Grillad sparris med västerbottensmör
Sallad med melon och sparris
Sallad är väl bästa sommarmaten? Den här salladen gjorde jag när mamma fyllde år och jag blandade:
Gravad och grillad oxfilé med nobissås
Sparrisrisotto
Yippie nu har min vinnarsparris kommit från Österlen! Fantastiskt att posten flaxade hit den på nolltid. Som jag längtat efter den ska ni veta och nu har den provsmakats och ja den var helt super. Det blev en väldigt sen middag så det var bara läge för något lätt. Mannen fick välja om han ville ha sparris med bacon eller en risotto men han valde fel så jag gjorde båda!
SPARRISRISOTTO för 2 på mitt sätt
1 liten knipplök, det vita
1 stor klyfta vitlök
1 stor champinjon
2 msk olivolja
1,5 dl arborioris
3,5-4 dl grönsaksbuljong
1 dl vitt vin, en snäll riesling t.ex
4 sparrisar
2 dl riven lagrad prästost
2 msk hackade örter t.ex persilja, oregano, timjan, gräslök eller lite av det gröna från knipplöken
nymald vitpeppar
ev. salt
1. Hacka lök, vitlök och champinjonen fint och fräs det mjukt i oljan.
2. Låt riset fräsa med och späd sedan i omgångar småduttar med buljong och vin och rör massor.
3. När risotton kokat i ca 10 minuter så skär sparrisen i småbitar och låt den puttra med.
4. När kornen mjuknat men ändå har tuggmotstånd så rör ned ost, örter, vitpeppar och ev salt.
5. Om risotton är för stabbig så späd med ytterligare vätska för den ska vara kräääämig.
Gott tillbehör kommer här om det blir grillning i helgen!
SPARRIS MED BACON eller lufttorkad skinka eller kallrökt skinka
♥ Snurra in 2-3 sparrisar med 2 skivor bacon
♥ Lägg dem i en teflonform eller på plåt med bakplåtspapper med en gnutta olivolja på.
♥ Grilla på riktigt hög värme i ugn några minuter tills sparrisen mjuknat och baconet fått färg.
Funkar såklart ute på grillen också men då är det bra med ett tätt galler.
Getostfyllda paprikor
Idag har det varit skolavslutning på min skola och det var så fint och barnen sjöng fantastiskt bra. När barnen gått hem blev vi bjudna på en överraskningslunch och vi fick bara hoppa på bussen och vara nyfikna. Målet var Åstön och Idyllen eller förresten Porter Caféet och där fick vi umgås och äta räkbuffé/tacobuffé, ni vet såna här överraskningar det gillar jag!
Här får ni ett grilltillbehör som är mumsigt och passar bra om du har små ostbitar över. Såklart kan man fylla med en god skink eller salamibit om man har det. Jag har inte testat att köra dom på grillen för jag vill nog ha övervärme eller vad tror ni?
GETOSTFYLLD PAPRIKA
♥ !/2 liten paprika /person eller en halv lång snackpaprika att dela i bitar, salta & peppra lite i pepprikan!
♥ Getost i botten och riven cheddar på toppen tog jag men man tager som vanligt vad man haver.
♥ Tjoff in i ugnen på ca 200 grader tills osten smält och paprikan är mjuk.
Pickis Pavlova
Det var en tråkig dag på jobbet igår för en kollega måste sluta hos oss. Trots tråket så fikade vi tillsammans och det blev Picki Pickis Pavlova en riktigt mumsig tårta. Nu kommer jag att tänka på bästa Helena nästa gång jag gör den här tårtan!
PAVLOVA MED JORDGUBBAR OCH RABARBERCURD
4 äggvitor
2,5 dl socker
1 tsk maizenamjöl
1 tsk vitvinsvinäger
rabarbercurd (recept längre ner eller köp lemon curd)
3 dl vispgrädde
färska jordgubbar
florsocker
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt 1 tsk socker i taget under fortsatt vispning. När allt socker är i, vispa ytterligare 3 min.
3. Fortsätt vispandet och tillsätt maizena och vinäger.
4. Spritsa eller bred ut ut en rund tårtbotten (2 dm i diameter) på plåt med bakplåtspapper.
5. Vrid ner temperaturen till 120 ° och grädda i mitten/nedre del av ugn i 1,5 h. Botten ska vara hård, men fortfarande lite mjuk och seg i mitten, om det behövs grädda ytterligare 15 min. Om tårtan förbereds dagen innan, kan marängbotten med fördel stå i kall ugn över natten.
6. Bred ut rabarbercurd över marängbotten och toppa med vispad grädde och färska bär.
Rabarbercurd
250 g rabarber
1/2 dl vatten
1 ägg
1 dl socker
25 g smör
1. Dela rabarbern i cm.tjocka bitar och koka tillsammans med vattnet i en kastrull i 5-10 min.
2. Mosa genom en finmaskig sil ned i en stålbunke.
3. Vispa ägget ordentligt.
4. Koka upp ett vattenbad.
5. Rör ner smöret i småbitar, äggvispet och sockret i stålbunken med rabarbersaften.
6. Sätt bunken över det kokande vattenbadet och vispa med elvisp tills curden tjocknar, ca 15 min. Ha tålamod den kommer att bli tjock!
7. Låt curden stelna innan du lägger den på marängen tillsammans med grädde och jordgubbar.
Kalasgotts Fläskytterfiléspett
Jag lovar att inte blogga om ett enda spett resten av sommaren, det här är det sista! Det blev en huxfluxgrillning och receptet tog jag ur Jennies bok Kalasgott och det blev kalasgott trots att jag var lite skeptisk. Jag trodde att köttet skulle bli segt och att jag skulle sakna mera kryddor men det är jobbigt att säga det här - Jag hade FEL!
FLÄSKYTTERFILÈSPETT
6-8 hg fläskytterfilé
1/2 tsk fänkålsfrö
1/2 tsk korianderfrö
2 klyftor vitlök
1/2 citron, saft och skal
färsk oregano eller en nypa torkad
2 msk olivolja
salt och nymalen peppar
1. Putsa bort hinnor och skär köttet i bitar på ca 3x3 cm.
2. Mortla frön och blanda dem med riven vitlök, citron och kryddor.
3. Lägg köttet i en plastpåse med marinaden och låt det ligga i minst 2 timmar gärna över natten.
4. Trä upp köttet på blötlagda spett och grilla 5-7 minuter och servera med massor av grillade grönsaker och någon god sås!
Rabarbersaft med citron, det är sommar det!
Vilken härligt somrig helg det varit och jag har hunnit med både kalas, fest, matlagning, plantering och det bästa av allt legat och latat mig i solen också.
Visst är vi väl många som har barndomsminnen av den här saften? Jag gjorde dubbel sats när jag ändå höll på och frös in några flaskor eftersom den inte håller så länge.
Receptet tog jag hos Remsan.
RABABERSAFT
1 kg rabarber i bitar
1 citron
1 ½ tsk citronsyra
1 liter kokhett vatten
4 dl socker/liter avrunnen saft
1. Lägg rabarberbitarna och citronskivor i en hink eller stor skål (ej i aluminium) och strö över citronsyran.
2. Slå sedan över det kokta vattnet och täck med en handduk och ställ kallt i 2 dygn.
3. Sila saften genom en handduk i ett durkslag eller genom en silställning.
4. Rör ned sockret och rör till det löst sig och häll upp på rengjorda flaskor.
5. Förvara i kyl, eller i frys vid längre förvaring eftersom den inte är kokt och inte håller så länge.
Pestosnurror
Lättfixat småplock kommer här och som passar fint till soppa också. De går att göra i förväg och bara värma på innan man ska äta dom.... förresten de är goda kalla också.
PESTOSNURROR
1 rulle smördeg
1 burk röd pesto
2-3 dl riven ost
örtkrydda torkad eller färsk
en liten gnutta salt och peppar
1. Rulla ut smördegen och bred på ett tunt lager pesto, inte hela burken alltså.
2. Strö över osten och tryck till den, krydda.
3. Sporra eller skär degen mitt itu vågrätt och sporra sedan 1,5 cm breda remsor.
4. Vrid till dom som snurror, kläm och tryck lite och lägg på en plåt med plåtpapper.
5. Grädda i 225° tills snurrorna fått färg, glömt hur länge men 5-10 minuter cirkus.
Nu har jag ställt ute lite blommor och hoppas det inte blir någon frost.......hur var det nu med järnnätterna som de äldre pratar om?
Tortillabröd
Dom här var värda besväret kan jag säga och smakade så mycket mer än de köpta bröden så har du tid så testa! Nu hatar jag att kavla men gjorde degen ganska tunn, mjölade rejält och då gick det fint. Jag halverade satsen och då blev det 12 stycken bröd.
Receptet tog jag från Ica-kuriren
Vi åt bröden tillsammans med Pulled Pork, såser och grönsaker.
Banoffee pie
Ja såhär mumsigt blev vi bjudna på efter terminens sista zumbapass och eftersom jag bestämt mig för att tro att jag inte tycker om banoffie och nu råkade ha fel, ja då var det bara att njuta då. Kameran var såklart inte med men en av tjejerna hade mobilen med och precis sådär turkost är vattnet i Ljungan i Kölsillre när solen skiner!
Här får ni Leilas recept!
Pulled pork, äntligen!
Som jag suktat efter det här köttet och tänkt laga det men inte kommit till skott. Det blev ett kryddigt, mört och mumsigt alternativ till tacofärs och som dessutom sköter sig själv i ugnen i minst 5-7 timmar! Jag har läst recept hos flera bloggare och här är ett recept från TAFFEL och ett från KRYDDBURKEN. Eftersom jag inte hade alla kryddor hemma så blev det en mix av båda och min egen kryddhylla. Vi bjöd svärisarna på det här och därför lyfte jag upp köttet ur såsen och serverade det var för sig. Fullständigt onödigt för de gillade den heta såsen som jag serverade naturell creme fraiche till och det blev en bra mix. När jag tagit upp köttet fick såsen koka ihop och jag smakade av med mera kryddor.
Ja vi smakskade och åt med tortillabröd, grönsaker, ost och såserna. Tyvärr blev det ingen bild på såsen för den hann vi äta upp!
PULLED PORK
ca1 kg fläskkött, karré, skinkstek, ytterfilé eller kotlettrad
1 lök
4 klyftor vitlök
1 dl ketchup
1 tsk rökt paprika
1 tsk stark paprika
2 krm tabasco
1 nypa chiliflakes
1/2 dl vatten
2 msk olivolja
2 msk farinsocker
1/2 tsk mald koriander
1/2 msk spiskummin
2 msk whiskey
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Blanda ihop allt utom lök och vitlök till en sås.
3. Lägg köttet i en gjutjärnspanna eller lergryta och gegga på såsen runt hela köttbiten.
4. Lägg hackad lök och vitlök på toppen.
5. Ställ grytan i ugnen i 5-7 timmar men kolla till köttet någon gång så det inte kokar torrt, späd i så fall med vatten.
6. När köttet är mört så det faller sönder är det klart.
Kycklingspett
Ja jag spettar vidare och den här marinaden blev inte så tokig men det beror ju lite på vad man har hemma eller grabbar tag i först. De här spetten ligger också i frysen i väntan på buffé. Kan meddela att röken stod tät i köket, grillpannan osarsom attan och det känns som om grillen är inne! Måste kolla brandvarnaren för den var tyst......
KYCKLINGSPETT
2 kg kycklingfilé
marinad:
1 stor citron, saft och skal
2 klyftor vitlök
1-2 tsk sambal
2 tsk persillade
2 tsk grillkrydda
1/2 dl olivolja
salt och peppar
1. Blanda ihop marinaden.
2. Dela varje filé i 3-4 bitar och försök att få de jämnstora.
3. Lägg kycklingen i marinaden minst 30 minuter.
4. Stek bitarna i panna/grillpanna, krydda med salt och peppar och låt de gå klart i ugn på 150° ca 15 minuter eller till de når 70°.
5. Trä upp på spett.
Här kommer några såser som passar till kycklingen!
MANGOSÅS
5 dl turkyoghurt
1 dl mangochutney
salt och peppar
Rör ihop och servera såsen kall.
TRE KALLA SÅSER recept här
TRE KALLA SÅSER TILL..... recept här
Nej nu ska jag njuta av sönda`n och att några ungdomar är hemma, ganska skönt att det spöregnar.......
Kryddiga köttfärsspett
Jag har grejat i köket några timmar idag och har ingen längtan ut i kylan alls. Det är brännbollsturnering i Ånge idag men någon längtan dit har jag inte, funkar kanon att heja hemifrån! Långkalsonger, mössa och varma jackor åkte på innan ungdomarna drog iväg.
De här spetten ska hamna på en kompis studentbuffé framöver men tills dess ligger de i frysen, praktiskt eller hur? Såser och röror går ju sen att göra några dagar innan också. Nej nu ska jag fundera om det blir dans i Nedansjö ikväll eller soffan.....har ju kommit av mig i dansandet liksom.
KÖTTFÄRSSPETT
1 kg köttfärs, älg nöt eller blandfärs
2 ägg
1/2 dl grädde
3/4 dl kraftig buljong eller vatten+1 buljongtärning
2 msk tomatpuré
2 tsk sambal
1 msk persillade
1 msk spiskummin
1-2 tsk stark paprikakrydda
2 klyftor riven vitlök
2 msk hackad persilja och mynta
1 tsk salt
peppar
1. Rör ihop vätska och kryddor i en bunke och låt det gojsa till sig 10 minuter eller så.
2. Blanda sedan i färsen och rör tills allt är blandat.
3. Smaka av färsen (åhhh vad gott det är!) eller provstek en klick och krydda mer om du vill ha mera fart!
4. Forma smeten till bollar och sedan till avlånga järpar.
5. Bryn runt om i stekpanna och låt de sedan gå klart i ugnen i 150° tills de är genomstekta men kör de inte för länge!
Vad passar då till spetten?
Mangosalsa är helt underbart eller........
tabbouleh eller........
en enkel greksallad
Hummus och Tzatsiki
MUHAMARRA, paprikaröra
6 röda paprikor
2 lökar
3-4 klyftor vitlök
1 dl olja
1 dl valnötter
1-2 tsk sambal
salt
1. Dela paprikor, lök och vitlök i bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
2. Ringla över oljan och rosta allt i ugnen på 225° tills grönsakerna fått färg.
3. Hacka under tiden nötterna fint i matberedaren.
4. Låt grönsakerna svalna lite och mixa sedan allt i en matberedare.
5. Smaka av med sambal och salt och blanda sist i nötterna.
FETA OCH OLIVRÖRA
3 dl turkisk yoghurt
150 g fetaost
1 näve goda oliver utan kärnor
några blad basilika eller en nypa torkad
salt och peppar
ev lite honung
1. Riv osten och finhacka oliverna.
2. Blanda ihop allt med yoghurten och smaka av med kryddor.
En enkel yoghurtsås med vitlök och mynta passar också perfekt, typ Labneh och såklart pitabröd!