Pasta med ost och svampsås
Jamen vad blir det här för recept tro...... hmmm men såsen räcker till 2!
♥ Koka pastan
♥ Fräs 1 rejäl näve torkad, blötlagd och urkramad svamp eller stek 8 skivade champinjoner i smör.
♥ Rör ned 100g färskost/mjukost av något slag
♥ Tippa i 2 dl grädde, 1/2 svampbuljongtärning, krydda med svartpeppar och låt såsen koka ihop.
♥ Smaka av med salt och peppar och strö över finstrimlad salladslök/purjolök och persilja.
Ja sedan är det bara att mumsa såsen tillsammans med pastan!
Kokoskakor
En enkel liten kaka till helgen kanske.....nej gör stora så behöver man bara ta en!
Det blir liksom bountykänsla med choklad och kokos tillsammans.
KOKOSKAKOR
1,5 dl strösocker
2 ägg
50g smält smör
200g kokos
100g grovhackad mörk choklad
1. Vispa ägg och socker och rör sedan ned smör och kokos.
2. Vänd sist ned den hackade chokladen och låt smeten vila kallt i 15 minuter.
3. Forma smeten i handen till toppar, stora eller små det du gillar bäst ( lite kletigt är det )och lägg på plåtpapper.
4. Grädda i 175 grader tills kakorna får lite färg!
Blåbärssås
Här får ni en god vinsås med sötma och rejäl smak av blåbär, kalasgott till vilt kött. Jag blev lite småsur i fjällstugan i helgen när jag tinat en bit älgfilé men filén var en tillknölad färspåse! Men biffarna blev helt ok med en gräddskvimp, lite färskost, tomatpuré, enbär och timjan.
BLÅBÄRSSÅS
1,5 dl strösocker
0,75 dl balsamvinäger
1 dl rött vin
3 msk viltfond
2 dl blåbär
smörklick
1. Smält/karamellisera sockret i en stekpanna men det ska inte brännas.
2. Tippa i vinäger+vin och nu "krackar" det till i pannan men ta det lugnt sockret smälter.
3. När sockret smält så skvimpa i fond och lägg i bären och låt såsen koka ihop tills den tjocknar lite.
4. Sila såsen och pressa bären genom silen, runda av såsen med en smörklick.
Alltså hösten är här och visst känns det ok? Vi gick några turer i helgen och det är så himla härligt men snö och backar smäller ändå högre, snart så.......
Pulled Pork med grönsaker i tunnbröd
Långstekt, "dragen gris" som fått ligga inne i ugnen med goda grejer i många timmar är ju poppis att laga nu och mat som sköter sig själv är aldrig fel. Jag har sett att det finns färdigt att köpa också men jag har inte smakat det. De gånger jag lagat det här har vi ätit med tortillabröd i tacostil med grönsaker, den heta såsen från köttet och naturell creme fraiche.
Har du sett alla kryddor från Herbaria? Det finns många som ser spännande ut men jag har bara testat Cajunkryddan och den passade perfekt till det här. Det funkar med andra smakrika kryddor annars, chili av alla de slag, spiskummin, korianderfrö och snåla inte för det ska vara riktigt smakrikt!
PULLED PORK
1 kg fläskkarrè, ca
1 dl ketchup
1/2 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 msk Cajun Spices från Herbaria
1 tsk rökt paprika
1 tsk salt
2 msk whiskey
3 klyftor vitlök
1 gul lök
1. Blanda allt utom lök och vitlök till en "gegga" och gnid in köttet med det.
2. Lägg sedan lök och vitlök på köttet, på med locket och in i ugnen i 4-5 timmar, vänd köttet efter halva tiden.
3. När köttet faller isär, smula till köttet med en gaffel och blanda det med såsen.
4. Smaka av såsen, krydda mer om det behövs.
Extra gott med egengjorda tortillabröd om man har tid med det men den här gången åt vi med mjuka tunnbröd.
Tomatsoppa med "grönsaksfyllning"
Tomatsoppa är en av mina favoritsoppor som går att variera i det oändliga med frästa grönsaksfyllningar, korv, bacon, pasta, krutonger, creme fraicheklickar, ost och gremäljer! (det där sista var något från Mulle Meck tror jag :-)
TOMATSOPPA
ca 800 g tomater
2 schalottenlökar
1 liter buljong från kok, fond eller tärning
1 dl tomatpuré
(1/2 dl grädde om man vill ha en lenare soppa)
1 chili
1 msk socker
2 msk olivolja
salt, peppar
1. Fräs lök, chili och sedan tomater och tomatpuré i olivolja.
2.Tippa i buljongen och låt allt koka ihop3-4 minuter.
3. Mixa soppan slät, skvimpa ev i grädde och låt soppan koka ihop till lagom konsistens.
4. Smaka av med kryddor.
Den här gången fräste jag lika delar av:
♥ Squash/zucchini
♥ Fänkål
♥ Paprika
Och kryddade med vitlök, salt, peppar, basilika och timjan
Svampgratinerad squash med bacon och krutonger
Jag fick en stor fin squash häromdagen och jag blev så glad för jag satte ingen själv i år (tack Micke Strandberg). Eftersom jag hittat så fin blandsvamp så täckte jag den snabbstekta squashen med en svampstuvning, på med lagrad prästost och tjoff in i ugnen tills osten fått färg bara. Tanken var att göra en veggomiddag meeeen jag märker hur högerhanden bara hämtar ett baconpaket och precis då flaxar veggotankarna iväg!
Några brödkanter blev stekta i smör så jag toppade gratängen med dem och det stekta baconet.
Hur simpel rätt som helst men det blev mmmmmums!
Nu har jag en ledig dag och idag behövdes ingen lyftkran upp ur sängen (brukar vanligtvis vara halvt medvetslös), solen skiner, kroppen har fått en prommis/joggingtur och nu ska jag tappa upp svartvinbärssaft och fortsätta njuta av dagen ute i solen!
Västerbottencheesecake med lax och äppelsalsa
Helgen har varit så himla bra, vinlotteri med surströmming på fredagkväll, tyvärr ingen vinst men det var så fruktansvärt gott med strömming och roliga tjejer så det var vinst nog. Härhemma är alla golv är igenlagda och tapeterna bortdragna så nu känns det som att renoveringen snart har ett slut. På lördagkväll var vi på partaj med några kompisar och fick en massa god mat och idag blev det en skogspromenad till Tjärnmyråsstugan med några av dem. Jag har lärt mig en sak idag att hittar man kantareller så plocka de direkt, vänta till hemvägen var ytterst dumt för då hade ju någon annan tagit dem (Grrrr) men det blev ett gäng "blandsvampar" istället, inte heller fel.
Den här pajen gjorde jag som förrätt till ett bröllop i sommar. Den ska vara kall och går att fixa i förväg och till den blev det kallrökt lax och en salsa med äpple, gurka och fänkål.
Receptet tog jag på MIN GODA SIDA men jag dubblerade botten för den gillar jag.
ÄPPELSALSA
Här har jag inget direkt recept men hacka lika delar av ÄPPLE och GURKA och lite mindre av FÄNKÅL. Hacka lite RÖDLÖK, rejält med DILL och smaka av med pressad CITRON, SALT, PEPPAR och ringla över OLIVOLJA.
Det ska vara en syrlig salsa med smak av lakrits och dill och den här passar till alla typer av fisk tycker jag.
Har du tålamod så hacka riktigt små och fina kuber!