Premiärmiddag på altanen

Idag har det varit en riktig sommardag och vi åt sallad ute för första gången i år. Mannen gick löst med högtryckstvätten på stenplattorna igår så jag är rädd att lilla "kotten" har dragit vidare till ett annat bed and breakfast.
Det blev  sallad som sagt och det här hamnade i skålen idag.

SALLAD
pasta                                                                      
kassler                                                                 
isbergsallad                                                         
gurka                                                                        
gula/röda tomater                                                  
champinjoner
oliver
rödlök
soltorkade tomater
avokado
citronolja, salt,peppar

SÅS
turkyoghurt
vitlök
persillade
mynta
salt, peppar


Prästbesök

Nu har vi haft prästen här och pratat kring pappas begravning och det gick ganska bra. Vi försökte hela tiden komma in på saker i pappas liv som prästen ska kunna knyta an till för att det ska bli så personligt som möjligt och jag hoppas att det blir så. Pappa har själv önskat att vi ska sjunga Lina Sandellpsalmer och så blir det. Haverökören som pappa varit med i ska också sjunga och Viveca Eriksson ska spela tvärflöjt.
Jag hoppas att solen skiner i Alby  den 9 juni och att allt blir fint och bra.











 


Lilljeppes kyckling

Jag har varit med mamma till stan idag och det blev en riktig raketresa det (vi var nästan hemma innan vi for)
Kläder till begravningen behövde hon och det fixades och vi hann äta en god sallad på Birstacity. När vi tittade på våra salladstallrikar så hade jag en utan överdrift dubbelt så stor portion som mamsen, gissa varför? JO den manliga salladsblandaren gjorde min och den kvinnliga mammas! Att de inte reagerade själva när de jobbade sida vid sida var knepigt. Nu äter ju jag alltid dubbelt i jämförelse med mamma så vi var båda nöjda ändå!

Mannen och dottern har fixat middag idag och det smakade fint det (potatissallad och rostbiff som mamma köpt till oss!!!!)

Men jag hittade ett roligt kycklingrecept på nätet som jag inte testat men det verkar enkelt och gott. Någon hinner kanske testa före mig. Kucklan blir nog sötsur och det gillar jag. Är det någon som känner Lilljeppe eller gjort något liknande?

Gott filippinsk kycklingrecept


 
Källa: Internet, den fria encyklopatin
Uppladdad av: Lilljeppe
 
Ingredienser
Kycklinglår eller kycklingvingar, går även bra med hel kyckling
3-4 st lime.
1 hel vitlök i 8 bitar.
1 kopp olivolja, att steka i
1 tsk svartpeppar
3 - 4 lagerblad.
1 liten burk ananas, hela skivor.
1 kopp mild soya sås, (japansk eller asiatisk)
1 kopp vitvinsvinäger eller kokonötsvinäger
2-4 dl 7-up/ Spritedricka efter smak ,ger en sötare smak åt kycklingen) .

Ev 1-2 dl grädde för fylligare sås


Gör så här
Tvätta kycklingen med lime och saften från denna och tvätta den noga.

Hetta upp oljan och tillsätt all vitlök som klyftor, och stek dem tills vitlöken har tagit färg. Tillsätt sedan kyckling och stek den tills den har tagit färg.

Skär ananasen i små bitar och tillsätt den i grytan.
Tillsätt svartpeppar, soyasås, lagerblad och vinäger och låt det koka i 25-35 minuter.

Provsmaka och tillsätt antingen mer vinäger eller 7-up beroende på smak och den sötma man vill ha.


Bräckt kassler med nässelstuvning

Jag är hemma från jobbet den här veckan och det känns bra, det tycker framförallt kroppen som verkar ha inslag av bly just nu. ...känns konstigt...han fattas mig. Tänkte cykla några varv på cykeln men insåg att det inte var rätt dag för det. Orkade inte förmå mig att kliva upp på cykeln ens. Voicekanalen var försvunnen och "rysskanalerna" hade fel musik så grattis cykeln du får vila några dagar till.
Men masa dig ut Karin och hämta lite luft ska du se att det känns lite bättre! Så det gjorde jag. Plockade lite nässlor bakom knuten men när jag bara plockat 1 liter så ville jag inget mera utan gick in och stuvade till dom.


Stuvade nässlor

1 liter nässlor
5 dl vatten                                                                            
1/2 tsk salt


2 msk smör
3 msk mjöl
1/2 liten lök
2 dl nässelspad
2 dl mjölk
2 msk grädde
1/2 hönsbulj.tärning
riven muskotnöt
salt,vitpeppar,socker


Skölj nässlorna noga. Jag brukar fylla mycket vatten i bunken/hinken och veva runt,
då flyter skräpet upp och den ev.sanden sjunker.
Förväll i kokande vatten någon minut bara.
Låt nässlorna rinna av och låt spadet koka ihop medan du hackar lök och nässlor fint.

Fräs löken mjuk i smöret och rör i mjöl.
Späd med vätskan pö om pö.
Smaka av stuvningen med buljongtärn, salt, peppar, muskot och en nypa socker.

Bräck kasslern i het panna med lite smör och ha så klart stekt eller kokt potatis till.
Jag strödde rostad och mortlad
szechuanpeppar på kasslern så det blev lite fart på den. Det blev en god brytning mot den salta kasslern (som dessutom innehöll E621 och fem E kompisar till hm...)och nässlorna.
Tips till er som bor i Ångekrokarna så finns den pepparn på
Gnistan i Ånge.


Rispappersrullar med dipsås

Ja laga mat är terapi i vanliga fall för mig men idag kanske det hade varit ok att bara stekt en hamburgare.Kroppen känns tung och konstig. Vi skulle bara äta något lätt för vi ska på middag ikväll hos Torbjörn och Annica. Vi är 4 par som turas om att ha fest och det var egentligen vår tur i helgen men vi bytte med dom. Jag funderade hit och dit igår hur vi skulle göra men bestämde att åka och vara med en stund iaf, kan vara skönt att tänka på något annat en stund. Jag ska rapportera vad vi får för mat för alla i det här gänget är matintresserade så det blir alltid god mat!

De här rullarna går att fylla med nästan vad som helst i grönsaksväg,räkor,kött,nudlar och örter. Blöt rispapperet i varmt vatten ett och ett och lägg de på en skärbräda(några i taget)Lägg på fyllning och rulla ihop som en vårrulle. Det är lite krångligt och pilligt innan man får till det. Förra gången provade vi att fritera rullarna och det blev mycket godare. Men man ska nog helst ha en fritös så det blir riktigt hett och det har inte jag utan här blev det teflonkastrull!

Rispapper(finns i asiatiska butiker)
minimajs
strimlad morot                                                                       
skivade sockerärtor
jordnötter
koriander

Dipsås (som blev så god att den kan ätas med sked!!)

1/2 solovitlök
1 msk ingefära
1/2 -1 chili
3 msk citron
1 msk fishsauce
2 msk japansk soya
(honung)

Riv vitlök och ingefära och hacka chilin.
Blanda i de övriga ingredienserna.
om du tycker såsen blev stark så ringla i lite honung.



Nu har min pappa somnat in....

Igår förmiddag sa min pappa att han inte tänkte vara med en natt till och det blev som han ville.
 När klockan var åtta somnade han in här hemma och det var lugnt och fint.
Man tror att man är förberedd och att man gråtit färdigt men där hade jag fel.....
Försökte tänka på alla unga som mist livet för tidigt i sjukdomar och olyckor, allt elände ute i världen osv...
 men det hjälpte inte ett smack....

Man gör sig snabbt rutiner och vanor.
Tänkte lämna dörren på glänt  som vanligt igår natt så jag skulle höra när han ropar .....
Nu har mamma flyttat hem och hon måste börja ta hand om och tänka lite på sig själv ....
Jag glömmer bort mig rätt som det är och tror att han ska ligga där i sängen som vanligt...
Men jag vet att han har det lugnt och skönt nu och att vi säkert ses igen på nåt ändå bättre ställe ....
 




Bulgursallad med kyckling

Idag blev det en snabb middag hos mig. Det låg en halv kyckling i kylen som passade bra när vi bara var två som skulle äta.

Bulgursallad

1/2 grillad kyckling
2 portioner hel bulgur kokad i buljong
10 körsbärstomater
1 dl kalamataoliver
50 g fetaost
1 liten rödlök
1 dm zuccini
3 rädisor
saften av 1/2 citron
1 msk citronolja
1/2 dl hackad persilja o mynta
salt,vitpeppar

Sås

1 dl turkyoghurt
1 klyfta vitlök
1 tsk persillade eller någon salladskrydda
salt,peppar

Blanda citron,olja och örter med den kokta bulgurn och låt de gärna stå ett tag om du inte ska servera salladen ljummen.
Dela grönsakerna och blanda ihop salladen.
Som sagt den är god både varm och kall,grönsakerna kan ju också fräsas på.
Servera med såsen och ett gott bröd.
Oliverna var supergoda! Dom har jag köpt på Ö&B  och märket var Sun Med. Det är kul när man köper något som kostar 15 kr och som man tror  är skräp och så har man fel och det är guld!
Börjar ni bli trött på mina bilder på det här fatet? Bryr mig inte!
Det här är egentligen ett fruktfat med tillhörande assietter som min mor köpt på loppis,and i love it!

image133


Blåbärsrulle

Festen igår var kul och det var många som var utklädda. Lekar,sång och god mat är aldrig fel men det var väldigt svårt att inte tänka på pappa här hemma,tittade på klockan 100 gånger för att se om mamma ringt. Det var svårare att slappna av nu än när ungarna var små och vi hade barnvakt, helt sjukt! Jag vet väl att mamma klarar sig!
Min mamma fyller år i morgon och det är klart att hon ska få en tårta på sin dag.Den här tårtan vet jag att hon gillar och den är dessutom superduperlätt att baka. Själva rullen går bra att göra i förväg så den ska jag göra nu. Det går förstås lika bra att fylla med andra bär eller frukter.

Blåbärsrulleimage132

5 äggvitor
2 1/2 dl socker
1 påse marsanpulver för kokning                                              
mandel/mandelspån/nötter                                                                                                                  
3 dl grädde
2-3 dl blåbär
25-50g mörk choklad 


Sätt ugnen på 175 grader.  
Smörj ett bakplåtspapper noga.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda socker och marsanpulver och vänd ner det i vitorna.
Strö lite mandel/nötter på marängen.
Grädda i  20-30 minuter.
När rullen kallnat fyller du den med grädden och bären.
Rulla ihop och ringla smält choklad över

Jag hade ingen mandel /nötter men det funkar bra ändå.
image138


Bounty

Till alla godisdiggare som inte gjort de här godingarna finns det bara en sak att säga,GÖR DOM!
Dessutom är de busenkla att göra och nyttiga måste dem väl också vara eller? Det är ju mycket järn och piggelinsaker  i choklad! Otur för Frida som inte kommer hem till middag idag, men det är klart att jag sparar några åt dig.

 Bounty
1 stort ägg
1 dl socker
2 msk smör
3 dl kokos
1 dl havregryn
1 msk vanilj
175g mörk blockchoklad,
1msk olja


Vispa ihop ägg,socker och smör.
Blanda sedan i kokos,havregryn och vaniljsocker
Jag brukar köra på högsta speed med elvispen!
Ställ smeten kallt en stund.
Kläm sedan små avlånga bollar och ställ dom i frysen/kylen så de blir riktigt kalla.
Det blir ca 22 st i storlek som bountyn man köper.
Doppa dom med två gafflar i smält choklad blandat med olja.

image123


Receptet har jag fått av svägerskan Karina i Önsta.

Utmaning

Jag fick en utmaning av  Sara, snabbast skulle vinna men jag var inte ens nära. Visste förresten inte hur jag skulle bete mig riktigt heller. Nu kommer det som är ändå svårare ,vilka ska jag skicka vidare till hmm...
Lisa, Frida,Carro, Alexander,Alexandra men om de svarar är en annan sak!

1.När gick du upp idag?
5.45,fast egentligen första gången kl.02.10
 (sovmorgon mellan 8-10 så det är inte synd om mig!)

2.Diamanter eller pärlor?
Diamanter

3.Senaste filmen du såg på bio?
Djävulen bär Prada(urdålig!)

4.Favorit TV-program?
Anna Pihl och matprogram,fast det blir ju ingen tv nu när man bloggar och pysslar om pappa

5.Vad åt du till frukost?
Rågrutmacka med leverpastej och smörgåsgurka och körsbärste

6.Vad är ditt andranamn?
Maria

7.Din favoritmat?
Hjälp vad svårt jag gillar ju såååå mycket men sushi (surströmming kom delad 1:a)

8.Vilken mat gillar du inte?
Smoothies,välling och för tjock soppa

9.Vilken är din favorit CD för tillfället?
Har ingen just nu,Uggla var senaste

10.Vilken bil kör du?
Golf

11.Vilken är din favoritmacka?
Lätt! Ciabatta med salami och brie

12.Vilka mänskliga drag kan du bara inte med?
Elakhet,våld och avundsjuka

13.Vilka är dina favoritkläder?
Träningsoverall

14.Om du fick åka vart du ville, vart skulle du åka då?
Till min dotter på Nya Zeeland

15.Favoritklädmärke?
Bryr mig 0

16.Var vill du dra dej tillbaka?
Under filten i soffan

17.Favorit tid på dagen?
Kvällen

18.Var är du född?
Sundsvalls BB

19.Vilken är din favoritsport att se på?
Tittar bara på alpinsport

20.Vem tror du inte sänder detta tillbaka?
Frida


21.Vem tror du skickar tillbaks först?
Lisa

22.Coca cola eller Pepsi?
Känner ingen skillnad

23.Fotboll eller ishockey
Fotboll, trodde ett tag att jag måste skaffa benskydd och dubbskor för att få vara med i den här familjen!

24.Är du en morgonmänniska eller nattuggla?
Nattuggla

25.Pedikyr eller manikyr?
Inget,spela fiol går inte med långa naglar,fast det går förståss med fina tår.

26.Några spännande nyheter att berätta för oss?
Jag hade 90 besökare på min blogg häromdagen,bara jag som tycker det är spännande!
Skulle vilja bjuda alla på tårta men det går ju tyvärr inte!


27.Vad ville du bli när du var liten?
Barnsköterska på sjukhus

28.Bästa barndomsminnet?
När jag fick en hund,men tyvärr var den bara rolig i 2 veckor sedan fick mamma och pappa ta hand om den!

29.Varit i Afrika?
Nej

30.Någonsin rullat in någon i toapapper?
Ja  på en tävling en gång!

31.Varit med om en bilolycka?
Nej

32.Favoritdagar i veckan?
Lördag och Söndag

33.Favoritblommor?
Ängsblommor


34.Favorit-snabbmatsrestaurang?
Subway,en Italian spicy muuums

35.Äger du en cykel?
Ja en blå DBS

36.Vem fick du senaste mailet ifrån?
Marianne i Belgien

37.Vilken affär skulle du välja att utöka ditt kreditkort?
Någon möbel och inredningsaffär och helst då att den affären hade personal som kom hit och fixade fint i huset åt mig.


38.Läggdags?
22-23

39.Vems svar är du mest nyfiken på av dom du skickar brevet till?
Mest nyfiken OM jag får några svar

40.Senaste personen/personerna du delade en middag med?
Mannen och min mor

41.Vad sysslar du med just nu?
Funderar vad jag ska svara på fråga 37

42.Favoritfärg?
Blå

43.Hur många tatueringar?
2 stycken på ryggen ,en drake och ett vikingaskepp! Haha ljuger,kommer aldrig en vass nål och färg i mig!!!!!

44.Hur många sänder du den här utmaningen till?
Har inte bestämt mig än....



Nu får vi göra varje dag så bra som det går...

Det har nu gått en vecka sedan pappa fick beskedet att han inte kommer att bli frisk. Även fast vi runt omkring har förstått det så har han ändå kämpat på. Veckan har varit så jobbig och vi har gråtit massor och pratat om saker som jag aldrig trott att jag skulle prata med pappa om.
Hur lätt är det att svara på hur det känns att dö? Gör det ont ? Blir det något mera sedan? Träffas vi igen?
Det är tur ändå att det finns så mycket bra i hans liv att prata om. Mamma och pappa har verkligen gjort mycket tillsammans och haft mycket vänner och det gillar han att prata om.

image120

Jag läste några fina ord någonstans....

De flesta av oss sätter inga djupa spår i historien
men endel av oss lyser upp tillvaron för sina medmänniskor.
Det är stort nog, det är meningen med livet.

Hallonkaka med vaniljglass

När jag tittade ner i frysen igår så såg jag att det fanns flera hallonsyltburkar där som jag missat. Nu blir ju inte sylten möglig i frysen så att det är bråttom att  äta upp den men jag blev så himla sugen på hallonkaka.
Receptet är enkelt och här kommer det......



Hallonkaka

150 g smör
2 dl socker                                                                                                            image117
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 ägg
3 1/2 dl vete

4 dl färska hallon med socker eller 3 dl hallonsylt


Vispa smör och socker och tippa sedan i ägget.
Blanda mjöl,bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i smeten.
Klicka ut smeten i en pajform och jämna till den.
Lägg sylten på men lämna en kant med bara deg runtom.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Servera med vaniljglass eller grädde,kakan ska vara lite "degig" i mitten.
.


Snart är det dags för studentbuffe igen!

Det är nog bra med tips inför student och midsommarfester. Vi har studenter 3 år på raken (nummer 2 i år) och risken är väl att maten blir tjatig.Kolla in tipsen på Taffel om du behöver några. Min favoritsalladsmix kommer att hänga med ett tag till för jag älskar den här blandningen som passar både till grillrätter och buffeer.
Det här passar om du har ont om tid att stå i köket och laga.
En god enkel buffe blir det med några sorters salami,stark korv i bitar,lufttorkad skinka,några ostar,gott bröd,tomat och mozarellasallad,bulgursallad, paprikamixen och ett stort härligt  fat med exotisk frukt.

Grillad paprikamix

1 röd paprika
1 gul paprika
1 burk kronärtskockshjärtan
100 g fetaost
1 dl kalamataoliver
1/2 dl stor delikatesskapris
6-8 soltorkade tomater
2 små rödlökar

Marinad


1/2 dl god olja
1 citron saft och zest
3 vitlöksklyftor
färsk eller torkad chili,smaka dig fram!

Grilla paprikorna hela tills de är svarta runt om,snurra på dem under tiden.
Lägg dom i en glasslåda med lock och skala dom när de kallnat.
Skölj skockorna och dela varje i 4 delar.
Skär löken i små klyftor och fetaost och paprika i bitar.
Blanda allt i plastlådan och slå över marinaden.
Låt allt stå kallt tills det ska serveras.
 


Korvgryta med senapskräm

Frida har önskat korvgryta till middag,själv hade jag tänkt stroganoff men eftersom hon är enda barnet hemma och allt så får hon bestämma. Hon vill ha korvgrytan som hon alltid fick på skolan i Östavall och som Ingegerd lagade, ni vet en basic korvgryta med potatis,kålrot, morot, lök och korv som kokat ihop i god buljong.
Visst är det typisk höstmat? Ja vem bryr sig förresten när rotisarna och korven bara ligger och väntar.
Undra om jag ska vara snälla mamman och hoppa över palsternackan eller hacka den i molekyler.
 Hon är inte så förtjust i den,ja jag får se....
I min egen favoritkorvgryta brukar jag ha i tomatpure,kikärtor och CHILI,blir ni förvånade? Och svalka av den med en mangoyoghurt men vi tar den en annan dag när jag bestämmer middagen.

Korvgryta 4 port

400g falukorv
6 potatisar medelstora
2 morötter
2 små palsternackor
1 liten kålrot
2 lökar
1,5 dm purjo
7-8 dl  kraftig buljong(från kok eller buljongtärning/fond)
salt,peppar
persilja

Skala och dela rotsakerna i bitar.
Jag hackade lök,purjo och palsternackor smått(ville vara snäll!)
Lägg grönsakerna i kokande buljong och när de nästan är mjuka så lägg i korven och låt allt koka mjukt.
Smaka av med salt,peppar och strö i persilja innan ni ska äta.

Kom precis på medan jag rörde i grytan att det kanske vore gott med en senapskräm till och det här tog jag.
(Gissa om jag var frestad att göra en chilikräm men nu får jag hålla fingrarna i styr)

Senapskräm

 1,5 dl turkyoghurt
 1,5 msk Dijonsenap eller annan senap
 2 tsk bruna senapsfrön
 2 tsk honung
  salt,vitpeppar

Lägg senapsfröna i en stekpanna/kastrull tills de poppar men bränn dem inte.
Rör yoghurt,senap,honung och kryddor.
Blanda i senapsfröna och smaka av.
Har du inga senapsfrön så blir det gott ändå men det blev en härlig konsistens med det där knastriga.
Servera en klick av krämen på korvgrytan.

Mumsigt tyckte vi i den här familjen!

image102

Nu vet pappa sanningen

Idag på eftermiddagen ringde doktorn från sjukhuset och berättade för pappa det vi anat,att cancern spridit sig överallt i hans kropp. Jag kan utan tvekan säga att den här eftermiddagen är det jobbigaste jag varit med om i mitt liv....och alldeles säkert i hans också. 
Vi var ensamma hemma då pappa och jag och det var skönt för vi hann prata om en massa saker .
Men när jag såg hans sorg och rädsla blev jag ändå tveksam om det här var det bästa för honom.
Innan han somnade ikväll så sa han
 - Nu känner jag mig lugn och nu vet jag .....

image101

Tiden tickar på.....

När mina barn var små och vårt vardagsrum inte fått några möbler än var det trehjuling och sparkcykelbana där inne.
En lång period så var bästa "sparkaruntmusiken" Våra vackraste visor av Hootennany Singers!
Ja visst blir man liiite förvånad för vi var rätt så unga föräldrar och favoritmusiken var inte precis den här.
Men musiken är fin det är inte det men lite märkligt ändå.
Nu har min pappa mått ganska bra i två dagar och gissa vad han vill lyssna på då?
 Jajamen,"blåskivan" som våra barn kallde den.......

image99

Kycklinggryta till många

Det blev kyckling till middag idag i mitt kök. Jag gjorde mycket mat för jag visste inte riktigt hur många som skulle dyka upp men vi blev bara fyra. Men det är aldrig fel att hitta igen en gryta i frysen heller!
Den blev lagom het men det där är ju en smaksak. Jag brukar ofta pytsa i kokosmjölk men idag ville jag prova något annat så det blev lite yoghurt istället. En fruktig sallad är got till,ta de frukter du gillar.
Yoghurtsåsen är också god med frukt i eller riven gurka/morot, mynta och honung( tzatziki,raita)ja låt fantasin flöda!

Så här gjorde jag:

1 kg kycklingfile
1 stor gul paprika
1 stor röd paprika
2 stora lökar
1 solovitlök
2 burkar körsbärstomater
1 dl yoghurt
1 1/2 msk  maizenamjöl
4-5 dl kraftig buljong/tärning o vatten
4 msk tomatpure
2 msk ketchup
1-2 chilifrukter
3 cm färsk ingefära
2 tsk stark paprika
2 tsk kanel
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
salt,vitpeppar
olja till stekning


Strimla kycklingen.
Skär lök och paprika i bitar.
Riv vitlök och ingefära.
Blanda ihop alla kryddorna och hacka chilin.
Fräs kycklingen,salta, peppra och lägg över i gryta.
Fräs sedan grönsaker med alla kryddorna,tomatpure, ketchup och koka ur pannan med lite av buljongen.
Blanda kött och grönsaker med buljongen och låt det koka ihop några minuter.
Tippa i tomaterna.
Rör ut maizenamjölet med yoghurten och häll i det i grytan.
Låt det småputtra men inte för länge så "kucklan" blir torr!
Smaka av med salt,peppar och hacka lite koriander och strö på toppen!
Servera med basmatiris.

Yoghurtsås

3 dl turkyoghurt eller liknande
1/2 kruka hackad färsk koriander(hackad mynta är också gott)
salt,vitpeppar


Sallad

grönsallad
gurka
2 mango
2 korgar physallis
1/4 dels vattenmelon


Naanbröd är gott att doppa i såsen, köp färdiga eller baka egna. Här är ett bra recept.
Jag rev i 2 vitlöksklyftor och hade i 1/2 msk kalonji/nigellafrön i degen för det är gott tycker jag.

image98


Grillad karre med ugnsrotisar

Det blev en ganska lugn natt för min pappa inatt,vaknade bara några gånger men vad tror ni då man vaknar av?
Jo en kärlekskrank idiotorre har bestämt att  det utanför vårt sovrumsfönster är raggarstråk!!!
Han härjade på rätt länge men utan kärlekslycka...ingen höna kom......
Vore gott att äta orre förresten,det har jag aldrig lagat men mamma gjorde det när jag var liten.
 Men pax att inte vara den som måste plocka och flå pippin! Och det är väl inte jaktsäsong nu heller.

Premiärgrillning blev det idag trots allt och det blev enklast möjliga, men det enkla är ofta det goda och det stämde faktiskt!


Grillad fläskkarre

1,5 kg karrerad med ben

Marinad

1/2 dl olivolja citron
3 msk soya
2 msk ketchup
3 vitlöksklyftor
1 tsk torkad rosmarin
2 cm färsk ingefära
2 tsk honung
1 tsk chilimixkrydda


Skär loss köttet från benet och dela det i skivor. Lova att koka en god buljong om du inte har skivad karre!
Låt det ligga i dubbla plastpåsar från några timmar till ett dygn.
Ta fram det före grillning så det blir rumstempererat och torka av det med papper.
Gnugga in grillkrydda före eller efter grillningen,vi tog efter idag vi!



 

Jag  gjorde en Beasås till köttet och receptet tog jag här
Men jag pressade i lite citronsaft på slutet, använde dragon i vinäger och hade i en nypa socker och nymalen vitpeppar också. Smaka dig fram!

Till ugnsrotisarna tog jag bara potatis,morötter och palsternacka i bitar. Potatisarna var så fina så skalet fick sitta kvar.
Brukar ofta ha i paprika,zuccini,lök,vitlök och chili på slutet men idag blev det inte så.
Lägg rotisarna på plåtpapper,ringla på olja och snåla inte med favoritkryddor och örter.
Jag tog herbs de provence, de enda timjankvistarna som kommit upp i landet, salt och vitpeppar.
Kummin och paprika är gott på, spiskummin och korinder likaså, ja du tar vad du vill.
Jag har ugnen på 250° för jag vill ha knorpig yta.

Sallad
2 grillade paprikor
ruccola
fetaost
soltorkade tomater
oliver
citronolja
salt,peppar

 Det är ingen överdrift när vissa säger att de är sååå gott med grillad paprika att de är söta,mjuka och fantastiska.
Det är bara sant! Måste lägga band på mig så jag inte käkar upp allt innan det ska bjudas på!
Jag har en teflonform ,typ sockerkaka som jag lägger paprikorna i och sedan in i ugnen tills de är svarta.
Formen är lika svart som paprikorna så den använder jag bara till det här.
Går lika bra på en utegrill förstås!
Endel har olja på men jag puttar in dom utan.Lägg dem i en plastburk med lock och när de kallnat skalar du dom och skär i bitar mmmmmmm.
Nu hamnade de i en sallad bara men jag brukar annars marinera dem med citron, kronärtskockor mm men det tar vi en annan gång

image96

Vänta Lisa! Du vet väl att det ska fotas före maten?

Tacokväll

Det känns som det var en evighet sedan alla barn (utom Anna på Nya Zeeland då) var hemma samtidigt, men idag hände det! Olle tremänning från Alnön och Lisas kille Alex kom också hit. Anna och Peter ni fattades!
Tacos var på önskelistan över vad vi skulle äta och jag var också sugen på det så då var det lättfixat.
Det är en av de bättre maträtter att hacka och röra med tillsammans, alla kan greja med något.
Frida gjorde en god avokadogucka med både chili och soltorkad tomat och Lisa gjorde vitlöksås och för henne duger bara riktig vitlök inga fuskvitlökskryddmixer där inte!
Det är så himla kul och jag blir så glad när det blir lite stoj och skratt här hemma.
Pappa blir sämre och sämre och jag får lite ny energi när ungdomarna kommer hit.

Jag läste om Lördagsgodis hos Linda och det verkade kul och temat den här veckan är vit choklad och försökskaninerna i köket sa att det här blev gott, kanske lite för lätt men men.
Självklart har jag gjort om ett annat recept så det passar mig, slående likt chokladbollar va?

 Kokosgodis


1 ägg
1 dl socker
2 msk smör
2 dl kokos
1 dl havregryn
3 msk kakao
1 msk vanilj
100g vit blockchoklad


Vispa ihop ägg,socker och smör.
Blanda sedan i kokos,havregryn och vaniljsocker
Jag brukar köra på högsta speed med elvispen!
Ställ smeten kallt en stund.
Rulla sedan små avlånga små bollar och ställ dom i frysen en stund.
Doppa dom i smält choklad och förvara i frys eller kyl.

image95

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Första matchen......

Ja ikväll spelar Alby FF  damer sin första seriematch hemma mot Torpshammar och självklart måste jag dit och heja.
Det blir nog rätt tufft för Alby skulle jag tro så det är bäst att hålla en tumme eller två.....
Stuvade makaroner och falukorv var dotterns beställning  före matchen och det kunde jag bara inte säga nej till fast det  är Första maj och allt !
image93



När frida kom hem från Tyskland fick jag  körsbärste, fruktörtte och en jätte god Chilimix i present !
Nu ska jag ta mig en kopp innan det är dags för match.


image94 Tyvärr så blev det förlust med 2-0 men de kämpade bra......


RSS 2.0