Frida gästbloggar

 
Hej alla glada!
Idag har jag varit här i Albybyn hos min underbara mamma! Och eftersom hon är lite trött och behöver vila så tänkte jag att lite lussebullar i olika former kunde passa bra. Dom är ju farligt goda och förhoppningsvis kanske mamma blir lite piggare av allt socker ;) Plus att lussebullar är ett måste till första advent!!
 
Jag ska alldeles strax ta med mig mamma på en liten promenad ute i snövädret. Sedan ikväll är det jag som bjuder mamma, pappa och Micke på tacos. Just för tacos så behövs det ju inget recept, men hur ni gör lussebullarna kan ni se här nedanför:
 
SAFFRANSDEG
2 paket jäst
300g smör
3 paket saffran
1 liter mjölk
3 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
2,5-2,8 liter vetemjöl

FYLLNING TILL PRINSAR:
Lika delar mjukt smör och riven mandelmassa tog jag idag men det är en smaksak (ca150g smör/mandelmassa)


1. Smält smöret, lägg i saffranet (det där att stöta med sockerbit hoppar jag över) och sist mjölken och värm till fingervarmt.

2. Smula jästen och rör ut den med lite av degvätskan.

3. Tippa i resten av vätskan, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet och kör rejält med maskin eller elvisp.

4. Jäs 30 minuter i bunke och baka sedan ut till runda bullar eller lussekatter eller vad du nu vill.

5. Om du gör runda prinsar så gör ett hål med fingret och tryck ner 1-2 tsk fyllning med en tesked.Om du gör lussekatter så pensla med ägg och tryck i russin.

6. Låt jäsa ytterligare 30 minuter, eller och grädda i 225° tills bullarna fått färg.

7. Prinsarna penslar du med smält smör och vänder i strösocker när de svalnat lite.

8. Ät sedan några stycken innan du lägger dem i frysen ;)

Kolla gärna in Expressens bilaga som heter "Mittkök", min mamma har ett supergott recept på gumbo med i den! :)
 
Tack och bock från mammas minsting!
Frida

Saffransskorpor och 2 x pepparkaka

 
Om du är saffranssugen och inte har ork eller lust att baka lussekatter så är de här små godingarna snabba och enkla att göra!  Här kommer 3 av mina favoriter i repris och de är alla sååå enkla och goda.
 

SAFFRANSBISCOTTI
2 ägg
1 paket saffran
100g rumsvarmt smör
100g mandel
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

1. Hacka mandeln grovt.

2. Vispa ihop saffran och ägg och tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet.

3. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och ganska kletig deg.

4. Rulla smeten på mjölad bänk i tre längder på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda mitt i ugnen i 200° i 15 minuter.

6. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar.

7. Torka mitt i ugnen  ca 1 timme i 75 °.
 
 
 
KRYDDBURKENS MJUKA PEPPARKAKA
 
 
 

Dillkött

 
Jag lär ju inte fresta någon " kokköttshatare" (inte mannen heller) med den här bilden men ät då sås och potatis för såsen blir så god så det finns inte! En hel vecka i viloläge har jag haft utan ork och aptit så det kändes helt ok att hitta en burk färdigmat i frysen.
Älgkött ( men det funkar med både nöt, gris och lamm) som fått koka med lök, morot, kryddpeppar, lagerblad och salt i flera timmar det ska verkligen bli mjukt och falla sönder lite lätt.
Kokar du mycket kött så splitta till flera middagar och frys in med buljongen eller gör såserna direkt.
Pepparrotssås, en riktigt het en är inte heller tokigt Hoppa då över ättika, socker och dill och strö i massor av riven pepparrot, smörklick och en nypa socker bara!
 
 
DILLKÖTT 3- 4 port
4 hg kokt mört kött
4 dl buljong från koket
2 dl mjölk eller gräddmjölk
1,5 msk ättika (24%) ta mera om du har 12%-ig
1,5 msk socker
1/2 dl finhackad dill
salt och nymalen vitpeppar
maizena  eller mjöl att reda av såsen med
 
 
1. Koka ihop buljong, gräddmjölk, red av såsen och låt den koka någon minut.
 
2. Smaka av såsen med ättika, socker, dill, peppar och salt.
 
3. Ta dig tid att smaka många gånger och kanske behövs det mera syra, sälta eller sötma, det ska inte vara nån messås utan det ska verkligen smaka sursött!
 
4. Vänd sedan ner köttet i såsen och låt det småputtra några minuter och servera sedan med kokt potatis.

Nasi goreng med älgkött

 
Indonesisk pytt i panna fast på mitt sätt då ( tror inte det springer så många älgar där borta) idèn fick jag av en vitkålsklyfta längst in i svalen. Stuvad vitkål är en av mina favoriter men det fick jag hos mamma igår med isterband till, huuur gott som helst och därför ville jag göra något annat av den här lilla kålbiten. Ibland behövs det inte miljoner hippa grönsaker för att det ska bli gott bara man inte snålar med kryddorna!
Jag tog upp en liten bit kött som jag skrivit "fin grytbit" på och bara man skär det supertunt när det är nästan fruset  och steker hett och snabbt så blir det alltid mört.
Ja man tar väl de grönsaker man gillar eller råka ha hemma
 
 
 
 
NASI GORENG 3-4 port
3 hg skav av älg, gris, nöt eller kycklingstrimlor
1,5 dl okokt ris eller kokt ris om du har
2 morötter
1 klyfta vitkål,  2-3 hg
1 näve fryst gröna bönor
1 stor rödlök
2 klyftor vitlök
1-2 msk finhackad ingefära
1 chili (smaka dig fram för ingen chili är den andra lik)
1 msk curry
1 msk fisksås
2 msk japansk soya
1 lime eller 1/2 citron
1/2 kruka koriander
olja till stekning
 
Till servering: Ljus soya (japansk) eller creme fraiche med lite vitlök om du är såsälskare!
 
 
 
1. Koka riset om du inte har någon rest.
 
2. Flisa det halvfrusna köttet eller skär så tunt du kan och låt det bli rumstempererat.
 
3. Strimla morötter och vitkål och fräs det tillsammans med bönor och curry tills det mjuknat en gnutta.
 
4. Låt sedan det kokta riset,  vitlök, ingefära och chili fräsa med och lägg allt åt sidan.
 
5. Stek nu köttet hett och snabbt i oljan, salta och peppra och pytsa sedan i rödlöken så den får lite färg.
 
6. Blanda ihop  köttet med risfräset och krydda med, fisksås, soya, limesaft och hackad koriander.
 
7. Smaka, smaka, smaka om det behövs mera kryddor och servera sedan med ljussoya och ev. en klick creme fraiche

Löjrom till förrätt

 
 
 
Gårdagens förrätt kräver liksom inget recept, bara att finhacka en mild rödlök eller schalottenlök och skeda upp creme fraiche och rom. Kalixrom är inget vi brukar gluffsa i oss i vårt kök och just därför var det extra roligt att bjuda på igår före fonduen. Såklart funkar det med stenbitsrom också fast smakerna är helt olika. Vi åt ett hårt tunnbröd till men annars passar det med en råraka eller rostat bröd.
 
 
Har ni kommit ihåg era pappor idag tro? Jag har varit till minneslunden och tänt ett ljus till min pappa........trots att han har varit borta i 4,5 år så  fattas han varje dag.......
 
 
 

Chokladfondue med frukt

 
Det här blev dagens efterrätt, efter köttfondue så doppade vi fruktbitar i choklad. Den som inte gillar choklad får väl mumsa på frukt.... men det där lät alldeles för hälsosamt. Undra om man ska doppa chokladfrukten i kokos eller hackade nötter eller blir det för mycket tro?
 
CHOKLADFONDUE
frukter eller bär av olika slag
200g choklad mörk eller ljus
1 dl grädde
en skvimp av någon likör om man gillar det men det gör inte jag
 
 
 
 
1. Koka upp grädden, ta kastrullen åt sidan och rör sedan ner chokladen och rör tills smeten är slät.
 
2. Håll smeten varm ( ett värmeljus räcker som är under min lilla såssnipa ) men det borde funka att dippa direkt utan värmekälla också tycker jag.
 
 
 
 
 
Julrecept nr 22:  Janssons frestelse
 
 

KYCKLINGGRYTA MED BACON OCH SOLTORKAD TOMAT

 
Men härliga fredag är här med fina rosor på köksbordet, då känns det lätt att leva och laga middag. Dessutom kommer Frida hem på middag och handlar det jag glömt. Enkel gryta, tända ljus och ett gott vin,  allltså jag klagar inte! ( Borde kanske lägga in att mannen dammsugit också för det höjer fredagsstatusen rejält!)
 
 
KYCKLINGGRYTA MED BACON OCH SOLTORKAD TOMAT 4-5port
500g kycklingfilé i småbitar
1 paket bacon
1  paprika
6-8 soltorkade tomater
2 klyftor vitlök
färsk eller torkad chili, smaka dig fram, sambal funkar också fint!
2 dl kycklingbuljong eller vatten+1 tärning/fond
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
1/2-1 kruka basilika
mycket svartpeppar, och Santa Marias Pasta Rossakrydda i kvarn
maizena+ vatten till redning
 
 
 
1. Fräs kyckling och bacon tills det fått färg och pytsa sedan i paprikan, tomaterna och vitlöken i bitar i bitar och låt det fräsa några minuter. Krydda!
 
2. Tippa i buljong och grädde och låt grytan puttra några minuter.
 
3. Lägg i hackad basilika, red av grytan och smaka av om det behövs mera kryddor.
 
4. Koka pasta och servera till grytan, pappardelle passar fint!
 
 
Vinet till maten var gott och lättdrucket och det funkade fint till kycklinggrytan. Eftersom jag är urusel på franska så kommer jag att fråga efter 5460 men är du bra på franska så säg bara att du vill ha en flaska Bourgogne Hautes Cotes de Nuits
 
Fridas kommentar: Gott och man gör inga grimaser och det känns som fjällfil på tungan!
Mannens kommentar: Fruktigt och fräscht!
 
 

Grönpepparsås till älgkalven

 
Alltså jag måste nog hålla med mannen om att grönpepparsås är en fantastiskt god sås, tror alla bea och vinsåser kan slänga sig i väggen......nej nu tog jag i men det kan hänga ihop med att köttet från en älgkalv inte var helt fel heller. Jag bara brynte det runt om och sedan fick det gå en stund i ugnen på 100 grader tills det var "mediumrarerosakindmjukt".
Det här är inget exakt såsrecept men kom ihåg att göra såsen i stekpannan så köttsmakerna också kommer med.
 
 
GRÖNPEPPARSÅS
1 dl buljong
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
1-2 msk grönpeppar i lag
50 g philadelphiaost
1 tsk persillade
liten skvätt av någon syra t.ex vinägern i grönpepparburken eller en skvimp cognac eller vin kanske? 
 
♥ Låt allt koka ihop och smaka, lägg till och dra ifrån tills du är nöjd.
 
 
Här finns det mera såser, röror och tillbehör som passar till kött, fågel, fisk och mittemellan!
 
 
Jag har haft en skön helg i fjällen och nästa gång åker skidorna med, jag längtar sååååå. Nu är det färdigvilat och gympadags och det behövs!

Biffar med feta och soltorkad tomat

 
 
 
 
Nu gör jag helg mina vänner och det känns så himla skönt!
Dagens middag blev biffar, lök och tomatsallad med fetaost, råstekta potatisskivor och en creme fraicheklick med persillade.  Jag är ingen mästare på biff och köttbullar men de här blev helt ok.
Ha en skön helg och tänd många ljus för alla vi saknar och längtar efter och som inte finns med oss......
 
BIFFAR MED FETA OCH SOLTORKADE TOMATER
5 hg köttfärs, älgfärs tar jag
1 dl grädde eller gräddmjölk
1 ägg
2 msk ströbröd
(50 g dessertost med vitlök bara för att den skulle ätas upp)
4 soltorkade tomater
1 msk kapris
1-2 vitlöksklyftor
timjan, oregano eller basilika, färsk eller torkad
1 tsk salt
massor av nymalen svart och vitpeppar
 
1. Blanda allt utom köttfärsen i en bunke, hacka först tomater, kapris och vitlök fint och låt allt stå några minuter.
 
2. Blanda i färsen och låt den stå några minuter och rulla sedan bollar och platta till biffar.
 
3. Bryn biffarna i smör och olja och lägg de sedan i en ugnsform och låt de gå klart i 150 grader i ca 15 minuter.
 
4. Blanda skyn i formen med grädde eller creme fraiche och koka ihop så får du en god sås.
 
 
 
 

RSS 2.0