Bullbak!
Idag när jag kom hem från jobbet som ett blötdjur (ja det blir lätt så när man cyklar i regn) fick jag lust att baka lite.
Jag kan aldrig bestämma i förväg när det blir baktime så gissa hur ofta det tar slut på typiska baksaker?
Sista mjölken rök men vi får dricka något annat till middagen.
Mannen skär sallad till middag nu, det blir gott det. Jag ockuperar oftast köket men nu klev jag åt sidan.
Igår läste jag hos Kryddburken att hon bakat Världens godaste bullar så dom ville jag prova.
Men mina blev tyvärr inte lika snygga. Testade att "byxa" bullarna men jag var inte så värst bra på det så det fick bli de vanliga snurrorna. Jag fyllde mina med vanilj och kardemumma för jag hade varken mandel eller massa.
Degen blev frasigare på något sätt när man inte smälte margarinet.
Klart gott! Jag ska göra dom igen!
Jag fick höra talas om att Nilla på Vallen bakar jättegoda långpannebullar.
Hon lovade mig att jag fick lägga ut receptet och jag kan lova att de är jättegoda!
Nillas bullkaka
Degen:
150g smält smör/margarin
5dl mjölk
1paket jäst
1 dl socker
1 ägg
11 dl mjöl
1/2 tsk salt
Fyllning:
150g smör
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
100g philadelfiaost
Rör ihop fyllningen.
Smörj och mjöla en långpanna.
Sätt ugnen på 200-225 grader
Smält smöret och tippa i mjölken(37 grader)
Rör ut jästen i lite av vätskan.
Blanda i det övriga till en slät och lös deg.
Tippa degen i pannan och bred ut den.
Klicka på fyllningen och tryck till lite med fingret
Jäs bullkakan i 30 minuter.
Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i 15 minuter.
Klicka på bilden!
Saknad
Nu är det drygt en månad sedan min pappa dog och det har gått bättre än jag vågat tro den här tiden. Jag har kunnat prata om honom mycket utan att börja gråta och känner mig stark då med andra människor. Det är jobbigare när jag är ensam och hör fin musik eller när det är fint ute med blommor och så.
Ikväll brakade det löst riktigt när jag var ute och gick, solen, fåglarna, jag plockade blommor och gick för första gången ner till mammas och pappas sommarstuga.
Det var tufft att se gräsklipparen och vedhögen och han skulle bara vara där........
Would you know my name
If I saw you in heaven?
Would it be the same
If I saw you in heaven?
Would you hold my hand
If I saw you in heaven?
Would you help me stand
If I saw you in heaven?
Beyond the door,
There's peace I'm sure,
And I know there'll be no more
Tears in heaven...
Sötsur kycklinggryta
Det var riktigt längesedan jag gjorde något sötsurt.
Jag hittade 3 hg färdigstekt kyckling i frysen och grönsakerna som den fick sällskap med var det som fanns i skåpen kan man säga.
Ta den kaninmat du har hemma bara. Majs,morötter och lök hade varit gott i. Har du inte lime eller citron så blir det gott med vinäger också men då ska det vara mindre mängd. Ja jag har mätt, skrivit och smakat på såsen så många gånger att på slutet visste jag knappt vad det var för smaker jag ville ha fram.
Klicka på bilden om du vill!
Min sötsura kyckling
3 hg kycklingfile
2 hg färska champinjoner
1 röd paprika
2 dm purjolök
1 liten burk bambuskott
2 vitlöksklyftor
(1/2 chili )
1/2 kruka koriander
olja till stekning
såsen:
4 dl vatten
4 tsk maizenamjöl
1,5 msk socker
1/2 dl lime/citronsaft
2 msk tomatpure
2 msk ketchup
2 msk teriyakisås
2 msk soya
1 tsk salt
Strimla kycklingen och stek den.
Skiva svampen och strimla paprika och purjo.
Riv vitlöken.
Stek först champinjonerna och skotten.
Tippa sedan i resten och fräs allt tillsammans.
Salta och peppra lite.
Lägg över allt i en gryta(inte gjutjärn)
Vispa ihop alla ingredienser till såsen i en bunke och slå det över grytan.
Låt det puttra någon minut.
Smaka av nu så det blir precis så sötsurt som du vill ha det.
Strö i hackad koriander och ät grytan med ris eller nudlar.
Man blir glad för olika saker och nyss blev jag jätteglad när mannen kom hem med en ny fin stekpanna till mig.
Vissa skulle kanske kraxa något om att vaddå stekpanna, hur personligt är det då? Men det struntar jag i vettni, matstörd som jag är så tänker jag mest på om jag ska vänta ända tills i morgon och testa den eller.......
Sluta jogga börja blogga!
Jag skyller på bloggen och lite annat då.....
Men nu ska jag försöka att göra både och om det går ett tag framöver.
Fast blogga är roligare!
Just nu flåsar jag efter en sväng på cykeln men den bästa cykelmusikkanalen (voice) är bara helt borta.
Jag och Katri skulle cykla till jobbet den här veckan men tänk att det har blåst och regnat och i morgon kanske det är för varmt!
Här kommer ett Foccaciarecept som jag gjorde i helgen och det hittade jag på torrjästpaketet.
1 påse kronjäst för matbröd
17 dl vetemjöl Special
1 liter vatten
0,5 dl olivolja
2 tsk salt (stog 1 tsk men det var för lite)
3 pressade vitlöksklyftor
0,5 dl hackade soltork.tomater
1,5 dl hackade örter (jag tog basilika,oregano och timjan)
Garnering
0,5 dl olivolja
0,5 dl vatten
1 msk flingsalt
1 dl svarta oliver
Gör så här
Sätt ugnen på 175°
Blanda torrjästen i mjölet
Tillsätt salt, olivolja och vatten(40° lite varmare än vanligt)
Blanda till en slät deg och tippa i en oljad långpanna.
Degen ska vara lös!
Låt brödet jäsa i 30 min.
Blanda vatten och olivolja och pensla det jästa brödet med det.
Gör små gropar och tryck ner oliverna,strö på salt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 35 min.
Marinerad kyckling och bulgursallad
Först vill jag berätta om den fantastiska Midsommartårtan som jag gjorde.(receptet finns på bloggen)
Den var så hög och fin med röda jordgubbar på men när det gått några minuter utan kanten på springformen då började moussen leva sitt eget liv och formligen flöööööt ut på bordet. Hur kul var det tror ni? Jag fick skotta upp tårta till gästerna!
Den var god ändå men ta inte frysta gubbar om ni ska göra den för de är ju blötare och då måste det vara mera gelantin för att moussen ska stanna kvar på tårtan.
Det där fattar väl en treåring!!??
Här kommer ett saftigt kycklingrecept och en syrlig och krispig sallad till många.
Jag gissar att det räcker till 10 middagsport eller 20 buffeportioner.
Marinerad Kyckling
2 kg innerfile, små smala bitar
salt, peppar
olja
Marinad
1/2 dl olja
1/2 dl vinäger och citron blandat
1 msk honung
2 klyftor vitlök
1 dl örtkryddor, bladpersilja tog jag den här gången
salt,peppar
Bryn kycklingen i olja så den får färg i stekpannan.
Lägg över i långpanna och låt den gå klart i ugnen i 150° i ca 10-15 minuter.
Kolla om den största biten är klar.
Slå marinaden över köttet och servera den ljummen eller kall.
Bulgursallad
6 portioner kokt bulgur
1 kruka crispsallad
500g gula och röda körsbärstomater
150g sockerärtor
300g fetaost
1 burk Kalamataoliver(125g)
2 rödlökar
2 dl hackad persilja eller annan örtkrydda
Dressing
rivet skal från 1-2 citroner
8 msk citronsaft
4 msk olja
1/2 msk honung
salt ,peppar
Koka bulgur i buljong och låt den kallna om du inte ska äta salladen ljummen.
Dela sallad, tomater,fetaost och lök.
Hacka persiljan.
Blanda rubbet och slå dressingen över.
Midsommarstudent!
Ändå hade jag köpt mycket färdigt som bara var att garnera och lägga upp.
Peter påminde mig när nästan alla tagit mat att jag hade glömt att fota maten innan,typiskt!
Det här åt vi både igår och idag
Matjessill
Gravad lax med sås♥
Rökt regnbåge med wasabisås♥
Smörgåstårta (tack svärmor för den!)
Kallskuret kött,skinka och salami
Marinerad kyckling
Bulgursallad
Potatissallad
Grillad paprikasallad
Mangosalsa♥
Frukter
Foccacia
Italienskt lantbröd♥
Ost
Kryddsmör♥
♥=recepten finns på min blogg
Lisa marinerade världens godaste små vitlökar.
Jag hade köpt en stor burk "picklade" vitlökar som nästan var gratis på Konsum.
En stooor burk för bara 30 spänn!
Det här rörde hon ihop och la klyftorna i
olivolja
sambal
tomatpure
citron
chili (både färsk och flakes)
soltorkade tomater
färsk koriander
salt, peppar
Så efter den här helgen blir det gott med pannkaka och blodpudding!
Jag lägger ut de andra recepten pö om pö.
Regnbågsfile från Börtnan
Jag har förberett lite för morgondagen bl a en sås som jag hittat på till den rökta laxen. Jag ville ha pepparrotssmak på såsen men det slutade med att jag hade i Wasabi istället. Om den blev bra eller inte det märks väl imorgon.
Jag tycker nog att såsen var god även utan rommen.
Fisken är himla god, titta in här så får ni se!
Wasabisås till varmrökt regnbåge
3,5 dl turkyoghurt
2 tsk wasabi (smaka dig fram)
2 tsk honung
4 hackade myntablad
100g röd stenbitsrom
lite salt
Rör allt utom rommen till en slät sås.
Vänd försiktigt runt rommen när du är nöjd med styrka och sötma i såsen.
Ha en fortsatt trevlig Midsommar alla bloggvänner!
Min lunchtallrik,den där delade potatisen är en yrkesskada från min tid på förskolan.
Skaffa en blogg och var med och tävla!
Ört och citronlax i ugn
Laxfilen la jag på grovt havssalt bara, skinside up och lät den vara i ugnen ca 20 minuter. Citronsaft pressade jag på och vred över vitpeppar när jag drog bort skinnet.
Regnbågen fick sällskap av:
100g smör
1,5 dl hackad persilja,dill och gräslök
1/2 tsk salt
vitpeppar
saften av 1 citron
2 dl vatten och en fiskbuljongtärn.
2 dl grädde
Blanda ihop smör, örterna,salt och peppar.
Skär några snitt på båda sidorna av firren.
Pressa citron på och salta.
Gegga ut smöret i skårorna och i buken på fisken.
Skjuts in i ugnen ca 30-40 minuter 175°
Efter några minuter späd med fiskbuljongen
Motslutet pytsar du i grädden.
Vill du ha tjock sås så red av med maizena eller mjöl.
Midsommartårta
På midsommardagen ska vi fira Lisas student här hemma med mat,släktingar och hela baletten. Det blev lite sent men förra helgen var hon inte hemma och vi alla var trötta efter begravningen och allt runt den.
Jag gillar att förbereda saker och det är bra det för jag är ändå tidsoptimist i köket. När jag såg den här Midsommartårtan i Buffetidningen så var saken biff!
Dessutom var den lätt som en plätt att göra och nu ligger den i frysen och coolar ner sig. (Jag hade varken lust att slänga eller spara de där 3 äggvitorna som blev över från moussen så de åkte i kakan plus lite x-tra mjöl, jag är en obotlig receptförstörare!!)
Garnera med jordgubbar är allt som ska göras. Jag ska göra en prinsesstårta också för jag har köpt ett färdigkavlat marsipanlock för första gången. Fusk är tillåtet i mitt kök men jag är bra avundsjuk på alla duktiga tårtbloggare!
Lisa har tagit studenten!
Grattis min skatt!
Ja nu har nr 3 gått färdigt gymnasiet och ska ge sig ut i livet. Jag hoppas att hon inte flyttar på andra sidan jordklotet som sin storasyster. Lisa har gått på NTIgymnasiets mediaprogram men hon kommer att bo hemma och jobba i sommar och det blir bra tycker jag.
Vi kommer att ha studentmiddag nästa helg så idag gick vi bara ut och åt på Bite Line.
De flesta av oss åt tacobuffe, men varför äter man som om det vore sista gången man fick mat?
Nu har jag värsta magvärken!
Jag köpte förresten en stor fin basilika som jag ska plantera ute i kruka i morgon. När jag såg den tänkte jag att det är färdigsått med basilikafrön för min del, de växer ju så otrooooligt sakta så det blir väl skörd till jul!!
Gissa vilken jag har pysslat om i flera månader?
Hur duktig är man?
Fina studentbilder har Cecilia tagit tack snälla du! Nu ska jag lägga mig och gnälla över min onda mage.
Hoppas det är bättre i morgon för då har vi skolavslutning i Haverö kyrka och jag ska spela fela.
Det blev fint
Många vänner kom för att säga hej då
Viveca Eriksson spelade Tears in heaven och Sov på min arm och Haverökören sjöng fina psalmer.
Mamma var helt otrolig och läste den här versen till pappa
Här skiljs våra vägar i livet
men du lät mig tidigt förstå
I stjärnorna står det skrivet
tillsammans för alltid ändå
När natten så stilla sig sänker
finns tystnadens tomhet hos mig
Och likt den klaraste stjärna som blänker
så stark är min kärlek till dig
Du är för alltid en del utav mig
I morgon är det.....
Jag har stökat med lite mat här ikväll och det är bra att ha saker att göra. Vi har ändå gjort det lätt för oss och köpt kött, potatissallad och bröd färdigt.
Tack snälla Yvonne på Turingen som lånat ut sina dukar och annat smått och gott till oss!
Så här gjorde jag till de som inte vill ha Opes!
Potatissallad 15-20 port(gissar jag)
4 kg färskpotatis
450g socker ärtor
25 st rädisor
4 buljongtärningar
4 dl rapsolja
4 msk senap ,(dijon och slotts stark och söt)
4 msk balsamvinäger (vit)
1 tsk socker
1/2 tsk salt
persilja,gräslök, dill eller vad kryddgrönt du vill!
Koka potatisen i buljong eller riktigt salt vatten.
Mixa ihop olja,senap,vinäger socker och salt.
Skär potatisen och låt den kallna om du inte tänker äta den ljummen.
Skiva rädisorna och dela ärtorna på snedden.
Blanda ihop allting, strö mycket örter över och smaka ev av med mera kryddor.
Jag blandar inte i rädisor och ärtor förrän imorgon strax innan vi ska äta salladen, vill att de ska vara krispiga och rädisorna färgar av sig om de ligger länge.
Funderade på att skiva i rödlök men jag hoppade över det.
Mangosalsa
Det passar bra till kallskuret tycker jag.
20 tomater
3 mango
1 rödlök
1 chili (borde vara mer men det ska ju passa alla)
3 msk olivolja
2 krukor koriander
salt,peppar.
Skär tomaterna smått och låt de rinna av eller kärna ur dom(känns som du nyss skrivit det här Karin yrknopp!)
Skala och dela mangon i bitar.
Hacka lök , koriander och chili fint.
Blanda ihop rubbet och smaka av tills du är nöjd.
Kryddsmör
Det är gott och passar bra till brödet. Hoppas det räcker bara, det är så svårt att veta vad folk gillar men de får ta bregott om det här tar slut.
500g x-tra saltat smör
1 stor solovitlök
6 soltorkade tomater
3 msk färska örter (timjan, oregano,gräslök tog jag)
Låt smöret stå framme så det är mjukt.
Kör tomaterna i mixer eller hacka de fint.
Riv vitlöken,hacka örterna och blanda allt med smöret.
Imorgonbitti ska jag plocka blommor till borden och Anette och jag ska göra grönsallad och skära frukter i massor.
Karina min svägerska hon fixar alla tårtor och de går inte av för hackor det lovar jag. Recepten på dom lägger jag ut framöver men ett tips är att ni kan köpa hem kondenserad mjölk så länge!
Nu ska jag jag fundera på någon dressing till salladen och kanske en marinad att ha på köttet.
Nu har jag funderat och mixat klart. Det blev ingen marinad till rostbiffen för nu är jag trött men en citron och ingefärsdressing blev det som jag tycker blev rätt god. Men det är inte lätt att beräkna.....
Dressing
Saft och skal av 2,5 citron (ja det var de jag hade hemma)
3-4 msk riven ingefära
1,5 dl citronolivolja
1,5 dl rapsolja(neutral)
1 dl vatten
2 äggulor
3 msk honung
1 näve bladpersilja och lite gräslök
2 tsk salladsmixkrydda
salt,peppar
Jag körde allt med stavmixern men... hoppsan vitlök vore väl gott i, men nu är min dressing redan på flaska och mixern diskad. Nu kanske svärfar kan ta av dressingen också för han gillar inte vitlök.
Grillkväll!
Jag drog igång grillen och det som hamnade på den var:
Fläskfile
Ytterfile av "nasse"
Starka korvar
Zuccini,paprika,champinjoner,lök på spett
Halluomiost penslad med citronolja
Marinad till köttet:
Det här räcker till en file
1/2 dl olja
1 msk tomatpure
2 msk japansk soya
2 vitlöksklyftor
1 msk chilimixblandning
2 tsk honung
1 tsk salt
Marinad/pensling till grönsaksspetten:
1/2 dl citronolja
1 msk grillkrydda
Fuskbea
5 dl creme fraiche 34%
1 dl vatten
2 köttbulj.tärn/fond
1 msk dragon i vinäger eller mindre mängd torkad
Koka upp vatten,buljong.
Tippa i CF och dragonen och låt såsen koka upp.
Går att servera både varm och kall.
Tack Ing-Marie i Östavall som bjöd på den igår!
Tomatsalsa
3 tomater
1 mango
1/2 rödlök
1/2 chili
1/2 kruka koriander
2 msk olivolja
salt,peppar
Dela tomaterna i tärningar och låt de rinna av i durkslag 15 min. om du som jag inte orkar kärna ut dom.
Skär mangon i bitar och hacka lök,chili och koriander.
Krydda, tippa i oljan och rör om. Skynda dig och ställ in den i kylen annars blir den uppäten!!!
Det här är Lisas absoluta grönsaksfavvo och självklart gjorde jag den när mitt hjärta äntligen kom hem från stan!
Petter jobbade hela kvällen ,synd.....
Vitlöksås
turkyoghurt
vitlök
persilladekrydda
salt,peppar
Varför grillar vi när det är varmt? Vore ju mycket skönare att stå där i röken när det är kallt!
Kanske man får bli en vintergrillare..........
Sallad
isbergsallad
majs
sockerärt
Italienskt lantbröd (finns på bloggen under"bröd")
Potatissallad
Köp förpackningen på valfri affär,öppna och servera,ha ha! Egenfixad pärsallad blir det en annan dag!
Det blev kubbspel efter maten och jag säger bara:TRÄNA KILLAR! 3-0 till tjejlaget!
Hur varmt kan det bli?
Kanske blir jag lik min vän Katri som alltid städar och donar när solen skiner för städat det har jag gjort idag. Frida spelar match ikväll så jag har gjort en choklad och kokoskaka till kiosken där. Själv ska jag till Hällan och grilla med vinlotterigänget så det blir inget hejande från mig ikväll. Familjen fick rester idag men (själv ska jag grilla korvspett)
de såg inte ledsna ut över kotletter (som lagats till i ugnen och sedan legat i frysen )kokt potatis och en bönsallad.
Frida kom hem med"Bönsallad med matvete" (konserv Zeta) som var jättegod fast jag inte är någon bönfreak.
Sallad
körsbärstomater
sallad
champinjoner
paprika
1/2 bönkonserv
2 msk citronolja
1/2 riven solovitlök
salt,peppar
timjan,mynta oregano
Skölj bönorna och lägg dom i olja,vitlök och kryddor.
Blanda ihop grönsaker o.
Hacka ihop örtkryddorna och strö över.
Kycklingpasta
I ungarnas gamla sandlåda har jag ett litet örtland som precis nu skulle behöva vatten men jag orkar inte med det nu. Myntan och har skjutit skott utan skötsel så det är väl såna växter jag ska.
Schweizisk grönmynta
Här kommer ett recept som jag har fått av Maria i Östavall som inte jag testat än men som verkar gott tycker jag.
Kanske det blir en test på fredag då om man orkar äta varm mat i den här hettan!
500g kycklingfile
1 msk olja
1 gul lök
ca 150g champinjoner
2,5dl matlagningsgrädde
1 ask färskost med vitlök eller örter
2 paprikor
3 msk hackad basilika,persilja eller 1 -2 tsk torkad örtkrydda
salt, vitpeppar
Strimla kycklingen och bryn den i oljan i en panna/gryta.
Tippa i hackad lök och skivade champinjoner och låt det fräsa.
Häll i grädden och färskosten och låt de "smälta" ihop.
Tärna paprikorna och tillsätt dom, låt det puttra någon minut.
Smaka av med salt peppar och örtkrydda.
Servera till nykokt pasta.
Hoppas på frukt
Vad tror ni om mina chiliplantor?
Det ska bli vanlig Spansk peppar som är snäll och med lagom många scoville för en nybörjare.
De har växt väldigt ojämnt så några är så små så de står står inne i ett hett söderfönster.
Ja jag vill hemskt gärna att det ska bli små goda chilisar framöver.......
Ikväll har vi haft grillkväll med spelmanslaget i Parteboda. Solen sken,stråkarna dansade och Åkes dragspel höll takten. Dessutom åt vi jättegott grillat kött som Per och Yvonne fixat. Jag fattar inte hur jag kunde äta upp maten utan att fota först, helt ofattbart! Det beror väl kanske på att jag var aphungrig! Kakan som jag bakade igår som jag skulle ta med var det bara några bitar kvar av så jag gjorde kokosmuffins med chokladbitar istället och Italienskt lantbröd.
Nästa helg ska vi spela på Svenska Flaggans Dag och på Önsta loge.
Åke har skickat en bild här när vi har fikapaus i fina vädret.
Boden tur och retur!
Vi har varit och hälsat på sonen i Boden i helgen.Tur att vi gillar bilkörning i den här familjen för det blev 140 mil! Han gör lumpen där och det var besökshelg och uppvisning kan man väl säga och jag blev stolt som en tupp! Det var så kul att se vad han pysslar med, mycket tuffare än vad jag trodde innan. Men "överstemilitärguckun" kan glömma att jag tänker uppmuntra min son till tjänst i Afghanistan, NEVER!
Det var tänkt att vi skulle sova där 2 nätter men eftersom jag inte kan sova som normala människor utan hör allt som ingen annan kan höra så blev det bara en natt. Det fanns nämligen både en fläkt som durrade och en klocka som tickade , ja ni fattar ljud=vaken. Fast nu så här efteråt så tror jag de andra blev nöjda också för nu hann de åka till Sundsvall och spela fotboll i 40 graders värme!
Hungrig blir man fast det är varmt och kylskåpet var soprent på goda saker så det blev en dykning i frysen.
Peter var här och solade och jag vet att han gillar wok så det blev det trots hettan ute. Det blev en vanlig snabbwok utan överraskningar men gott ändå.
Kycklingwok
2 port
1 stor kycklingfile
150 g nudlar
250 g frysta wokgrönsaker
5 champinjoner
1/2 solovitlök
1 msk riven ingefära
2 tsk röd curry
chiliflakes
2 msk japansk soya
1 msk fish sauce
olja till pannan
Strimla kycklingen och stek den med curryn.
Fräs med champinjoner och lök när kycklingen nästan är klar och lägg det sedan åt sidan.
Koka nudlarna i saltat vatten.
Woka de frysta grönsakerna i riktigt het olja.
Krydda med ingefära,vitlök och chili.
Blanda nudlar, kyckling och grönsaker på ett fat/form och bland i soya och fishsauce.
Jag klippte gräslök och persilja över men godast är förstås koriander.
Sweetchilisås /woksås är gott att servera till.