Grönkålschips och soppa

 
 
 
 
 
 
Just nu lagas det ingenting i mitt kök (har varit hemma med magont och illamående) det enda som smakar gott är hårdmackor med kaviar ( nej nej nej jag är för gammal för att va gravid!!! ) Hur som helst är jag på uppgång, har varit ut och tagit en promenad och nu längtar jag till jobbet och att matlusten kommer tillbaka, tur man inte är en sparris!
 
Köp grönkål mina vänner, det gjorde jag förra veckan och det räckte till både chips och soppa. Det blir ett härligt försvinnande krisp på chipsen, jättegott tyckte jag men mannen.... njaaaee ingen hit där direkt. Det går ju liksom inte att trolla bort kålsmaken och tro att det ska smaka Pringles!
 
GRÖNKÅLSCHIPS
 
100g grönkålsblad utan grova stjälkar och "strängar"
2-3 msk neutral olja
1/2 tsk salt
 
1. Skölj bladen och torka de med en handduk.
 
2. Lägg de i en bunke och vänd runt dem med olja och salt.
 
3. Lägg bladen plant på en plåt med bakplåtspapper.
 
4. Torka i mitten av ugnen på 100 grader varmluft / 125 grader vanlig ugn i ca 25-30 minuter tills de känns torra men inte brända.
 
 
 
GRÖNKÅLSSOPPA
300g grönkålsblad utan grova stjälkar och "strängar"
1 liten purjolök
7 dl buljong
2-3 dl grädde eller gräddmjölk
3 msk smör
salt, nymalen vitpeppar, riven muskot
 
Gott till: Ägghalvor, stekt bacon, brödkrutonger, smördegssnurror med ost
 
 
1. Fräs den skivade purjon i smöret tills den blivit mjuk men inte fått färg.
 
2. Hacka grönkålen i bitar och låt den fräsamed några minuter.
 
3. Tippa i buljongen och låt soppan koka i ca 20 minuter.
 
4. Mixa soppan slät och häll nu i grädde/mjölk tills du får den konsostens du vill ha på soppan.
 
5. Låt soppan koka ihop ngn minut och smaka av med salt, peppar och riven muskot.
 

Ljummen quinoasallad med kyckling och rödbetor

 
Hemmadag för mig idag och av någon konstig anledning hamnar jag vid spisen (när jag väl fått kroppen ur sängen). Det kan bero på att jag trivs och mår gott där! Rödbetor älskar jag och det är ju en av de få grönsakerna som är svenska just nu så det är väl bra att frossa lite i det då. Oftast åker betorna in i ugnen med andra rotsaker och det är något jag aldrig tröttnar på och det passar till allt.
Nu ska jag äta lite och ladda för kvällens gympa och efter det Mästerkocken, åååh vad jag älskar det programmet och såklart håller jag på Lennie från Sundsvall, han kommer att vinna tror jag!
 
Quinoasallad med kyckling och rödbetor ca 3 port
 
500-600g kokta rödbetor
2 portioner quinoa, hur du kokar står på förpackningen
2 kycklingfileér eller rester från en kycklingmiddag
1 påse blandade blad gärna med ruccola och spenat
100g getost, brie eller flisor av någon hårdost
1/2 citron, saften av den
olivolja, honung
pasta rossokrydda (santamariakvarn)
salt och nymalen peppar
 
Gott till: Mjukt bröd och lite creme fraiche med vitlök
 
 
 
1. Koka rödbetorna mjuka, gnugga av skalet när de svalnat och klyfta dem.
 
 
2. Stek kycklingfileérna i smör, krydda med salt, peppar och pastarossokryddan. Låt de gå klart i ugnen på 100 grader till de når 70 grader (ca 30 minuter) Skär sedan i skivor och pressa över lite citron.
 
 
3. Koka quinoan och krydda på rejält i vattnet med favoritkryddan eller buljongtärning, smaka av med lite citronsaft och kryddor.
 
 
4. Bygg ihop salladen på ett stort fat, toppa med ost och ringla över olivolja, honung och lite flingsalt.
 

Enkla småbaguetter eller små ciabatta

 
 
Åhhh vad jag önskar att jag vore en surdegsbagare med små bubblande kulturer både på diskbänken och i kylen.... Nu har jag bara provat en gång och misslyckats med både "matning" och användning men skulle man få till det så blir det ju ett fantastiskt smakrikt bröd, inget snack om det.
Annars kan man ju göra det här grymt enkla och goda brödet som ska vara lite hipp som happ, det passar mig!
Med lite fantasi så blir det lite likt ciabattabröd.
 
 
VITT MATBRÖD
5 dl ljummet vatten
1 dl mjölk
25g jäst
2,5 tsk salt
1 msk honung
12,5 dl vetemjöl
 
1. Rör ut jästen med den 37 gradiga vätskan, vatten+mjölk.
 
2. Rör/vispa sedan ihop det övriga till en ganska lös och kladdig deg.
 
3. Strö mjöl över degen och låt den jäsa i 1-1,5 timme under duk eller plastfilm.
 
4. Sätt ugnen på 240-250 grader.
 
5. Tippa upp degen på mjölat bord utan att knåda den.
 
6. Skär med en degskrapa/kniv ut bitar av degen och lägg på en plåt, avlånga, runda eller den form du vill ha.
   Ja jag vet att det är kladdig deg!
 
7. Grädda direkt i ca 10 minuter.
 
Receptet är från Tasteline
 
 
 
 

Fiskfredag kanske?

 
 
Här får ni några fiskrecept som jag gillar!
Och här tänkte jag skriva om ditt och datt men jag går och lägger mig istället för jag är så himla trött.
Hoppas ni får en riktigt trevlig och god helg!
 
 
LAX I UGN MED ROTSAKER 4 port
4 portionsbitar lax
1 citron, saften av den
1 stor fänkål
2 palsternackor
1 morot
1,5 dm purjolök
3-4 tomater
5 dl grädde
3 msk smör
2 dl riven ost med smak
salt och peppar
 
1. Pressa citron över fiskbitarna och låt de liggapå ett fat.
 
2. Skiva fänkålen tunt men ta bort den lilla rotstocken.
 
3. Skala palsternackor och morot, skär de fint/strimla med potatisskalaren eller med en mandolin.
 
4. Strimla purjolöken och fräs nu alla grönsakerna i smöret några minuter tills de fått lite färg, salta och peppra.
 
5. Lägg sedan grönsakerna i en ugnsform, salta och peppra fisken och lägg den på grönsakerna.
 
6. Häll sedan över grädden, strö över osten och gratinera allt i 25-30 minuter i 175 grader.
 
7. Servera med kokt potatis om du vill men jag tycker det räcker med rotsakerna.
 
 
 
 
Rimmad torsk med brynt smör, ägg och pepparrot
 
 
 
 
Lax med västerbottenost
 
 
 
 
Lax i ugn med kräftstjärtar
 
 
 
Fiskgratäng med räksås
 
 
Stekt strömming med potatismos och dillsmör
 
 
Baconlax med ostbroccoli
 
 

Kålpudding med lingon

 
Nu är tomtarna väck och julgranen näck, bara belysningen kvar men jag måste väl spara något kul till mannen också! Fy vad tomt och tråkigt det blir, de röda gardinerna och lite annat varmt och rött får vara kvar ett tag till. Allt har gått i ultrarapid och motvind idag och jag berättade för mamma när hon kom hit idag att puddingen säkert var smaklös och torr och eländig...men där hade jag faktiskt fel så vi åt upp nästan halva formen till lunch!
Jag som såg fram emot Mästerkocken ikväll och ser att det står Handboll?????
Nej det är väl bara att sluta sura och packa till vattengympan!
 
 
KÅLPUDDING
800g köttfärs, gärna blandfärs (500g älg+300g lamm hade jag)
600g vitkål
1 liten riven gul lök
2 dl grädde
1,5 dl kraftig buljong/ vatten+tärning
3 msk smör
2 msk sirap
1 tsk salt och nymalen vitpeppar
 
Sås: Det blir god buljong i ugnsformen så koka upp den, en skvimp gräddmjölk och red av med maizena.
 
 
1. Skär vitkålen i små bitar och stek den mjuk ca 5 minuter på låg värme i smöret, salta och ringla över sirap.
 
2. Blanda färsen med lök, grädde, buljong, salt och peppar.
 
3. Rör sedan ner vitkålen i färsen och blanda om allt, ja det blir godast tycker jag!
 
4. Lägg smeten i en ugnsform och grädda puddingen i 35-40 minuter i 175 grader.
 
5. Kokt potatis, sås och lingon ska det vara till. (fast jag gillar att äta bara kålpudding och lingon)
 

Enklaste chokladmoussen!

 
Choklad är aldrig fel utan alltid rätt!
Ta din favoritchoklad bara och smält den i grädden, inget extra socker (nyttigt eller hur;-) och inga äggulor heller!
Det passar perfekt att göra dagen innan och bara fluffa upp med en visp och lägga i glas innan man ska äta.
Carro, Marabous drömkund och mina barns kompis tipsar om att göra flera lager med olika sorters choklad och det låter väl mumsigt?!
 
Jag vill bara ha lite i glasen för det blir väldigt mäktigt så jag är osäker på portionerna jag skrev......
 
 
CHOKLADMOUSSE ca 8 stora port/12 små
4,5 dl grädde
240g valfri choklad, jag blandade mörk och ljus
Grädde och hallon till garnering
 
1. Koka upp grädden.
 
2. Ta kastrullen från plattan och rör ned chokladen i bitar tills allt smält.
 
3. Rör till en slär smet och ställ den i kylskåpet tills den är riktigt kall (gärna över natten)
 
4. Vispa några varv med elvispen bara så den tjocknar.
 
5. Spritsa eller klicka i serveringsglas.
 
6. Garnera med grädde och hallon!
 
 

Canneloni till många!

 
Äntligen vinter, som vi längtat efter snö! Jag slog på stort och skottade idag och det behöver min kropp men tyvärr var snön för lätt för att träna mina spagettiarmar. Synd att man inte får muskler av pasta!
Mina syskon med fru och sambo var här på middag igår och det var jättelängesen sist, måste bli skärpning nu. Jag gjorde det enkelt för mig och lagade pastarullar. Ändå enklare var det att köpa lite färdigt småplock salamisar ( hmmm heter det så i plural?), serranoskinka, ostar, oliver, soltorkade tomater, kapris och knäckebitar. Det blev två sallader, en typ greksallad  och en sallad med persikor och mozzarella.
Bröd bakade jag ju faktiskt också (? chockad än) och receptet kommer mina vänner.
Nu har jag två val.....städa ett extremstökigt kastrullskåp eller damma av träningscykeln och trampa lite.....hmm.. dumma val jag hittat på!
 
 
 
CANNELONI 10-12 port
18 stora färska lasagneplattor (låt de bli rumstempererade så går de lättare att rulla)
18 skivor alspånsrökt karré eller skinka av något slag
1 liten påse ruccola
1 liten påse färsk spenat
7-8 hg riven ost med smak (räcker till fyllning och topping)
 
TOMATSÅS
2 gula finhackade lökar
3 klyftor vitlök
1 msk harissapasta/sambal/färsk chili (smaka dig fram här)
3 burkar/tetror med krossade eller paserade tomater
1-2 burk vatten (tomatburken då)
2 buljongtärningar
2-3 msk socker
1 msk basilika, timjan eller oregano eller lite av varje
nymalen svartpeppar, salt
3 msk olivolja
 
"TOPPING"
5 dl creme fraiche
2 dl vispad grädde
riven ost
salt och peppar
 
1. Börja med tomatsåsen, fräs lök och vitlök mjukt i oljan och fräs med harissan/chilipastan på slutet.
 
2. Tippa i tomaterna, vatten, buljong, socker och örtkryddor och låt allt puttra ihop.
 
3. Lägg fyllningen på långsidans kant, rulla sedan ihop den och lägg trångt i en stor ungsform eller 2 mindre.Några blad av spenat, en nypa ruccola, skinka, riven ost och sedan rulla ihop.
 
4. Smaka av tomatsåsen, den ska inte vara tjock men kraftig i smaken och med rejält chilidrag! Är den för stark så tippa i lite mera sötma. Tänk på att toppingen mildrar chilismaken också.
 
5. Fördela tomatsåsen över rullarna.
 
6. Blanda ihop creme fraiche och grädde, ringla det över tomatsåsen och strö ist över riven ost.
 
7. Gratinera i 25-35 minuter tills rullarna är mjuka och osten smält.
 
 
Sallad med persikor och mozzarella.
Osten som är rätt smaklös fick marinera i olivolja, citron, persilladekrydda och salt en timme innan.
 
 

Leverstuvning med bacon och lök

 
Ja det här är mat som man älskar eller hatar och jag älskar lever!
Fräs ihop allt såfort det bara går, här krävs det inget långkok för då blir levern torr och tråkig.
Lingon till är ett måste!
 
 
LEVERSTUVNING a´la minute
3 hg lever (gris, kalv, lamm)
1 paket bacon
1 liten lök
1,5 dl buljong eller vatten+tärning
3 dl grädde
maizena+vatten
salt och vitpeppar
en nypa socker
 
 
1. Dela levern i pyttiga bitar och ta bort senor och hinnor om det finns några och finhacka löken.

2. Fräs först baconet i småbitar, sedan leverbitarna och sist en snabbsväng med löken så den blir mjuk, krydda.

(Precis här provsmakar jag mycket mmmums. Nu kom jag att tänka på lever i tunna skivor med bacon och kapris, hur gott är inte det då? Varför lagar jag lever så sällan då?)
 
3. Tippa i buljong och grädde och låt det koka upp.

4. Smaka av om det behövs mera kryddor och red av såsen.

Mangokyckling med matvete

 
 
Är ni trött på tråkigt ris och pasta? Koka lite matvete i en god buljong, blanda ner rödlök, hackad persilja och lite pressad citron när den kokat klart. Det blir lite att tugga på liksom!
 
Nu ska det bli skönt med vardag och jobb igen tycker jag fast det har varit en härlig ledighet. Vi firade nyår i fjällen för första gången med 75% av våra barn och det var så himla mysigt. Det var väl inget superväder direkt men bra med snö och härliga backar!

Mangokyckling med matvete
1kg kycklingfile´
1 paprika i bitar
2,5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche
1/2-1 dl mangochutney
2-3 tsk sambal
2 klyftor riven vitlök
1/2 msk persilladekrydda
salt och peppar

1. Dela kycklingen i bitar och bryn den i smöret och krydda med salt och peppar.

2. Dela paprikan och låt den och vitlöken fräsa med kycklingen.
 
3. Tippa i grädde, creme fraiche, mangochutney och sambal och låt grytan koka ihop tills kycklingen är klar.
 
4. Smaka av om det behövs mera kryddor, sambal eller mangochutney.
 
5. Servera med ris, pasta, quinoa eller matvete.

RSS 2.0