Segkakor i massor!



När vi bakade saffransbröd häromda`n berättade Frida att hon skulle baka 20 plåtar segkakor till sitt fotbollslag så vi tog och gjorde det på en gång också. Tur att grannarna hade både jäst och rågsikt! Det var många år sedan jag gjorde segisar så det var riktigt roligt (ok efter 3 liter så var vi båda rätt nöjda). Frida var kanonduktig att kavla och jag skötte gräddningen, en fantastiskt bra arbetsfördelning eftersom jag och kaveln har stoooora kontaktproblem!


SEGKAKOR 8 stora kakor
50 g smör
50 g jäst
1 liter mjölk
1 dl sirap
1 msk salt
7,5 dl rågsikt
ca 1 kg vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt


1. Smält smör och tippa i mjölken och värm till 37°.

2. Smula jästen och rör ut den med lite av degspadet.

3. Tippa i all vätska, sirap, salt, rågsikt och det mesta av mjölet.

4. Kör i assistent eller med elvisp tills degen är slät och inte allt för bastant.

5. Låt den jäsa under duk i ca 30 minuter.

6. Tippa ut degen på bakbordet och strö över hjorthornsaltet och knåda in det.

7. Dela degen i 8 bitar och låt de jäsa ytterligare 30 minuter.

8. Kavla ut varje bulle på bakplåtspapper med kruskavel, nagga noga och grädda på het plåt i 275- 300° i några minuter bara tills kakorna är ljusbruna.


Vi bakar lusseprinsar och lussekatter



Men vad härligt att vakna idag med snö utanför fönstret, nu kommer julkänslorna! Frida och jag drog igång med saffransbak så det tog en stund innan det blev fika med första ljuset.
Saffransdeg finns det ju så många olika recept på med "kessellor" och sirap och allt möjligt men jag tar bara lite mera socker, ett eller två ägg i smeten och så liiite mjöl som det bara går utan att allt fastnar på fingrarna, ja så jobbar jag!

SAFFRANSDEG
2 paket jäst
300g smör
3 paket saffran
1 liter mjölk
3 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
2,5-2,8 liter vetemjöl

FYLLNING TILL PRINSAR:
Lika delar mjukt smör och riven mandelmassa tog jag idag men det är en smaksak (ca150g smör/mandelmassa)


1. Smält smöret, lägg i saffranet (det där att stöta med sockerbit hoppar jag över) och sist mjölken och värm till fingervarmt.

2. Smula jästen och rör ut den med lite av degvätskan.

3. Tippa i resten av vätskan, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet och kör rejält med maskin eller elvisp.

4. Jäs 30 minuter i bunke och baka sedan ut till runda bullar eller lussekatter eller vad du nu vill.

5. Om du gör runda prinsar så gör ett hål med fingret och tryck ner 1-2 tsk fyllning med en tesked.Om du gör lussekatter så pensla med ägg och tryck i russin.

6. Låt jäsa ytterligare 30 minuter, eller och grädda i 225° tills bullarna fått färg.

7. Prinsarna penslar du med smält smör och vänder i strösocker när de svalnat lite.



Alltså nu har jag ätit så mycket nybakat så matlusten är borta.......vilar ett tag så kanske den kommer.


Lax med bacon och pestosås



Det är flera som undrat om vi bara käkat Pitekaka den här veckan men så är det inte fast lite skräp och hopskrap har det blivit faktiskt. Tiden på kvällarna bara försvinner och det blir ju extra svårbloggat när man inte är hemma heller! På jobbet i morse möttes vi av marschaller och ett adventsmysigt personalrum och blev bjudna på äppelglögg, en härlig laxröra med pepparrot, Gorgonzola som bara smälte i munnen, pepparkakor och hembakt tunnbröd, ingen dålig start va? Och som om det inte räckte så hade mina yngsta brudar kommit hem och städat huset tills jag kom hem från jobbet och jag blev bara sååå glad! Kanske något att önska sig av dom i julklapp......städochmiddagsklippkort



LAX MED BACON OCH PESTOSÅS 4 port
4 portionsbitar lax
8 skivor bacon
2 dl creme fraiche 34% är godast
2 msk röd pesto (gärna Icas med chili!)
pressad citron
smörklick till stekning 
salt, peppar

1. Pressa citron och krydda fiskbitarna.

2. Vira 2 baconskivor omlott runt laxen och bryn bitarna runtom i smör.

3. Lägg i en liten ugnsform och kör fisken i ugn 175° tills de är klara ca 15 minuter (runt 50° innertemp).

4. Rör ihop creme fraiche, pesto och en gnutta salt och peppar och servera det till.



Nu hör jag att det skramlar i köket och prasslas med godispåse........ha en mysig fredag mina vänner för nu ska jag mysa i soffan och äta upp Lisas godis!! Nejdå sånt pysslar inte jag med.

Mannen bjöd på Pitekaka.....



......häromdagen men han hade inte bakat själv utan köpt av ett gäng skolungdomar. Gott fika blev det hur som helst men jag hade inte hört det här namnet på kakan tidigare. 
Nu ska man väl börja få adventskänslor snart eller? Det är lite svårt när det regnar men jag tror att jag har några döttrar som kommer hem och bakar lussekatter till mig i veckan och då kommer nog känslorna!

PITEKAKA i långpanna
2 ägg
4 dl socker
3 dl mjölk
100 g smält smör
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker 

TOPPING:
200 g smält smör
3 dl havregryn
2 dl strösocker
4 tsk kanel 

1. Vispa ägg och socker fluffigt.

2. Smält smöret, blanda i mjölken och häll det i äggvispet.

3. Blanda allt det torra och rör ned det i smeten.

4. Häll i bakpappersklädd långpanna.

5. Smält smöret till toppingen och rör i de övriga ingredienserna och fördela det över kaksmeten.

6. Grädda kakan i 225° i ca 15 minuter

7. Skär kakan i rutor när den kallnat.

Pasta med bacon och kapris



Undra om det här är bra mat att ha i magen när man ska ha vattengympa? För sent att fundera på det nu men fort gick det att laga och gott blev det. Ja du plockar som vanligt bort och lägger till det du vill i mina recept, gillar du inte kapris så ta oliver och gillar du inte oliver så ta något annat!


PASTA MED BACON OCH KAPRIS 2 port
1 fp färsk pasta (250 g) eller 150g torkad
1 paket bacon
2 dl grädde
150 g philadelphiaost eller något liknande
2 klyftor vitlök
4-5 soltorkade tomater
2 msk kapris
salt och nymalen svartpeppar
2 nypor torkade örter

1. Koka upp pastavattnet.

2. Stek under tiden baconet och låt hackad vitlök och tomater fräsa med en gnutta.

3. Koka pastan.

4. Tippa i grädde,  ost och kryddor i baconfräset och rör ihop det till en slät sås, låt det puttra upp.

5. Slå vattnet av pastan och rör ned den i såsen tillsammans med kapris.

6. Smaka av om det behövs mera kryddor och servera på direkten!

Kycklingwok med nudlar



Wokmiddag blev det idag för jag hade kycklingrester och en färdig grönsakspåse i frysen! Det här har varit uttjatad mat som vi nog inte ätit på minst ett år tror jag men när jag handlade sist gled det ner en "wokmixcoopmalay" i vagnen och det måste betyda att wokaptiten är tillbaka. Nu fattas bara min älskade koriander.....


KYCKLINGWOK 3 port
600g wokgrönsaker frysta eller färska
3 dl stekt kycklingkött eller 2 kycklingfileér
1 stor tumme finhackad ingefära
2-3 klyftor vitlök
1/2-1 chili
2 paket snabbnudlar
3 msk olja

"WOKDRESSING"
1/2 dl citronsaft
1/2 dl fisksås
1 msk japansk soya

Sweet chilisås till servering kan vara gott!


1. Koka nudlarna snabbt och spola dom kallt, dela dom en aning är inte fel.

2. Fräs kycklingköttet, ingefära, vitlök och chili i oljan.

3. Lägg det åt sidan och stek på grönsakerna ( vill man ha färg på grejerna så brukar jag tina dom lite annars funkar det ändå)

4. Blanda ihop, kött, grönsaker och nudlar i pannan/woken och slå över wokdressingen.

5. Smaka av om det behövs mera hetta, syra , vitlök eller salt!


Tror det får bli en slö kväll i soffan, hade en fundering om en lång kvällspromenad men jag spar funderingen......


Mandeltårta med chokladkräm






Antar att många mumsat tårta idag och vi tjuvstartade redan igår kväll. Världens enklaste tårta var det här och eftersom jag gillar mandel och choklad så kommer jag att göra den här flera gånger. Vanliga gräddtårtor är inget jag gillar så mycket men den här blev kompakt, mäktig och smålik Frödinges frysta. Det räcker med en liten bit eller kanske två......

MANDELTÅRTA
400g mandelmassa
4 äggvitor
3-4 droppar bittermandelolja vill jag ha!

CHOKLDKRÄM
4 äggulor
1 dl strösocker
1 dl grädde
100g mörk choklad
150g smör

Garnering/servering: 3 dl grädde, 50 g rostad flagad mandel som jag var utan


1. Vispa vitorna hårt och vänd sedan ner den rivna mandelmassan och bittermandeloljan.

2. Fördela smeten på två smorda plåtpapper till två cirklar (24 cm i diameter)

3. Grädda i 175° i ca 20 minuter.

4. Sjud försiktigt upp gulor, socker och grädde under vispning till en kräm, den får inte koka.

5. När krämen tjocknat så ta den från plattan och rör ned choklad och smör i bitar.

6. Vispa krämen slät (låt den kallna) och lägg ihop de kalla bottnarna med kräm i två lager och garnera med grädde eller ha den vid sidan om.

Morotssoppa med ingefära och citron




Nu har Matbloggspriset 2011 utsetts på matmässan i Älvsjö och jag ångrar sååå att jag inte åkte dit i år också, ibland bor man fel men det är verkligen bara ibland. Kolla in vinnarbloggarna för dom är helt fantastiska! Stort GRATTIS till er och lite extra till Gitto, Theresia och Lisa eftersom jag läser deras bloggar ibland.
Nu är det sopptider tycker jag och vad är enklare och godare när det börjar bli ruggigt ute? Det här blev fredagsmiddag i huset och eftersom jag inte är någon fullfjädrad surdegsbagare så köpte jag ett underbart färdigt bröd med tranbär på coop, dyrt säger ni hemmabagare? Jaaaa men värt varenda krona och soppan är ju nästan gratis (tack svärmor för morötter från Näset!) 
Jag hittade ett recept hos Tre tjejer i köket ( ändrade bara mängderna lite) , tyckte det där med grädden inte lät så gott för mig som cremefraichefrälst men det blev en riktig höjdare!

MOROTSSOPPA 3 port
4hg morötter
1 gul lök
1 tumme ingefära
2 klyftor vitlök
1 liter buljong
2 msk citronsaft
salt och peppar

Topping:
1 dl grädde
rivet skal av 1 citron
1 nypa salt

1. Skala och fräs morötter och lök i smöret.

2. Riv ingefära och vitlök och låt det fräsa med en kortis.

3. Tippa i buljong och låt allt koka lugnt tills morötterna är mjuka.

4. Mixa soppan slät och smaka av med kryddor och ev. mera citron och ingefära.

5. Rör ihop grädde med skal och saft och låt var och en ringla över det på sin tallrik.

Korvgratäng med röd pesto



Korvmiddag slog jag till med idag , lika bra att laga något av korvringen medan det finns något kvar av den. Undra vem som går och äter kall korv här i huset??? Ok.....det är jag och det är ju såååå gott (måste jag gilla all mat?) Det borde funka att laga min gratäng i en gryta också fast då blir det ingen knorpig ost på toppen.....



KORVGRATÄNG 4 port
400g falukorv
250 g squash eller broccoli eller lite av varje!
3 tomater
1 lök
2 klyftor vitlök
3 dl grädde
3 msk röd pesto
2 dl riven ost
smör eller olja
salt, peppar


1. Fräs squashen så den får färg, låt skivad lök och vitlök fräsa med på slutet.

2. Lägg grönsakerna i en ugnsform, tomaterna i bitar över och på toppen den stekta falukorven.

3. Blanda ihop grädde, pesto, salt och peppar och slå det i ugnsformen.

4. Strö ost över och gratinera i 15-20 minuter i 225°.

5. Pasta passar kanon till!



Ojdå det blev ett gratängrecept idag också, kanske ska kalla det här för korvlåda istället då?

Squashgratäng med ost




I helgen har vi varit i Sundsvall och hjälpt Anna att flytta, bra träning för mina muskellösa armar. Såklart hann vi med roligheter också hos släktingarna på Alnön med mys och god mat. Springa runt på Birsta City är ju alltid roligt när man börjar springa ....men det går fort över. Hur orkade man förr från morgon till kväll? (oj nu låter jag som Karin 85!)
Jag gjorde en gratäng till dagens kött och det går såklart att lägga i flera andra grönsaker med mera smak än squash men det blev rejäl smak av ost och sambal i alla fall.


SQUASHGRATÄNG
5hg squash
2 klyftor vitlök
4 dl grädde
3 dl riven ost med smak
1-2 tsk sambal, smaka dig fram
olja och smörklick till stekning
salt och peppar
örtkrydda eller något färskt grönt


1. Dela squashen i kuber eller skivor och stek i oljan/smöret, hett och snabbt!

2. Låt vitlöken fräsa med på slutet, krydda och lägg över i en ugnsform eller flera små portionsformar.

3. Blanda grädde, ost, sambal och kryddor och fördela det i formen/formarna.



4. Gratinera i ca 15 minuter på 200° tills gratängen fått färg.


Dillkött, en av mina favoriter



Det är ju lite svårt att få kokkött att se gott ut men alla vet väl att om köttet fått koka sakta med lite grönsaker och kryddor tills det är mjukt och lossnar från benen så smakar det ljuvligt. Jag kokade en bog av rådjur och delade köttet på hälften (inte mycket mat på en lillskånk) och gjorde en dillsås. Den andra hälften hamnade i frysen med buljongen på och blir nog pepparrotskött framöver eller kanske köttsoppa.
Det var riktigt nära att jag fick ett rådjur på huven idag, himlans rädd blir man!


DILLKÖTT 2-3 port
250 g kokt "rensat" kött, vilt eller nöt
Såsen:
2-3 msk smör
3 msk mjöl
2,5 dl mjölk
2,5 dl buljong från koket
1 msk ättika (24%)
2 msk socker
3 msk hackad dill
salt och peppar


1. Smält smör och rör ned mjölet slätt och späd som vanligt med lite vätska i taget.

2. Smaka av såsen med ättika, socker, dill och kryddor.

3. Smaka , smaka, smaka tills såsen är så sötsur som du vill ha den, rejält syrlig tycker jag!

4. Rör ned köttet i såsen eller servera den vid sidan om.




RSS 2.0