladmousse



Här lagas just inget alls för jag har ingen aptit och det hör inte till vanligheterna!
Ni får en efterrätt som jag gjorde för några veckor sedan som var väldigt lätt att göra. Har du inga hallon så är det lika gott med en chokladsås på toppen också, choklad är ju aldrig fel!

Hittade ett recept på studentkrubb som jag testade, inte så tokigt alls!

HALLONTÄCKT VIT CHOKALDMOUSSE

150 gram vit choklad
150 gram hallon
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl kesella
½ dl socker




1. Smält chokladen i micron eller i vatten bad.

2. Vispa grädden fluffigt.

3. Tippa i kesella och den smälta chokladen i grädden och r
ör om.

4. Fördela smeten jämnt i  fyra glas och låt stelna i kylen i minst 30 minuter.

7. Tina upp hallonen och mixa  ihop hallonen med sockret.

9. Täck moussen med hallonsåsen.

10.Mumsa och njut!

Laxrullar med ost och pepparrot



Nix det här har jag inte lagat idag men jag har några gamla recept liggande och det är ju tur eftersom jag är inne i en flängperiod nu och kommer hem runt tiotiden på kvällarna. Jaaa jag vet man väljer och planerar sitt liv själv, nu har jag stoppat i mig lite ägg och bacon och nu kommer gympaskjutsen!


LAXRULLAR MED PEPPARROT

300g rökt eller gravad lax
200g färskost med pepparrot
2-3 msk riven pepparrot
dillvippor

1. Lägg den skivade laxen omlott på en bit plastfolie som en rektangel.

2. Fördela osten över fisken och rulla ihop med hjälp av folien till en rulle.

3. Lägg den i frysen tills den stelnat och såklart kan du låta den ligga tills den dag den ska ätas.

4. Skär i bitar och strö över mera pepparrot och garnera med dill.

5. Servera på en bit knäcke eller kavring.

Creme brulee



Ja tänk att vi fick en varsin brännare i julklapp mannen och jag och tänk vad svårt det är att använda dom när ingen fyllt dom med gasol!! Men den stora brännaren i garaget den kan man lita på, jag borde tagit en bild på "bränneriet"!
Inte den godaste efterrätt jag vet men eftersom de andra mmmmmmade och tyckte det var gott så fick jag erkänna att det inte var så tokigt ändå.

Lätt med en kall efterrätt att göra i förväg och bara(???) bränna av när man ska äta den.

Receptet knyckte jag  på recept.nu  det är väldigt stora portioner tycker jag men ibland vill man ju ha mycket efterrätt!




Arraksbollar



Har du några julkakor kvar eller någon misslyckad mjukkaka eller bara några kakor du tröttnat på? Jamen kör då allt i en matberedare till smulor och gör sedan en sats chokladbollar, dutta i arraksessens eller riktig punch eller någon likör du gillar och mixa ihop allt! Blir det för stabbig smet så tippa i lite kaffe, den ska vara något geggig så det fastnar rejält med chokladströssel.

Har du mycket ork så gör dammsugare av smeten.

Var försiktigare med karamellfärgen än jag....... ta på er solglasögon och kolla in receptet här.

Ha en toppenhelg mina vänner för det ska jag ha!

Paj med salamie och brie




Ja egentligen är det ingen vanlig paj utan en LCHF paj med en omelettbotten. Om jag är en LCHF-are ? Neeeej bara ibland och just nu är jag en HCHF -are, mycket av allt om man så säger!

Receptet hittade jag hos Milla och du kan fylla pajen med vad du vill, jag la till lite mera fyllning och nu undrar jag om jag inte gjort en sån här och fyllt med ansjovis och lök en gång typ Jansson?

Taaa daaa här var den eller faktiskt dom!






PAJBOTTEN 4-6 port
4 ägg
1 dl grädde
2 msk smör.


♥ Sätt ugnen på 225°.

♥ Vispa ihop ägg och grädde.

♥ Smält smöret i pajformen och häll i smeten.

♥ Grädda till skalet fått en torr yta och fått färg.






FYLLNING
200g brieost
100g salami
1/2-1 paket stekt bacon
4-5 soltorkade tomater
1 liten rödlök
1 näve ruccola, spenat eller lite färsk basilika

♥ Lägg osten i botten och lägg sedan på resten av fyllningen.





TOPPING
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
2,5 dl riven ost med smak

♥ Blanda ihop toppingen och toppa pajen jämnt med den.

♥ Grädda i ca 15-20 minuter.


Det kändes hårt att stoppa dom här i frysen för de luktade väldans gott.....men de ska ju plockas upp framöver

Äppelkaka i långpannan




Det känns en gnutta höstigt att göra äppelkakaka men jag hade några påsar med fina äppelklyftor i frysen och eftersom jag ska fixa fika till spelemännen imorgon så bidde det en äppelkaka. Receptet tog jag hos Tre tjejer i köket och nu såg jag att det var ganska likt mitt eget. Det behövs ingen vaniljsås till den här kakan men det blir inte fel heller.....


ÄPPELKAKA i långpannan
4 ägg
5 dl strösocker
200g smör
2 dl mjölk
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
5-6 äpplen
4 msk socker
4 tsk kanel


1. Smält smöret och under tiden kan du skala, kärna ur och klyfta äpplena.

2. Vispa ägg och socker poröst och blanda i mjöl och bakpulver.

3. Tillsätt mjölk och det avsvalnade smöret.

4. Häll smeten i bakplåtspapperklädd långpanna.

5. Vänd äppelklyftorna i socker och kanelblandningen och fördela dem i smeten.

6. Grädda i ca 25 minuter i 200 grader och skär upp kakan i bitar när den svalnat.


Heta räkor




Men idag blir det en skön innedag tror jag, det över 30 minus imorse så jag har ingen längtan ut direkt. Har flyttat ut hela frysboxen (efter tips från fb) och frostar av den, passar ju fint en griskall dag som denna och tänk vad man hittar grejer!

Det blev räkor till middag igår och jag gillar räkorna som dom är med bröd, sallad och en skagenröra men ibland vill jag ha lite mera smak. Det är perfekt att göra så här om man vill tina räkorna snabbare. 


Till 1/2 kilo räkor,  fräs i stekpannan:

2 klyftor hackad vitlök i 2-3 msk olja, lägg i.....

1-2 tsk sambal och rör runt

2-3 msk ketchup eller tomatpuré

2-3 msk vatten och en nypa salt

låt sedan räkorna fräsa runt hastigt och lägg dom och såsen på ett fat...vänd runt 1 dl dill eller koriander och ställ räkorna kallt en stund om de hunnit bli varma.



Är du mera räksugen? Klicka på bilden så får du receptet!




HETA RÄKOR MED SAFFRANSAIOLI






FRITERAT SEAFOOD OCH HET DIPPSÅS








HET RÄKSÅS







RSS 2.0