Korvgryta med senapscreme
Åhh vad längesen jag gjorde korvgryta mina vänner och jag undrar bara varför?
Visst är det knepigt att vissa smaker ändras med åldern....när jag var liten och kom hem från skolan och mamma gjort korvgryta så var det inga glädjeskutt jag tog direkt eller när man redan vid grindstolpen kände kållukten från soppa eller pudding ..... och nu är det bland det godaste jag vet.
Det är tack vare mammas matlagning som jag är matgalen idag!
Senapssås till grytan gillar jag och idag testades Ånges egna senap från Senaperiet och den var jättgod och finns i flera typer och smaksättningar. Bruno hette sorten jag använde, grov och stark!
KORVGRYTA MED SENAPSCREME 4-5 port
4-5 hg falukorv
9-10 hg av rotsaker, morot, potatis, rotselleri, kålrot, palsternacka blanda som du vill!
1 gul lök
1/2 purjolök
1-1,2 liter kraftig buljong från kok eller tärning, gärna ekologisk
1 dl hackad persilja eller något annat kryddgrönt
salt och nymalen vitpeppar
SENAPSCREME
2 dl creme fraiche 34%
2-4 msk senap, smaka dig fram men det ska verkligen vara rejäl senapssmak tycker jag
salt
1. Skala och skär rotsakerna i bitar och skiva lök och purjo fint.
2. Koka upp buljongen och låt sedan rotsakerna och den gula löken koka tills de är mjuka.
3. Rör ihop senapscremen och ställ den kallt.
4. Skär korven i bitar och låt den och purjon koka med de sista minuterna.
5. Strö över persilja, smaka av med salt och peppar och servera grytan med senapscremen.
Kalops med extra goda rödbetor!
Jag ska börja läsa en bok som heter "Fördelarna med en kollaps" så därför får ni mitt recept på kalops.
Har du färska rödbetor så koka dem stjärnanis och ingefära för det blev jättegott!
KALOPS
5 hg älg eller nötkött, grytbitar eller kött med ben (ta då mer än 5 hg!)
2 stora morötter
1 lök
2 lagerblad
1,5 liter kraftig buljong från kok eller tärning
maizena+vatten till redning
smör och lite olja
salt och mycket mortlad eller nymalen kryddpeppar
1 msk soya
1/2-1 msk vinäger
1. Bryn köttet i smör/olja, låt den hackade löken fräsa med, krydda, tillsätt buljong och puttra på i ca 45 minuter.
2. Skär morötterna i bitar och låt de koka med tills köttet är riktigt mört ( rensa bort ben om du har köttben) Späd med mera vätska om det behövs.
3. Red av grytan med maizena så att såsen blir simmig, smak av med kryddor och en skvimp balsamvinäger och soya.
Rödbetorna var slut, de inlagda alltså men jag hade några okokta och hittade det här receptet som jag nästan följde. Jag åt de såfort de hade kallnat, yummie!
PICKLADE RÖDBETOR
250g kokta rödbetor
1,5 dl vatten
1 dl socker
1/2 dl ättikssprit
1 timme skivad ingefära
1 lagerblad
2 stjärnanis
1 apelsin, bara det yttersta tunna skalet
1 kanelstång
1/2 tsk salt
1/2 tsk kryddpeppar
1. Skär rödbetorna i klyftor.
2. Koka upp vatten, socker, ättika, salt, kryddor och apelsinskal i en kastrull.
3. Lägg i rödbetorna och koka 5 min.
4. Låt svalna och häll över i en burk.
5. De blir extra goda om de får dra 1-3 dygn i lagen.
Längtar ni efter glögg?
Nu har det varit glöggpremiär för oss! Vi var på partaj i lördags och då bjöd Thomas och Erika på vit glögg till och jättegott plock till den. Varför vänta till advent hörrni? Fräscht med en vit glögg för den känns mindre söt tycker jag.
♥ Ädeloströra med lingon, en riktig hit med lingonen!
♥ Lufttorkad skinka fylld med en röra på soltorkade tomater och philadelphiaost
Mera småplock!
Chefen bjöd på personalfika en fredagseftermiddag innan vi gick hem och bl.a de här
små krispiga rågbrödschips/korgar, typ finncrisp (finskt märke Linkosuo) med:
♥ Gorgonzola och fikon
♥ Pepparrotsost med rökt renkött
Enkel vardagskaka med lite smul på toppen!
Här får ni världens enklaste vardagskaka som funkar på helgen också!
Receptet kommer från bloggen "Kakor och drömmar" och där kan ni hitta många smarriga bakverk.
I receptet så ska kakan bakas i den stora långpannan men jag tog en mindre form (30x22cm) och fick därför dubbla gräddningstiden och en högre kaka. Jag pytsade också i lite vaniljpulver men nästa gång ska jag testa med kardemumma!
VARDAGSKAKA
7,5 dl mjöl
4,5 dl socker
6-7 tsk bakpulver (tyckte det var mycket så jag tog 5 tsk)
200 g mjukt smör
4,5 dl socker
6-7 tsk bakpulver (tyckte det var mycket så jag tog 5 tsk)
200 g mjukt smör
(1/2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker)
1. Blanda allt detta till en smuldeg och ta undan 3 dl till toppingen.
2. Gör en smet av:
3 ägg
3 dl filmjölk
3. Rör i det återstående av smuldegen i äggröran till en jämn smet.
4. Häll i smeten i en bakpappersklädd långpanna och strö över de 3 dl av smuldegen du tog undan.
5. Grädda i 225 grader i ca. 10 minuter.
6. När kakan är kall och dags att ätas så skär i rutor och sikta florsocker över.
"Meatzza"
Har ni testat att göra "meatzza"? Det gjorde jag igår och det var enkelt och riktigt gott faktiskt. Som en köttfärspaj där själva botten är av köttfärs istället för pajdeg eller platt köttfärslimpa med topping.
Tipset fick jag hos Mårtenssons och såklart blir man nyfiken att provsmaka så det gjorde jag igår kväll.....och det var perfekt i matlådan idag tillsammans med en grönsallad och en klick cremefraiche!
Jag ändrade lite i receptet eftersom jag inte hade allt hemma och hade i en hel del chili i tomaterna.
Alltså varför har man inte kommit på det här själv?? Måste vara någon LCHF-ätare som hann före ;-)
Det måste såklart funka att toppa färsen med grönsaker och krydderier av olika slag innan man slår på tomatsåsen.
Botten blev ganska bastant så det borde gå fint att ha i lite vätska också om man vill ha köttet mjukare.
Experimentera på bara och berätta gärna om det blir något smarrigt!
"MEATZZA"
500g köttfärs
2 ägg
1 msk potatismjöl
1/2 dl riven ost med smak, lagrad präst tog jag
2 rivna vitlöksklyftor
1/2 dl hackat grönt av något slag, gräslök hade jag
1/2-1 tsk salt
1 tsk torkade örter av något slag eller din favoritkrydda!
nymalen svart och vitpeppar
FYLLNING
1 burk tomater, muttis hela hade jag eller en burk krossade
1/2 tsk salt
2 tsk torkade örter, basilika, timjan eller oregano eller lite av varje
chilikrydda av något slag, chiliexplossion från Santa Maria, en nypa chiliflakes eller färsk chili
2 dl riven ost eller bitar av mozzarella
1. Blanda ihop allt som står under "meatzza" och tryck ut det i en pajform, se till att det blir en kant av färsen.
2. Låt de krossade tomaterna rinna av lite (de hela muttitomaterna hackade jag bara runt med en kniv så de blev i småbitar) och blanda sedan med kryddorna. Smaka av så du får en sås med lite tryck!
3. Häll tomatsåsen över köttfärsen, strö över ost och gratinera i 200 grader i 25-30 minuter.
4. Servera med en grönsallad och en cremefraicheklick!
Lammfile med jordärtskockor x2
Nej det här är inte onsdagsmiddagen i Albybyn utan en eftersläng från helgen!
Jag har haft en skön ledig dag och hunnit med att hälsa på både mamma, syster, sjuksyster och varit ute i fina vädret också. Planen var att åka till Sundsvall idag och handla lite med mamma men det orkade jag inte med så det får bli en annan onsdag det.
Jag gick tyvärr inte vidare i semifinalen på Cono Surs recepttävling, det var grymt spännande och tack snälla ni som röstat mig till semin. Det hade varit så häftigt att få åka dit, särskilt då vi firar silverbröllop den helgen (men nu har jag bestämt att vi ska åka till Gävle på standup och ja Paris eller Gävle ...hm...det är ju en viss skillnad;-) eller?
Stort Grattis säger jag till Anna som går vidare till finalen i Paris och jag hoppas hoppas hoppas att hon slår både finnar och Irländare med dunder och brak. Lycka till Anna!
Ibland är det bra att ha en rörig frys och en vimsig skalle, hittade en lammsadel längst ner i frysen!
Det är inte första gången jag blivit överraskad......
Jag skar loss två ytterfiléer och två små fina innerfileér och benet blev kokt till god buljong.
De fick ligga och marinera några timmar med kallpressad rapsolja, salt, peppar och rosmarin.
1. Ställ fram köttet så det är rumstempererat, ta bort rosmarinen och bryn sedan köttet i en panna.
Kom ihåg att de små fileèrna blir klara snabbt men de stora får gå klart i ugnen på 125 grader till en temperatur på 55 grader om du vill ha det rosa (mjuk som kinden körde jag för jag hittade inte termometern :-))
VINSÅS en lätt snabb variant utan finlir
2 dl rött vin, 1-2 msk fond av något slag, 1 msk tomatpuré, örtkvist om du har
1. Tippa i vinet i stekpannan när du stekt köttet och låt det koka ihop.
2. Tillsätt fond och tomatpure och låt det koka ihop.
3. Smaka av och servera som en sky eller red av med lite maizena.
Jordärtskockor från min pallkrage, hoppas nu att de är så lättodlade som alla säger så att det blir skörd nästa år också. Jag har lämnat kvar några stora fina i jorden så får man se vad som händer till våren.
JORDÄRTSKOCKSPURÈ
500g jordärtskockor
3-4 normalstora potatisar
1-2 dl mjölk eller gräddmjölk
50 g smör
salt och nymalen vitpeppar
1. Skala skockorna och lägg de i vatten med vinäger eller citron så de inte mörknar.
2. Koka de mjuka i nytt saltat vatten.
3. Slå av kokvattnet, i med smörklick och en grädd/mjölkskvimp och mixa till en puré, tillsätt vätska så det blir den konsistens du vill ha.
4. Salta och peppra.
JORDÄRTSKOCKSCHIPS
Såg i svärmors tidning Land att de friterat tunna skivor av jordärtskocka och gjort chips.
Jag tog mandolinen och sedan sköljde jag bort stärkelsen och torkade dem lätt.
Smack ner i het olja tills de är bruna och krispiga och som ni ser har jag ingen fritös men det funkar fint ändå!
Salt på såklart och de blev grymt goda.
En liten varning bara, skockorna innehåller inulin som är väldigt nyttigt MEN det kan också bli väldigt gasigt i magen om man är känslig eller äter för mycket! Tydligen kan man vänja sig om man nu är känslig och det är bra att blanda med potatis och mycket fett. Och ja om ni funderar så märkte vi av inulinet ;-))
Ha ha ha kanske bäst att inte bjuda på jättemycket skockor på fest eller så!
VITLÖKSFRÄSTA MORÖTTER OCH BÖNOR
Det passar bra till alla typer av kött tycker jag och ett bra alternativ på vinterhalvåret när färska grönsaker är lite tråkiga.
Skär morötter i tunna stavar, tina frysta haricortvert och fräs först morötterna i smör och låt sedan bönor och finhackad vitlök steka med en kortis, salta och peppra.
Marinerad fläskytterfilé med soltorkade tomater och lite till.....
Här får ni ett köttrecept som jag lagade till Fridas födelsedag och det blev riktigt saftigt och gott.
Perfekt till midsommarbuffé för vi är väl snart där eller ;-))?? Tiden ruuusar fram!
MARINERAD FLÄSKYTTERFILÈ med soltorkade tomater och basilika
1 fläskytterfilé
nymalen svart och vitpeppar
salt
smörklick
Marinad efter stekning:
1 citron, skalrasp och saft
1/2 dl kallpressad rapsolja eller olivolja
1/2 dl olja från de soltorkade tomaterna
1 tsk salt
2 msk honung
1/2 dl buljong från köttet
1/2 kruka basilika
Garnering:
Soltorkade tomater i bitar
basilikablad
hyvlad parmesan är gott men det glömde jag
1. Låt köttet ligga framme en stund så det blir rumstempererat, sätt ugnen på 125 grader.
2. Krydda köttet rejält och bryn det runt om i smöret i en stekpanna.
3. Lägg köttet i en tajt ugnsform, stick i en termometer och låt köttet gå tills det är 70 grader och låt det sedan svalna.
4. Blanda ihop marinaden och lägg den och köttet kallt i dubbla plastpåsar tills det är dags att servera det.
5. Skiva köttet i tunna skivor och ringla marinaden över (på bilden har jag inte ringlat över den än ;-)
Världens enklaste och godaste långjästa bröd som jag bakat några helger nu, receptet kommer nästa helg då jag ska mäta mjölet jag tippar i.
Jag har också fått en surdeg av en jobbarkompis och det har också varit ett roligt mixtrande men jag har inte lyckats varje gång....nu har den degen surat ur lite och är i kylen på semester...hm...får se hur det går.
Pesto till bröd, crostini eller pasta är så gott och den håller några dagar i kylen också.
Byt ut pinjenötterna mot solrosfrön eller pumpakärnor om någon är nötallergisk!
PESTO
1 kruka basilika (typ 5 dl blad)
1 klyfta vitlök
2 msk nötter
1-1,5 dl olivolja
1 dl riven stark ost
salt och peppar
1. Blanda basilika, vitlök, nötter och lite av oljan i en mixer eller mortel om du har muskler.
2. Rör i ost och mera olja tills du får den konsistens du vill ha.
3. Smaka av med kryddor.
1 kruka basilika (typ 5 dl blad)
1 klyfta vitlök
2 msk nötter
1-1,5 dl olivolja
1 dl riven stark ost
salt och peppar
1. Blanda basilika, vitlök, nötter och lite av oljan i en mixer eller mortel om du har muskler.
2. Rör i ost och mera olja tills du får den konsistens du vill ha.
3. Smaka av med kryddor.
Tomathack på en rostad baguettebit, brushetta är trevligt plock före maten, låt gästerna göra sin egen lilla macka!
Tomater, rödlök, olivolja, vinäger/citron, honung, hackad basilika, salt och peppar.
Pastasallad känns väl som sommarmat men det funkar ändå på en buffé tycker jag.
Blanda de grönsaker du gillar med pasta, jag tog färsk broccoli, gurka, tomat, paprika, kronärtskocka och salladslök. Ost av något slag tycker jag men just här hade vi ostar vid sidan om. Glöm inte att krydda upp salladen ordentligt och ringla över en god olja, gärna citronolja!
Wok med älgskav och blomkål
Regnet vräker ner och jag har en ledig dag, ganska mysigt faktiskt att småstöka lite inne. Det tog ett bra tag innan jag tog mig upp ur sängen, gammal som man är så har jag fått benvärk på nätterna den sista tiden :-( myrkrypet har bytt skepnad liksom och jag fattar nu att det är restlesslegs men jag känner inget på dagarna tack och lov. Färdigpjålat nu (det här är ju faktiskt en matblogg) det finns saker som är obotligt och tusen gånger värre och vissa nätter är det faktiskt ok!
Imorgon blir en grymt spännande dag för då får vi veta vem av oss tre bloggare som får åka till Paris och tävla vidare......
Den rätt som passar allra bäst till ConoSurs vin är den som vinner!
Jag hoppas såklart på vinst men jag tror jag vet vem som vinner.........
Wok kan väl passa när det är ruggigt?
Här kommer ett ungefärrecept, gissar att ni alla tager vad ni haver pang bom ner i wokpannan!
ÄLGWOK med nudlar 3-4 port
300g kött skavt från frusen stek eller fin grytbit av älg, fläsk eller nöt
1/2 stort blomkålshuvud eller 1 litet
1 färsk broccolibukett eller en näve frusen
1 röd paprika
1 näve sugarsnaps
1 rödlök
2 klyftor vitlök
1 msk riven ingefära
olja till pannan
nudlar för 3-4 personer
hackad koriander
salt och peppar
Woksås
1/2 dl sweet chilisås
2 msk ingefära
2 msk limejuice och skal
2 msk japansk soya
2 klyftor vitlök
2 cm hackad chili
2 tsk honung
Riv eller hacka ingefära och vitlök.
Hacka chilin och blanda ihop allt.
Smaka!
1/2 dl sweet chilisås
2 msk ingefära
2 msk limejuice och skal
2 msk japansk soya
2 klyftor vitlök
2 cm hackad chili
2 tsk honung
Riv eller hacka ingefära och vitlök.
Hacka chilin och blanda ihop allt.
Smaka!
1. Börja med woksåsen. Dela blomkål och broccoli i fina buketter, skiva även stocken i tunna skivor!
2 Dela paprikan i bitar, halvera sockerärtorna, skiva lök och hacka vitlök.
3. Koka nudlarna.
4. Woka under tiden köttet som ska vara rumstempererat, snabbt i mycket het panna, salta, peppra och lägg det åt sidan.
5. Woka sedan grönsakerna och börja alltid med de hårdaste och sväng med lök, vitlök och ingefära på slutet.
6. Lägg upp nudlar, kött och grönsaker på ett serveringsfat och ringla lite av woksåsen över eller servera den vid sidan om.
7. Garnera med koriander om du inte hör till de som hatar det, I love it!
Peanutpie
Här kommer en mycket dimmig närbild av en mycket liten pajbit, det blev inte mer kvar ! Behöver jag säga att den var jättegod?! Receptet kommer från kokboken Buffé av Jon Hansson och Camilla Lindqvist och det var busenkelt att göra. Ja det blev väl ett ganska grovt kross av jordnötter i botten (läs:nästan hela) men det beror mest på mina klena armmuskler man borde kunna köra någon sekund i matberedare också.
Jag gjorde 1 1/2 sats av botten ( tog en form med 26 cm diameter) för jag gillar när det är mycket botten.
Den här pajen kommer jag att göra flera gånger!
PEANUTPIE
Botten:
250g jordnötter
140g råsocker (1,7 dl)
65g smör
35g vetemjöl (3,5 msk)
Chokladfyllningen:
250g mörk choklad, ca 70%
3 dl vispgrädde
2 äggulor
100g smör
Garnering:
Hallon, jordgubbar eller andra bär eller frukter
Florsocker
1. Lägg nötterna i en plastpåse, banka på dem med en kavel, kastrull e.dyl så du får ett grovt kross.
2.Blanda nötkrosset med råsockret, smöret och mjölet.
3. Tryck ut i en 25 cm form med löstagbar kant.
4. Grädda 5 minuter i ugnen och låt sedan botten kallna.
5.Koka upp grädden och häll den över chokladen, rör slätt, tillsätt sedan äggulor och smör, rör till en jämn smet.
6.Bred ut chokladsmeten över den kalla botten och ställ i kylen minst 2 timmar.
7. Garnera ev. med bär och servera med vispad grädde.
Kyckling i ugn med Italienska smaker
Vi firade yngsta dottern Frida som fyllde som fyllde 24 år förra helgen, ojojoj jag vill bromsa tiden nu för det känns som den rusar fram. Hon var liksom vår lilla fröken bråttom för vi hann inte ens fram till BB!
Vi firade henne med en buffè av italienska smaker men ni får bara kycklingreceptet just nu.
Ett riktigt gott vin var det här, Nottage Hill som finns att beställa på systembolaget, det var smakrikt och fruktigt och passar bra till ost och mustiga maträtter. Värt 79 spänn tyckte vi!
Här kommer ett "hittepårecept" som blev gott men nu när jag tänker efter så kanske man kan hoppa över steg 2 och bara köra kycklingen i ugn direkt med tomatröran på........
1 kg kycklingfilé
2 msk kapris
12 oliver
5 sardeller
2 klyftor vitlök
1 citron, skalet + saften av halva citronen
1/2 msk finhackad rosmarin eller 1 tsk torkad
1/2 dl färsk hackad basilika eller 2 tsk torkad
3 msk tomatpuré
1 dl vitt vin+saften av halva citronen
1 dl kraftig kycklingbuljong
2 dl cremefraiche
250g mozarella
1. Hacka samman kapris, oliver, sardeller och vitlök så fint du kan och blanda det sedan med citronsaft, skal, örtkryddor och tomatpuré.
2. Bryn fileerna i stekpannan och peppra rejält men salta bara lite för tomatröran är ganska salt.
3. Lägg över kycklingen i en tajt ugnsform och fördela tomatröran på kycklingen och lite i formen också.
4. Tippa vin, buljong och creme fraiche i formen, blanda runt med tomatröran och kör kycklingen i ugn på 125 grader i ca 25 minuter (innertemp på ca 68 grader)
5. När kycklingen svalnat något skiva den, lägg tillbaka i ugnsformen, fördela mozzarellaost över och gratinera på hög värme ca 5 minuter tills osten smält och fått lite färg.