Snabba goda snitt!
Lite energi måste man ha ibland, ok jag vet att det här är snabb energi men då ska ni veta att skidorna gick som spjut i backen idag! Riktigt kallt i morse -17 grader men med en sol som gassade hela dagen så blev det betydligt varmare och fantastiskt skidföre😄☀️🏂
Citronglass
Nu ska jag blogga från telefonen för första gången så det här blir spännande!
Vi är i fjällen, Tänndalen i härliga Härjedalen och igår hade vi en solig superdag i backarna. Idag däremot är det blåst och snö så det blir ut några timmar i eftermiddag bara.
Den här glassen blir en smarrig påskdessert, den var enkel att göra och det behövs ingen glassmaskin.
Receptet hittade jag hos Kryddburken.
Jag gjorde en krispig blandning som vi strödde på, mortla ihop farinsocker ( muscovadosocker borde bli gott också) torkad mynta ( färsk hade jag ingen) och blanda med kokoschips det blev gott mot både ananas och den syrliga glassen!
CITRONGLASS
5dl vispgrädde
I burk kondenserad mjölk
200g lemoncurd ( köpt eller egenkokt)
Vispa grädden, vänd ner den kondenserade mjölken ( den ska inte vara ihopkokad) och lemoncurden.
Häll i en form och frys ca 5 timmar och låt den tina en dryg halvtimme i kylen innan den ska ätas.
Sushimiddag
Sushirullning och riskramning stod på schemat igårkväll och det är ju ett kul pyssel om man vill laga mat tillsammans. Det är heller inte alls svårt, alla instruktioner står på ris och noriförpackningarna (men ta på dig glasögonenbara för det är gryyyymt liten stil). De här grejerna finns ju att köpa billigare på asiatiska butiker om man har nära till såna. En bambumatta att rulla ihop makirullarna på är bra att ha och man fyller såklart rullarna med det man gillar och det måste inte vara rå fisk utan helt vegetariska eller med rökt fisk funkar också bra.
♥ De här rullarna fyllde vi med lax, gurka och avokado och såklart ska det vara Japansk soya, wasabi och inlagd ingefära (gari) till.
♥ Misosoppa är gott vid sidan om, jag har aldrig gjort egen utan bara köpt de färdiga mixerna. Gott att lägga lite salladslök och tunt skivade champinjoner i buljongen eller tofu om du gillar det men det gör inte jag.
♥ Rå tunnt skivad lax (sashimi) är jättegott att doppa i soya och wasabi.
♥ Edamamebönor som är en soyaböna finns att köpa frysta är gott att ha till. De behöver bara ligga några minuter i hett vatten och sedan äter man inte själva skidan men de goda bönorna "tuggar man ur" skalen.
Smörklick och salt på bara eller en skvimp soya.
♥ Rättikasallad
♥ Tempura, friterade grönsaker, räkor och fisk med en dippsås till.
♥ Dryck till då mina vänner, vatten eller grönt te brukar jag dricka och tänkte att det inte alls passar med vin men vännerna hade köpt med sig ett halvtorrt lätt mosserande som var jättegott till, Casal Garcia hette det.
♥ Citronglass med frukt till efterrätt men det receptet kommer senare.
RÄTTIKASALLAD 2 port
1 morot
1/2 rättika, samma mängd som moroten ungefär
DRESSING
3 msk citronsaft
2 msk japansk soya
1 klyfta riven vitlök
1/2 msk riven ingefära
1/2 tsk sambal
1 tsk socker
1 msk rostade sesamfrön eller furikake (färdig blandning med sesamfrön och sjögräs)
1/3 dels kruka koriander
1. Blanda ihop marinaden och rosta sesamfröna.
2. Skala morot och rättika och strimla dem med potatisskalaren eller med en mandolin och blanda över dressingen och koriandern.
Det här var ett bra recept på tempurasmet som jag hittade i Sundsvalls tidning, det bästa jag testat.
Det funkar att fritera de flesta grönsaker men eftersom vi gjort så mycket sushi så blev det bara små färska broccolibuketter och stora räkor (som var kvällens största miljöbov men jag blev så frestad när de låg där i frysdisken på Coop)
Har du bra syn så ligger det friterade längst bak på bilden ;-)
TEMPURASMET
1 dl majsstärkelse (maizenamjöl)
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk bakpulver
1 dl öl
pankoströbröd
olja till fritering
Egentligen ska det bara dippas i soya och risvin men jag gillar den här såsen bättre.
Dippsås:
1 dl sweetchilisås
2 lime, saften av dem
2 msk fisksås
1. Rör ihop dipsåsen och sedan tempurasmeten.
2. Hetta upp oljan.
3. Doppa broccoli, salladslök, squash, blomkål, stora räkor, fisk, lax
4. Blanda tempurasmeten, doppa det du ska fritera först i smeten och sedan i ströbrödet.
5. Fritera i omgångar tills grönsakerna/räkorna är krispiga och fått bara lite färg.
6. Låt rinna av på hushållspapper och servera tillsammans med dippsåsen.
MOROTSKAKA
Det här var en bortglömd kaka hos mig fast jag gillar den. Jag borde tagit en något mindre form än långpannan för jag gillar höga mjuka kakor men vill man ha många kakor så är långpannan bäst. Eftersom jag älskar smör så googlade jag fram ett recept utan olja.
Idag har jag haft min lediga dag och hunnit vila, småstökat i köket, cyklat, yogat och haft två kompisar här på fika, en riktig kanondag. Nu blir det soffan och mästerkocken som är sååååå spännande!
MOROTSKAKA
4ägg
4 dl socker
200g smält smör
6 dl rivna morötter
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
GLASYR
200 g Philadelphiaost
150 gmjukt smör
3 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
1. Smält smöret och låt det svalna, riv morötterna, smörj en form el. "plåtpappra" och sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker flufsigt.
3. Blanda alla de torra ingredienserna till kakan och blanda ner det i äggvispet tillsammans med smöret och tippa sist i morötterna.
4. Blanda till en slät smet, häll i ugnsformen/långpannan och grädda i 12-15 minuter (längre om du har en mindre form)
5. Låt kakan kallna och blanda under tiden ihop glasyren, bred den på kakan och skär i bitar.
Världens godaste sallad....just nu då!
Ja den här salladen, Panzanella som är en Italiensk tomat och brödsallad har jag snöat in på just nu. Fast jag gör som en vanlig grönsallad och plussar på med krispiga brödkrutonger, parmesanflisor och en citronvinegrett med lite vitlök i och det blir så himla gott! Vinegrette eller vinägrette??
Den funkar alldeles utmärkt bara som den är eller toppad med en god salami/skinka eller som idag ett tillbehör till en köttbit! Ja man tar väl de grönsaker man har och gillar och idag blev det de här ....
PANZANELLA, Italiensk brödsallad
grönsalladsmix på påse
körsbärstomater
paprikor, gärna de små söta i olika färger
avokado
rödlök i strimlor
brödkrutonger, brödbitar stekta i smör och olja tills de är krispiga på ytan och lite mjuka i mitten
(ja jag vet att proffsen ska ha de genomhårda men jag gillar de bäst såhär ;-)
Citronvinegrett:
3 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
saften av 1/2-1 citron
1 riven vitlöksklyfta
1/2 tsk socker
1 nypa salt
Blanda ihop och smaka dig fram med citronen, det ska smaka mer syra än olja.
Ringla över precis innan ni ska äta salladen annars blir den ledsen!
FLÄSKYTTERFILE med kryddsmör
Det här är inget kött jag köpt så många gånger eftersom jag inbillat mig att det är torrt och smaklöst och inte funkar så bra att steka i skivor.....jag hade alla fel på det där!
Jag stekte köttet i cm tjocka skivor i smör/olja, het panna, salt och nymalen peppar och det behövdes bara en kortis på varje sida och sedan fick det vila några minuter.
Kryddsmör:
100g mjukt smör
1 klyfta vitlök
2 soltorkade tomater i olja, finhackade
1 msk hackad rosmarin och oregano eller 1 tsk torkade örter
1 nypa salt
Rör ihop alla ingredienser och lägg smöret på en bit plastfolie och forma smöret till en korv som du lägger kallt och sedan skär i skivor.
Wok med kyckling och grönsaker
Idag var middagsplanen att steka saltsillfileér och göra löksås men då såg jag att det var en tävling på Instagram om en Asiatisk kokbok av Jennie Walldén som jag gärna vill ha så då fick sillen vänta!
Här ser ni vad som hamnade i min wok men här funkar det med alla grönsaker utom tomater tycker jag. Den där fänkålen kom med bara för att den låg i svalen och såg lite småtrött ut, brukar bara ha fänkål till fisk men den funkade fint i woken.
Efter en kväll igår med tunga "tröttmössan" på blev det en riktigt bra ledigdag idag med vila, solsken, milslång promenad med jogging de sista kilometrarna hem så nu är jag på banan igen! Nu blir det vila för jag blev inte riktigt klar med det..... ;-)
Ni glömmer väl inte mästerkocken ikväll?
KYCKLINGWOK 4 port
2 kycklingfileér
250g risnudlar eller liknande
2 morötter
2 nävar gröna bönor, frysta
1 paprika
1 dm purjolök
1 rödlök
1 liten fänkål
1 stor tumme ingefära
2 klyftor vitlök
1/2 chili eller 1 nypa chiliflakes
salt, peppar
olja till stekning
Woksås:
2 msk oystersås
2 msk fisksås
3 msk sweetchilisås
saften av 1 liten citron eller 2 lime
Topping: Jordnötter och koriander om du gillar det!
Rör först ihop woksåsen!
1. Strimla kycklingen, morötter, paprika, purjo, rödlök, fänkål.
2. Skala och hacka ingefära, vitlök och chili så fint du kan.
3. Fräs kycklingen hett och snabbt i olja och krydda med salt och peppar, lägg åt sidan.
4. Koka nudlarna enligt förpackningen och lägg sedan upp de på ett stort serveringsfat.
5. Woka nu grönsakerna, börja med morötterna som är hårdast och låt sedan de övriga grönsakerna wokas i omgångar och i sista svängen låter du ingefära, vitlök och chilihacket fräsa med.
6. Lägg grönsaker och kyckling på nudlarna och toppa med koriander och jordnötter.
Veggolasagne x2
Här får ni två veggorätter som inte går av för hackor!
Den här första bjöd Marie Winzell på för längesen och den var supergod men tyvärr har jag inget foto och den andra som jag totat ihop receptet på är nästan lika god fast i den är det ingen pasta.
Tänk att det är fredag imorgon igen, jag är pizzasugen och funderar på att veva ihop en deg som får kalljäsa tills imorgonkväll....jag ska googla på det nu, hej från mig och ha en trevlig helg!
MARIES VEGGOLASAGNE
250 g lasagneplattor
Ostsås som vispas ihop kall:
5 dl mjölk
5 dl creme fraiche 34%
200 g chevré
Grönsakssås:
1/2 aubergine
1 lök
500g bladspenat
2 klyftor vitlök
1 liten burk soltorkade tomater
1 burk krossade tomater
olja
salt och peppar
Dela aubergine, lök och vitlök i småbitar och fräs det mjukt i olja.
Låt spenat och soltorkade tomater fräsa med, krydda rejält.
Tippa i tomatkrosset och låt såsen puttra en gnutta.
Varva de båda såserna med lasagneplattorna och gratinera i varm ugn tills det är klart! (ja vi hugger till med 200°i 35-45 minuter, har du färska plattor räcker det säkert med 20 minuter)
250 g lasagneplattor
Ostsås som vispas ihop kall:
5 dl mjölk
5 dl creme fraiche 34%
200 g chevré
Grönsakssås:
1/2 aubergine
1 lök
500g bladspenat
2 klyftor vitlök
1 liten burk soltorkade tomater
1 burk krossade tomater
olja
salt och peppar
Dela aubergine, lök och vitlök i småbitar och fräs det mjukt i olja.
Låt spenat och soltorkade tomater fräsa med, krydda rejält.
Tippa i tomatkrosset och låt såsen puttra en gnutta.
Varva de båda såserna med lasagneplattorna och gratinera i varm ugn tills det är klart! (ja vi hugger till med 200°i 35-45 minuter, har du färska plattor räcker det säkert med 20 minuter)
VEGGOLASAGNE
1 zucchini
2 morötter
1 liten bit rotselleri
Skala morötter och rotselleri.
Skiva allt tunt i en matberedare.
Tomatsås:
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk torkade örter
1 gnutta chili
olja
salt, peppar, sockergnutta
Fräs lök och vitlök i en gnutta olja.
Låt tomatpurén fräsa med och tippa sedan i tomater och kryddor.
Låt såsen puttra någon minut och smaka av med mer kryddor.
Ostsås
2,5 dl grädde
150g fetaost/getost/smakrik hårdost
Riv fetaosten och blanda den med grädden.
Varva grönsakerna och såserna i en ugnsform, se till att det är ostsås på toppen.
Gratinera i ugn, 200° i ca 45 minuter tills grönsakerna är mjuka.
Strö något grönt över och låt gratängen "vila" några minuter innan ni äter. Smakerna kommer fram bättre om maten inte är kokhet tycker jag och vätskan stannar till också.
Den här lasagnen funkar fint som ensamrätt med ett gott bröd eller med grillad kyckling vid sidan om!
Ugnsbakad blomkål
Rostad eller ugnsbakad blomkål har varit poppis ett tag nu bland matälskare och på krogar och eftersom jag älskar kål av alla det slag så blev jag frälst direkt! Jag erkänner att brysselkål inte står på topplistan.....än.
Gnid in blomkålen rejält med smör, salta och skjuts in i ugnen på 175 grader (många har högre temperatur och vill ha kålen "sotigare") tills det är mjukt fast med lite motstånd, typ al dente. Det tog ca 75 minuter för mitt kålhuvud. Ös kålen några gånger med det brynta smöret från ugnsformen.
Ät kålen som ett tillbehör till kött, fisk eller som en ensamrätt med rökt fläsk, kassler eller bacon, yummie!
Jag hade gjort veggobiffar till (men de var jag inte helt nöjda med så där får ni inget recept än) och en sås som passade jättebra till kålen var: 150g cambozola tillsammans med 2-3 dl creme fraiche, salt och peppar, mixa ihop och låt stå en stund.