Mangosås och Grönpepparsås




Nu såsar jag till det igen med två kalla som passar till både fågel, fisk och mittemellan! Då är mittemellan grillat eller stekt kött av alla de slag.


MANGOSÅS
3 dl gräddfil eller creme fraiche
1/2-1 dl mango chutney
1-2 klyftor riven vitlök
2 tsk curry
(1 tsk gurkmeja)
salt och peppar

1. Blanda ihop allt, smaka av med kryddor och ställ såsen kallt en stund.



GRÖNPEPPARSÅS
2 msk grönpeppar
1 msk smör
1/2 dl vatten
1/2 buljongtärning
2,5 dl creme fraiche 34%

1. Smula pepparn och fräs den i smöret en kortis.

2. Tippa i buljongen(vatten +tärning) och låt det koka upp.

3. Rör ned creme fraiche och låt såsen koka upp.


Det här är mannens favoritsås och den är lika god kall som varm!




Kanelkaka till goda tekoppen!




Jag köpte gräddfil till midsommar åt ett helt kompani så jag letade efter ett kakrecept så jag kunde bli av med lite. Hos Doris fannas det massor med goda saker, kolla in där om du är baksugen!

KANELKAKA

175 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
3 dl gräddfil

Fyllning:
1 dl socker (jag tog1/2 dl socker)
1 tsk kanel (jag tog2 tsk)

 

1. Rör smör och socker och tillsätt resten av ingredienserna.

2. Varva smet och socker/kanelen i en smord form.

3. Gräddas i 175 grader i ca 45 minuter ( det står en timme på receptet men min smala form gick det fort)

 

 

Följ min blogg med Bloglovin :)

Gravad lax det är härlig sommarmat det!




Wiehoo nu har jag semester! Jag tyckte att det var i tidigaste laget och att jag inte hade någon semesterlängtan men nu känns det helt rätt. Det har varit en annorlunda midsommarhelg, minimalt med städning och matlagning men massor av tid tillsammans istället och det är inte fel. Svärisarna har firat Guldbröllop så dom har bjudit på mat flera gånger i helgen så det enda jag gjort är att grava en lax och öppnat färdiga sillburkar ( mina inläggningssillar ligger fortfarande i konservburken).

Av all lättlagad mat så tro jag att gravad lax vinner, testa om du inte gjort det tidigare!

GRAVAD LAX
1-1,2 kg laxfilésida
6 msk socker
4 msk salt
nymalen vitpeppar
dill

1. Blanda socker salt och vitpeppar och strö det på den urbenade filen.

2. Hacka några dillkvistar med stjälkar och allt och lägg på laxen.

3. Dela förresten filén på mitten och lägg köttsidorna mot varandra.

4. Låt laxen gravas 1-2 dygn och vänd på den några gånger under tiden.




En midsommartallrik när den är som bäst!




Svärmor och svärfar firade Guldbröllop i helgen och bjöd oss alla på en härlig fest på Gästis i Östavall!
Lisa har tagit den här bilden.




Här är kusinerna Walker samlade och mina 4 barn står längst bak till vänster!

På midsommarafton blev det dans för oss på Säter som vanligt och varje år tänker jag att i sommar ska det bli en danssommar men jag vet hur det blir, latmasken kommer krypande.

Sallader och röror som passar till grillat!

Nu måste jag elda på här för internet är inte min bästis just nu, den har lagt av de få stunder jag haft tid att blogga på slutet här (ojojoj abstinens i fingertopparna). Förra helgen blev det en massa matlagning för mig till en stor fest och jag hade så himla kul. Till huvudrätt blev det helstekt lamm men jag lagade tillbehören, förrätten och efterätten. Nu blev inte allt fotat men några bilder hann jag med!

TABBOULEH, bulgur och tomatsallad som är syrligt fräsch!

MANGOSALSA, recept hittar du här!




HUMMUS, kikärtsröra som man bara gillar mer och mer för varje gång......





MUHAMARRA, paprikaröra som blev den allra godaste röran tycker jag.

6 röda paprikor
2 lökar
3-4 klyftor vitlök
1 dl olja
1 dl valnötter
1-2 tsk sambal
salt

1. Dela paprikor, lök och vitlök i bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper.


2. Ringla över oljan och rosta allt i ugnen på 225° tills grönsakerna fått färg.

3. Hacka under tiden nötterna fint i matberedaren.

4. Låt grönsakerna svalna lite och mixa sedan allt i en matberedare.

5. Smaka av med sambal och salt och blanda sisit i nötterna.





FETA OCH OLIVRÖRA som jag hade i för mycket feta i så den blev en gnutta bitter men tar du de här mängderna blir det gott!

3 dl turkisk yoghurt
150 g fetaost
1 näve goda oliver utan kärnor
några blad basilika eller en nypa torkad
salt och peppar
ev lite honung

1. Riv osten och finhacka oliverna.
2. Blanda ihop allt med yoghurten och smaka av med kryddor.






KROSSAD POTATIS MED SPENAT OCH CHEVRÈ

Här är receptet men har du inte nässlor så ta spenat, ruccola eller färska örter!

Psst på bilden måste jag glömt det gröna.......


Till det grillade köttet,  salladerna och såserna passar det jättebra med Libabröd som är typ tunna pitabröd men dom köpte jag färdiga på Willys!


GLAD MIDSOMMAR önskar jag alla mina läsare!


Lax med blue cheese





Nu får man order av dottern att uppdatera bloggen för hon är less att stirra på silltårtan! Jag har knappt hunnit laga något de senaste dagarna för "det är mycket nu" men idag köpte jag en fin bit lax. Igår blev det nattsudd mitt i veckan för vi firade en tjej på jobbet med mat på 7 kryddor och bio. Galet kul gäng man jobbar med!


LAX MED BLUE CHEESE 4 port
4 portionsbitar lax
100g  blåmögel av något slag, castello black gillar jag
saften av 1 liten citron
salt och peppar
olja/smör till formen

1. Pressa citron över fisken, salta och peppra.


2. Gör ett snitt i laxen och kläm ner en bit ost där.

3. Stek fisken i ugn 150° i ca 20 minuter (innertemp 50°)





Är du på laxhumör så är det här också gott, kolla in här !




Enkel lax med frästa grönsaker och fetacreme, ett snabbt, lätt och gott recept!







En rolig helg väntar för jag ska laga mat till en stor fest och nu längtar jag!!



Matjessilltårta



Men vilken sommar vi har! Det var nästan skönt att gå in och sätta sig vid burken en stund. Här har man hunnit med en så fin skolavslutning på Ljungaskolan,  studentfirande av brorsdottern Maja, en liten släng av solsting ( ja det blir så när man inte dricker ordentligt) och en spelmansträff på Önsta loge. Mannen gjorde middag idag tills jag kom hem och han "lagade" räkor och gissa om det var gott med kalla räkor i värmen?
Förra helgen var vi på fest hos familjen Larsson och de bjöd på silltårta till förrätt och det gillar jag!

Här kommer ett recept och här fins det ett till!

Smulrabarberpaj med råkräm




Nu blir det rabarberpremiär i mitt kök, ja här ligger man efter. Det blev enklast möjliga paj,  en "smulis". Jag hade en bit mandelmassa och den rev jag ner i smulet,  inte så begåvat för den gräddades brun långt före resten. Har du också mandelmassa så lägg den under smulet, annars blir det gott med bara smul också.

RABARBERPAJ
4-5 hg rabarber i bitar
3 msk sirap
1-2 msk potatismjöl
150g mandelmassa


SMULDEG:
150 g smör
3 dl vetemjöl

1. Skiva rabarbern och lägg den i en pajform, skaka runt potatismjölet.

2. Riv mandelmassan över rabarbern.

3. Blanda ihop smuldegen och strö det över pajen.

4. Grädda i 200-225° i 20-30 minuter.



Här är ett bra alternativ till köpt vaniljsås och tusen gånger godare och utan konstigheter.
Får du kräm över så lägg i frysen så har du en gnutta glass!



RÅKRÄM en mumsigt fin vaniljsås
3 äggulor
2 msk strösocker
2 msk vaniljsocker
3 dl grädde

1. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker fluffigt.

2. Vispa grädden och vänd ner äggvispet.

3. Smaka av om du vill ha såsen sötare.

Tre små tapas



Jag kom på att vi skulle ha en spansk afton här ( trots sommar och grilltider) nu när huset är fullt av ungdomar. Mamma och jag var ju till spanien tillsammans så vi bjöd hit henne också. Lisas pojkvän gjorde en god sangria som passade jättebra till maten.


ANNAS HETA RÄKOR
150 g skalade räkor
1 dl passerade tomater
1 klyfta riven vitlök
1-2 tsk sambal
2 msk hackad koriander eller dill
salt och peppar

1. Blanda ihop allt utom räkorna och smaka av med salt och peppar.

2. Lägg i de skalade räkorna och dom blir godare om de får ligga i såsen ett tag.

3. Servera i små snapsglas och ät med en liten sked.



MUSSLOR I BACON (SMÅDJÄVLAR)

1 burk konserverade musslor
2 paket bacon
tandpetare

1. Dela baconskivorna på mitten.

2. Lägg 3-4 musslor på varje baconskiva, rulla ihop och fäst med en tandpetare.

3. Stek de små godingarna i smör i en stekpanna.


FRITERAD BLÄCKFISK

Jag skar fryst och rensad bläckfisk i tunna ringar men byt ut till räkor eller kanske lökringar om du inte gillar bläckfisk.

Receptet tog jag här på recept.nu

Churros med chokladsås till efterrätt



Jag har spanat på churros ett tag men aldrig ätit det och eftersom det var en spansk afton så testade vi! Nu blev degen troligtvis lite för lös så det var svårt att få till raka churros men gott blev det ändå.
Receptet på smeten kommer från Lata Mamman och såsen hittade jag hos Ica-kuriren.

CHURROS MED CHOKLADSÅS

3 dl vatten
2 msk smör
1 tsk socker
1 tsk salt
2,5 dl mjöl
2 ägg
 
1. Koka upp vatten, salt, socker och smör och rör sedan i mjölet.

2. Rör rejält ända tills degen släpper från kanterna.

3. Ta en elvisp och vispa i äggen ett i taget.

4. Lägg degen i en spritspåse.

5. Koka upp oljan och spritsa ner degbitar i oljan, några i taget

6. När de blivit bruna så lägg dom hastigt på ett hushållspapper och vänd dom sedan i socker och kanel.


CHOKLADSÅSEN

1 dl vispgrädde
1/2 dl vatten
1 msk kakaopulver
1/2 dl strösocker
100 g mörk choklad (70 procent)
1 msk smör
1/2 krm salt

1. Koka upp grädde, vatten, kakao och socker.

2. Rör sedan ner chokladen i bitar och när det är slätt lägg i smör och salt.

3. Ställ såsen kallt och tippa upp i små muggar en till varje gäst och sedan är det bara att doppa på!



 

Paella med vitlöks och citronsås

Paella gillar jag men en såhär stor laddning har jag aldrig gjort tidigare, nu var vi många men det blev en hel del kvar till imorgon. Om man inte lagar så här mycket så funkar det ju att fräsa ihop allt i en stor gryta eller paellapanna. Jag körde ris och grönsaker i stora gjutjärnsgrytan och köttet stekte jag i pannan i omgångar. Allt blandade jag sedan ihop i två långpannor och värmde på i ugnen när vi mumsat i oss småplocket till förrätt. Det går fint att förbereda men tippa hellre i mer buljong så det inte blir torrt och tråkigt.
I en riktig paella ska det ju vara musslor och räkor med skal men det här blev en lättäten variant utan "piller".
Hur kunde jag glömma ärtorna i frysen?

PAELLA 13-15 port
8 dl långkornigt ris
2 gula lökar
4 paprikor i olika färger
4 klyftor vitlök
2 kuvert saffran
2 tsk gurkmeja
2-3 dl passerade tomater
17-18 dl buljong
3 msk olja

1 kg kycklingfilé
600g kryddig korv
3 hg rensade räkor
3 dl djupfrysta ärtor
paprikakrydda
salt och peppar

persilja eller koriander att strö över
ev. citronklyftor


1. Hacka lök, paprika och vitlök och fräs det i oljan.

2. Tippa i ris, saffran och gurkmeja och låt allt bli varmt.

3. Nu är det dags för tomater, buljong och rör om.

4. Låt risblandningen svälla på svag värme tills riset är kokt men har lite tuggmotstånd.

5. Under tiden som riset puttrar så steker du kycklingen och korven i bitar och blanda ner räkor och ärter.

6. Krydda kycklingen rejält!

7. När riset är klart så blanda det med kycklingfräset i två stora ugnsformar.

8. Smaka av med kryddor och strö över något grönt.



Det brukar sällan vara sås till paella men vi är en såsig familj..........


VITLÖK OCH CITRONSÅS

3 dl creme fraiche 34%
1 dl majonäs
1/2 citron , skal och saft
2 klyftor riven vitlök
1/2 dl hackad koriander
salt och peppar

1. Blanda ihop såsen och servera den kall till paellan.


Barbecuesås till kvällens grillning!




Det blev en riktigt lång dag det här för ungdomarna var i farten före klockan 6 i morse och gjorde sig redo för dagens brännbollscup!!!! Gissa om man kunde somna om sedan då? Njet och det hjälpte inte att vi själva varit på fest och somnat runt 2-tiden, jag gav upp efter några timmar och gick en långpromenad i fina vädret istället.
Grilltime blev det på kvällskröken och jag gjorde en barbecuesås som passade fint till köttet.


BARBECUESÅS
1,5 dl passerade eller krossade tomater
0,5 dl chilisås
1 msk olivolja
1 klyfta vitlök
2 msk finhackad lök
1 tsk rökt paprikakrydda eller liquid smoke
2 tsk paprikapulver
1 nypa chiliflakes eller färsk chili
1 msk honung
1 msk balsamvinäger
salt och svartpeppar


1. Hacka lök och vitlök fint och fräs det och kryddorna i oljan.

2. Tippa resten, låt såsen puttra ihop och smaka av om du vill ha mera smak!




Jag testade en flaska med tomatkross som Coop hade, dyrare men mycket godare.....det får bli mina "helgkrosstomater" bestämmer jag nu.





GRILLADE GRÖNSAKER är alltid gott!

Anna la grönsakerna i en stor plastpåse och tippade i en marinad av:

citronolja, olivolja, torkade örtkryddor, citronsalt och där fick dom tumla runt tills det var dags att grilla!




Köttet fick ingen marinad idag utan jag gnuggade bara in torra kryddor och majskolvarna penslades med smör och kryddor när dom var färdiggrillade.




Pojkarna Snith och Frida fixade KROSSAD POTATIS MED CHEVRÈ

1,5 kg potatis fick koka mjuk och sedan krossas i kastrullen med:
200g smulad chevré
2 klyftor vitlök
3 dl grädde
2 äggulor
salt och vitpeppar

Tippa sedan allt i en ugnsform och gratinera i 250° tills potatisen får färg på toppen!
Lätt som en plätt och jättegott (min vinnarpotatis från 2010 fast utan nässlor) det passar jättebra med en lagrad ost som präst eller västerbotten också.
Spenat, nässlor, ruccola eller färska örter om du vill ha något grönt med "pärerna".






Lisas gjorde sin FAVOURITE SALSA och min också!

1 mogen mango
4-5 tomater
1 liten rödlökl
1 kruka koriander
olivolja
en liten citron eller vinägerskvimp
salt, peppar

Dela allt i småbitar, kärna ur tomaterna om du har ork och inte ska äta salsan på en gång.
Smaka av med olja, syra och kryddor.


Jag ska hämta gänget i natt vid halv tre tiden men det blir nog svårt att vara vaken så länge så jag säger godnatt nu!


Enchiladas med köttfärs



Jag röjde i skafferiet idag och hittade en förpackning tortillabröd som låg där på övertid. Nu hade dom bara gått några dagar över tiden och eftersom jag har rätt bra lukt och smaksinne så fick dom bli dagens middag, det går ju liiite hysteri kring bästföredatum ibland eller vad tycker ni? Men däremot kastade jag en "ansträngd" cosmopolitansallad som var från Spanien och då gällde ingen smak och lukttest, enkelbiljett till komposten!

ENCHILADAS MED KÖTTFÄRS 4 port

5 hg köttfärs och jag tog älg
1 gul lök
1 liten burk majs
1 liten paprika
1 dl vatten
2 msk olja


♥ 1 påse tacokryddmix eller.....

1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1/2 msk paprika
1/2 msk socker
1 tsk salt
1 klyfta vitlök
1 msk tomatpuré
chiliflakes eller färsk chili


♥ 3 dl färdig tomatsås eller........


TOMATSÅS enklaste enkla

500g passerade tomater
2 klyftor hackad vitlök
1 msk olivolja
1/2 tsk socker
salt, svartpeppar
något grönt örtkryddigt om du har
2 msk olivolja


♥ 6 st tortillabröd

♥2 dl creme fraiche att ringla över tomatsåsen

♥ 3 dl riven ost med smak


1. Börja att koka ihop tomatsåsen, (fräs vitlöken i oljan först) så får den stå och koka ihop lite.

2. Fräs köttfärs, lök, paprika i oljan tillsammans med kryddblandningen eller den färdiga tacomixen.

3. Tippa i vatten och majs och låt röran koka ihop.

4. Fördela köttfärsröran på tortillabröden, rulla ihop och lägg i en ugnsform.



5. Tippa tomatsåsen över rullarna, ringla över creme fraichen och strö över osten.

6. Gratinera i 200° i ca 30 minuter tills osten fått färg.



I helgen kommer det hem ett helt gäng med ungdomar som ska spela brännbollscup och ha partaj men jag hinner rå om dom lite ändå. Jag hoppas på solsken så vi kan sitta ute och mysa och äta.

Jag skickar lite sol och mys till alla er läsare för ni gör mig så himlans glad!

Snabb het räkgryta




Ja visst var räkorna små men bredvid megapastan blev dom nästan osynliga! Det här blev en rask gryta som bidde klar medan pastan kokade. Nu ska jag gå ut och titta till mina (bedrövliga) plantor. Jag har odlat fram "bonsaitomater" ni vet mycket stam och liten "krona" eller kanske dom ska kallas "palmtomater", ja blir det tomater på dom plantorna så är det ett under!

SNABB HET RÄKGRYTA 3 PORT

2 hg skalade räkor
1 paprika
1 liten purjolök
2 klyftor vitlök
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
3 msk tomatpuré
2-3 tsk sambal, smaka dig fram!
2 msk olja
salt och peppar

1. Dela paprika, purjo och vitlök i småbitar och fräs det några minuter i olja.

2. Låt tomatpuré och sambal fräsa med en kortis.

3. Tippa i grädde, creme fraiche och låt såsen puttra ihop.

4. Lägg i räkorna och hetta upp grytan precis innan ni ska äta.

RSS 2.0