Lertallrikasill
Här kommer barndomsmat som jag inte gillade då men älskar nu, konstigt det där?! Jag har köp sill i hink av en försäljare som åker förbi här ibland och den är väldigt god. Mannen spanar efter glassbil och jag sillbil!
Vill du ha en salt middag och dricka som en kamel ? Gör då som jag, gå ut och plocka jordgubbar istället för att lägga sillen i blöt, raketvattna sedan sillen och hoppas på ett mirakel!
LERTALLRIKASILL
4 urvattnade sillfileér eller en burk matjessill
1 rödlök
2 ägg
dill, gräslök, persilja
200g brynt smör, kanske jag tog lite för mycket......
potatis för två
1. Vattna ur sillen som det står på hinken/förpackningen.
2. Koka potatisen i en kastrull som en stor tallrik passar på.
3. Hacka löken och lägg den i botten på tallriken, lägg på sill, hackat ägg och kryddgrönt.
4. Smält smöret och låt det bli lätt brunt men inte bränt och slå smöret över.
5. Sätt tallriken på potatiskastrullen och lägg en tallrik eller folie som lock.
6. När päran är kokt är sillen varm och löken mjuk och allt blir sååå smarrigt!
Nu ligger jag efter i bloggandet här, jag förstår inte men det är massor av roligheter på gång hela tiden som jag bara inte vill missa. Vi var i Mycksjön hos Thomas och Erika på grill och bastubad härom kvällen och Thomas grillade supergod file men eftersom jag tror att han inte vill vara med på bild så får ni se efterrätten......
Erikas mamma plockar hinkvis med smultron.......
Smultronsugen kusin August!
Nu ska jag tappa upp nykokt svartvinbärssaft. No no no bären är inte klara än på länge men jag hittade en stor kasse med bär i frysen som ville bli kokta.
Mandeltårta med jordgubbar och lemoncurd
Här har det varit kak och tårtkalas i massor, först hade Värmlandssläktingarna bakat i en vecka tror jag och sedan fyllde både svärfar och brorsan år igår. Ni fattar, där rök min hälsosamma semester! Den här tårtan bjöd Karina på och den hade jag inte smakat tidigare och receptet kommer från en Buffétidning. Riktigt syrlig var den så den passar en citronälskare som mig!
MANDELTÅRTA MED JORDGUBBAR OCH LEMONCURD
300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
1 1/2 dl lemon curd (köpt eller hemgjord)
1 l jordgubbar
2.Riv mandelmassa och rör ner ägg och äggvita.
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter och låt den svalna.
3. Lägg bottnen på ett tårtfat och bred på lemon curd.
4. Dela jordgubbarna och fördela dem över tårtan och servera med vispad grädde eller vaniljglass.
HEMGJORD LEMONCURD
2 citroner
2 äggulor
1 ägg
2 dl socker
vatten
100 g smör
1. Tvätta citronerna.
2. Riv skalet fint och pressa ut juicen.
3. Vispa äggulor, ägg och socker några minuter i en skål.
4. Ställ skålen i vattenbad (kastrull med hett vatten) och tillsätt citronskal och -juice.
5. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter.
6. Skär smör i bitar och klicka i dem under omrörning tills det smält.
7. Låt krämen svalna och förvara den i kylskåp.
Nu ska vi åka på middagsparty i Mycksjön hos Thomas och Erika. Badkläderna är packade och solen skiner men jag har ju knappt badat i år, värsta badkrukan.......
Rökt Vänernlax med hjortronsås
Hallå där mina vänner nu var det längesedan! Jag har hunnit med en semestetripp på en dryg vecka, allt har varit toppen inte minst en konsert med Pink i Göteborg men nu är det skönt att vara hemma. Takida var förband och dom var super! God mat har det såklart blivit, musslorna i Oslo är semesterettan men räkorna i Lysekil kommer tätt efter. När vi kom hem så blev vi bjudna på middag på Näset av våra Värmlandssläktingar som vi inte träffat på massor av år så det var riktigt roligt. De bjöd på en härlig sommarbuffé med mycket gott och bl.a rökt fisk, både lax och sik från Vänern som Martin Nord både fiskat och rökt. Såsen passade som handen i handsken till! Nu blir det visst inga hjortron här i år, svärisarna har gjort en "myrcheck", synd! (egentligen menar jag :skönt då behöver jag inte plocka hjortron i år heller!) Hallon, lingon och blåbär är min typ av bär så jag hoppas på dom istället.
Hjortronsås
3 dl majonäs
1 dl yoghurt
1 dl hjortronsylt
Blanda ihop majonäs och yoghurt och rör sedan i sylt tills du får lagom sötma i såsen.
I morgon ska jag kasta mig ut och läsa alla mina favoritbloggar fast inte om solen skiner då ska jag vara ute och njuta av min sista semestervecka!
Blåbärsmazarintårta
Vilken sommar vi har! Semestertur brukar inte jag ha men nu kan jag inte klaga alls, helt perfekt. Vi fick besök av Lisas "svärisar" igår som var ute på semestertripp, kul tyckte vi!
Jag hade tänkt laga en lätt somrig meny men så blev det inte, köttet fanns ju där i frysen och ville bli lagat.
♥ Sparris med bacon och chevré till förrätt. Bytte skinkan mot bacon, hoppade ricottan, glömde balsamicon, parmesan och nötter i kylen men strödde över lite grönt iaf! Dåligt minne ? Jag?
♥ Rådjurssadel (på samma sätt som lammet för några dagar sedan).
♥ Kokt färskpotatis som fick svänga runt med smör och örter.
♥ Getostcreme, och vinsås (finns på såssidan).
♥ Ost och chilibrödet som nu fick sällskap av 2 klyftor vitlök och 1 msk torkade örter (finns på brödsidan).
Ja och här mina vänner kommer så efterrätten som jag inte gjort tidigare och det receptet finns i den här boken som jag fått från Taffel.
Enkel och god tycker jag men jag glömde lägga syrliga blåbär på toppen!
BLÅBÄRSMAZARINTÅRTA
1,5 dl mjölk
75 g mandelmassa
175 g mjukt smör
1 ägg
4 droppar bittermandelolja (ta fler!)
2,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
Glasyr
1-2 dl fast blåbärssylt
1. Ljumma mjölken.
2. Riv mandelmassan och blanda den med smöret så det blir slätt.
3. Knäck i äggen och rör vidare.
4. Rör försiktigt i de övriga ingredienserna.
5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant och grädda i 30-40 minuter i 175 ° i nedre delen av ugnen.
Det här syltreceptet finns också i boken men jag rörde bara ihop allt och kokade en stund. Ja som ni förstår så har jag ingen termometer men den finns på min önskelista!
BLÅBÄRSSYLT
1 vaniljstång
500 g blåbär
4 1/4 dl strösocker
1 krm citronsyra
Dela vaniljstången på längden.
Blanda bär, socker, vaniljstång i en tjockbottnad kastrull.
Koka blandningen till 106°.
Skumma och lägg sylten i rena heta burkar.
Fyll rejält och vänd dom upp och ner.
Låt sylten stelna ett dygn innan du glaserar tårtan.
Jajamensan penseérna går att äta!
Snygghetsfaktorn stiger med spritsad grädde på kanten eller hur? Det får bli nästa gång det. Till den här tårtbotten passar alla typer av bär tycker jag så ta dina favvisar.
Nu tar jag lite bloggsemester i några dagar (läs:jag ska försöka hålla mig ifrån datorn en vecka??)
Ha det skönt mina vänner, njut av sommaren och myggen!
Paj med spenat, skinka och blue cheese
Dagen började hos tandläkaren för mig, KARIES! Dom måste väl tro att jag har tandisskräck för jag har ändrat tiden såå många gånger men det har bara berott (det lät konstigt.. berott, rätt svenska? Knappast) på jobbet. Har inte riktigt tyckt om tanken med hål eftersom jag inte lagat sedan högstadiet men vet ni det var ett ynkapynkalitet hål som var lagat på ett litet kick, kändes knappt och ingen bedövningsspruta! Fatta vilken bra start på dagen?!
Fortsättningen blev bara bättre för Frida och jag åkte ut en sväng bara hon och jag och det var mysigt det.
Den här pajen gjorde jag sent igårkväll så den var bara att värma på till middag. Paj är kanske inte min favorit av rätter men en bra rätt om man bara har lite småkrafs eller rester i kylen.
PAJ med spenat, skinka och ost
125 g smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 msk kallt vatten
Fyllning:
70 g färsk spenat
1 liten purjolök
100 g rökt skinka
100 g blue cheese av något slag
3 ägg
3 dl grädde/mjölk
salt och svartpeppar
1. Blanda ihop pajdegen och lägg den kallt en stund.
2. Förväll spenaten snabbt i kokande vatten och låt den rinna av väl, krama den lite också!
3. Hacka spenat, purjo, skinka och riv osten grovt.
4. Tryck ut degen i en pajform, nagga och förgrädda i 5-10 minuter i 175 grader.
5. Blanda ägg, grädde och krydda stanningen med salt och peppar.
6. Lägg sedan fyllningen i pajskalet och slå äggstanningen över.
7. Grädda i ca 30 minuter tills pajen "stannat" och fått lite färg.
Åh vad det har regnat och åskat här i kväll, mysigt tycker jag men det var bäst att stänga av datorn när ovädret var som värst.
Canneloni med skinka, ost och spenat
CANNELONI 6 port
500 g stora lasagneplattor
12 skivor skinka
bladspenat, färsk eller fryst
300g riven ost med smak, svecia hade jag
Tomatsås:
2 fp passerade tomater a´500 g
1 buljong tärning (fond du chef)
1 solovitlök
2 msk olivolja
1 dl hackade örter
salt, sockergnutta och svartpeppar
Topping:
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
riven ost
1. Fräs vitlöken lätt i oljan.
2. Tippa i tomater, buljong och örter och låt såsen småputtra.
3. Lägg några spenatblad en skiva skinka och riven ost på varje pastaplatta och rulla ihop.
4. Lägg rullarna tätt med skarven nedåt i en ugnsform.
5. Smaka av tomatsåsen med kryddor och slå den sedan över rullarna.
6. Blanda creme fraiche och grädde och ringla det överst i formen och strö över lite ost.
7. Grädda i ugn 20-30 minuter i 200 grader.
Här hade det varit fint med en bild på den färdiga gratängen men det glömde jag!
När solen sken idag plockade jag in örter från landet och la på tork. Det blev oregano, timjan, gräslök, mynta, mejram och persilja som ligger och torkar nu tillsammans med vitlök. Jag tänker prova och blanda allt det med chili, flingsalt och kanske torkad svamp, vad tror ni om det?
Internet har inte varit på gosidan idag men nu funkar det och här kommer eftermiddagens inlägg!
Chilibröd med prästost
När jag var på party hos Kattis för några veckor sedan bjöd hon på ett tokgott bröd som jag försökt apa efter och jag gjorde på enklast möjliga sätt (det har ju gått att ringa och fråga efter receptet också ). Jag vill ha en ganska lös deg men den ska gå att jobba runt med degskrapa, mjöl och lätta händer! Nästa gång ska jag blanda med vitlök och lite grönt också. Det blev ingen bild på de nygräddade bröden bara en på de torra restbitarna dagen efter.
CHILI OCH OSTBRÖD
50g jäst
5 dl vatten
1,5 tsk salt
3 msk olivolja
1/2 -1 chili finhackad
2 dl lagrad präst eller annan ost med smak
vetemjöl till en deg som är lagom lös
1. Rör ut jästen med ljummet vatten som vanligt.
2. Arbeta in de övriga grejerna och låt degen jäsa i bunken i ca 30 minuter.
3. Tippa upp degen och dela den på mitten och forma 2 avlånga bröd.
4. Låt de jäsa 20-30 min, strö över riven ost och grädda i 250° i ca 15 minuter.
Nu bär det av till Sundsvall och Gatufest. Det ska bli kul att träffa Anna, Lisa och Adam men först ska jag till Carro och klippa mig. Tänk om jag skulle våga en ny frisyr? Ingen risk, jag fegar nog ur när jag sitter där i stolen som vanligt!
Fet fuskbeasås eller mager Kelda delight?
MIN FETA FUSKBEA
5 dl creme fraiche 34%
1 dl vatten
1 buljong fond du chef (utan MSG)
rejält med dragon, torkad, färsk eller i vinäger
pressad citron 1 msk eller 2
vitpeppar
Koka upp vattnet och buljongen.
Tippa i creme fraichen och dragon och låt såsen koka upp.
Smaka av med citron, peppar och ev mer dragon.
Såsen är god både varm och kall!
.....men köp den här om du har ont om tid eller är utan spis, bara att öppna och servera och endast 8% fett om du är fettjägare (tyvärr har jag inte den jägarexamen). Lite menlös i smaken om du frågar mig men med lite pressad citron och några nypor dragon är den riktigt god!
Lammsadel eller filé med grönsaker och sky
Här kommer köttet som vi åt igår till gratängen. Mannen är ingen älskare av lamm men den här filén hade han inget emot. Jag kommer nog inte att köpa lamm mer och lägga i frysen när det mest är jag som gillar det, jo förresten jag ångrar mig redan. Komer det ett "lammsamtal" till hösten så kommer jag att säga YES! Jag skulle såklart ha gjort vitlökssmör till köttet men det kom jag på alldeles för sent.
LAMMSADEL eller filé
1 kilo lammsadel
1/2 dl hackade örter, rosmarin, timjan oregano
1 stor klyfta vitlök
2 msk olivolja
1 tsk salt
smör till pannan
Blanda örter, vitlök, olja och salt till en gegga, gnugga in köttet och låt det ligga i en påse i några timmar.
Bryn köttet i smöret.
Stick i en termometer och låt köttet gå klart i ugnen i 150° tills det har ca 63°.
Ha en skvätt vatten i botten så du får en god sky.
Låt sedan köttet vila en stund och skär sedan ut fileérna.
Jag brynte dom hastigt runt om för jag vill ha stekyta.
Spara skyn från formen och smaka av med lite buljong, tomatpuré, balsamvinäger och honung tills du får en mumsig sky!
Ofta brukar man servera köttet liggandes på benet men jag stoppade benet i en gryta och kokade buljong på det istället. Ingefära, lök, torkad lime, chiliflakes, stjärnanis och limeblad fick koka med så kanske det blir en asiatisk soppa någon kall dag framöver. Den åkte förresten i frysen för det ska ju vara varmt nu när jag har semester!
Det här blir så gott och det är ett bra alternativ när man är less på smaklösa färska grönsaker för det blir jag ibland.
SNABBFRÄSTA GRÖNSAKER
gröna bönor, frysta
strimlade eller hyvlade morötter
smör+olja
vitlök, hackad
salt
Fräs grönsakerna hastigt i smör och olja.
Krydda med salt och låt vitlöken svänga med på slutet så den inte bränns.
Ikväll blir det räkor på Näset med några kompisar och jag hoppas att det slutar blåsa så att vi kan sitta på bryggan och äta. Nu ska jag ta min tekopp och fortsätta att läsa Vattenmelonen av Marian Keyes. Jag har inte läst på säkert 1 år så det är på tiden!
Potatisgratäng med spenat, ost och soltorkade tomater
Idag har jag gått i spenattankar halva dagen för jag har en rad spenat i det lilla trädgårdslandet som jag ville jag göra något av. Ja så mycket har jag att fundera på när det är semester? Jag bollade idén vidare till de övriga i familjen men ni vet dom blev inte lika taggade. Först var jag inne på att lägga spenat i en enkel pasta, paj med ädelost, getostlasagne men till sist blev det en potatisgratäng. Den blev lite annorlunda men krämig och god tyckte vi, så här gjorde jag!
POTATISGRATÄNG 4-5 port
800 g potatis
50 g färsk spenat eller fryst
8-10 soltorkade tomater
1 stor klyfta vitlök
2 msk smör
200g creeme cheese med vitlök och örter
3 dl grädde
4 dl mjölk
1 liten hönsbuljong fond du chef
Skala och skiva potatisen.
Hacka och fräs vitlök och tomater i en stor kastrull eller gryta.
Tippa i mjölk, grädde, buljong och ost.
Vispa ihop och låt det koka upp på svag värme.
Lägg i den skivade potatisen och låt den sjuda tills den är nästan kokt.
Blanda i spenaten och häll upp potatisen i en ugnsform och gratinera tills den är genommjuk och fått färg.
Vi åt lammkött till men det skriver jag om i morgon. Jag tycker att den här gratängen skulle passa perfekt till kallskuret typ skinkor och salamisar eller varför inte stoppa med det i gratängen?
Emelies fuskiga cheesecake med bär
Bilden lånade jag härifrån.
På midsommarafton var vi hos familjen Lindström/Ericsson och Emelie bjöd på en så god efterrätt. Tyvärr har jag drullat bort bilderna ( jag vet inte var jag sparat dom!?) Jag har säkert tusen bilder och samma ordning
som i garderoben!
FUSKIG CHEESECAKE 4 port
200 g cream cheese
1 ½ dl kondenserad mjölk
saft och skal från en lime
4 digestivekex
färska bär som du gillar
Krossa kexen grovt och lägg i botten på fyra skålar.
Blanda ihop de övriga ingredienserna och häll över kexsmulorna.
Toppa med färska bär och lime.
Semesterkyckling med sparris och chevre, ja snart i allafall.....
Det var längesedan jag lagade kyckling så jag riktigt längtade efter det idag. Jag fixade "fredagsmiddagen" idag för imorgon ska jag till Bensjö på spelmansträff så då blir det nog bara rester. Är det någon som provsmakat Kronfågels grillade kycklingbröst, grillklara kyckling och filén i zippåse? Här hemma har jag inte hittat dom så jag fick köpa vanlig filé för provapåchecken. Bäst gillar jag ändå färska kycklingdelar med ben eller hel kyckling men frysta fileér är ju alltid bra att ha på lur i frysen. Jag hittade en bunt sparris som hamnat bakom tillsammans med några tomater så då fick allt göra sällskap i ugnen!
SEMESTERKYCKLING för två
2 kycklingfileér
1 liten citron
rosmarin eller någon annan ört
8-10 små färskpotatisar
1 knippe sparris
8-10 småtomater
100g chevre
2 msk olivolja
salt och peppar
Dela fileérna på mitten och lägg dom i en påse med pressad citron, salt och hackad rosmarin.
Skrubba potatisen och dela den i klyftor och förstek i ugnen i 10 minuter 200°, veva runt lite olja och salt.
Bryn på kycklingbitarna och lägg dom i ugnsformen.
Kör det i ugnen i 10 minuter.
Lägg sedan i sparris, tomater och osten i bitar.
Krydda!
Låt formen vara inne i 5-10 minuter till och dra på grillen de sista minuterna om du vill ha färg på osten.
SÅS TILL KYCKLINGEN
1,5 dl yoghurt eller creme fraiche
50 g chevréost
salt och peppar
Kör allt till en slät sås med stavmixer.
Kan det bli enklare?
Nu kommer snart Katri och hämtar mig för vår vän Marianne, "Storätarn" ni vet har kommit hem från Bryssel och hon ska visst bjuda på fika!
Bara en jobbardag kvar, jag känner att hela kroppen skriker efter semester nu!