Bubbel och småplock till nyår!

 
Nu är det snart nyår mina vänner, har ni planerat något festligt?
Vi ska ta det lugnt och fira med våra ungdomar och till tolvslaget ska vi ha rom, räkor och lax av något slag.
Mannen har önskat färdiga små crustader fyllda med getost, honung och pinjenötter som bara gratineras några minuter, lättfixat!
En god rosèchampagne ska vi dricka till.
 
Jag önskar alla Ett Gott Nytt År och hoppas att ni fortsätter att titta in till mig nästa år också för då blir jag så jätteglad. Kram till er från mig!
 
 
 
Löjrom, creme fraiche, rödlök på smörstekt brödbit.
 
 
Pestosnurror med röd pesto och ost
 
 
 
Laxrullar med pepparrot
 
Röra med rökt kött och pepparrot.
 

Varmrökt lax med creme fraiche och rödlök.
 
Rårakor med rom och smetana.
 
Pestosnurror på andra ledden!
 
Mjukost med renkött på crostini.
 
Olivröra med soltorkade tomater.
 
Fikon med getost och skinka.
 
Mögelost på knäckebit med havtornsmarmelad.
 
 
SQUASH MED OST OCH BACON
squash/zucchini i cm tjocka skivor
ostbit på varje skiva, chevré, präst , västerbotten......
1 skiva bacon/luftorkad skinka att vira runt
smör till stekning

1. Stek squashen snabbt i het panna så den får färg.

2. Lägg en ostbit på varje och snurra runt med skarven nedåt.

3. Grilla i ugnen på högsta heat tills baconet fått färg och osten smält!
 
 
 

Pasta, resttips och gott vin!

 
 
Hoppa över julmaten en dag eller två så smakar de sista sillbitarna kalasgott igen!
Har ni några bra resttips av lilla skinksnutten och laxskivorna? Pastarätter i alla former funkar ju alltid att "gömma" saker i med goda kryddor och en gräddskvimp. Makaronpudding gillar jag men det måste vara något rökt kött/korv med i den. Tunna skivor julskinka på pizza med en smakrik tomatsås, lök och mycket ost är aldrig fel. Saffranssås med laxskivor kanske?
 
Vi har provsmakat två röda viner som passade väldigt bra till både ostar och en krämig pastarätt.
Jag kan väl erkänna att jag är lite kräsen på vin men de här gillade jag.
 
 
PASTA MED BACON OCH KAPRIS 2 port
1 fp färsk pasta (250 g) eller 150g torkad
1 paket bacon eller rester från julbordet
2 dl grädde
150 g philadelphiaost eller liknande färskost/mjukost
2 klyftor vitlök
4-5 soltorkade tomater
2 msk kapris
salt och nymalen svartpeppar
2 nypor torkade örter


1. Koka upp pastavattnet.

2. Stek under tiden baconet och låt hackad vitlök och tomater fräsa med en gnutta.

3. Koka pastan.

4. Tippa i grädde,  ost och kryddor i baconfräset och rör ihop det till en slät sås, låt det puttra upp.

5. Slå vattnet av pastan och rör ned den i såsen tillsammans med kapris.

6. Smaka av om det behövs mera kryddor och servera på direkten!
 
 

Beer can chicken

 
 
 
När du tröttnat på julmaten och längtar till grillsäsongen så testa den här kycklingen. Det funkar i ugnen också om du som jag ställt undan grillen!
Idag har vi gjort en Jansson, chokladfudge och en gravlaxsås och snart ska min färdigkokta skinka in och griljeras bara. Skinkmacka och must är ett måste ikväll och ungdomarna är hemma, utom Petter då som ska jobba :-(
Vi har Sveriges fulaste gran (som ändå var den bästa vi hittade) som ska kläs, nästa år köper vi en så slipper vi bli irriterade och halvgalna på varann!!! Det skulle kanske funka lite bättre om jag åt frukost innan vi drog till skogen också ;-)
 
Nu vill jag önska er alla En Riktigt God Jul och hoppas att ni får det toppen!
 
 
BEER CAN CHICKEN
1 hel färsk kyckling
1 33 cl ölburk
1 citron, saft och skal
2 msk smält smör / rapsolja
några kvistar timjan
2 morötter
2 lökar
4-5 vitlöksklyftor
vattenskvätt till ugnsformen
 
KRYDDMIX
2 msk cajun spices från Herbaria (eller ngn annan het barbequekrydda)
1 msk grillkrydda
2 tsk salt
2 tsk rosmarin
2 tsk socker
 
 
SÅS: Gör en sås på buljongen i ugnformen tillsammans med creme fraiche.
         Barbequesås och en vitlökssås passar också perfekt till.
 
 
1. Blanda ihop kryddmixen, mortla gärna. Sätt ugnen på 175 grader.
 
2. Smält smöret eller blanda oljan med citronsaft och skal.
 
3. Lägg kycklingen i en ugnform, pensla på citronblandningen (runtom och i kycklingen) och gnugga sedan på kryddmixen.
 
4. Öppna ölburken och gör många små öppningar med en konservöppnare, tippa ut 1/3 del i ubnformen, tryck ner timjan i burken och ställ sedan kycklingen på burken.
 
5. Tryck fast nästan hela burken och kolla så kucklan håller balansen!
 
6. Kör kycklingen i nedre delen av ugnen i ca 1 timme, jag drog på grillen och höjde temperaturen de sista 15 minuterna. Se till att ha lite vatten i formen och var beredd med folie på toppen!
 
7. När kycklingen svalnat så tippa ut ölburken, sila och koka ihop buljongen och ha som såsbas.
 

Saffransbiscotti

 
Enklaste juleskorpan, jättegod till glögg men allra godast att doppa i kall mjölk.
Ha en trevlig lördag mina vänner och ta det lugnt med julestöket!
 

SAFFRANSBISCOTTI
2 ägg
1 paket saffran
100g rumsvarmt smör
100g mandel
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

1. Hacka mandeln.

2. Vispa ihop saffran och ägg och tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet.

3. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och ganska kletig deg.

4. Rulla smeten i tre längder på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda mitt i ugnen i 200° i 15 minuter.

6. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar.

7. Torka mitt i ugnen  ca 1 timme i 75 °.

Parisare eller franska våfflor

 
 
Jag har min lediga dag och bakar mina första julkakor, det kommer bara att bli några få sorter iår (också!) men riktigt smarriga istället! Lisa, min näst yngsta har lovat att göra biskvier så då kan jag stryka dem från listan, jag har tänkt mig en sort till och det lutar åt cookies med jordnötter och choklad eller Anneliekakor
Jag hoppade över ett kavelmoment den här gången (för jag och kaveln gillar inte varann). När degen var klar gjorde jag rullar som fick vila kallt och sedan skar jag skivor som sedan kavlades i socker!
 
 
PARISARE ca 32 dubbla
7,5 dl vetemjöl
300g smör
3 msk vatten
strösocker till kavling

SMÖRKRÄM
200g smör
3,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor

1. Veva ihop mjukt smör och mjöl (jag är bekväm och tar elvispen)

2. Tippa i vattnet och knåda ihop en smidig deg.

3. Ta mera vatten om det behövs, lägg degen kallt en stund.

4. Kavla ut degen till en 3 mm tjock kaka och ta ut rundlar(eller rulla degen som jag skrev under bilden)

5. Jag tar ett litet snapsglas som mått och sedan kavlar jag de små rundlarna i socker med kruskavel.

6. Vill du ha riktigt stora kakor tar du såklart ett större glas.

7. Grädda i 200° i 8-10 minuter

8. Rör ihop smörkrämen och bred på kakorna när de är kalla.

Mammas köttfärsrulle med rosépepparsås

 
Men hur gott är inte det här då?! Mamma bjöd mig på det här för ett tag sedan och det är en riktig höjdare, jag lovar! Såklart funkar det att fylla rullen med allt möjligt, salami, soltorkade tomater, svamp, färskost, lök, senap ja listan kan göras lång. Perfekt att grädda av dagen innan!
Nu lyssnar jag på spöregn....alltså det är helt galet...16 december och snön försvinner! Ivar (den förskräcklige) drog ju förbi här i torsdagskväll...inte kul men vi fick tillbaka strömmen bland de första på fredagen så vi ska inte klaga alls.
 
MAMMAS KÖTTFÄRSRULLE
 
500g köttfärs, älg blev det här då!
1 dl grädde
1 dl vatten, mjölk eller gräddmjölk, har du mager färs så ta det fetaste
2 msk potatismjöl
1-2 klyftor riven vitlök
1 tsk salt
nymalen peppar, rejält
 
FYLLNING:
100g alspånsrökt karré eller någon god skinka
150g riven ost med smak, lagrad svecia hade jag
 
 
1. Blanda färsen med vätska, pot.mjöl, vitlök, kryddor och låt den vila några minuter.
 
2. Tryck ut färsen till en rektangel på ett bakplåtspapper, ca 1 cm tjockt.
 
 
3. Lägg på den rökta karrén/skinkan och den rivna osten.
 
 
4. Rulla ihop färsen med hjälp av bakplåtspapper i en ugnsform.
 
5. Grädda rullen i 175 grader ca 40 minuter och gör under tiden såsen.
 
 
 
6. Dela rullen i tjocka skivor och servera med någon typ av potatis och rosépepparsåsen.
 
 
ROSÈPEPPARSÅS
2dl creme fraiche 34%
2dl mjölk
1 hönsbuljongtärning/fond
1 bananschalottenlök eller en liiiiten gul lök
2-3 tsk mortlad rosépeppar
1 msk smör
 
1. Hacka löken mycket fint och fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg.
 
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt såsen koka ihop några minuter.
 
3. Smaka av såsen om det behövs mera salt eller rosépeppar.
 
 

Polkabräck

 
 
Mera godis! Det är bara jag som vet var godiset är gömt och kanske... bara kanske ska jag provsmaka en.....behöver uppmuntran nu när "Ivar" kom och förstörde hela kvällen. Vi skulle ha julsoarè på skolan men allt fick ställas in för ovädret. Visst behöver man väl en liten godis då?
 
Jag blev frestad av Frostrosor.
 
Mera godisrecept här!
 
POLKABRÄCK
175 g mörk choklad
100g ljus choklad
200g vit choklad
polkagrisar (1/2 påse ca 70g)
pepparmyntolja, jag tog ett kryddmått men smaka dig fram
 
 
1. Smält mörk och ljus choklad tilsammans i vattenbad eller i micron.
 
2. Bred ut chokladen tunt ca 3 mm på en plåt med bakplåtspapper och låt det kallna.
 
3. Mortla polkagrisarna i mindre bitar.
 
4. Smält den vita chokladen tillsätt pepparmyntsolja och låt den svalna något (annars blandas den med den mörka).
 
5. Bred den vita över den mörka, strö över polkagrisbitarna, tryck till på de större bitarna och låt godiset kallna.
 
6. Dela i bitar, små eller stora!
 
 
 

Lakritstryffel

 
 
 Hur enkla och hur goda som helst blev de här! Jag har varit ledig idag och bara gjort godis, vilat och latat mig (inte ens gått en promenad, skandal!!) Tänk vad man kan ändra sig när man ser goda saker.....hade tänkt hoppat över julgodis i år..... men då hittade jag det här receptet hos Jenny
 
 
LAKRITSTRYFFEL
200g mjölkchoklad med lakrits
1/2 dl grädde
1 msk smör
Rulla tryffeln i:
1msk kakao + 1msk mortlad lakrisal eller lakritspulver (blir gott med bara kakao också)
 
 
1. Värm grädden så den nästan kokar.
 
2. Rör ned chokladen i bitar och sist smöret till en slät kräm.
 
3. Låt den bli riktigt kall, rulla bollar i kakao och förvara sen tryffeln svalt.

Musslor med fänkål och morot

 
Vi har fått en sån fin Coopbutik i Ånge nu, nyrenoverad med många nya produkter på hyllorna och en härlig delikatessdisk. Såklart blev jag frestad av musslorna.......
 
MUSSLOR MED FÄNKÅL OCH MOROT
1 nät musslor
2 morötter
1 fänkål
1 schalottenlök
2 klyftor vitlök
1 dl vitt vin
2 dl grädde
salt, nymalen vitpeppar
1/2 dl hackad persilja
2 msk smör
 
1. Skölj musslorna noga och ta bort skägget om det finns något (jag lägger mina i diskhon). Trasiga och öppna musslor slänger man men testa att knacka de lätt mot bänken, stänger de sig så är de ok.
 
2. Strimla morötter och fänkål och hacka lökarna.
 
3. Smält smöret och fräs sedan grönsakerna tills de är nästan mjuka men de ska inte ha någon färg, salta och peppra.
 
4. Skvimpa i vin och grädde och när det kokat upp så lägg försiktigt i musslorna.
 
5. Lägg på locket och låt musslorna småputtra i 4-5 minuter och vänd runt de efter halva tiden.
 
6. Smaka av buljongen och krydda ev. strö över persilja och servera i djupa tallrikar och med ett gott bröd!
 
   


Lax och kräftstjärtar på tunnbröd

 
 
Ska du ha en enkel, snabb och smarrig förrätt? Då kanske den här passar?
Vi blev bjudna på det här när vi var på partaj hos Larssons för ett tag sedan och det var jättegott!
 
 
Allt du behöver är:
 
• Tunnbröd eller tunnbrödskorgar
 
• Kallrökt lax
 
• Kräftstjärtar
 
• Gröna blad av ngt slag gärna ruccola tycker jag
 
• Creme fraiche blandat med senap och gräslök
 
 
Här finns det ett recept om du vill ha exakta mängder!
 

RSS 2.0